標題: [討論] 信長之野望P 15.3F4 [打印本頁]

作者: AoBa.    時間: 2018-7-22 12:02     標題: 信長之野望P 15.3F4

作者: ALS    時間: 2018-7-22 17:44

信玄模組要改大一點
大約1.2~1.3倍左右吧
作者: 醒來夢散了    時間: 2018-7-22 22:07

希望改下D路寬度
例如 下名刀兩條路太窄  團戰時太阻礙人
作者: C-O-L-O-R    時間: 2018-7-22 22:59

如果再出, 改下我愛英牛牛得唔得
岩衝施展距離加到600。

R技
提升[4/5/6/7]點防禦,當生命值為最大生命值40%時則會提高生命回復[10/20/30/40]點。
若在赤備猛攻狀態下可降低15%所受到的傷害。

-赤備猛攻
增加攻擊[25/40]與移動速度[20/30]%,每[0.5/0.4]秒敲擊一次地面,對周遭500區域的敵人90點傷害並緩慢[30/40]%攻速及移速1秒。赤備猛攻持續14秒。
消耗法力[250/300],等待時間130秒。

TESTMODE時可以無限制揀英

作者: 醒來夢散了    時間: 2018-7-23 00:17     標題: 回復 4# 的帖子

R技 好似幾屈                             .
作者: LKW_823    時間: 2018-7-23 05:11

引用:
原帖由 C-O-L-O-R 於 2018-7-22 22:59 發表
如果再出, 改下我愛英牛牛得唔得
岩衝施展距離加到600。

R技
提升[4/5/6/7]點防禦,當生命值為最大生命值40%時則會提高生命回復[10/20/30/40]點。
若在赤備猛攻狀態下可降低15%所受到的傷害。

-赤備猛攻
增加攻 ...
大技傷改廢左咁得意?
BTW連九鬼呢D垃圾英都未改 幾時先到呢D本身已經夠勁既英
作者: LKW_823    時間: 2018-7-23 05:16

另外今日玩左場141C
隊友及對面都發現太原3技好似有問題

幫隊友解負面狀態時有傷害(殺死埋但無錢)

以下開放榮甘殺自己友既圖

作者: Misuki    時間: 2018-7-23 05:54

希望大家發現有問題都要通知聲
作者: AoBa.    時間: 2018-7-23 07:30

原帖由 LKW_823 於 2018-7-23 05:16 發表
另外今日玩左場141C

感謝回報, 此BUG會於下一版修正

寫地圖GE時候因為唔記得可以指定友軍而直接就咁寫開技就加傷害...haha-3-
(因為地圖ge所有觸發都從頭寫過 就有ED問題出現了)
作者: 醒來夢散了    時間: 2018-7-23 09:34

引用:
原帖由 AoBa. 於 2018-7-23 07:30 發表
原帖由 LKW_823 於 2018-7-23 05:16 發表
另外今日玩左場141C

感謝回報, 此BUG會 ...
支持咁多位作者
作者: Y.SM    時間: 2018-7-23 13:56

有冇搞能錯呀唔改我隻玉子
作者: C-O-L-O-R    時間: 2018-7-23 21:17

引用:
原帖由 LKW_823 於 2018-7-23 05:11 發表

大技傷改廢左咁得意?
BTW連九鬼呢D垃圾英都未改 幾時先到呢D本身已經夠勁既英
大技傷改廢因為加左攻擊力

新9鬼

-海噬
施放10波範圍400的海噬;每0.5秒一波對敵人造成[80/90/100/110]點傷害,並緩慢敵人10%移動速度,若在海賊領域範圍內施展則緩慢[10/15/20/25]%移動速度。持續5秒。
耗魔[140/160/180/200],等待時間20秒。

-海賊領域
創造一個[800/900/1000/1100]範圍的海域:每秒恢復自身[10/20/30/40]點生命。持續20秒。
耗魔[160/180/200/220],等待時間35秒。

-海賊具足
穿上海賊眾特製的具足,得以降低施加在自身身上的傷害[10/20/30/40]點。
如在海賊領域範圍內能額外獲得承受[50/100/150/200]的魔法傷害護盾,護盾完成承受後可在[7/6/5/4]秒後重新獲得,護盾在海賊領域完結或離開也立即失效。

