發新話題

再次被版主sweetom無理扣分。請加強監管這位版主操守。

[Close]
引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-4-29 00:20 發表
是否所有 有link的帖子也要加上[轉帖]?
也不能用原創?
你有沒有看我回Post的???
叫你改的是不可以只用[原創]........
不用[原創]一定要用[轉帖]的嗎??????

而且html也可當簡單的software用...
不是你寫的真。三國無雙 Replay 分析器...
當然不可只說
[原創]...

現在大家都只叫你再來加一個[分享]...
有那麼難嗎.....

sweetom兄不加回你的分...再投訴.....

引用:
原帖由 RyuSuke 於 2007-4-29 00:27 發表

你有沒有看我回Post的???
叫你改的是不可以只用[原創]........
不用[原創]一定要用[轉帖]的嗎??????

而且html也可當簡單的software用...
不是你寫的真。三國無雙 Replay 分析器...
當然不可只說[原創]...

現在大 ...
的確,不用原創必須用轉帖。(或討論)

第1樓大大紅字寫得清清楚楚。

而且,連結到的是一個網頁,不純是程式。

重點是要討論是否有錯,因為沒錯的無必要去修改。

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-4-29 00:31 發表

的確,不用原創必須用轉帖。(或討論)

第1樓大大紅字寫得清清楚楚。

而且,連結到的是一個網頁,不純是程式。

重點是要討論是否有錯,因為沒錯的無必要去修改。 ...
當個Homepage可當程式用...這也可叫程式吧...
而且Homepage都不是你寫...那便不是你的原創網頁...
不是你的原創網頁..那你何來原創??
那我Link了Vlan的網頁去其他地方....那Vlan是的原創嗎?

咁多位...唔好再同唐三藏講野喇..

to死神
如果你認為你所用既所謂原創係岩既你就唔好改
都唔知話你死要面..係都要攞尾彩既..恭喜你啦..你攞左..
都唔明你點解可以固執成咁..成日都覺得自己冇錯
我同你講,呢個社會唔係全部都用你既準則做事架
呢年事
你自己一開始已經定左你自己係岩架啦
成日以為自己既準則係岩..
呢度有好多人都係諗住講和...
但係對住你個個都會再同你嘈過...
你自己反省下啦....
另外再問你d問題
你有冇返工?
你有冇朋友?
你有冇一個好知心既朋友呀??

真係最後啦...同你講野真係好哂氣!!!
偷圖者"子孫根"即斷

引用:
原帖由 RyuSuke 於 2007-4-29 00:43 發表

當個Homepage可當程式用...這也可叫程式吧...
而且Homepage都不是你寫...那便不是你的原創網頁...
不是你的原創網頁..那你何來原創??
那我Link了Vlan的網頁去其他地方....那Vlan是的原創嗎? ...
當然,那個程式不是在下自創。

但帖子內的是連結,

要使用那程式必須按下去,按了就不是vlan討論區內的了。

我們判斷是否原創,究竟考慮的是帖子內還是帖子外的東西?

而帖子肯定也不是轉帖/討論。

引用:
原帖由 deathslp 於 2007-4-29 00:50 發表
咁多位...唔好再同唐三藏講野喇..

to死神
如果你認為你所用既所謂原創係岩既你就唔好改
都唔知話你死要面..係都要攞尾彩既..恭喜你啦..你攞左..
都唔明你點解可以固執成咁..成日都覺得自己冇錯
我同你講,呢個社會唔 ...
認為自己是對,就必須提出自己理據。

以前某時期,很多人認為重的東西會下墜得較快。

Galileo卻不同意。

結果,這謬論就因這位偉大的科學家而消失了。

就是閣下這種不肯說理的態度,使得社會充斥著無理取鬧的事件。

咁實...
大家咁又何必呢..
死神其實對vlan都好有貢獻
因為d咁小事而搞到咁 殭
何必呢??

大家就咁算..
唔好再嘈...
邊個對邊個錯..自已心知算啦
唔好再講..

呢個論壇本身已經少用心的會員
唔想因為呢D小事而搞到又小一個
用心會員...

根本呢D係觀點與角度問題...
算啦..邊個都唔好再嘈

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-4-29 00:53 發表

當然,那個程式不是在下自創。

但帖子內的是連結,

要使用那程式必須按下去,按了就不是vlan討論區內的了。

我們判斷是否原創,究竟考慮的是帖子內還是帖子外的東西?

