發新話題

新圖有d唔明

[Close]

新圖有d唔明

我想出一個圖~
上面有個com 用ge城啦~
我想每130秒com個d士兵1個1個咁行去打我地個城
中央個到我set左有d士兵守 我唔想com 直打我地我城中間任比中央d士兵打...
重有我想我地all城 死左之後 lose 打死左com 個all城/等完個time我地win
我想d士兵每1次出士兵 1次1次多hp 同攻同甲
唔要打死左1個城=gg
重有我想工人出1個工廠個工廠可以 2秒出10金2木
同木個name 可唔可以變做材料
help下我ok?

引用:
原帖由 天神之影 於 2009-12-18 18:30 發表
上面有個com 用ge城啦~
我想每130秒com個d士兵1個1個咁行去打我地個城
中央個到我set左有d士兵守 我唔想com 直打我地我城中間任比中央d士兵打...
重有我想我地all城 死左之後 lose 打死左com 個all城/等完個time我地win
我想d士兵每1次出士兵 1次1次多hp 同攻同甲
唔要打死左1個城=gg
重有我想工人出1個工廠個工廠可以 2秒出10金2木
同木個name 可唔可以變做材料
查看WE自學手冊 那裡有齊你所問的
Q. 我想每130秒com個d士兵1個1個咁行去打我地個城
A. 用觸發 - Every 130 seconds.
                  Create 1 unit at location

Q. 中央個到我set左有d士兵守 我唔想com 直打我地我城中間任比中央d士兵打...
A. 不要使用Issue Order Targeting A Unit, 而是使用 Issue Order Targeting A Point 的 攻擊 - 移動至

Q. 重有我想我地all城 死左之後 lose 打死左com 個all城/等完個time我地win
A. Victory 或 Defeat 觸發中加入條件Integer Comparison 即可,

Q. 我想d士兵每1次出士兵 1次1次多hp 同攻同甲
A. 最直接使用技能製作, 設一個變數 X, 然後每次Create Unit 便Set X = X + 1
    再調整技能等級為 X

Q. 唔要打死左1個城=gg
A. Victory 或 Defeat 觸發中加入條件Integer Comparison 即可

Q. 重有我想工人出1個工廠個工廠可以 2秒出10金2木
A. 用觸發 - Every 2 seconds.
                  Pick Every Unit In Unit Group And Do Multiple Actions 加入條件為 工廠
                  Add X to ower of picker unit Property

第1個 ok
第2個ok  咁係唔係要 set 個攻擊點係 我地所有城ge 地方 (姐係 eg 我想com出130個士兵
要 20個打a個城 20個打b個城  15個打c個城..... sin可以打到all人ge 城?)<<<味ok
同ma..... 要係1個人sin 行得 but我個個係130秒後出 冇得叫130秒後個d去打人(ok左)
第3 我只係有 1個人死左ge條件(ok左啦e+)
第4 可唔可以 白話?
第6 找不到

引用:
原帖由 天神之影 於 2009-12-18 19:20 發表
第1個 ok
第2個ok  咁係唔係要 set 個攻擊點係 我地所有城ge 地方 (姐係 eg 我想com出130個士兵
要 20個打a個城 20個打b個城  15個打c個城..... sin可以打到all人ge 城?)<<<味ok
同ma..... 要係1個人sin 行得 but我個個係130秒後出 冇得叫130秒後個d去打人(ok左)
第3 我只係有 1個人死左ge條件(ok左啦e+)
第4 可唔可以 白話?
第6 找不到
2. 如果使用Issue Order Targeting A Unit, 會出現只攻指定單位, 途中遇見敵人或被攻擊也不會反擊
而你所說是 是把130個士兵分開使用Issue Order Targeting A Unit...
一般而言, 可以用 Integer A 來簡化觸發

3. 我只係有 1個人死左ge條件
把圖貼上來 或 是直接把有關觸發寫上來, 甚至把地圖上傳, 不然怎會知道你的觸發寫得是否正確
一般人想問都會把有關東西都列出來

4. Victory 或 Defeat 觸發中加入條件Integer Comparison 即可
基本上和第三一樣
做法有很多種
加入條件是 Integer 判斷..
可以判斷指定單位數量做判斷
也可以設一個變數, 每一個城池被打破後便將 變數 -1 , 直至變數 為0 即引發Victory 或 Defeat

自己整左個範例~有晒你問果d問題,希望幫到你~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 ﹏NaTuRe乂傑 於 2009-12-18 21:58 發表
自己整左個範例~有晒你問果d問題,希望幫到你~
thx 呀 好多唔明ge 地方你 help 到我 >.<
你好好人

發新話題