發新話題

[原創] (活動一)原創 殺人IQ 七

[Close]

(活動一)原創 殺人IQ 七

上期答案公佈
近水樓台先得月,向陽花木易得春
老人C,因為佢住系橋上,橋邊有水
近水樓台先得月,自然系佢啦

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------隨便讀讀
君不見青海頭?古來白骨無人收。新鬼煩怨舊鬼哭,天陰雨濕聲啾啾。

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------殺人IQ

今日一題

古時候,有3個好朋友,
杞人,庄人,皮人
他們同參軍
共抗敵
結果兩人戰死沙場
只有一人沒死
請問,誰沒死,能歸家?請說出原因

答案下期公佈
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------提示區

與某詩句有關,上述文字已有多個字眼和詩中字眼符合
自問對詩不熟悉大可不答

[亂估mode]杞人沒死 , 因為他憂天啊(杞人憂天)[/亂估mode]
按圖即可進入信長之野望區

成語=/=詩句
機已屈
那麼為何憂天=不死
憂鬱症的人可不爽哦

引用:
原帖由 我要殺人 於 2010-7-21 00:19 發表
成語=/=詩句
機已屈
那麼為何憂天=不死
憂鬱症的人可不爽哦
[GAG]他很憂天不敢出家門 , 家中有天花板作野紅茄防蚊一樣的保護[/GAG]
按圖即可進入信長之野望區

想不到了 對成語和詩句 一曉不通           
人無千日好 花無百日紅

[youtube][/youtube]
差d以為有影片
但系黑旋風又去保護佢,正正得負,有有變無,佢比蚊針死
答案明天揭曉

引用:
原帖由 天下為|神 於 2010-7-21 00:27 發表
想不到了 對成語和詩句 一曉不通           
嘗試是一個成功的開始
嘗試原創了第一個IQ題
現在有了第七個

近水樓台先得月
哩個解釋係通

但你吹到係橋我真係O咀= =
你下次不如出海邊啦
一來橋 下面條河可以係已經乾燥的
二來 , 套入現代法 可以係天橋... 下面係馬路

引用:
原帖由 隱逸 於 2010-7-21 12:01 發表
近水樓台先得月
哩個解釋係通

但你吹到係橋我真係O咀= =
你下次不如出海邊啦
一來橋 下面條河可以係已經乾燥的
二來 , 套入現代法 可以係天橋...
下面係馬路 ...
...............好勉強..............
若出海太直接,沒左IQ題的趣味

古來征戰"杞人"回~
わーはー そーなのか?

引用:
原帖由 小奈々 於 2010-7-21 15:46 發表
古來征戰"杞人"回~
太空總部被隕石擊中

樓主勁屈機姐.....
次次都用埋d詩詞屈人機...

小弟自認對詩詞一竅不通
所以.............

發新話題