標題: 對紅色警戒3失望,畫面麻麻,兵個樣比紅警2差,正係得海靚 [打印本頁]

作者: ctct12342003    時間: 2008-11-4 23:11     標題: 對紅色警戒3失望,畫面麻麻,兵個樣比紅警2差,正係得海靚

音效唔多好好似,你地對lee隻game點

ps: 身為2008年 ga遊戲這個質素不能接受
作者: ccw1990    時間: 2008-11-4 23:59

根本係 RA 系列之恥 ...
作者: 戰俘    時間: 2008-11-5 02:04

一直對紅警系列不太有好感=,=

或者 我只是一個暴雪的fans 吧
作者: kelvin19250    時間: 2008-11-5 03:14

我見到d畫面...
第一個感覺係omg...
隨即有個問號,就係依家係咪2008年
第二個問號係...我係咪dl錯左紅警2

d畫面真係好唔掂,仲衰過將軍...
不過內涵好唔好,就未知,不過單靠畫面,呢隻game吸引唔到我
作者: 戰俘    時間: 2008-11-5 06:14     標題: 回復 4# 的帖子

我見別人試玩時....汗...建築物好似和地形有點兒.... 像兩種東西一樣,..
難道外國人對這回事不太執著!?

至於內涵....紅警系列...一向都和暴雪系列的比下去...
看來只好等待SC 2 這台大戲....
作者: ctct12342003    時間: 2008-11-5 06:52

紅警3個d士兵仔 佢係3d,但好似紅警2 ga步兵重立體過佢。

同紅警3有到我覺得好7,就係你框個個單位,個個單位就會有條邊邊出黎,

搞到隻遊戲好樣   7到死,不過講真個海又幾靚

ps:之前我都想買正版,不過下試玩太7,佢整得好求其

作者: 魔撒    時間: 2008-11-5 11:49

-,-我覺得唔錯啵
你地覺得有問題咩
作者: Server2007    時間: 2008-11-5 15:00

可能佢地追求高質畫面~_~
其實都吾算太差既,
我諗而隻game既賣點不是畫面吧~
內容都ok的
作者: 魔撒    時間: 2008-11-5 15:22

你可以買張ati 4850 開最高config
咩叫靚-,-?一眼睇哂 咁細微既野都做到咁
我唔覺得有d乜唔好囧
音效: 唔差啦 好多game都係咁
作者: asd01352003    時間: 2008-11-5 16:21

打得槍Game多
請回去槍GAME的遊戲

要畫質大把槍Game岩你
作者: marklau2    時間: 2008-11-5 16:50

本人未玩過 RA 2
不過我覺得 RA 3 都唔係好差姐
玩玩下就習慣
作者: gn1920669    時間: 2008-11-5 17:03

對一隻好game黎講 , 講求既係耐玩度 , 而唔係畫面 , 就連暴雪既diablo3都表明唔會用dx10 , 好多大廠為左有更廣既玩家 , 係畫面上要取得平衡的 , 再說畫面太好在大戰役上大家的電腦也會感到吃力 , 畫面不是遊戲的靈魂呀 ~
作者: ToHeaRTII    時間: 2008-11-5 17:08

我覺得紅警2 仲好過3 -.-.................... 好麻煩紅警3
作者: 張仲良    時間: 2008-11-5 18:47

玩這個為睇遊戲畫面都太無聊吧~

不好的地方個人覺得就只有AI寫得不好~
作者: ctct12342003    時間: 2008-11-5 18:59

但畫面無理由咁架,我可能話,星際1都好過佢,畫面比佢順眼,都唔知乜3d黎
作者: 張仲良    時間: 2008-11-5 21:23

引用:
原帖由 ctct12342003 於 2008-11-5 18:59 發表
但畫面無理由咁架,我可能話,星際1都好過佢,畫面比佢順眼,都唔知乜3d黎
順唔順眼是個人所好,也太主觀了。
小聲說一句,星際1應該無女睇 @_@
作者: grxgr    時間: 2008-11-5 21:38

唔覺得有問題~
同上面講的一樣,覺得差的只有AI....超差= =有敵係附近都唔識打..企係敵方建築物度真係企係度= =...
作者: 熾烈紫龍    時間: 2008-11-5 23:00

第一次見人話紅警2畫面好過佢

証明此帖可以當笑話睇
作者: 希羅仔    時間: 2008-11-6 21:55

畫質算係咁..不過勁睇唔慣..

玩法方面....好似同紅警2冇乜改善...
作者: eric33hk    時間: 2008-11-7 00:01

引用:
原帖由 ctct12342003 於 2008-11-4 23:11 發表
音效唔多好好似,你地對lee隻game點

ps: 身為2008年 ga遊戲這個質素不能接受
去玩你ga Crysis or Farcry2 la
戰略game 整甘靚做咩? 最重要係果sys(online or 聯機) or story(單機) 好玩
重有甘多item 件件整到crysis 甘立體你部機頂到先算,

作者: ctct12342003    時間: 2008-11-7 03:19

引用:
原帖由 eric33hk 於 2008-11-7 00:01 發表

去玩你ga Crysis or Farcry2 la
戰略game 整甘靚做咩? 最重要係果sys(online or 聯機) or story(單機) 好玩
重有甘多item 件件整到crysis 甘立體你部機頂到先算,
咁叫暴雪收皮,整到隻sc2咁靚做乜,用以前war1 個時d 畫面好過啦
作者: eric33hk    時間: 2008-11-7 13:35

