發新話題

[小說] [原創]《末日之役》招人設[如果反應熱烈,ipve獨家!]

[Close]
引用:
原帖由 kenken33411 於 2011-1-13 04:36 發表
上三級──神聖的階級
熾天使Seraphim
智天使Cherubim
座天使Ophanim(Thrones)
中三级──子的階級
主天使Dominions(Kyriotetes)
力天使Virtues
能天使Powers(Exusiai)
下三级──聖靈的階級
權天使Principalities(Archai)
...
這個...真好用....
話說我先前翻查資料,這三階九級好像早在十世紀(左右)已被教宗廢掉...不過作小說橋段則相當不錯...
我另一個小說也有用到熾天使
但有關資料太少,很難寫得詳細

引用:
原帖由 kenken33411 於 2011-1-13 21:03 發表
點講都吾可以取代真熾天使米迦勒ge無敵地位

熾天使仲有3個名額!
話說最高階既三級天使,我上網睇話好難分高低,因為聖經太少提及(雖然我個小說都係跟熾天使最高
另外,小說入面有無路西法?

引用:
原帖由 kenken33411 於 2011-1-13 22:00 發表
有路西法,你個本小說呢?在哪?
寫左萬幾字,勁多矛盾(加上當時文筆fail
停左,完左手頭上呢個先寫番果個...(果個背景設定/人設/世界觀比較完善,唔想浪費,等文筆好d先作= =

引用:
原帖由 kenken33411 於 2011-1-14 09:38 發表
比個人物我啦!

你msn到底有無用= =?
有,唔打機果陣會應人
人物,家陣好灰, 下星期一先開始做野

睇泥我可以回家專心打機了...
神手盤據ipve 文區,好似我呢d小角色只能...

引用:
原帖由 小鼠子 於 2011-1-14 18:27 發表
說起來...這個kenken33411真是很強...
居然可一人同時作三篇迎...
跪拜諸位神手[adore]

既然樓主想文章有深度,可以將天界既善惡寫得隱晦.
寫天界和人類,甚至魔鬼皆有自己的主張,以為自己就是至善,然後在文中舉例,以中立的眼界寫出各方的優劣,指出世事跟本沒分對錯,只有自以為'對'或'錯',非主流者則是異類,再暗諷現今社會................

btw,神既存在(或不存在)會唔會係伏筆?

樓主好似開左好多篇文...
希望唔會...爛尾

發新話題