-船醉不知
增加閃避15%及移動速度33%。若在海賊領域範圍內將大大提升攻擊[40/70]點,閃避增加至[22/33]%、攻擊速度[110/165]%及移動速度[40/60]%。持續20秒。
加成效果在海賊領域完結或離開也立即失效。
耗魔[200/250],等待時間100秒。

作者: ♠TEAM.B☆wai    時間: 2018-7-23 23:16

急 平手3技毒得死人 呢個比太原3技仲on  9=.=
圖未有我仲玩緊 希望快d改
作者: 醒來夢散了    時間: 2018-7-23 23:49     標題: 回復 13# 的帖子

SM 毒死晒                          .
作者: LoVeRJ乂曜誠    時間: 2018-7-24 00:27

平手毒得死人。。。 笑左
好耐冇打信
今日玩左一場 好唔習慣
雖然贏左

作者: AoBa.    時間: 2018-7-24 00:51     標題: 回復 13# 的帖子

希望你能將該場的RP給我 謝謝
最好附有BUG發生的時間 - 冇都OK
作者: ♠TEAM.B☆wai    時間: 2018-7-24 00:59

引用:
原帖由 ♠TEAM.B☆wai 於 2018-7-23 23:16 發表
急 平手3技毒得死人 呢個比太原3技仲on  9=.=
圖未有我仲玩緊 希望快d改
後尾再玩落去呢個情況又無再出現
但一開波都系殺左人

[attach]264783[/attach]

[attach]264784[/attach]

作者: LoVeRJ乂曜誠    時間: 2018-7-24 01:02     標題: 回復 16# 的帖子

有冇捻過出新英雄

同埋修復版地圖係咪即刻用到
因為05ser有限定地圖
作者: LKW_823    時間: 2018-7-24 01:05

引用:
原帖由 AoBa. 於 2018-7-24 00:51 發表

作者: LKW_823    時間: 2018-7-24 01:11

引用:
原帖由 AoBa. 於 2018-7-24 00:51 發表
目測>重制果陣1lv既平手3技有問題or純粹加仔呢隻英有bug

其實以前加仔木頭都有bug 吾知點解明明扣到0血都吾會死 同時都吾變木 (夠魔變木)
作者: ALS    時間: 2018-7-24 05:44

加仔天生技變木仔本身內建技黎...呢招技本身就係有唔少BUG

然後平手3技都係普通內建技黎, 而呢招技應該設定上係同11.2B一樣

如果咁都會有BUG, 就真係WAR 3 本身的問題了

作者: LoVeRJ乂曜誠    時間: 2018-7-24 06:35

我有個fd 叫雪判鷹 佢=加仔
有咩bug 佢最清楚 佢場場用
作者: C-O-L-O-R    時間: 2018-7-24 10:59

引用:
原帖由 LoVeRJ乂曜誠 於 2018-7-24 01:02 發表
有冇捻過出新英雄

同埋修復版地圖係咪即刻用到
因為05ser有限定地圖
改哂d弱勢英先諗出新英仲好啦,不過似冇乜可能
作者: AoBa.    時間: 2018-7-24 11:35

睇完RP
個人結論: warcraft 3 內建BUG, 唸左成晚都唸唔到平手有咩手段可以係加仔殘血係咁GE位殺左佢, 我都冇方法可以修到, 除非重制 (用觸發好似酒井大技咁重制, 不過咁好煩-3-)

加仔天生技係鳳凰之蛋 (正規火鳳凰死左變蛋再反生個招...), 本身內建E招就有D BUG
好似直江3技呢D 變左佢夠魔化木都唔會變木頭直接死 又或者係動畫技用觸發黎傷害加仔都唔會化木直接死
ED位其實都係BUG黎 只係原版 (PS: 阿峰年代) ignore左當係正常設定

為該場加仔被毒死默哀1秒鐘...

另外, 緊急修服版本地圖應該是能夠係05玩到的...

