發新話題

[轉帖] 幾條推理題...已放ANS

[Close]
而第3題就係會食~
如果我唔食左隻羊~但係我唔得其他獅子~
食左又會俾其他獅子食~
唔食又會餓死~
咁不如食左~可以有一時美味咪仲好

第二
7個人死

首先

佢地有相同信念(用日數表示幾多人中左招)

分a-g既人(唔係1-100啦..)
如果a係受感染(佢自己唔知道既,但佢知其他人中左招),理應係聽日死
但聽日a未死,係因為佢知道有其他感染者,暗示d人可能自己有病
如是者去到7日 佢地每果陣到7個人(包埋自己), 就一齊跳崖自殺

樓主睇下我岩唔岩?
我既見解係咁

如果我係A,我會提議我分33粒~
其餘B,C,D,E就是但2個都係分33粒~
而正低果2個就是但分1粒
如果係分俾B,C各人分33粒~
C就分得1粒,E就分0粒。
咁C,E一定唔會讚成架喇~
但係B同C都係分得最多既~一定會讚成~
而我都係分得最多既~所以我都會讚成~
最後結果就係3比2~
我唔會死~而且分得最多

分得既數量同其餘兩位相同

引用:
原帖由 ♀奇蹟★” 於 2011-4-20 21:42 發表
第二
7個人死

首先

佢地有相同信念(用日數表示幾多人中左招)

分a-g既人(唔係1-100啦..)
如果a係受感染(佢自己唔知道既,但佢知其他人中左招),理應係聽日死
但聽日a未死,係因為佢知道有其他感染者,暗示d人可能自己有病
如是者去到7日 佢地每果陣到7個人(包埋自己), 就一齊跳崖自殺
方向正確...但唔係7個人死
加油推晒落去就有答案

樓主睇下我岩唔岩?
我既見解係咁

如果我係A,我會提議我分33粒~
其餘B,C,D,E就是但2個都係分33粒~
而正低果2個就是但分1粒
如果係分俾B,C各人分33粒~
C就分得1粒,E就分0粒。
咁C,E一定唔會讚成架喇~
但係B同C都係分得最多既~一定會讚成~b同c都唔係最多..只係同你一樣 點解佢地唔反對整死你再自己分呢??
所以b同c都會反對
而我都係分得最多既~所以我都會讚成~
最後結果就係3比2~
我唔會死~而且分得最多(你已經死左了 =])

分得既數量同其餘兩位相同
終於有個有料到既人喇 =]
最衰一定要一個星期後公ans啦...
三頁紙都收貨開提示 =] 加油.....
人生五十年。
與天地長久相較,如夢又似幻。
一度得生者,豈有不滅者?

引用:
原帖由 『神爺〞 於 2011-4-20 17:47 發表
3. 我會食那隻羊, 動物既死亡就是食物鏈的延展。
  這是合理嗎?
    你只問我會不會吃那羊, 因為我肚子餓, 所以要吃那隻羊。
  這是合理嗎?
其實有一個好充分既理由令你知道食定唔食...
加油諗吧...
人生五十年。

1.首先話殺死b之後一人可以平到25  
  大家都會話好 除左b
    之後得番4個人
  就話殺死c d可以分到34 我分33 e分33
    e同c都話唔好 不過a同d都話好(50=pass)
    之後得番3個人a,d,e
    又話殺死e a同b平分
  a同b都話好=pass
    得番a同b
    a就話我要晒
  b話唔好 自己話好
  不過如果有多過or等於50%的人贊成的
  提出的方法就會實行

2:冇人死

原因:你講左100個醫生都唔會同任何人講野,而有病既人又要知道自己有病先會死
咁d醫生都唔會同人講野,姐係明知你有病都唔會講,咁你又如何知道自己有病呢?

我想問樓主幾條問題.
第1題:
點為止有利益?分到1蚊都係有利益架喎!!
如果B,C,D,E想分到多D既話,
一定會反對所有野~再逐個逐個慢慢殺死晒D人
最後果個一定受益~
第2題:
如果自己認為自己有,第2日會唔會死.
D醫生既心態係點架,係諗住就算希生都想留住其他醫生既生命~
定係各顧各既~唔理自己死活~
第3題:
你仲未睇我岩定錯

回復 21# 的帖子

得一次提議的說...
仲未諗到丫...3頁喇
開估

引用:
原帖由 .KaHo 於 2011-4-21 19:14 發表
請先理解返條題目先...
題目表示
你為A
A要做既野只係分錢(分一次ONLY)
但係要令超過/等於50%既人贊成你既分法
而且要自己最多
所以並唔會出現下例既情況
1.首先話殺死b之後一人可以平到25  
  大家都會話好 除左b
    之後得番4個人
  就話殺死c d可以分到34 我分33 e分33
    e同c都話唔好 不過a同d都話好(50=pass)
    之後得番3個人a,d,e
    又話殺死e a同b平分
  a同b都話好=pass
    得番a同b
    a就話我要晒
  b話唔好 自己話好
  不過如果有多過or等於50%的人贊成的
  提出的方法就會實行
引用:
2:冇人死
原因:你講左100個醫生都唔會同任何人講野,而有病既人又要知道自己有病先會死
咁d醫生都唔會同人講野,姐係明知你有病都唔會講,咁你又如何知道自己有病呢?
題目已經講到明話第7日有人死左-  -
問既只係死左幾多個人and點解會有人死....
引用:
我想問樓主幾條問題.
第1題:
點為止有利益?分到1蚊都係有利益架喎!!的確一蚊都係利益,,
如果B,C,D,E想分到多D既話,冇錯...
一定會反對所有野~再逐個逐個慢慢殺死晒D人唔一定會反對晒所有野...只要提議者提出既方案對果條友可以得到「最大利益」佢就會讚成
最後果個一定受益~
第2題:
如果自己認為自己有,第2日會唔會死.如果佢有病加上佢知道左自己有病第二日就會死
D醫生既心態係點架,係諗住就算希生都想留住其他醫生既生命~唔係
定係各顧各既~唔理自己死活~差唔多咁啦...
第3題:
你仲未睇我岩定錯 錯啊
聽日放提示...............
人生五十年。

引用:
原帖由 kelvin07 於 2011-4-22 00:00 發表

第1題 原本係海盜
我正系知道 好多個9字頭-.- 我都有see開呢d書 but 家陣成績重要 冇咩時間拎出泥

引用:
原帖由 kelvin07 於 2011-4-22 00:00 發表

999    咁都唔岩= =
繼續幫你推吧@@@
希望快d有答案啦

第2題聽過 第3題聽過下
第一題味聽過

3.唔會,因為我會離開個島
第1同2都唔係好明!!

3. 不會吃. 因為我習慣了當獅子

推~~~~~
竟然冇人答....
就快到開估日期啦--
招人解答==