發新話題

管理員 VIP會員無確實根據被版主扣至乞丐階段

[Close]

管理員 VIP會員無確實根據被版主扣至乞丐階段

致管理員:

我是一名三個月VIP用戶 使用貴站的服務只有短短一個月

我本人於 會員自貼區內上傳了個人的三張照片

http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=602329&extra=page%3D1&page=1

我有理由相信 該區版主於沒有真實證據的情況下

他根據會員SpaWN★ 於#7 所提供的所謂Google搜尋

去判斷我是使用假相 然而扣我2威望.

--------------------------------------------------

根據自貼區版規 最後更新時間為: 2012-7-9 13:37

http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=500138&extra=page%3D1

8.未得他人同意切勿擅用他人照片作任何用途

版主/管理員有權要求樓主認證 如果樓主不從,會立即關帖!

參考版規內的說明 若版主/管理員有合理的懷疑樓主的照片真假

可以要求其認證 否則立即關帖

內文從沒有提及到要扣威望 然而我現在卻被扣了兩威望

----------------------------------------------

我相信vlan是一個公平公正的平台 購買vlan vip的原因是想支持一下貴平台

麻煩務必解決我的疑問 謝謝!

隱。

引用:
原帖由 超人B-) 於 2013-12-29 23:42 發表
你想另我覺得個幾張相係你本人既話
麻煩你認證返
必須包括有「VLAN字眼&VLAN名」

仲有,唔知你有冇認真咁睇過我定既版規
同埋,你POST裏面冇任何字眼證明到係你自己.
跟住我定既版規第十四條
14. 認證如果冇vlan 字樣, 版 ...
其實會唔會係你自己都唔清楚自己定下既版規?

根據你版規咁多條 無一條有硬性規定要人去認證

既然我個貼內無認證字眼 你又何以拎第14條黎刪改我積分?

----------------------------------------------------------------------------

就算當你有晒證據去證明我係假相 根據你自己定下既版規

第1次:轉貼別人的相,積分歸0

又何以去扣我2分呀? 會唔會你處理手法有個人情感呢?

隱。

引用:
原帖由 SpaWN★ 於 2013-12-29 23:52 發表
所謂Google搜尋

BTW 你用人地D相既動機係咩?
根據用戶申訴版規: 另外, 請與事件無關者不要作出不必要的回覆, 否則將會扣分或禁言處理

雖然於此事情內我有提及你的名字 但我正在申訴的問題是 版主的執法手法疑有不恰當的地方

我將報告給管理員 你的不合法行為
隱。

不用再多說 版規是版主個人去訂製 我己CAP圖

我也只是根據版規去力爭 請不要再說任何無意義的說話

耐心等待管理員來處理
隱。

引用:
原帖由 超人B-) 於 2013-12-30 00:41 發表

不如你同我解釋一下點解個位會員會係網上搵到張相
咁樣好難唔令我覺得你係網上偷相用

同埋注意下你既語氣
你何以見到我扣分會有個人情感?
其實你呢個問題問得唔好 可能要由人與人之間既欣賞心理講起

網絡世界咁大 我亦都可以係其他地方自拍

其他人欣賞我 分享我既照片 所以我認識解釋係無必要

至於我認為你執法帶有個人情感的原因是 根據你定下的所有版規

沒有任何條例符合我的扣威望的情況 而且你也沒有硬性規定去限制會員自貼必須認證

因此你第十四條版規並不適用於我身上 然而根據你現定下的版規

只有兩種適合我的情況 前者是:要求該會員認證 否則立刻關帖

後者則是假設我使用他人照片 初犯者積分歸零

然而你把我的積分扣至-2 請問我的申訴是否合理?
隱。

引用:
原帖由 超人B-) 於 2013-12-30 01:26 發表
扣分=扣威望
其實我好多人都警告左好多次
但我發現愈黎愈多人開新AC
係咁POST人地D相
一年以黎 一係就不斷POST同一個人既相 用唔同AC
一係就偷人相 之後就潛水
我覺得警告變左只係一個令人重犯既事
所以我宜家直接 ...
我真係忍唔住笑左出黎 你呢段野真係好正

我而家申訴緊既係你扣我分之前 你所定下既版規無條符合我

唔係你扣完我分再黎改版規 咁樣就當我犯左版規

既然係你自己無去修正好版規 責任唔係我無去睇版規或者無去遵守
隱。

引用:
原帖由 超人B-) 於 2013-12-30 01:53 發表
"

OK 你認為用人地相係個好正常既事 我都無話可說
我係對自己無改清楚版規既事感到抱歉
但你應該係識字知道會員自貼同型男美女貼相有分別吧

對唔住今次係我錯
  但你一次過三條都有犯D..