作者: 醒來夢散了    時間: 2018-7-24 22:49

唔明點解立花宗要改勁 本身佢已經勁
作者: 文靜公子    時間: 2018-7-25 00:42     標題: 回復 25# 的帖子

得嫁啦你番去玩13.2B啦 反正都冇人玩新圖嫁啦
作者: Misuki    時間: 2018-7-25 01:23

引用:
原帖由 醒來夢散了 於 2018-7-24 22:49 發表
簡單點講

佢唔係改動

而係回復返佢之前文字說明應有既效果
作者: LoVeRJ乂曜誠    時間: 2018-7-25 01:53

得閒改埋織田信長呢隻英
我專用英雄
改勁d ,模組整型d
thx 破風信王
作者: ALS    時間: 2018-7-25 02:04

引用:
原帖由 醒來夢散了 於 2018-7-24 22:49 發表
佢本身大技會撞好多野
最低能佢本身有爆擊技但大技又會撞爆擊
所以用觸發重寫一次技能

然後強度爆炸了
作者: LKW_823    時間: 2018-7-25 03:24

引用:
原帖由 AoBa. 於 2018-7-24 11:35 發表
睇完RP
個人結論: warcraft 3 內建BUG, 唸左成晚都唸唔到平手有咩手段可以係加仔殘血係咁GE位殺左佢, 我都冇方法可以修到, 除非重制 (用觸發好似酒井大技咁重制, 不過咁好煩-3-)

加仔天生技係鳳凰之蛋 (正規火鳳凰 ...
你咁講我無野講啦/_\但我其實覺得羊之類既技能可以破木呢個位BUG得黎好合理 吾系既話加仔玩硬裝真系好19
引用:
原帖由 ALS 於 2018-7-25 02:04 發表
佢本身大技會撞好多野
最低能佢本身有爆擊技但大技又會撞爆擊
所以用觸發重寫一次技能

然後強度爆炸了
玩咁耐都吾知

原來撞爆擊?

作者: 醒來夢散了    時間: 2018-7-25 03:48     標題: 回復 26# 的帖子

又關你能事? 無能腦傻子   

作者: 醒來夢散了    時間: 2018-7-25 03:49     標題: 回復 28# 的帖子

1技扣800
2技加大範圍
3技爆5倍
大技另外多兩個旋風
作者: 醒來夢散了    時間: 2018-7-25 03:50     標題: 回復 30# 的帖子

即係爆個下無左大技能力者..
作者: 文靜公子    時間: 2018-7-25 13:28     標題: 回復 31# 的帖子

人地正常討論緊新圖d技能 你一係開埋d垃圾post一係講埋d垃圾野
影響緊討論質素 唔關我事? 學你講句:無能腦
作者: C-O-L-O-R    時間: 2018-7-26 13:58

引用:
原帖由 LoVeRJ乂曜誠 於 2018-7-25 01:53 發表
得閒改埋織田信長呢隻英
我專用英雄
改勁d ,模組整型d
thx 破風信王
破風信王,往事只能回味

作者: 霸氣_詹★    時間: 2018-7-26 15:40

你好掛住我咩     加油    小講廢話 連公子都串7你
作者: Kofkyo    時間: 2018-7-27 00:29

凍雲打極都爆唔出, 重新執過都係咁.....
作者: ALS    時間: 2018-7-27 01:25

引用:
原帖由 Kof**廣告** 於 2018-7-27 00:29 發表
凍雲打極都爆唔出, 重新執過都係咁.....
你是不是拿著吸血物品
作者: AoBa.    時間: 2018-7-27 11:07     標題: 回復 37# 的帖子

凍雲是法球裝備, 如果不指定攻擊目標, 又或者是有吸血裝備, 就不能夠發動 (就算我SET到100%你都唔會有效果出現)
作者: 喜歡你的人    時間: 2018-7-30 04:30

新圖合到14.0I果2件新裝 鬼哭童子切    蝕缺 雖然效果無乜
新增多樣 回魔旗好唔好 ......

作者: 醒來夢散了    時間: 2018-7-30 21:12     標題: 回復 34# 的帖子

垃圾都有咁多應   真。無能腦
不過第2日就即刻改埋版  大把把打落d傻仔個口度 笑到我呢
作者: C-O-L-O-R    時間: 2018-7-30 22:13

有冇13.2B原圖

唔會外流
作者: ALS    時間: 2018-7-30 23:13

引用:
原帖由 C-O-L-O-R 於 2018-7-30 22:13 發表
有冇13.2B原圖

唔會外流
沒有
據說阿爾的電腦掛掉沒備份
作者: AoBa.    時間: 2018-7-30 23:23     標題: 回復 42# 的帖子

ALS已經答左你了
我只有14.1C2原圖
E張地圖用空ge地圖+匯入14.0原圖部隊地形技能BUFF等資料重制 觸發全部都重新寫過 (應該寫法都同13.2B幾唔同)

