標題: 呢隻game好玩d定係魔獸好玩d [打印本頁]

作者: 灼眼の夏娜    時間: 2008-6-28 01:40     標題: 呢隻game好玩d定係魔獸好玩d

如題...........
作者: 戰俘    時間: 2008-6-28 01:54

正規 vs 正規的話

SC 比 Warcraft 3 好玩幾十倍左右
作者: 斷玉    時間: 2008-7-12 23:10

完全同意戰兄所說
路過路過+罪過罪過
作者: china7878979    時間: 2008-7-15 03:31     標題: 4_2994

深圳市翠平搬迁公司,深圳翠平搬家公司电话
作者: 51question    時間: 2008-8-7 16:34     標題: 外贸论坛www.ftun.com申请友情连接

外贸论坛是聚集众多外贸精英的外贸出口论坛, 为外贸人员提供交流的场所,打造实力最强的
外贸出口论坛,致力于打造最具人气的外贸论坛.

目前我们的pr为2;
我们的信息为:
网站名称:外贸论坛
连接地址:http://www.ftun.com

作者: _jdk_wil    時間: 2008-8-25 10:02

話sc 好過war3 既, 都唔知玩過war3未 = =

自己唔識玩就話唔好玩

war3正規同sc正規我都係高手,兩隻game 側重既野都唔同,好多細節處理, 時間觀念都唔同, 根本唔可以比較,如果真係要講難,war3會相對難玩d,因為要處理既野多,考慮既野多

sc只係不斷擴張采集資源, 暴兵, 轉兵 而已
作者: 戰俘    時間: 2008-8-25 19:44

引用:
原帖由 _jdk_wil 於 2008-8-25 10:02 發表

自己唔識玩就話唔好玩

war3正規同sc正規我都係高手,兩隻game 側重既野都唔同,好多細節處理, 時間觀念都唔同, 根本唔可以比較,如果真係要講難,war3會相對難玩d,因為要處理既野 ...
多謝你的意見
不過 "好玩"與否 純屬個人觀點

我於War 3 和 SC 玩正規只是新手級
但也明白兩者操作上有很大分別

在SC 區的各位 我相信也是喜歡SC 的朋友
自然會認為SC 好玩 否則早就轉到War 3 了

當然 你可以批評"自己唔識玩就話唔好玩"
不過 如你所說 兩者側重不同 , 時間觀念都不同 自然會讓人比較
(為什麼要比較..? 因為大家都是RTS..)

最後想說
好玩 不好玩 只係個人觀點 , 沒必要批評別人識玩與否
用詞的好壞會有不同的效果
作者: impermanent    時間: 2009-4-23 18:03

引用:
原帖由 _jdk_wil 於 2008-8-25 10:02 發表

自己唔識玩就話唔好玩

war3正規同sc正規我都係高手,兩隻game 側重既野都唔同,好多細節處理, 時間觀念都唔同, 根本唔可以比較,如果真係要講難,war3會相對難玩d,因為要處理既野 ...
haha 你真係天真
好玩唔好玩我唔咁講
我諗你唔會係高手lor
仲有 pro players, 一致認為sc係比wc3難玩好多
你唔信自己search 下
冇一隻rts game 比sc 難玩
你係高手可以泥同我玩下,等我知咩叫高手
作者: impermanent    時間: 2009-4-23 18:04

你都仲未識玩sc...
唉...唔怪得香港咁少人玩sc
作者: impermanent    時間: 2009-4-23 18:05

wc3需要的控制實在比sc小好多
你都仲未識玩sc...
作者: impermanent    時間: 2009-4-23 18:05

wc3需要的控制實在比sc小好多
你都仲未識玩sc...
作者: impermanent    時間: 2009-4-23 18:10

有個pro gamer 講過1xx apm 在wc3已經好夠用
但係在sc...一d都唔夠
作者: impermanent    時間: 2009-4-23 18:11

_jdk_wil  = 井底之蛙 -.-
係你唔尊重自己先
我好少會咁話人
作者: _jdk_wil    時間: 2009-4-24 14:00

同樣係RTS 就要比較? WAR3同SC好多元素都唔同, SC既擴張 相對WAR3 來說係小事一樁, 牽涉面小, 反而AOC 同SC 就更加相似. 無限擴張 + 無限兵營, 當然sc 既騷擾比aoc好玩得多, 亦奏效得多. 但同war3絕對係兩回事.