甘你等你ga sc2 lo, 道不同不相為謀
我玩RA1,2,3 都係為佢個story 同sys 而玩
RA3 比RA2 差? 不見得, 佢由70%陸地戰(30%海戰) 變成 50% 50% , 已經係一大進步
3軍 強弱又唔見得分別太大...作為一隻大作續集 我覺得ok

ps. 到時sc2 出左同你期望中有所分 你唔好又話失望就ok

作者: asd01352003    時間: 2008-11-7 22:03

引用:
原帖由 ctct12342003 於 2008-11-7 03:19 發表

咁叫暴雪收皮,整到隻sc2咁靚做乜,用以前war1 個時d 畫面好過啦
好好笑呀
sc2你咪又係睇預告
到時sc2畫面唔似預告咁
你咪又係到**不良詞語**

sc2有sc2既風格
sc2不嬲既風格係睇落去靚
事實係佢d色靚
唔係技術好幾多囉
作者: amdhorus    時間: 2008-11-9 22:04

我睇左好多個post,
有好幾位都話
玩RTS唔使靚畫面, 叫人返去玩FPS
我覺得好好笑
唔知果幾位玩過Company of Heros未
大家都係RTS
一隻年幾兩年前既game,
居然畫面會靚過隻號稱開發左5年既RA3
玩RA3, 22" LCD 特效全開,
個小地圖無野好講
我覺得我好似玩緊模擬遊樂場
一方面有極度的卡通化部隊, 同時間又以真人劇情短片作賣點
究竟係玩真實定卡通? 95搭8

另一方面, 買完正版要裝食CPU既SecuROM先裝得game...
仲要只可以安裝5次
搞咁多野, 妄顧正版玩家既使用感受
download老番方便過買正版, 買正版做咩?
再次扣分

第三, 開發真係好無誠意
一隻game公開售賣之後既一個星期內,
已經要發放兩個更新patch
究竟開發團隊有無做testing?
做testing做左d乜?
一堆bug未fix就賣街
好無heart

第四, network game問題多多
唔好講話vlan玩
小弟家中LAN backbone 行緊1000Mbps
peer to peer 3部PC 100 個 ping packets lost 0% 全部 < 0ms
玩其它game順到無輪
RA3 LAN game一樣掉線/ lag....
由CnC3到 RA3 無進步

唯一比較欣賞的, 就係設定海戰為其中一個主要作戰位置
可以做就三棲戰鬥既可能性
呢點係其他game所少有的
但係故事...都係離唔開時光傳送, 叛變...
我玩蘇聯story, 一見到個位將軍, 就估到佢會叛變...

畫面差劣, 問題多多的網絡對戰, 故事背景一般, 過分的反盜版機制
只可以說...5次的安裝次數上限, 大概我只會用1次

作者: kaming2454    時間: 2008-11-10 22:17

引用:
原帖由 KaIsE 於 2008-11-5 15:22 發表
你可以買張ati 4850 開最高config
咩叫靚-,-?一眼睇哂 咁細微既野都做到咁
我唔覺得有d乜唔好囧
音效: 唔差啦 好多game都係咁
可以係邊度set..
我用緊ati4850
作者: eric33hk    時間: 2008-11-10 22:32

引用:
原帖由 amdhorus 於 2008-11-9 22:04 發表
我睇左好多個post,
有好幾位都話
我覺得好好笑
大家都係RTS
玩RA3, 22" LCD 特效全開,
個小地圖無野好講
我覺得我好似玩緊模擬遊樂場
一方面有極度的卡通化部隊, 同時間又以真人劇情短片作賣點
究竟係玩真實定卡通? 95搭8

另一方面, 買完正版要裝食CPU既SecureRom先裝得game...
仲要只可以安裝5次
搞咁多野, 妄顧正版玩家既使用感受
download老番方便過買正版, 買正版做咩?
再次扣分

第三, 開發真係好無誠意
一隻game公開售賣之後既一個星期內,
已經要發放兩個更新patch
究竟開發團隊有無做testing?
做testing做左d乜?
一堆bug未fix就賣街
好無heart

第四, network game問題多多
唔好講話vlan玩
小弟家中LAN backbone 行緊1000Mbps
peer to peer 3部PC 100 個 ping packets lost 0% 全部 < 0ms
玩其它game順到無輪
RA3 LAN game一樣掉線/ lag....
由CnC3到 RA3 無進步

唯一比較欣賞的, 就係設定海戰為其中一個主要作戰位置
可以做就三棲戰鬥既可能性
呢點係其他game所少有的
但係故事...都係離唔開時光傳送, 叛變...
我玩蘇聯story, 一見到個位將軍, 就估到佢會叛變...

畫面差劣, 問題多多的網絡對戰, 故事背景一般, 過分的反盜版機制
只可以說...5次的安裝次數上限, 大概我只會用1次
第一) 我唔知你係唔係真係買正版, 我買果隻繁中正版, 無特別安裝SecureRom先安到game, 我計你隻game 3年, 你3年死5次機, 我覺得你ok 黑, 而且跟以住習慣你過左5次 你俾出正確的資料, EA 會睇情況俾第6次你
第二) Vlan connection timeout 問題係Vlan 本身問題, 唔信? 你自己開vlan P2P 介面, 你好多時見到都係1000ms 以上
第三) 我有玩開online, 我只係用和記10MB , 都可順到無倫, 你網絡問題?
第四) 一隻無良公司, 出完隻game 就算la, 佢需要去出patch  fix 的problem? 佢賣到就=賺錢, 人地出patch 証明人地有心搞好隻game
第五) 你打爆隻 game 未?我想問下邊位將軍叛變, 果位將軍係俾人屈的

第六) COH 畫面的確靚過RA3, 但我亦想問一下 COH 有海的地圖佔幾多%?? 一個固定陸地 與 浮動海面, 係估下邊個食resource 多的???? 如果佢所有item 再跟足COH, 我真係唔知有幾多 中底階電腦玩唔到e隻game