原圖暫時不外傳, 但你想要地圖ge咩野寫法我可以share比你 (BUT全部都係jass寫)

作者: Misuki    時間: 2018-7-31 01:33

引用:
原帖由 醒來夢散了 於 2018-7-30 21:12 發表
垃圾都有咁多應   真。無能腦
不過第2日就即刻改埋版  大把把打落d傻仔個口度 笑到我呢
for your information

其實都唔太想參與你地討論

但澄清返公子佢都係顧問團隊成員之一

所以關於你地之前爭執既隱英設定, 佢係知既

再講, 之前KEN都透露了作者隱英設定的私人對話.

其實, 咁小件事真係有需要嘈?

作者: 醒來夢散了    時間: 2018-7-31 22:19     標題: 回復 45# 的帖子

條友唔識尊重人先
作者: 調理農務系    時間: 2018-7-31 22:47

支持! 好希望大家試下玩新圖,比改圖者一份動力
作者: 文靜公子    時間: 2018-7-31 22:58     標題: 回復 41# 的帖子

作者中意點改我又真係冇得控制既 但係你講到有咁多人應你個post 又唔見你番去回應下既
引用:
原帖由 LKW_823 於 2018-7-21 01:52 發表
笑左
典型既新手諗法
有番咁上下知識都知隱英有幾難肥
仲要開波水多300蚊吾系無野做真系吾會揀
我真玩左2場就出足2場正信既
多得呢D新手咁中意出埋D隱英我殺得好開心   ...
引用:
原帖由 ☆_Ho〥 於 2018-7-22 13:28 發表
取消自選隱藏英雄 咁咪可以塞番住你把口囉 傻仔
引用:
原帖由 ☆_Ho〥 於 2018-7-22 18:12 發表
笑死 自己一個人既意見 講到好似主流意見咁

諗住話下你意見好有認受性 又要比你咬番轉頭 依家D玩家真係難服侍

都係果句 唔中意咪唔好玩囉 ...
引用:
原帖由 MaN_- 於 2018-7-22 19:43 發表
都唔知佢個point係乜.又話人唔改廢 又話唔係廢唔廢問題:handshake
人地出唔出果4隻又關你咩事?你要控制埋人地出乜英咁專制?
唔通日後出左隻新英,之後果幾日場場街場都有新英既出現,又要改一改? ...
引用:
原帖由 呀ken. 於 2018-7-23 01:06 發表
sorry 唔好意思
見樓主咁有自信
以為自己講改咩作者就要順你意咁
唯有打一打樓主塊面

作者: ☆_Ho〥    時間: 2018-8-1 01:47

引用:
原帖由 醒來夢散了 於 2018-7-31 22:19 發表
條友唔識尊重人先
笑死 有人唔尊重人地玩隱英既權利 走上黎開post叫作者關左呢個功能 邊個唔尊重先 搞清楚未
作者: 醒來夢散了    時間: 2018-8-1 23:45     標題: 回復 49# 的帖子

要玩就V啦 7.7 :D  唔係點叫隱英呀 又一無腦
作者: Misuki    時間: 2018-8-2 02:32

其實兩邊都有道理

1: 隱英開放功能係暫時性, 係經過團隊討論而定出來. 更何況現在都沒有了, 不用再爭執吧3
    (個人意見: 開放與否都沒分別, 首先所謂隱英又不是特別強.. 或只有上泉比較好一點)

2: 的確每場見到人用都很累, 正如很多人場場都見到直江 武田 義龍都會覺得累, 我們小組的目標是希望令其他英雄更受歡迎.