...
其實影相有角度好難避免 高抄低抄好主觀

我見你自己d自拍都係高抄 37面 又過光又過暗

你一口咬定我係用其他人相 高抄低抄已經唔適用我啦

再者 所謂既出賣朋友 請問果個係我本人黎 又點樣出賣朋友

又或者照你講 我係網上偷圖 果個又點會係我朋友呢
就算偷人圖 初犯都係積分歸0

你仲話執法無個人情感

隱。

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2013-12-30 02:24 發表
簡單講.

你連證明張相係自己都無. 人地點信你?先證明你係相中人先再講.否則嘈黎無意思.

你一直都冇積分, 如何清0?
VIP 唔係大晒, 唔係你話咩就咩. 買唔買VIP 同此事件無任何關係, 請唔好再將買左VIP 既事當成一件 ...
你搞清楚未呢黃生?版主定下既版規指示含糊 係會員既責任?

我係無積分 但係佢既版規係積分清零 口頭警告一句都無 就扣我分

到底Vlan係管理員大 版主大 定係版規大

我買VIP點會無關係 雖然小小錢 但係因為小小事 就可以將我一百蚊落掉左落海?

咁樣趕客 處理既手法 今日真係見識到

我聽日一定問下我讀Laws既朋友 係咪比左錢 未到使用期deadline 被人取消會藉 而無金錢退還 係咪有法律問題先

隱。

引用:
原帖由 呀ken. 於 2013-12-30 03:11 發表

vip 犯版規double
According to the rules of the selfie board : Anybody caught breaking this rule and points will be fined to 0 the first time.

Like you said, If VIP members have broken rules and punishment double up.

Lets do it with maths, set my points as 0.

0 times 2 = 0 <--- That's why I'm worried about my points are -2.
隱。

According to HongKong Current English Ord :        

Chapter 457 SUPPLY OF SERVICES (IMPLIED TERMS) ORDINANCE:

"Interpretation: In this Ordinance- "business" (業務) includes-
(a)        profession "

Cap 457 s 5        Implied term as to care and skill:

"In a contract for the supply of a service where the supplier is acting in the course of a business, there is an implied term that the supplier will carry out the service with reasonable care and skill."

In this case, my VIP member is disqualified without refunding and warning before the expiration.

According to Chapter 457 SUPPLY OF SERVICES (IMPLIED TERMS) ORDINANCE, section 7 :

(1)        Where, under a contract for the supply of a service, the consideration for the service is not determined by the contract, is not left to be determined in a manner agreed by the contract or is not determined by the course of dealing between the parties, there is an implied term that the party contracting with the supplier will pay a reasonable charge.
(2)        What is a reasonable charge is a question of fact.

Section 8 :

(1)        As against a party to a contract for the supply of a service who deals as consumer, the other party cannot, by reference to any contract term, exclude or restrict any liability of his arising under the contract by virtue of this Ordinance.

All rights reserved.
or,
Reserve the right to take legal action.
Thank you!
隱。

引用:
原帖由 SpaWN★ 於 2013-12-30 11:22 發表
myCard點數 50,    會獲得 VIP 會席  7 天;
myCard點數 150,  會獲得 VIP 會席 30天;
myCard點數 400,  會獲得 VIP 會席 90天(即三個月);
myCard點數 700,  會獲得 VIP 會席180天(即半年);
myCard點數 1000,會獲得  ...
According to Chapter 457 SUPPLY OF SERVICES (IMPLIED TERMS) ORDINANCE, section 7 :

(1)        Where, under a contract for the supply of a service, the consideration for the service is not determined by the contract, is not left to be determined in a manner agreed by the contract or is not determined by the course of dealing between the parties, there is an implied term that the party contracting with the supplier will pay a reasonable charge.
(2)        What is a reasonable charge is a question of fact.

Section 8 :

(1)        As against a party to a contract for the supply of a service who deals as consumer, the other party cannot, by reference to any contract term, exclude or restrict any liability of his arising under the contract by virtue of this Ordinance.

隱。

發新話題