作者: amdhorus    時間: 2008-11-11 11:15     標題: 回復 26# 的帖子

引用:
第一) 我唔知你係唔係真係買正版, 我買果隻繁中正版, 無特別安裝SecureRom先安到game, 我計你隻game 3年, 你3年死5次機, 我覺得你ok 黑, 而且跟以住習慣你過左5次 你俾出正確的資料, EA 會睇情況俾第6次你
lol
你不當地假設左 1.我死機先會install OS, 2.我得1部機, 3.我每部機得一個OS, 4.我只會玩我隻game 3年

in fact, 我用來打機既有2部機, 1 Desktop + 1 Notebook, 加上, 每部機我都行Dual OS, windows XP + vista,
only install on 兩部機既兩個OS, 已經用左4次, 即將我會玩埋Windows 7, 咁就用晒5次安裝
moreover, 因為工作上的需要, 我會經常使用其他OS, including Linux + wine, 死機先reinstal OS係你呢種normal user既做法, 唔好以為全世界都係, 井底之蛙

secuROM, 唔識唔怪你,please www.google.com.hk
引用:
第二) Vlan connection timeout 問題係Vlan 本身問題, 唔信? 你自己開vlan P2P 介面, 你好多時見到都係1000ms 以上
我講緊係LAN , Local Area Network, 唔係vlan, 用眼望清ok?
引用:
第三) 我有玩開online, 我只係用和記10MB , 都可順到無倫, 你網絡問題?
我唔係話play via Internet, 同咩ISP無關, 係LAN, Local Are Network, 局域網, 講緊係骨幹行緊GigaEth 1000Mbps Full Duplex
唔識就google下先話人network問題啦lol
引用:
第四) 一隻無良公司, 出完隻game 就算la, 佢需要去出patch  fix 的problem? 佢賣到就=賺錢, 人地出patch 証明人地有心搞好隻game
你都好格硬來lol, 偷換概念
消費者比錢買佢隻game, 係包左佢既after sales service
佢出patch係應該, 係消費者比左錢買的, 唔係額外比我消費者的
再加上而家唔係講緊佢唔出patch, 係講緊佢唔test清楚就賣街
兩樣野來

再講,我唔認為佢出patch係因為有心搞好隻game, 作為一家一線games 開發商, 如果佢明知有bug都唔出patch
只會扣更多分
令企業形像下降
出patch, 係出於商業既considerations
引用:
第五) 你打爆隻 game 未?我想問下邊位將軍叛變, 果位將軍係俾人屈的
我未打爆隻game, 因為佢吸引唔到我繼續玩落去
已經uninstalled
引用:
第六) COH 畫面的確靚過RA3, 但我亦想問一下 COH 有海的地圖佔幾多%?? 一個固定陸地 與 浮動海面, 係估下邊個食resource 多的???? 如果佢所有item 再跟足COH, 我真係唔知有幾多 中底階電腦玩唔到e隻game
lol
我係一個programmer
需然我唔係3D games果邊的
但係我知道流體既效果, 其實並唔食resources, 最食既...係特效粒子效果
in fact, 家中一台舊電腦@K8 3000+ 1GB RAM 6800GS, 玩COH一樣好順
而且, 我覺得COH個海 + 流體效果係好過RA3, 至少個海有浪有水花
that's it

作者: asd01352003    時間: 2008-11-11 20:24

引用:
原帖由 amdhorus 於 2008-11-11 11:15 發表

lol
你不當地假設左 1.我死機先會install OS, 2.我得1部機, 3.我每部機得一個OS, 4.我只會玩我隻game 3年

in fact, 我用來打機既有2部機, 1 Desktop + 1 Notebook, 加上, 每部機我都行Dual OS, windows XP + vista ...
紅警3風格本身就係咁
如果佢變到真真實實咁
我相信會吸引到d「好似你咁既玩家」
同時都會有好多支持者離開紅警

佢安裝5次 可以補充
作者: amdhorus    時間: 2008-11-11 23:43

引用:
原帖由 asd01352003 於 2008-11-11 20:24 發表

紅警3風格本身就係咁
如果佢變到真真實實咁
我相信會吸引到d「好似你咁既玩家」
同時都會有好多支持者離開紅警

佢安裝5次 可以補充
well, in fact I am a super fans of RA series
from RA1 to Yuri

Hope is the first step on the road to disappointment.

最令我覺得難過的, 是感受不到開發商的誠意...

我並不是盲目追求畫面的gamer
至少, I am still playing Warcraft3
I loves it.

作者: eric33hk    時間: 2008-11-12 02:50

引用:
lol

in fact, 我用來打機既有2部機, 1 Desktop + 1 Notebook, 加上, 每部機我都行Dual OS, windows XP + vista,
only install on 兩部機既兩個OS, 已經用左4次, 即將我會玩埋Windows 7, 咁就用晒5次安裝
moreover, 因為工作上的需要, 我會經常使用其他OS, including Linux + wine, 死機先reinstal OS係你呢種normal user既做法, 唔好以為全世界都係, 井底之蛙

secuROM, 唔識唔怪你,please www.google.com.hk
先講Key問題
作為遊戲生產商 最大收入係咩, 係人地買正版.
點解現今 甘多遊戲生產商要諗甘多計去防止人地翻版/dl play
你應該好清楚 如個個都dl play , 生產商的員工 靠咩搵食
人地俾人認證5次 係唔想一條key 安係太多部電腦可以一齊玩, 而唔去買正版
我應該都提及過, 你有足夠理由EA會俾第6次你