大家出發點都係為件事好, 都值得多謝

作者: C-O-L-O-R    時間: 2018-8-3 00:07

引用:
原帖由 Misuki 於 2018-8-2 02:32 發表
其實兩邊都有道理

1: 隱英開放功能係暫時性, 係經過團隊討論而定出來. 更何況現在都沒有了, 不用再爭執吧3
    (個人意見: 開放與否都沒分別, 首先所謂隱英又不是特別強.. 或只有上泉比較好一點)

2: 的確每場見到 ...
所以我都話改哂D原有英再出新英都未遲啦。
好似牛牛咁改一改2技同大技已經場場玩佢咁濟, 仲有正信

仙石秀久1技可以改為天生技, 目標強制攻擊自己有視魔水但無視拖後魔水3秒, 3秒內得到魔水

簡單改善又可以多一隻秒殺英(信長特色)
作者: ALS    時間: 2018-8-3 03:13

新英應該是想吸引玩家試新圖吧
會拿S版跟信2的來用是因為這兩個版本的英雄早已經過玩家測試
無需再花時間設計一位英雄

兩邊各拿1位是不想過度影響
作者: Misuki    時間: 2018-8-3 03:38

引用:
原帖由 C-O-L-O-R 於 2018-8-3 00:07 發表

所以我都話改哂D原有英再出新英都未遲啦。
好似牛牛咁改一改2技同大技已經場場玩佢咁濟, 仲有正信

仙石秀久1技可以改為天生技, 目標強制攻擊自己有視魔水但無視拖後魔水3秒, 3秒內得到魔水

簡單改 ...
我們改圖的long run是不想早期有太大的改動從而讓大家習慣模式. 最近在街場都看到玩家喜歡用-AP模式, 已經夠玩家玩很久去研究組合. 先加新英 原因 (1) 真的想向2版致敬 , (2)如ALS說 想慳返設計的時間, (3) 加入2隻 古老熱門英雄讓已玩過的玩家回味 亦讓未玩過的可以認識一下 (4) 不太改變原有13.2B的設定.

下版之後14.1D之後 將會是14版最後的版本.
之後出的15版會開始慢慢強化冷門英雄, 冷門裝, 或有需要NERF一下 "被玩家認為太強勢" 的東西
作者: Ms.Misaka    時間: 2018-8-3 22:21

引用:
原帖由 Misuki 於 2018-8-3 03:38 發表

我們改圖的long run是不想早期有太大的改動從而讓大家習慣模式. 最近在街場都看到玩家喜歡用-AP模式, 已經夠玩家玩很久去研究組合. 先加新英 原因 (1) 真的想向2版致敬 , (2)如ALS說 想慳返設計的時間, (3) 加入2 ...
支持淺井3技改到好似S版咁

加埋吉光
作者: LKW_823    時間: 2018-8-4 01:45

引用:
原帖由 Misuki 於 2018-8-3 03:38 發表

我們改圖的long run是不想早期有太大的改動從而讓大家習慣模式. 最近在街場都看到玩家喜歡用-AP模式, 已經夠玩家玩很久去研究組合. 先加新英 原因 (1) 真的想向2版致敬 , (2)如ALS說 想慳返設計的時間, (3) 加入2 ...
有興趣
吾縑棄既可以教下我幫下手都得
作者: 醒來夢散了    時間: 2018-8-4 17:35

立花宗某使唔使改下大技..
又係場場出 好能SM
作者: 醒來夢散了    時間: 2018-8-4 23:12

太SM了 立宗招大..
作者: SpaWN★    時間: 2018-8-4 23:27

引用:
原帖由 Ms.Misaka 於 2018-8-3 22:21 發表
支持淺井3技改到好似S版咁

加埋吉光
冇暈技
作者: SpaWN★    時間: 2018-8-4 23:27

冇戰極要吉光都冇用
作者: 醒來夢散了    時間: 2018-8-4 23:37     標題: 回復 60# 的帖子

太SM了 立宗招大..
作者: 白癡月神    時間: 2018-8-5 14:37

aoba 請問一下霧隱才藏的魔獸路徑是什麼?units/ ?
還有你有其他信長人物的路徑嗎?   可私一下?
作者: AoBa.    時間: 2018-8-5 18:20     標題: 回復 62# 的帖子

遲d出左14.1D之後(下星期會推出)
我係HK版版區公開匯入左模組ge英雄路徑 (暫時呢3~4日都未得閒…要番工冇時間整理住)
作者: Ms.Misaka    時間: 2018-8-5 20:07

引用:
原帖由 SpaWN★ 於 2018-8-4 23:27 發表
冇暈技
是但
反正都係淨係玩洗兵
作者: 白癡月神    時間: 2018-8-5 22:14     標題: 回復 63# 的帖子

有冇得知霧隱 三好 神原 松勇 稻夜 數正 的模組路徑? 英文
作者: 醒來夢散了    時間: 2018-8-5 23:21     標題: 回復 63# 的帖子

