發新話題

分區問題 ~ 投票之前一定要睇 !

[Close]
coop 01 - 現時都有vs場
versus 01 - 又有Dcoop場
你點解決呢?
到時都係不變...又如何?
以上兩區成日都爆....
點解仲要240人呢....
其他建議...vlan開區比D人開post申請長時間開場,
佢地又可以介紹自己既場有D咩玩
又可以post自己做出黎既插件(如hihi1210...)
大家又可以討論同研究新插件....(可能連阿bill叔叔都整返醒 )

投票~.~ 我贊成呢個建議 因為我呢種咁既對抗新手 根本無人受我玩= =

引用:
coop 01 - 現時都有vs場
versus 01 - 又有Dcoop場
你點解決呢?
到時都係不變...又如何?
我建議不要強制跟足區既 Gamemode
冇人可以同時入 2 個區開 2種 ser
CPT 插件開發隊長

其實我覺得大前提係睇下有冇辦法可以改到vlan會自動踢個d掛機既人
例如set幾多分鐘冇入場玩就踢走
最低限度減低vs1成日爆ser既問題先
有先vs1爆左去11ser玩vs, 我次次都玩到發火
11ser太多新手,, 我指既唔係佢地冇技術,,因為本人自己都冇
佢地經常性走場,, 做on車野,, 唔聽人講野等等既小學雞行為
真係令人難以接受

引用:
原帖由 hihi1210 於 2010-5-2 08:05 發表

呢個只係暫時性 , 目的係管制大家既開場既行為 . 當時機成熟 , 就會廢除呢個規定.

希望大家合作 , 自律咁係適當既分區開場.

順帶一提 , 管理層係無權力阻止開錯區既場主 , 分區類型亦只係參考 , 無一個人願意遵守都冇計.
引用:
原帖由 kaiming1991 於 2010-5-2 08:46 發表
其實我覺得大前提係睇下有冇辦法可以改到vlan會自動踢個d掛機既人
例如set幾多分鐘冇入場玩就踢走
最低限度減低vs1成日爆ser既問題先
有先vs1爆左去11ser玩vs, 我次次都玩到發火
11ser太多新手,, 我指既唔係佢地冇技 ...
我都好明白你心情 , 不過呢個話題以前已引起激烈討論 , 你可以睇番我post既幾篇帖就清楚哂.

今次行動並唔考慮呢點 , 盡可能力有所及 , 做得幾多得幾多.

引用:
原帖由 bean168 於 2010-5-2 07:25 發表
投票~.~ 我贊成呢個建議 因為我呢種咁既對抗新手 根本無人受我玩= =
咁不如好似l4d1時代咁....分返LV去入區?

引用:
原帖由 hihi1210 於 2010-5-2 08:05 發表

所以我建意用申請既原則去開SER...申請長期開SER既人,都只係為大家

未申請既人而亂開SER既咪  踢 / 警告 / 扣分....囉。

引用:
原帖由 smallpo 於 2010-5-3 03:53 發表

咁不如好似l4d1時代咁....分返LV去入區?
具體說明 , 就咁講好難令人說服.
引用:
原帖由 smallpo 於 2010-5-3 03:58 發表

所以我建意用申請既原則去開SER...申請長期開SER既人,都只係為大家

未申請既人而亂開SER既咪  踢 / 警告 / 扣分....囉。
呢個做法唔實際 , 原因係Admin無咁多時間精力處理咁龐大既申請手續以及監管.

其次對「長期開ser.」既定義唔夠清晰 , 就算有一定引起場主們既分歧 , 對整個方案不利.

除非有更多資源同人材 , 亦需要完善既通報機制 , 才能得以考慮方案.

我都係覺得...分coop同versus就得
要改的只有ser容量
在下GagFatheR也

區域名稱                          網絡         主持          人數            級別               
L4D2 - Versus01                                           000/240         0Lv      
L4D2 - Versus02                                           000/240       10Lv      
L4D2 - Coop01                                             000/240         0Lv      
L4D2 - Coop02                                             000/240       10Lv      
L4D2 - Survival &  Scavenge                        000/240         0Lv      
L4D2 - Mutation                                            000/120         0Lv      
說明 :
            Versus01 及 Coop01  是供給一些經驗較新手人仕(0Lv或以上)進入,該區可使用插件及新地圖。
            Versus02 及 Coop02  是供給一些經驗老練的人仕(10Lv或以上)進入,以免發生''不受玩''的情況。該區可使用插件及新地圖。
            Survival &  Scavenge  是供給任何人仕(0Lv或以上)進入,該區可使用插件及新地圖。
            Mutation  是供給任何人仕(0Lv或以上)進入,該區可使用插件及新地圖。
注 :
A.          不喜歡使用插件/新地圖人仕,可選擇  #1)自行開場  或  #2)不進入有插件/新地圖的戰場,但某些插件可增加難道,故不分開插件區或正規區。

