發新話題

變數問題

[Close]

變數問題

如果係jass到set左個變數既話 係gui會唔會用得番
觸發1
eg

function Trig_aActions takes nothing returns nothing

// x00900=部隊 //

set x00900 = CJB_x00900

endfunction
以上由gui轉換
---------
之後係觸發2到用番
eg

任意部隊死亡

死亡部隊等於x00900

G遊戲-對(所有玩家)發出15秒顯示(((x00900的所有者)的名稱)+已經死亡)
------------
咁會唔會有效呢
係觸發2會唔會當左x00900=無
------------------
另外
我想問16進位既FFF係咪=4335

引用:
原帖由 x00900 於 2014-4-23 21:59 發表
你係咪冇係we到整過一個全域變數 之後係jass到咁樣打先?

定係整左一個全域變數叫x00900先 之後先係jass到咁打

前者 會 error

後者 你要將we寫出來既udg_x00900 改番做x00900 如果唔係 亦都係會error

另外將x ...
直接打的 唔想煩
即係前面唔可以有udg_?
呢個變數根本冇係jass到打

引用:
原帖由 x00900 於 2014-4-23 21:59 發表
你係咪冇係we到整過一個全域變數 之後係jass到咁樣打先?

定係整左一個全域變數叫x00900先 之後先係jass到咁打

前者 會 error

後者 你要將we寫出來既udg_x00900 改番做x00900 如果唔係 亦都係會error

另外將x ...
其實我想知第2個問題多d的

引用:
原帖由 x00900 於 2014-4-24 08:54 發表
咩第2個問題??=.=.....
我想問16進位既FFF係咪=4335

引用:
原帖由 x00900 於 2014-4-25 07:25 發表
係4095先岩哦 ~___~""
原來如此
咁FFFFF呢

引用:
原帖由 A-Lin☆ 於 2014-4-25 11:40 發表
你2條友仔 吾幫我做野 唉!
冇能力

引用:
原帖由 x00900 於 2014-4-25 12:15 發表
大佬... 幫你做野有限度

中五真係好q忙

呢次假期d功課仲多過以前暑假

我有幫下你搞都算係咁
答我先

引用:
原帖由 x00900 於 2014-4-25 13:17 發表
答你d咩q野=.=.......
FFFFF=幾多

引用:
原帖由 gundumX 於 2014-4-25 16:56 發表
你地到底知唔知咩叫16進制.......................
16進制永遠得兩個字.......................................

FF-00

00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F
10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 1A 1B 1C ...
笑左
如果we唔比超過2個數咁點儲存d野
---------
如果係顏色洗問咩

引用:
原帖由 x00900 於 2014-4-25 18:42 發表
-_____-..... 原來係講緊顏色既問題?...

我完全唔知.....

同埋 顏色幾時唔係用十六進制來代表....
顏色?早就解決左

引用:
原帖由 x00900 於 2014-4-25 18:42 發表
同埋一開始古物帝問係咪4335

我以為講緊FFF轉十進制 咁我咪答佢4095...
咁FFFF即係幾多
轉做十進制啦
唔講到咁白真係會有人唔明

引用:
原帖由 x00900 於 2014-4-25 20:54 發表
-_____-... FFFF 計下先....

係65535 (人算不如機算 XD)
唔錯唔錯
夠曬用

發新話題