發新話題

[交流] 好奇一問,嗚人只有九尾一半的力量?

[Close]

好奇一問,嗚人只有九尾一半的力量?

我記得是陽的一半在嗚人體內,但陰的一半在何處?
我覺得將來會演變成:宇智波斑終究會得不到嗚人體內的九尾,而是從另外的途徑得到九尾陰的一半.
嗚人體內的九尾意志會重回到陰的一半上,遺留了極強大的九陽查克拉給鳴人,到時他便可自由操縱九尾的查克拉,而實力將會會是顛峰狀態,近乎無敵.
總覺得火影忍者的作者有看過金庸的小說(九陰,九陽真經),亦有接觸中國文化(五行說,五行相剋說,陰陽學說,六道輪迴,武術,升仙法,天人合一,物我兩忘)
所以說一個出色的漫畫家不是一朝一夕的事.

引用:
原帖由 pwl147258 於 2010-7-20 21:02 發表
漫畫已經有曬全部力量......
希望唔係作既,因為我已經比人騙左幾穫.

我知道你講咩有全部力量....你講既都係嗚人擁有九尾陽的一半全部力量.
而我地講緊既係佢既陰一半究竟係邊.現在不知所蹤.

引用:
原帖由 紅血鬼直政 於 2010-7-20 20:53 發表
係丫 得一半
因為四代 果陣冇力量封埋另一半比嗚人丫
仲有依家有兩隻九尾
第一隻 係嗚人啦 大家都知
第二隻 = 唔記得佢咩名 但係之前漫畫講過佢架
佢仲同嗚人打過 外傳黎 一個間寺院其中一條K呢啡 ...
第二隻好似係動畫先有,應該算係外傳,我諗作者以後都唔會提佢了

引用:
原帖由 hehehaha 於 2010-7-24 00:01 發表
甘姐係只可以爆4.5尾?
應該都可以爆九尾,九尾的查克拉是無限,一半左都係無限.
不過缺少陰的一半,可能會令攻擊力大減.螺旋丸會少了陰柔之力和邪毒.
而陽的一半可能蘊含著強身健體和迅速復原的功效.所以才被選擇用上.
原來嗚人母親是前九尾人柱力,可是她能同時擁有陰陽的九尾.而且我們從她的面貌得知她沒有嗚人的狐狸鬚.
現在我覺得由於九尾的查克拉太過強大,人類根本沒可能運用得到,所以在鳴人母親的九尾封印術是不同於鳴人,嗚人的母親應該屬於完全封印,
而嗚人的封印術是可以讓九尾的查克拉滲透出來,正因為九尾的查克拉被分成一半,嗚人便可以運用自如了.而他的父親也希望嗚人將來能善用.

引用:
原帖由 a24541392 於 2010-7-23 20:12 發表

傻仔=.=
佢老豆係封得一半
但係空個到 佢係靠勼尾破壞木葉個陣 係空氣個d查克拉再去培養出黎  再放入空個身體到
甘點解釋"曉"不直接去找"空"?從他身上取出九尾,陰陽兼有,實在是最好不過.但是佩恩卻要大費周章去找嗚人,這樣才令我覺得"空"是外傳的角式.與真正劇惰發展無關.

發新話題