冇咩可比性. 至於impermanent會員, 我打sc哥陣你都唔知係邊. 你要我同你打冇問題, 記住要post rp 上黎, 不過你千祈唔好輸比我呢個冇玩sc 8 年既人. 唔係你就極度瘀

我係sc 轉打cs, 再轉war3 既, war3我亦冇玩一年以上, 不過我夠膽講一句, 到而家呢一刻我用war3既功力去打番sc 一樣可以羸唔少人. war3 更加唔使講. 你自己諗清楚係咪真係同我打

順帶一提07年CEG 我係其中一個特邀外卡選手(咁當然係war3). 不過算啦, 可能你連CEG係咩都唔知
作者: impermanent    時間: 2009-4-24 21:45

hahhahaa
好笑
你更本唔識玩sc ...hahahaha
作者: impermanent    時間: 2009-4-24 21:47

唔洗諗,我地是但一個都夠win
聽你講就知你咩lv
作者: impermanent    時間: 2009-4-24 21:49

我唔係比咩game 好玩
我係話 sc 比wc3更難
係香港我只係知得一個高手,就係 AUS wcg no.2 的 oG)Gabriel
我都唔係好勁,玩左十年
iccup 都係得c+
上泥bnet uswest
channel brood war hkg-1
~
作者: impermanent    時間: 2009-4-24 21:50

等你
井底之蛙井底之蛙井底之蛙井底之蛙井底之蛙井底之蛙井底之蛙
作者: impermanent    時間: 2009-4-24 22:02

你上到泥是但搵個 )x(hk id的人玩就可以
我都好少上泥依度
hksc)P(hk
作者: hkwind0118    時間: 2009-5-4 22:07

其實坦白講 2樣Game 都甘好玩..
而講到控制方便而言...的確 SC 需要既mirco 比wc3 多..

但係如果講話 遊戲節奏方便 個人認為 wc3 比sc 快...
所以 會較多人玩wc3 ...

但係如果講到變數大就 都係wc3 既變數比sc 多一點 個人認為..

當然係用Melee 比較mode 黎計拉...

不過一樣既係 期待緊SC2 既出現
作者: lohoiming    時間: 2010-11-28 03:31

_jdk_wil你有真正玩過SC嗎?我心想你可能只會控英的一類人吧?採礦 轉兵己而?你有專心去探討戰術方面的問題嗎?WAR3的遊戲加入了英雄元素 主要你是在想如何把英雄配裝備 在配了團兵有利英雄戰鬥 特別在1V1 主要的元素還是在英雄中 而SC 便是要好利用各種兵種的特性 例如快速生產異化蟲 做出狗海淹沒別人 人族保疊加攻成坦克防線炮轟防守之類的多類戰術 正規戰真正的高手 多都會認為SC比WAR3難玩吧?真頂拿WAR3來和SC比?你真的想你的工程車在採礦時突然跑了一隻英雄 放了大招全殺掉 又要花水晶重新生產工程車?根本就是2樣不同的遊戲
作者: 何為霸氣?    時間: 2010-12-14 16:00

作者: LiNatural.    時間: 2010-12-15 18:58

同正規比.SC真系好玩D   
作者: 〥穹β♫♬    時間: 2010-12-22 17:30

正常對比就starcarft好玩  但係講到圖就緊係魔獸好玩好多啦
作者: 〥小澪×〃    時間: 2010-12-22 17:55

魔獸好似正d
作者: manhoi929    時間: 2010-12-27 20:17

老實講 兩隻都好好玩
基本上冇第三隻RTS GAME可以比較到 AOE同CnC果D系列可以走埋一邊
作者: 撼動天空    時間: 2011-2-3 15:08

SC真係冇人識
我全級(可能全校..)得我有玩
作者: -SK.1v5    時間: 2011-3-8 13:42

唔好以為名差唔多.就以為2隻GAE差唔多
作者: ts05290093    時間: 2011-5-3 19:38

無話邊個好玩D,個個人既喜好都唔同的
作者: -DaSh-    時間: 2011-5-6 22:11

正規黎講SC好玩多D
作者:  ゞ.__κJa1.    時間: 2011-5-28 18:28

星海好玩d
可惜要錢
作者: 心缘_微風    時間: 2011-8-27 09:22

魔獸好玩好多 d圖都多d啦 呢個玩一排就覺得好悶啦
作者: KiT〞    時間: 2011-8-27 15:04

有無人仲有玩broodwar呀?
作者: KiT〞    時間: 2011-9-5 17:27

sc多控個方面已經難過w3多多聲啦=v= 仲要話w3難玩D 有無病呀handshake

(完來過左9日都係我自己回緊...)
作者: King_HoHo    時間: 2011-9-29 22:43

多控好麻煩....
作者: 小T    時間: 2011-10-4 12:20

Warcraft 3  有咁多地圖.......
應該Warcraft 3 吧
作者: bbwarrior    時間: 2011-11-7 01:00

引用:
原帖由 戰俘 於 28-6-2008 01:54 AM 發表
正規 vs 正規的話

SC 比 Warcraft 3 好玩幾十倍左右
SC2 好玩過war3 同 SC
作者: bbwarrior    時間: 2011-11-7 01:00

引用:
原帖由  ゞ.__κJa1. 於 28-5-2011 06:28 PM 發表
星海好玩d
可惜要錢
sc15洗錢,sc2先要

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0