Dual OS XP , Vista裝game 除非你想試DirectX9.0 與10 ga 分別...
睇唔到一個正常人打機有咩理由要裝晒係XP and vista
引用:
我講緊係LAN , Local Area Network, 唔係vlan, 用眼望清ok?
我唔係話play via Internet, 同咩ISP無關, 係LAN, Local Are Network, 局域網, 講緊係骨幹行緊GigaEth 1000Mbps Full Duplex
唔識就google下先話人network問題啦lol
你都用腦諗清楚, VLAN 使用技術為VPN, 寬頻比起LAN 為細, 但同樣地亦有人玩得好順
而且隻game 最高support 100Mbps , GigaEth 一樣無特別優化
引用:
你都好格硬來lol, 偷換概念
消費者比錢買佢隻game, 係包左佢既after sales service
佢出patch係應該, 係消費者比左錢買的, 唔係額外比我消費者的
再加上而家唔係講緊佢唔出patch, 係講緊佢唔test清楚就賣街
兩樣野來

再講,我唔認為佢出patch係因為有心搞好隻game, 作為一家一線games 開發商, 如果佢明知有bug都唔出patch
只會扣更多分
令企業形像下降
出patch, 係出於商業既considerations
你一樣硬來....你自己係programer 應好清楚, program 係不同的平台, 不同的OS層面中 亦有機會出現bugs
點解OS/game 要出patch ,係因為有user reply e的error message 俾佢地, 由佢地fix.
我都想問一下, 你身為一個programer 你可唔可以100% 講出你寫的program 一的error/bug都無
就算一team人programing 幾叻都好, 都會有機會出現bug / error, 佢的誠意我覺得係for 佢地用幾多時間去fix 果問題, 唔係佢地賣街前 有冇試清楚.
引用:
我未打爆隻game, 因為佢吸引唔到我繼續玩落去 已經uninstalled
甘你唔好講自己估到劇情
引用:
lol
我覺得COH個海 + 流體效果係好過RA3, 至少個海有浪有水花
that's it
個人感觀不同~你應為靚時 其他人可能不覺得..
引用:
我覺得好好笑
大家都係RTS
引用:
我並不是盲目追求畫面的gamer
至少, I am still playing Warcraft3
I loves it.
一句:你是否認同RTS 操控與遊戲性比畫面更為重要?

我不嬲插開post 者都係果句..追求超靚畫面 唔該玩FPS,
對RTS過份要求畫面 只會令 操控與遊戲性下降
世間上邊有可能有十全十美的野, 有得必有一失

作者: gn1920669    時間: 2008-11-12 14:14

支持eric33hk既講法 , 就ra3對現置既要求係好廣泛 , 就算onbroad display 6150 既級數都可以玩到 ...
至於話lan game 有問題我真係未試過有問題囉 , 我同細佬都係lan game 玩 , 不知幾順暢....我個router都係giga lan黎 , 但老實講 , 普通10/100既router都足夠應付3-4部既小型network , lan game lag 係自身問題吧...
and 買得正版都好明白 , 你買一隻正版條key係for os 唔係for user , 你買windows正版oem既咪又係for computer , 唔通for user裝係5-6部電腦到咩 -.- , 不如你建議ea 出site lincese囉 ~
你咁諗法 , 唔通網吧買一隻正版就夠啦咩 -.-? ea d人唔使開飯

progammer 又點 , 我都係it man , 但希望你都要清楚咩叫商業 , 作為 it 界既人應該好清楚呢d問題架wor

作者: amdhorus    時間: 2008-11-12 15:05     標題: 回復 30# 的帖子

引用:
先講Key問題
作為遊戲生產商 最大收入係咩, 係人地買正版.
點解現今 甘多遊戲生產商要諗甘多計去防止人地翻版/dl play
你應該好清楚 如個個都dl play , 生產商的員工 靠咩搵食
人地俾人認證5次 係唔想一條key 安係太多部電腦可以一齊玩, 而唔去買正版
我應該都提及過, 你有足夠理由EA會俾第6次你
咁點解其他既game就無呢個問題?
SecuROM正牌木馬又係為左佢既利益?
呢d咪就係只顧自己利益唔顧消費者囉
引用:
Dual OS XP , Vista裝game 除非你想試DirectX9.0 與10 ga 分別...
睇唔到一個正常人打機有咩理由要裝晒係XP and vista
你又再次犯了不當假設的邏輯謬誤
1. 你假設我/或其他玩Dual OS的人, 係為左打機先玩Dual OS
2. 你假設左XP同Vista既分別只係DirectX 10...

事實上,有好多人係玩Dual OS的...因為不同的需要
作為一個normal user, 你可能覺得無必要
但係對好多人來講Dual OS可以做到好多野
都係果句please www.google.com
引用:
你都用腦諗清楚, VLAN 使用技術為VPN, 寬頻比起LAN 為細, 但同樣地亦有人玩得好順
而且隻game 最高support 100Mbps , GigaEth 一樣無特別優化
邊個話比你聽隻game 最高support 100Mbps, 你作都作得好d丫
如果隻game真係只係最高support 100Mbps,咁重唔係network有問題? lol
引用:
你一樣硬來....你自己係programer 應好清楚, program 係不同的平台, 不同的OS層面中 亦有機會出現bugs
點解OS/game 要出patch ,係因為有user reply e的error message 俾佢地, 由佢地fix.
我都想問一下, 你身為一個programer 你可唔可以100% 講出你寫的program 一的error/bug都無
就算一team人programing 幾叻都好, 都會有機會出現bug / error, 佢的誠意我覺得係for 佢地用幾多時間去fix 果問題, 唔係佢地賣街前 有冇試清楚.
nono
的確無可能做到100% bug free
但係
係出街之前, 係有責任將產品完善化
據我所知, 佢有beta testing, 都有內部既alpha testing
唔通搵唔到呢D bugs?
係既話就係無比心機去搵
唔係既點解唔fix?
點解人地d game可以無乜patch都無乜bug?
我無記錯既話, RA2 都得2個patches咋