支持                               .
作者: AoBa.    時間: 2018-8-5 23:31     標題: 回復 65# 的帖子

霧隱才藏 war3mapImported\gui.mdl
三好長慶 units\demon\ChaosWarlord\ChaosWarlord.mdl
神原康政 war3mapImported\NewHero21.mdl
松永久秀 units\creeps\BanditMage\BanditMage.mdl
稻葉一鐵 units\creeps\IceTrollShadowPriest\IceTrollShadowPriest.mdl
石川數正 units\nightelf\DruidoftheTalon\DruidoftheTalon.mdl

其他等我整理曬再POST版區 (等我得閒再講~~)
作者: AoBa.    時間: 2018-8-9 00:46

9/8/2018  更新地圖至14.1D

作者: 醒來夢散了    時間: 2018-8-9 21:00

very good
作者: 醒來夢散了    時間: 2018-8-9 22:08

試完圖 新英似乎要改... 太強大
作者: MaN_-    時間: 2018-8-10 00:13     標題: 回復 70# 的帖子

強你老母咩 雖然都預左你每次更新都話要改一改先高興 但係自己都未玩過隻英就話要改

頭先同你打街場仲話要將直同牛牛改一改

係咪屠親你既英都要幫你改廢先岩你心水

作者: 霸氣_詹★    時間: 2018-8-10 00:39

引用:
原帖由 醒來夢散了 於 2018-8-9 22:08 發表
試完圖 新英似乎要改... 太強大
笑能死 點解你咁多意見  改完又改  講真比你用咩勁英你都輸啦  
作者: 醒來夢散了    時間: 2018-8-10 00:55     標題: 回復 72# 的帖子

新英梗係要改架啦 唔係點叫新英
作者: Misuki    時間: 2018-8-10 01:32

新英才剛上架一天
或需多觀望才決定有沒有需要調一下數值

說到底S版和信2 雖在裝甲和傷害都與原版一樣
但各種裝備的分別可能會令新英雄不能融入HK版.

所以, 還是在觀望一下, 讓玩家習慣一下再決定.
小弟昨天玩過3場都有新英雄. 或許的對手還未習慣配技順序和出裝
不見得很強.
作者: 醒來夢散了    時間: 2018-8-10 01:38

玩多幾場 又唔係太勁 要太多魔 同小血 都OK
作者: Misuki    時間: 2018-8-10 02:52

小小友善忠告

有時很多東西未看得清楚或者不要多加判斷
作者: 文靜公子    時間: 2018-8-10 04:19     標題: 回復 70# 的帖子

你條垃圾又係到講埋d垃圾野
你番去玩13.2B啦 改你老 母咩改
人地比咁多心機去整張圖出黎 你條垃圾一日到尾就係識得腦都唔燃識用就係到講廢話

作者: Misuki    時間: 2018-8-10 09:47

話說都有人問我點解唔比返人選隱英..

到底要不要搞個投票 或另外出隻特別版算
作者: EnS.    時間: 2018-8-10 12:38

石田 同直比 其實都係直勁少少  足利義輝 技勁 但相對少血少魔

作者: Y.SM    時間: 2018-8-10 15:06

改下我隻玉子未呀:@:@:@
作者: ALS    時間: 2018-8-10 17:08

還我義輝地下D劍

另外義輝NERF過
信2起手0.18秒, 放黎呢面NERF做0.3秒
所以連技感覺會唔同左
作者: 文靜公子    時間: 2018-8-11 20:23

暫時見到有以下問題:
1. 有機會一場2隻同英(一個自選 另一個V) 我個人認為幾搞笑 而且情況好少發生 唔太影響遊戲本身 或者可以保留?

2. 人物買裝有機會彈左落隻馬到(非本人測試 同場玩家反映)

3. 上杉有時會無限3技

4. 立宗大技有時都仲係會發動失效
作者: AoBa.    時間: 2018-8-11 23:42     標題: 回復 82# 的帖子

1. 得閒就出修正版 但係要D時間搵問題出現係咩位

2. 咩位買裝 馬同英係咩位? 應該不會是BUG

3. 上杉無限3技是否有2隻相同英雄出現在戰場上? 如果係, 就係單純第1個BUG而引起 (timer類技能不都支援多重施法 - 物品例外 - 因為用hashtable而唔係no array global variables)

4. 其實已經由14.1C2 > 14.1D2 改善左少少判定, 但係計算傷害小數位點都有機會會有誤判為非普攻傷害, 等我唸下除左用抓傷害小數點GE方法之外有冇得重制到相同效果 (如果成事, 可疊加抗法效果就可以上架 - 絕對係一件好事)

暫得呢幾日都唔得閒 原諒我吧 = = 冇時間去修正所有野住...

