發新話題

[原創] [推理題] 懸崖自殺事件 (Y/N) [己開估]

[Close]
主角在上車前做了某些事危害到別人生命 (EG 殺人)?
故意的?

引用:
原帖由 chansiugan 於 2011-1-21 01:36 發表
主角在上車前做了某些事危害到別人生命 (EG 殺人)?
故意的?

你試試推理吧
我要訓了

明晚再答

收音機曾播過新聞報導嗎?

引用:
原帖由 chansiugan 於 2011-1-21 01:39 發表
收音機曾播過新聞報導嗎?

那你先睡吧-_-. 懶得再估落去. 聽日再估. 哈哈*

其他野都明明地;;
係諗唔到收音機播緊咩..

我估係主角做左D野從而危害到人地O既生命.
例如殺左人.
跟住上車走佬.
然後聽到收音機播O左D野.
令主角好驚.
知道走唔甩.
就連人帶車衝落山崖.
畏罪自殺.

根據樓上睇法 意外屬意料之外 同埋樓主岩岩係post到睇話佢睇唔到死者

如果加埋樓上講法

應該就係令到佢諗返個件事

係唔係間接殺人個d?

你與我有幾分相似,共存在同一天空下。

會唔會係佢遇到某人
之後做左d野
然後上左車
聽收音機
先知到佢岩先遇果個人死左
仲要係因佢而死
所以佢就畏罪自殺
人生五十年。
與天地長久相較,如夢又似幻。
一度得生者,豈有不滅者?

再經諗過後

再睇埋樓上會員

應該係

個男仔鴐車,就撞到一名途人.但當時佢未知道,仍然向前行駛...結果收音機播出剛剛係邊度撞車既消息..而且警方正通緝個犯手...當收音機講到車牌號碼既時候如來發現係自己家車.當時佢都唔知點算好,又內疚...所以畏罪自殺

你與我有幾分相似,共存在同一天空下。

引用:
原帖由 BsTh_MIlkB 於 2011-1-21 17:57 發表
再經諗過後

再睇埋樓上會員

應該係

個男仔鴐車,就撞到一名途人.但當時佢未知道,仍然向前行駛...結果收音機播出剛剛係邊度撞車既消息..而且警方正通緝個犯手...當收音機講到車牌號碼既時候如來發現係自己家車.當時 ...
佢個提示系令到佢好驚
熊貓正在努力找OO中

有幾個Y/N問題

自殺人士是否知名人士?
自殺人士是否公務員(包括議員)?
若非公務員(包括議員),他是否公司高層?
自殺人士是否畏罪自殺?
若是畏罪自殺,該罪是否涉及殺人罪?
若非殺人罪,是否涉及物質金錢上罪案?
若是殺人罪,被殺的人是否他的朋友?非朋友的話是否他的親人?
若涉及物質金錢上罪案,涉及人士是否他的朋友?非朋友的話是否他的親人?
當時收音機播放的是否新聞?

引用:
原帖由 紙包蒸餾水 於 2011-1-21 19:31 發表
有幾個Y/N問題

自殺人士是否知名人士? no
自殺人士是否公務員(包括議員)? no
若非公務員(包括議員),他是否公司高層? no
自殺人士是否畏罪自殺? yees
若是畏罪自殺,該罪是否涉及殺人罪? yes
若非殺人罪,是否涉及物質金錢上罪案? 非重要
若是殺殺人罪,被殺的人是否他的朋友?NO 非朋友的話是否他的親人? NO
若涉及物質金錢上罪案,涉及人士是否他的朋友? NO 非朋友的話是否他的親人? NO
當時收音機播放的是否新聞?
NO
.

又有問題

被殺的人與自殺人士是否同一間公司?
若是同一間公司,是否僱主僱員關係?
若非僱主僱員關係,是否同事?
自殺人士家中是否有經濟問題?
自殺人士是否有賄賂,洗黑錢的罪行?
收音機所播的是否歌曲?
自殺人士是否有聽收音機習慣?

引用:
原帖由 紙包蒸餾水 於 2011-1-21 20:58 發表
又有問題

被殺的人與自殺人士是否同一間公司? 不重要 , 故事沒設定
若是同一間公司,是否僱主僱員關係?同上
若非僱主僱員關係,是否同事?同上
自殺人士家中是否有經濟問題?同上
自殺人士是否有賄賂,洗黑錢的罪行?同上
收音機所播的是否歌曲? no
自殺人士是否有聽收音機習慣? 是
good try 加油

被殺的人是否與a君同一性別
春有百花秋有月,夏有涼風冬有雪
若無閒事掛心頭,便是人間好時節