B.          ''長期開場之人仕''請在www.ipve.com申請,''長期開場''的定義是開場超過3小時或以上,申請內容需填寫  #1)場名  、#2)vlan ID Name  、#3)E-mail、#4)每天開場時間、#5)會/否使用插件或內容、#6)使用版本...
*申請人仕必須為7Lv或以上
*申請人仕必須填寫清楚開場類別
*申請人仕必須填寫清楚在那區開場

C.          以上申請可使其他玩家清晰選擇戰場,以減低一些不喜歡玩插件人仕誤進入有插件的戰場。

※以上只是本人建議※

回復 25# 的帖子

我逐 Part 解釋 :

A. 唔將「插件」同「正規」有效分隔既話 ,  會令玩家難以選擇 , 因為「插件」場一般會侵食「正規」場既人流, 為相方行益 , 分開係有必要(需要就係約束力)

B. 呢個已經講過 - 唔實際, 你以為版主好得閒咩, 唔單止增加佢地平日既負擔, 而且對場主好唔方便, 防礎他們開場既意欲. 整個申請過程難以保障個人私隱(例如Email address) , 使用版本都虧你講得出(更新主義者), 仲要level限制, 對短線遊戲玩家/新手開場增添困難.......
總之限制太多, 過筐繁複, 資源不足以滿足此要求

C. 就算唔去標籤分區性質, 只要伺服器名稱明確地提示插件ser與否咁就得 , 駛鬼咁麻煩 !
     你咁做即係迫所有人先上vlan搵場再入game , 並無顧及街場既利益.

Level 等級限制係唯一我認為可以考慮既地方 , 咁就大大控制人流 , 但點分級仍需考慮.

回復 9# 的帖子

認同,不過vlan比先係問題.......

引用:
原帖由 tf468888 於 2010-5-1 20:47 發表
個人認為不應分甚麼神手區/新手區
應分為高對區,普對區,故事區,三個就好
最好把伺服合併,每個能容納480人
這數目是以目前平均人數來決定
相信這樣分割是最好的

另外最好加設版本偵測,非最新版本不能進區

此終.... ...
引用:
原帖由 s健s 於 2010-5-4 12:46 發表
認同,不過vlan比先係問題.......
1. 區域空間上限應該係 240 , 想再多都冇用.

2. 神手區/新手區 ~ 現時狀況 + 本人提出方案 都不存在這麼on 9既嘢

3. 最好加設版本偵測 ~ 睇番我以前既文章啦唔該 , 講左好多次喇 !

引用:
原帖由 RDiver 於 2010-5-4 12:40 發表
我逐 Part 解釋 :

A. 唔將「插件」同「正規」有效分隔既話 ,  會令玩家難以選擇 , 因為「插件」場一般會侵食「正規」場既人流, 為相方行益 , 分開係有必要(需要就係約束力)

B. 呢個已經講過 - 唔實際, 你以為版主 ...
「插件」同「正規」既問題....
個人覺得分開區開場都會發生〝爆ser〞問題,因為現時Vs01同Coop01都係''多人插件場'',
而家大部份玩家都係話成日〝爆ser〞,如不  踢 / 警告 / 扣分 掛機既玩家,都會依舊發生....

管理員處理申請開場人仕時,也可以安排該申請人在那區開場。

※本人並無爭論成份,只是作出討論※

引用:
原帖由 smallpo 於 2010-5-4 14:53 發表

「插件」同「正規」既問題....
個人覺得分開區開場都會發生〝爆ser〞問題,因為現時Vs01同Coop01都係''多人插件場'',
而家大部份玩家都係話成日〝爆ser〞,如不  踢 / 警告 / 扣分 掛機既玩家,都會依舊發生....

管理員 ...
區域標籤制度根會本只係作為參考 , 並無約束力 , 事實上你係邊度開場都係一樣.

但係如果連呢個都唔整既話 , 你估下後果會點?

到時頭兩個分區一定爆滿 , 咁同依家既VS01 & Coop01 冇分別 , 但標籤化至少有機會100%運用所有區域 , 好過冇改善.

將區域數目減少只為集中人流 , 並重新分配係唔同地方 , 但如果玩家唔自律 , 當然一樣徙勞無功.

發新話題