20 12
發新話題

[交流] [舊番]灼眼的夏娜 未睇過都入黎(由我小學睇到我畢業)

[Close]

[舊番]灼眼的夏娜 未睇過都入黎(由我小學睇到我畢業)

[舊番]灼眼的夏娜 未睇過都入黎

我睇呢套野覺得值得介紹比大家睇,大部份人可能因為第一季好似好普通而無去睇。
不過自從在2011年10月出左第三季之後,在2012年3月大結局,我覺得呢套野真係值得介紹比大家。

我睇完呢套野既賣點共有11個,其實我心目中有無限個。

第一﹕釘宮惠理配音既女主角,傲嬌屬性,煩死了,煩死了,煩死了。真正始祖。

第二﹕可愛少女在第一集消失,平井緣在第一集消失左。最後成功復活

第三﹕可愛少女頂之座黑卡蒂做反派紅世既角色

第四﹕世界觀強大,用了很多專屬名詞,看得出作者既心機

第五﹕動畫在有多位擁有強大實力既蘿莉控,例如將軍千變、壞刃、悠二,當中蘿莉控既將軍同壞刃都係因為心愛既蘿莉死了,而在戰鬥中扮輸而自殺,顯示到蘿莉控既紳士之道。

第六﹕角色既成長,可以見到夏娜由第一季同第三季實力既提升。之後悠二個到就比較明顯,由第一季只係供能量(存之力)比夏娜,第二季幫手殺小徙,第三季有能力打殘夏娜。

第七﹕每季既結局令人印象深刻,第一季夏娜與悠二說了一句(不劇透)。第二季悠二沒了寶貝後,夏娜唔理生死都去救悠二,第一季試過幫悠二擋左一野插左落心口。

第八﹕第二季,多左後宮既感覺,喜歡後宮動漫既人會去看。但第一季同第三季沒後宮感覺,不喜歡後宮既人也可以看。

第九﹕第三季男主角vs女主角,原因要睇完先知。

第十﹕咁多季有好多首歌曲...每首都各有特式。

第十一﹕悠二佢為左救平井緣(前愛人)而去挑戰夏娜,最後雖然成功但過程被夏娜狂SM。

隱藏
第十二﹕夏娜係第一季op1...25fps(1秒25張圖)...其中一個畫面係1秒25張圖其中一張圖走光。
呢個就係令我覺得呢套野係非一般作品(想搵呢個鏡頭可以上網查或自己試下cut出黎)

灼眼的夏娜 2005年開始第一季 hd,呢首就係夏娜成功既第一步
建議設定720p

灼眼的夏娜 OP2...係夏娜第一季去到高潮轉歌...@_@
出現頂之座..三眼女...同千變

灼眼的夏娜 第二季 OP1 呢個感情比較多,因為池田和吉田告白(衰左),三個女角追悠二

灼眼的夏娜 第二季 op2  呢首好多戰鬥場面,頂之座vs夏娜、壞刃vs夏娜..悠二加入戰鬥。

之後係第二季至第三季時間好長...就出左灼眼的夏娜S...小夏娜都幾搞笑惡搞
好似低成本左D...因為都只係小特典

第三季既OP1....呢首係完全顯示到男主角悠二變左反派既OP
出現超多新角色..男女主角無咩機會出場(你可以發現男女主角出場好少)
勁多配角(呢個係我幾鐘意)

第三季既OP2 我係唔太喜歡,無左個種神曲既感覺
不過都有原本既回憶同想表達既意思
悠二想救世界

最後覺得呢套野最恐怖既係

夏娜黨別插...只是我個人推測

一開始第一集,貼紙相..係池田+悠二+平井緣合照。
悠二想幫平井緣溝池田,但我目測到悠二係鐘意平井緣,佢本身唔係蘿莉控。
之後平井緣消失左,的感受到悠二好似係失去左戀人既感覺一樣,之後夏娜得到平井緣既火炬。所有人都諗住夏娜就係平井緣。因為悠二係特別存在,所有發現唔係。
最後可能時間既沖淡悠二把夏娜當成平井緣,最後變左蘿莉控。