偷換概念
我立論就話佢無誠意,因為佢無test好就出街,
你就話佢有出patch有誠意
唔同野來lol
再者我都指出左, 佢地出patch係商業考慮
你第一段自己都識講人地要$$啦
跟本而家EA淨係知道錢
有heart既會出隻咁既game?
醒下啦
引用:
甘你唔好講自己估到劇情
我話我估到劇情, 係想帶出個story line好一般, 無吸引力
結果的確係我uninstalled隻game了lol
就算佢唔係叛變,係比人屈咁又點?
呢d劇情出現過幾多次?
引用:
個人感觀不同~你應為靚時 其他人可能不覺得..
你係都要話宮雪花靚過鄧麗欣
無人可以阻止你XD

但係我指出到, CoH做到水花, 做到海應有既refrection 效果
RA3做唔到
that's it
引用:
一句:你是否認同RTS 操控與遊戲性比畫面更為重要?
我認為, 作為今天的RTS Game, 操控(User Interface), 遊戲性, 畫面, story line, quality同樣重要
引用:
我不嬲插開post 者都係果句..追求超靚畫面 唔該玩FPS,
對RTS過份要求畫面 只會令 操控與遊戲性下降
世間上邊有可能有十全十美的野, 有得必有一失
追求差畫面
請玩舊game
點解要一堆想玩靚畫面RTS既人陪你玩核突畫面?
你部腦support唔起可以set低D
點解要我地d support到既set到最高都係得個吉?

好多人玩RTS 係追求大量真實部隊對陣果種真實感同震憾感
FPS無可能比到呢種咁覺呢班玩家
唔好以為你鐘意操控放棄畫面, 就全世界都要跟你果套
that's it
作者: amdhorus    時間: 2008-11-12 15:20     標題: 回復 31# 的帖子

引用:
買得正版都好明白 , 你買一隻正版條key係for os 唔係for user , 你買windows正版oem既咪又係for computer , 唔通for user裝係5-6部電腦到咩 -.- , 不如你建議ea 出site lincese囉 ~
你咁諗法 , 唔通網吧買一隻正版就夠啦咩 -.-? ea d人唔使開飯
你有無睇過佢地個license?
講明左可以供一位使用者使用並安裝在5台不同電腦
你係IT人, 都明白license有好多種掛?
引用:
progammer 又點 , 我都係it man , 但希望你都要清楚咩叫商業 , 作為 it 界既人應該好清楚呢d問題架wor
跟本就係話EA只顧商業, 無顧到消費者既利益囉
唔係點會出完Spore之後,一堆人話抵制RA3

同埋我好唔同意人地話畫面唔真實, 唔靚,係為左顧及舊機
跟本籍口
咁果d 比錢買新機勁機既就唔使理?
舊機咪set低D settings囉
玩唔到就upgrade囉
又唔想比錢upgrade
又要玩
學eric仔講, 邊有咁完美架?
隻game畫面核突D去就舊機user 我覺得唔成立
隻game做得差就係差, 安個照顧舊機理由好白痴

都係果句, 玩唔起就玩番舊game
有乜理由要d玩得起既陪你玩核突畫面

p.s. CoH set lowest setting gf6100 avg都有3xFPS
人地就真係要靚時好靚, 要low時舊機玩到啦

作者: ctct12342003    時間: 2008-11-12 15:40

引用:
原帖由 amdhorus 於 2008-11-12 15:20 發表

你有無睇過佢地個lincese?
你係IT人, 都明白lincese有好多種掛?

同埋我好 ...
我十分同意你所說的話,玩唔起咁靚就攪LOW D 。
唔通暴雪整SC2會因為廢機玩家而整到好似RA3 咁。
唔通硬件商會因為有D 人無錢買硬件而唔開發MA?
時代進步啦
作者: gundammw    時間: 2008-11-12 15:41

引用:
原帖由 amdhorus 於 2008-11-12 15:20 發表

你有無睇過佢地個lincese?
你係IT人, 都明白lincese有好多種掛?

同埋我好 ...
係好既..自然會有人買..
睇下coh既登入制度..咪一樣有人為玩而買,一樣無礙遊戲故事進行,亦可以防盜版,但紅色警戒3卻要做到咁,有乜為呢?
coh的畫面本人感覺實在比紅色警戒3差太遠,應該說coh的畫面拋離紅色警戒3太遠,雖然唔係話好靚,但至少係而家呢個年頭..我望落去順眼..紅色警戒3真係睇到都覺得
Patch個個問題真係好有趣,隻game arm arm出就開始扔patch出黎,已經証明佢地既「heart」有幾多啦,又或者個beta testing個d,係係隻game開始量產,包裝緊既時候先開始進行,所以咪出現而家呢個情況囉

本人認同amdhorus大大的想法
作者: 魔撒    時間: 2008-11-12 15:54

其實- -我睇左你地幾日 你地咁爭持落去都唔係方法
仲有一樣野
每邊各方論點唔同 何以討論才能達成共識呢
作者: amdhorus    時間: 2008-11-12 18:53

引用:
原帖由 KaIsE 於 2008-11-12 15:54 發表
其實- -我睇左你地幾日 你地咁爭持落去都唔係方法
仲有一樣野
每邊各方論點唔同 何以討論才能達成共識呢
其實我覺得係無可能共識
因為有好多fans, 打手會莽顧現實

再者呢個跟本唔係d咩討論post
主題都講明
失望
失望就係失望
唔會講講下變到唔失望
我相信樓主開post原意都係抒發下期望落空既心情
點知會比人插叫佢玩FPS架姐
作者: 戰俘    時間: 2008-11-12 19:05

我覺得雙方都有自己觀點..
又未去到人身攻擊... 只是火藥味濃左少少而已...

