發新話題

砌機組合AMD及INTEL$2,xxx -$8,xxx(11年08月01日電腦套裝更新)

[Close]
引用:
原帖由 rs2發佈娘 於 2011-2-1 13:15 發表
Intel SNB 請勿買

美國當地時間週一,Intel公司官方宣布,今年1月初剛剛伴隨Sandy Bridge系列“第二代Core架構處理器”推出的6系列芯片組(代號Cougar Point)發現了設計方面的問題。 雖然目前Intel已經對該設計在芯片級別 ...
相關消息前天已知會
現在等待alan/廠商最終表示

回復 1731# 的帖子

HD5750.........

引用:
原帖由 望信長支野 於 2011-2-8 05:29 發表

指邊方面?
打機方面,INTEL好D.
不過AMD易UPGRADE D.
無型號係比較唔到的 唔好亂咁黎
除左i5以上級別 其他都唔應該直接話Intel打機好d

引用:
原帖由 SuPeRHunTeR 於 2011-2-8 19:35 發表

好似i3都ok...
i3 530,540對比同級既AthlonII X4 630,640 打機互有輸贏
呢D要睇Game support程度(雙核vs四核) 唔係單一話Intel打機好D.
AMD係浮點運算方面比Intel好, 呢層對於Gaming係有幫助
同時CPU影響遊戲效能始終唔及GPU大 AMD平台(CPU+底板)成本係比Intel平唔少
咁你咪有多d錢放落Display Card度,Gaming效能自然有所提升
CPU只要達到遊戲既要求, 唔會點拖卡 就已經足夠

引用:
原帖由 SuPeRHunTeR 於 2011-2-17 21:06 發表

唔可以拎入面D料出黎整過部新咩??
買完廠機再拆d件出黎 再去買其他料?
多 _ 餘?

引用:
原帖由 SuPeRHunTeR 於 2011-2-19 00:44 發表

廠機都有不足之處...
咁點解你要走去買廠機返黎之後拆左佢自己加料?
你知唔知有封條係部機箱上面 開左就=無左保養?
絕大部份廠機係唔比你私下換野
就算換你都要通知佢地幫你換

加上廠機買返黎你買其他料 同砌過有咩分別?
廠機板係OEM, 就算外星人機都係OEM底板 塊板綠色既 唔係全固態
行水冷係用CORSAIR H50R
張卡公板
你打算換D咩? 多此一舉

回復 1776# 的帖子

可以,不過藍寶石只有2年保養, 而技嘉,MSI,ASUS則有3年全保

回復 1854# 的帖子

大約加多$100 確實價格由alan提供

回復 1870# 的帖子

550Ti 玩高效唔算疾. FPS應該有30-40(當然仲要視乎你開到咩程度既高效&螢幕解像度)

正版WIN7 OEM $700

回復 1882# 的帖子

唔係

回復 1901# 的帖子

最主要分別就係Intel Set B 用既 i3 2100 為雙核四線程
而AMD Set B 的 AthlonII X4 為四核四線程

兩者效能要視乎你用途,一般而言兩者效能相近(遊戲,文書處理,檔案解壓縮之類)(i3 2100略勝)
如果要鬥分數,第二代既i3 2100 一定會優勝過AMD AhtlonII X4
但買電腦都係求實際用途,而且AMD整個平台成本(CPU+主機板)較Intel便宜

回復 1903# 的帖子

如果Set B既話,兩者省電程度相若
Set C的話就Intel比較省電

至於耐用,穩定,兩家CPU廠基本上一樣
只不過據聞Intel CPU係QC檢查方面做得比較嚴謹(始終資金比AMD雄厚)
不過以CPU來說,正常使用壞既機率係極低

引用:
原帖由 denwon 於 2011-5-7 10:45 發表
在考慮出機AMD Set B,性價比看來以AMD Set B為高。
主板及顯卡用GIGABYTE品牌,個人較為喜歡及質量有保證。
選擇
升級至DDR3 4GB ram(2GBx2)或升級至DDR3 4GB ram(4GBx1) 有何差別。
升級至Western Digital 1TB (WD1002 ...
2X2GB 可以達成雙通道(Dual Channel),「理論值」速度提升至128bits
1X4GB 不能達成雙通道,但能夠節省一條Ram槽,日後擴充性提升

WD故障率算是比其他品牌低,主要都是看手神
不過據了解Black版的返修率幾高

辦公時間置頂佈告欄有寫明

Set B有機會作些許修正,但整體改變應該不大

引用:
原帖由 kelvin0720 於 2011-5-7 17:41 發表
我想問如果買左WIN7
係咪要自己燒番隻洗機碟出黎??
係vLan購買的Windows 7 是為OEM版,會給一隻安裝碟比你(或是Recovery)

引用:
原帖由 kelvin0720 於 2011-5-7 23:32 發表
額外問一問
amd set b 最盡可以玩到咩game會唔lag?
我多數就玩war3 不過有時會玩l4d2or可能遲下玩bf2
後者兩隻game應該會較中至低質遊戲
如果我著重睇片方面而少打機
set b係咪都符合我要求??

更正:bf3先岩 ...
War3一定OK,L4D2 高效無問題
BF3要求未知,不過保守估計只能玩到不開反鋸齒,中高效(1920X1080)
低D解像度可能可以高效都未定,不過要視乎最終結果同埋隻Game優化點樣

睇片絕對無問題,不論DVD,1080P,高清MKV甚至Blu-ray

發新話題