而帖子肯定也不是轉帖/討論。 ...
所以先叫你加多個[分享]lo......
連結也好程式也好...別人的東西便是別人的東西...
判斷是否原創...不只考慮的是帖子內你打的東西吧....
你Link了別人的連結...
那帖子已經有一半不是原創.....因為帖子有一半東西不是你的....

你原創部分是你辛苦地打出來介紹的...可說是原創...
所以有原創..但也只是分享來......
只要你加了分享..沒有人會說你不對......

引用:
原帖由 RyuSuke 於 2007-4-29 01:15 發表
所以先叫你加多個[分享]lo......
連結也好程式也好...別人的東西便是別人的東西...
判斷是否原創...不只考慮的是帖子內你打的東西吧....
你Link了別人的連結...
那帖子已經有一半不是原創.....因為帖子有一半東西 ...
在下不是反對在標題加上[分享]會更好。

但不同意放了連結,就會使帖子一半不是原創。

而且在下已在帖子內容部份用圖+字來清楚寫明製作者是誰。

連結人人可放。就如以下帖子:
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=4534

遊戲並不是那版主所製作。

又如一些軟件教學加上連結又是否叫原創?

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-4-29 01:26 發表

在下不是反對在標題加上[分享]會更好。

但不同意放了連結,就會使帖子一半不是原創。

而且在下已在帖子內容部份用圖+字來清楚寫明製作者是誰。

連結人人可放。就如以下帖子:
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.ph ...
原來你不知道高橋海楓兄...自己優化了流星蝴蝶劍不少嗎???
自己看完再反省一下吧
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=13103&extra=page%3D1
引用:
原帖由 高橋海楓 於 2007-2-17 13:45 發表
本檔主要為網吧的流星玩家能更快的下載到流星遊戲,安裝包容量為45MB,是我自己修改的,添加了隱藏命令,修正了註冊表路徑到 ...
是自己修改..優化...不是原創是什麼...

回復 #100 RyuSuke 的帖子

算喇RyuSuke

一隻係雞一班係人...雞同人講?

死神你都未答番我個post第#65回覆

回復 #97 kelvin19250 的帖子

本人覺得惟一貢獻:灌水夠多
實際呃分多,發貼無諗過實際性(多數),即係而家
d呃分狂最好笑係佢會到d呃分既post到話人地呃分
如果開一個投票佢做得岩定錯...真係唔敢想像
仲要狂用反道理係度嘈...如果你會似Galileo...
麻煩你等多幾百年之後先上黎,大家已經同你講和,仲要係咁真係佛都有火

引用:
原帖由 立哥 於 2007-4-28 23:47 發表
龍哥開發vlan...人地係論壇發帖話vlan,仲要仲要係佢自己上載,唔係連結咁簡單,開頭冇寫邊個整後來版主叫佢加番,佢最後都有加,話呢隻軟件由龍哥整but區區一行字,但寫明原創...你覺得如何?好合理?好岩....而當佢地人指正佢,佢理直氣壯話冇錯....用一堆反道理黎証明佢岩,
你話我地應該點?
在下並不認為這貼切,所以之前沒作回應。

在下沒有上載程式,只是提供程式介紹,加上連結。
引用:
原帖由 RyuSuke 於 2007-4-29 01:52 發表
原來你不知道高橋海楓兄...自己優化了流星蝴蝶劍不少嗎???
自己看完再反省一下吧
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=13103&extra=page%3D1

是自己修改..優化...不是原創是什麼... ...
先不理優化了就是否可以據為己有。

在下曾作出反省,發覺用[原創]並沒有任何的錯。

本人深知閣下不厭其煩的勸服在下原意是好的,但懇請回答在下這條問題:
請問是否任何「遊戲教學」「程式教學」「遊戲介紹」「程式介紹」,

只要那個程式、遊戲不是屬於自己,就不能夠成為原創?

照閣下意思,是否刪掉連結就變成原創?
請在回答中提出單純用[原創]有甚麼問題

感謝閣下花時間在這裏與在下討論。

@@路過

http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=4534

在以上帖的主程式也是小弟一人研究出來的@@
是破解本身遊戲的設定@o@
應該算是原創

要成個鐘先睇晒前因後果,犀利,死神的執著真係不得不佩服,有否考慮點解咁多人指摘你,點點無人幫你拖,係咪一定要跟你所講先合你心意,我無話你呢件事上對與錯,而係你過份執著,有道理都變道理,你知你衰係邊,係衰在態度問題,唔肯接受任何人意見,好似呢過世界得你一個咁,離群獨處並不是最好生存之道,希望你想想吧,我真心想做你朋友...

發新話題