但我還是看不慣那種過於卡通化的畫面...
(點選建築物時 好似看到另一個模型硬拼上地圖一樣)
當然..不是說RA 3畫面做得不好...
只是不太習慣那種畫面吧
作者: ctct12342003    時間: 2008-11-12 21:45

引用:
原帖由 戰俘 於 2008-11-12 19:05 發表
我覺得雙方都有自己觀點..
又未去到人身攻擊... 只是火藥味濃左少少而已...

但我還是看不慣那種過於卡通化的畫面...
(點選建築物時 好似看到另一個模型硬拼上地圖一樣)
當然..不是說RA 3畫面做得不好...
只是不太習 ...
選取什麼單位,單位會有條邊,我覺得好7
作者: amdhorus    時間: 2008-11-12 23:57

我問過我寫game既fd
佢同我講
第一身射擊game, 首重既係畫面更新率,
最優化係個50~60fps
果陣教佢既Professor, 都話第一身射擊game唔可以做得太靚, 因為少5個fps就可以極大咁影嚮玩家體驗

相反, RTS games 最優化係 25~35個fps,RTS唔會話小幾個fps就描唔到打唔到
可能跟本唔覺
所以RTS 畫面上有更多既空間發揮, 因此之故, 理論上RTS 畫面應該比 FPS更真實

唔講我都無注意到呢點
所以叫人追靚畫面就去玩FPS game既人concept錯晒lol
作者: 小飛豬    時間: 2008-11-13 00:52

我都是覺d得文明4..好玩 ><
作者: gn1920669    時間: 2008-11-13 12:46

我個人玩紅警無因為佢畫面問題而不滿~ 玩紅警都係喜歡佢既模式 , 正如 cs1.6 而家都仲好多人玩一樣 , 當然 sc 推出我一樣都會玩 , 但暴雪一次又一次推遲就覺得佢更加唔應該囉 ~ 就算暴雪握出war3個時 , war3既畫面都唔係靚 , 同樣大把game畫面靚過佢啦 , 其實講到尾你認為唔好既都可以唔好玩 , 無咩免要係到講呢樣講個樣囉 ~你喜歡玩第隻game既又唔會有人阻止你
作者: 熾烈紫龍    時間: 2008-11-13 14:54

引用:
原帖由 ctct12342003 於 2008-11-12 21:45 發表

選取什麼單位,單位會有條邊,我覺得好7
單位冇邊你好難見到佢
作者: 熾烈紫龍    時間: 2008-11-13 15:02

講真

將軍/cc3引擎質性比已經係遊戲界中數一數二

呢幾年電腦遊戲界好難行

畫面差少少就比人鬧

有d連盜版玩家都嘈

盜版與畫面黨已經令廠商望而生畏

漸漸轉投tv games

畫面不是唯一

畫面差既wii games 隨隨便便都可達千萬銷量

作者: amdhorus    時間: 2008-11-13 16:30

引用:
原帖由 gn1920669 於 2008-11-13 12:46 發表
其實講到尾你認為唔既都可以唔好 , 無咩免要係到講呢樣講個樣囉 ~你喜歡玩隻game既又唔會有人阻止你
跟據你既意思,同樣地,
其實講到尾你認為我地講既野岩聽既都可以唔好出聲, 無咩必要係到講呢樣講個樣囉 ~你喜歡玩隻game既又唔會有人阻止你

咁點解你又要出聲呢? 點解你又要係到講呢樣講個樣呢?
係唔係你講就應該人地講就不該呢?
消費者對隻game失望 + 唔滿意都唔出得聲, 咁市民對政府失望 + 唔滿意係唔係都唔出得聲呀?
引用:
原帖由 gn1920669 於 2008-11-13 12:46 發表
暴雪一次又一次推遲就覺得佢更加唔應該囉
引用:
其實講到尾你認為唔好既都可以唔好玩 , 無咩免要係到講呢樣講個樣囉 ~你喜歡玩第隻game既又唔會有人阻止你
自相矛盾

作者: ctct12342003    時間: 2008-11-13 19:34

引用:
原帖由 熾烈紫龍 於 2008-11-13 14:54 發表

單位冇邊你好難見到佢
eg 你選取個個 兵,佢就會多左條邊。
ps 點解就咁係兵下整個圈??
作者: 熾烈紫龍    時間: 2008-11-13 21:29

引用:
原帖由 ctct12342003 於 2008-11-13 19:34 發表

eg 你選取個個 兵,佢就會多左條邊。
ps 點解就咁係兵下整個圈??
你要知道遊戲畫面鮮艷,兵與環境分野不明顯

圈會見到?

而且形圈亦係風格的一種

紅警系列從來唔用地圈
作者: yyh123456    時間: 2008-11-14 12:46

咁樣終極動員令3係唔係好過紅警3?
作者: 花戀楓    時間: 2008-11-14 18:00     標題: 回復 48# 的帖子

個人支持紅警大於cc

真的再說一句 要追求畫面 這裡不是你的菜盤
作者: eric33hk    時間: 2008-11-15 01:56

引用:
原帖由 amdhorus 於 2008-11-13 16:30 發表
跟據你既意思,同樣地,
其實講到尾你認為我地講既野岩聽既都可以唔好出聲, 無咩必要係到講呢樣講個樣囉 ~你喜歡玩隻game既又唔會有人阻止你

咁點解你又要出聲呢? 點解你又要係到講呢樣講個樣呢?
係唔係你講就應該人地講就不該呢?
消費者對隻game失望 + 唔滿意都唔出得聲, 咁市民對政府失望 + 唔滿意係唔係都唔出得聲呀?
我已經唔想討論 RA3 咩最重要, 睇到我都覺得煩- -
我頭兩日玩完RA已經愛上上e隻game, 之後買返正版去online打.
story mode 可以online 合作的戰略game有多少..
喜歡就玩, 不喜歡就學amdhorus刪game lo.
都係果句各花入各眼, 你喜歡的東西, 別人未必喜歡, 強人所難又有咩好處
但係人地專區講發表 閣下的偉論 難免引起其他愛好者反感
反感帶來的罵戰 要講例子多的是, 例如hackxx.cc PSP專區 講NDS 好過PSP
樓主難免俾人又吊又site
這個post 正是如此, 我沒說發表意見有錯, 但點解唔睇下場合 地點...

