發新話題

模擬殺人功課 教師創新教學法捱轟

[Close]

(明報) 02月 22日 星期四 05:05AM
【明報專訊】新西蘭一間中學的教師派發模擬殺人的功課,要求學生列出殺人和藏屍方法,結果遭家長投訴,校長被迫道歉。

廣 告      發表意見

稱提高閱讀小說興趣 校長道歉

奧克蘭豪伊克中學一名14歲男生的家長投訴教師「判斷力差」,居然要求學生這樣的功課。校長迪梅里隨即道歉,指功課目的是提高學生閱讀作家達爾(Roald Dahl)小說Lamb to the Slaughter的興趣。故事中女主角用雪藏羊腿打死丈夫,事後將殺人武器煮給前來調查的警察吃。

迪梅里說﹕「功課的用意是想學生思考人的行為及動機。」他表示,激起這班男生的學習興趣並不容易,所以教師會嘗試發掘有趣或創新的教學方法。但他指出,這畢竟是功課,「我們相信最終不會有學生真的策劃謀殺啊!」

夠啦!!我唔想再係吹水區睇到庶你copy 既新聞
唔係話你post d新聞上黎唔好,你係咁洗板,洗唔洗開個新聞板比你呵?

我覺得呢篇值得貼wo
其他既我都知係廢post
話時話~06唔洗返學咩你~~~~

引用:
原帖由 No_11 於 2007-3-14 09:01 發表
我覺得呢篇值得貼wo
係學校-﹏-勁唔勁先..
番學都掛住上ipve=﹏=

引用:
原帖由 No_11 於 2007-3-14 09:01 發表
我覺得呢篇值得貼wo
是嗎?
沒有自己的感想,純複製貼上。
這樣的話,每日都可以賺百多分。

引用:
原帖由 張仲良 於 2007-3-14 09:04 發表

是嗎?
沒有自己的感想,純複製貼上。
這樣的話,每日都可以賺百多分。
嗯~呢2日勁多No.成員呃分

引用:
原帖由 No_11 於 2007-3-14 09:13 發表

嗯~呢2日勁多No.成員呃分
需要幫你們分數清0嗎

唔洗返阿

引用:
原帖由 張仲良 於 2007-3-14 09:15 發表

需要幫你們分數清0嗎
咁又唔好

06唔洗返都唔洗咁早起身牙化~玩左成晚唔累咩

引用:
原帖由 No_11 於 2007-3-14 10:20 發表

咁又唔好

06唔洗返都唔洗咁早起身牙化~玩左成晚唔累咩
我勁lor...玩左成晚點會累

上次射左成晚都仲好精神

我都係咁話~唔滾唔知身體好

發新話題