去到第三季大結局,夏娜同悠二去左個慘到O咀既世界。
原世界無人再記得左,除左吉田

我每次見到呢張相都覺好恐怖...又係D努力左好耐..成7X幾集...既兩位戀人被忘記既動畫

套野本身係悠二愛平井緣,平井緣愛池田,池田愛吉田,吉田愛悠二呢個好好既三角戀愛動漫
最後夏娜介入...唔洗我多講

如果都係吸引唔到大家去睇夏娜,可以先睇一次第三季既大結局..再因為覺得點解男女主角會打到咁而去第一季開始睇..就會發現其實灼眼的夏娜呢套動畫係優品。

夏娜係輕小說+動畫化結局黎講算係最好個幾套。

起碼無爛尾

送給夏娜迷既MAD

夏娜睇曬
剩係覺得歌好聽
奇策士とがめ。

引用:
原帖由 3.14 於 2013-8-11 00:34 發表
夏娜睇曬
剩係覺得歌好聽
賣點係

第1-2季徙係壞人,因為係男主角敵對

第3季,火霧戰士係壞人,徙係好人..因為男主角去左第二組

所以夏娜變左唔係主流XD

感覺夏娜一直好廢,突然第3季變左最勁
奇策士とがめ。

引用:
原帖由 3.14 於 2013-8-11 00:54 發表
感覺夏娜一直好廢,突然第3季變左最勁
唔係呀...天罸神係屈到最尾

反而覺得悠二一開始廢到無朋友

突然係第三季勁左咁多...只係大結局盟主走左..所以悠二先唔夠打XD

本身D頭髮都防火...藍天戒子防火...自在法防火...應該萬無一失

其實比左JC做已經係一件錯誤

雖然都唔係做得差...只係夏娜個故事好

但JC太注重賣萌..搞到失去左好多熱血動漫人士

如果灼眼的夏娜呢套野唔賣萌...

好似外傳永恆之歌一樣..D角色樣唔同晒...故事一樣...應該超好睇..另一種味道

http://acg.gamer.com.tw/acgDetail.php?s=37852

歌就OK   你知唔知紅髮無波系大罪黎

呢套野經朋友介紹試睇左幾次都係吸引唔到我

得閒會去睇

引用:
原帖由 │Fortis931│ 於 2013-8-11 10:02 發表
呢套野經朋友介紹試睇左幾次都係吸引唔到我
睇永恆之歌

唔係賣萌..應該吸引到你..故事一樣...D角色型左好多

第三季op 個人比較中意op2
唔知點解 次次睇夏娜都會睇到訓著 之後睇左好耐先睇得完
最後24集個到真係oo地 好無奈地比夏娜gg
最後覺得都算ok

引用:
原帖由 天鎖☆斬月 於 2013-8-11 13:52 發表
第三季op 個人比較中意op2
唔知點解 次次睇夏娜都會睇到訓著 之後睇左好耐先睇得完
最後24集個到真係oo地 好無奈地比夏娜gg
最後覺得都算ok
動畫同小說唔Q同- -"

之後S I+II+III係講返新世界之後既事....應該會OVA/劇場版化..2013年內唔知得唔得呢XD

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2013-8-11 11:13 AM 發表

睇永恆之歌

唔係賣萌..應該吸引到你..故事一樣...D角色型左好多
你點會知我對賣萌作不抱好感

引用:
原帖由 │Fortis931│ 於 2013-8-11 18:25 發表

你點會知我對賣萌作不抱好感
因為你簽名同ICON都係空之

JC係破壞左好多帥氣動漫- -變成賣萌動漫..雖然吸引唔少宅男

睇夏娜我好中意睇呢到

20 12
發新話題