喜歡的在這區繼續討論戰略 / 如何用兵 / 地圖 等等, 令大家對戰技巧有所進步, 亦能增加遊戲樂趣
不喜歡的請尋找自己喜歡的遊戲專區 找同志門吧, 與一班志不同道不合的人討論 你亦沒有什麼得益
作者: amdhorus    時間: 2008-11-15 15:25

引用:
原帖由 eric33hk 於 2008-11-15 01:56 發表
但係人地專區講發表 閣下的偉論 難免引起其他愛好者反感
反感帶來的罵戰 要講例子多的是, 例如hackxx.cc PSP專區 講NDS 好過PSP
樓主難免俾人又吊又site
這個post 正是如此, 我沒說發表意見有錯, 但點解唔睇下場合 地點...

喜歡的在這區繼續討論戰略 / 如何用兵 / 地圖 等等, 令大家對戰技巧有所進步, 亦能增加遊戲樂趣
不喜歡的請尋找自己喜歡的遊戲專區 找同志門吧, 與一班志不同道不合的人討論 你亦沒有什麼
對RA3失望, 唔可以係RA3區講= =?
咁你教下路, 係邊講先岩?
你話人係RA3區開失望post, 引置死忠們反感先又吊又site
其實個topic 一早就講到明係失望post啦
死忠入得呢個topic,就遇左會見到反感野架啦
無人叫你明知都入架wor
家陣forum個RA3你架咩?
我地又唔係講唔關RA3事既野
又唔係發錯區
點解就唔講得失望?
外國大把類似既post啦

你想講戰略 / 如何用兵 / 地圖
咁你咪入果d topic囉
不過講開又講, 成區都係投訴/求助 topic lol

再講, 大把RA3玩家入過呢個post, 都有人發表話覺得畫面問題唔大
或者其他設定好等等
無人駁佢wor
係有D人懶醒插人叫人玩FPS
先引起罵戰炸wor

唔好推捨責任, 又唔見其他EQ高既RA3玩家入來罵戰?
版主都係支持者啦, 人地講野得體幾多?
作者: ctct12342003    時間: 2008-11-16 20:55

引用:
原帖由 熾烈紫龍 於 2008-11-13 21:29 發表

你要知道遊戲畫面鮮艷,兵與環境分野不明顯

圈會見到?

而且形圈亦係風格的一種
紅警系列從來唔用地圈
我想問點換個個單位,個個單位就會多左條邊,紅警2係米都係咁???好似紅警2 係圈

RA3 風格  SO 7
作者: 熾烈紫龍    時間: 2008-11-16 23:43

引用:
原帖由 ctct12342003 於 2008-11-16 20:55 發表

我想問點換個個單位,個個單位就會多左條邊,紅警2係米都係咁???好似紅警2 係圈

RA3 風格  SO 7
圈?

紅警2有圈咩?

紅警2比紅3更差, 連邊都冇
作者: ctct12342003    時間: 2008-11-17 14:32

引用:
原帖由 熾烈紫龍 於 2008-11-16 23:43 發表

圈?

紅警2有圈咩?

紅警2比紅3更差, 連邊都冇
U THINK THIS VERY BEAULIFUL?? IF SC2 MAKE THIS , SC2 **侮辱成份**= =

作者: 秘劍.燕返    時間: 2008-11-17 16:04

其實以紅色警戒3既製作成本(錢/時間)黎講
再者以EA本身的條件亦有資源有能力
而結果呢個製成品多少都令人感到失望
現今的作品 不應該還是這種級數
雖然紅警3比紅警2好 但平心而論
進步空間還多的是

作者: Silver_hugo    時間: 2008-11-17 17:13

個AI真係差到嘔
畫面不過不失la
我接受到
作者: simonpvp    時間: 2008-11-18 05:09

你有無開爆sim D graphic option 啊?
作者: 演绎人生    時間: 2008-11-18 12:14

期盼了10年的游戏,,,,,大家可以慢慢体会。
作者: tyt02329    時間: 2009-8-6 15:41

我用1920*1080 8x反鋸齒 不知幾正
你用槍game比.......真係"好"公平wo
作者: ArHo567    時間: 2009-8-9 21:34

講真 我睇過咁多官方擺落黎既資訊 無一個係關於畫質度既需求
我以為好好玩 點知咁就哂我300蚊 你地都知道 EA出哂名係整宣傳片而唔係整遊戲
但係諗都無諗唔到 有人竟然可以將星海同紅警3比 -.-  一買返黎 .. 完完全全同宣傳片兩樣野  畫質既精細度根本就差 仲差過將軍 成隻Game得個海係算靚
唔好再講外國人點-.-外國人係論壇到對紅警3既評價係極差-.-

作者: 恩怨    時間: 2009-8-22 02:01

不過同系列既泰伯倫戰爭真係靚好多既
作者: 殲滅者[EMP]    時間: 2009-9-25 23:49

我試過去外國旅行買d PC games 便宜過香港,佢果到出ga PC game 都幾好,例如魔戒,宇宙戰爭.. 真係好似真實, 不過佢地果d game 有d唔係 EA
作者: 殲滅者[EMP]    時間: 2009-9-25 23:57

我諗可能未來,唔用電腦都玩到呢d PC game =]
作者: 7k7k_WiN    時間: 2009-11-24 22:07

身份ra迷點可以唔支持下
不過我都係最鐘ra1多d
作者: ctct12342003    時間: 2009-12-12 21:32

我很同意大家說畫面不重要,但紅警3遊戲性好嗎= =我買過ea game 的 中土 1,2 ,將軍,但
玩了1個月就不玩= =我覺得即時戰略game 吸引人玩的就是平衡性,這就是為什麼星際很多年
都有人玩的原因
作者: funfun123    時間: 2010-5-8 14:56

red3同red2d畫面
我都覺得red2好睇
作者: 小烈274    時間: 2010-6-8 06:03

真係有咁差咩@_@!?????
作者: aesopq957777    時間: 2010-6-10 10:31     標題: 回復 1# 的帖子

支持 支持       red2    仲好玩@
作者: chanwai1    時間: 2010-7-15 01:48

紅警2同將軍都好過佢d
劇情都麻麻
最衰紅警2又連唔倒線
作者: William_AOE    時間: 2010-7-15 19:59

我睇過一D POST
有人咁回覆:RA3 點解明明係遲過CNC3 出但係畫質差咁多係有原因
事因CNC3出既時候個畫面唔錯,但係有個NOD既「狂熱份子」累事
德國就因為「狂」既真實死法而告EA 話佢教壞人,
驚人學「狂」既自殺式炸彈襲擊
所以RA3 先整到咁CARTOON

亦係我第一次聽聞因為畫質太靚而畀人告!
而且雖然我認同佢個畫面可以整靚D
但係佢就人地D 差機玩[無錯你地話SET 低D 咪玩到LOR,但係有D 人開低都LAG,但係無錢買卡{唔好走黎串話無錢學咩玩},佢係有做維護大眾利益,畀最多人玩到佢隻GAME,我唔覺有咩問題]

至於話框,其實見仁見智,RA2 D 建築用立方框框住,好明顯話畀人聽佢係2D
RA3 有黃邊框住[MOUSE 放上去係白邊]
但係呢條黃邊有幾礙眼?
我話你聽,如果用番RA2 條血BAR 顯示就叫SELECT 既話,我肯定你好難打佢

P.S.你地係到個人發表意見並唔係問題,但係你地影響人地玩既意欲
每隻GAME 都有唔同特色,RA3 整咗係咁既FEEL 就係咁
我唔認為有咩問題

作者: chuilichuan    時間: 2010-8-27 14:36     標題: 你所言诧异

红警3画面不错  你的不好使因为你机器不行或者没有调成高配置选项
暴雪的我也很喜欢
但是红警也丝毫不差  从2到3 都不错
作者: luther5555    時間: 2010-9-10 19:52

我覺得冇咩問題
作者: 〥小澪×〃    時間: 2010-12-22 17:37

其實唔係好差姐
作者: bbbgbg    時間: 2011-2-11 19:34     標題: 回復 10# 的帖子

例如L4D2,GTA4等...
CS雖然畫質係差D,但係內容都ok
作者: ak47123999    時間: 2011-4-23 12:27

有問題咩 畫質有得比你教 默認最低 最高好好睇阿...         紅2 d畫質仲衰啦... 仲有紅2 太易玩 d電腦弱 紅3 有nano 甘先有科幻性(高科技) 你知唔知諗個idea 要諗幾耐..  仲有日就玩海 英玩空 聯玩地  有晒海空地 比你玩 有咩問題
作者: NightmaRe520    時間: 2011-9-1 22:02

平心然言 即時戰略遊戲點解係以前咁盛行 就係因為佢地行緊2D畫面 再加上模式同耐玩度比而家D垃圾戰略GAME多多聲 一D紅警老手黎講 佢地需要既並唔係極高品質既遊戲畫面 而係差唔多既模式而已 但係EA而家就將紅色警戒既特色大大破壞 只係以主角同埋遊戲畫面作為賣點

順帶一提: C&C4 銷情超級慘淡 就係因為佢既模式同RA3 完全一樣

係近年我覺得戰略GAME做得最好既3隻手指都數得哂 泰伯倫戰爭 星海爭霸
作者: HoTat2900    時間: 2011-9-4 09:34

講到畫面同效果,我覺得終極動員令3真係好正..
作者: a66021236    時間: 2011-10-15 22:50

RA3我玩了2年,不见有什么问题,画质问题,这世界上什么时候以画质评论游戏的好坏,难道CS这样的游戏都是垃圾?
作者: 街埸沒神手    時間: 2011-11-24 21:46

thx
作者: 心缘_微風    時間: 2011-11-29 21:20

都算系甘上下la 宜家越黎越小人玩
作者: tszkit    時間: 2011-12-5 01:46

24#d言論真係搞笑
C&C3都係真人同卡通同時進行,RA2都係咁,但你都可以拎黎講係RA3既缺點
連線lag機又係game問題
商家防止老翻,限制5次安裝又係有問題
製作團隊整新補丁又可以罵一餐
最後連故事都講錯埋,個將軍邊有叛變..

原來舊帖...
作者: 〝LOser    時間: 2012-1-6 19:08

本人覺得唔錯
作者: o0夜月0o    時間: 2012-1-15 18:24

我覺得其實隻GAME都OK架..不過隻GAME太難玩..我用左成個星期都仲未抽得贏中等.之後我先覺得隻GAME唔好玩 ...我唔知你地係咪咁諗~~

作者: o0夜月0o    時間: 2012-1-15 18:25

我覺得難玩過紅警2幾倍

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0