作者: AoBa.    時間: 2018-8-11 23:45     標題: 回復 81# 的帖子

知啦知啦...最多14.1E出個陣加番比你LO = ="""""""""

起手唔改LA= =...0.18絕對會屈爆機...信長本身冇一隻接技GE英係少過0.3秒起手GA - 唔計0SEC起手個D EG: 神原
作者: 文靜公子    時間: 2018-8-12 16:06     標題: 回復 84# 的帖子

我都係咁話 可以改起手 但傷害 cd 用魔全部都要nerf先得
技能組好優秀 用落都好爽快 但的確係有破壞平衡既感覺
後期會戰冇水既話 2技1技已經可以殺到3000血
作者: LKW_823    時間: 2018-8-12 22:24

引用:
原帖由 文靜公子 於 2018-8-12 16:06 發表
我都係咁話 可以改起手 但傷害 cd 用魔全部都要nerf先得
技能組好優秀 用落都好爽快 但的確係有破壞平衡既感覺
後期會戰冇水既話 2技1技已經可以殺到3000血 ...
實戰用落無敵FEEL  對住隻有地王既英打落去都系不停一格格扣...

食兵輕鬆到一個點

硬要講真系除左少血吾知有咩缺點 (仲要其實敏英黎講血魔量合理=.=)
作者: 文靜公子    時間: 2018-8-12 23:20     標題: 回復 86# 的帖子

又未至於無敵 可以算係3秒真男人..而且套技要真係諗下點接先可以發揮到最大作用

比人控一控/接完一套其實已經可以直接行番屋企(行魔倒水)

目行感覺過強只係因為大家未熟悉呢隻英(講強度既話信長更強)

但係的確要nerf大技既傷害 我試過入人地個溫泉放 真係可以逼d人行番出黎

建議修改方式:

1. 再上調技能用魔(逼玩家上加魔既裝)

或2. 上調3技cd (依加洗兵實在太容易 cd又快用魔又少)

或3. 2技由[3秒內]改成[接下來3/5次攻擊]
作者: ALS    時間: 2018-8-13 04:29

義輝啊
動他R技便直接影響他出裝速度
然後E技是爆擊技 輸出是直接跟裝備成正比的
就如大家所說義輝缺點是本身血魔都不多 完全沒有被動技 MP用得非常兇
所以如果要NERF的話從CD跟消耗魔力上動手就行了, 例如
R技MP 100/120/140/160 → 120/140/160//180 CD 22 → 24
T技MP 200/250 → 200/300

至於大技傷害問題
是可以把大技射的劍施展中心點向外拉15~30距離
影響會是中心無傷害區域變大, 劍密度下降(不過外圍會變遠)

目前義輝的設定是信2後期版本
由於當初信2的改版方針是把整體英雄的強度向上去
所以到後面把義輝這類早期新英也BUFF一次
不過放在F版是不是太強需要觀察
畢竟義輝是當年信2那群新英雄中實力較差的一位了……

另外好像很多人都不知道義輝大技中心是剋意設計成無傷害的

作者: C-O-L-O-R    時間: 2018-8-14 14:54

得既更新時諗諗佢
效果大約係咁,重制冷門英

-海賊領域
在創造一個1000範圍的海域:每秒對敵人造成[10/20/30/40]傷害、恢復自 身[10/20/30/40]點生命。持續20秒。
耗魔[160/180/200/220],等待時間30秒。

-海賊具足
穿上海賊眾特製的具足,得以降低施加在自身身上的傷害[10/20/30/40]點。並在海賊領域內降低[5/10/15/20]%法術傷害。

-船醉不知
增加攻擊速度[125/200]%、移動速度[40/60]%, 並在海賊領域內將提升22%閃避,攻擊時有[45/60]%打出海浪擊對海賊領域內所有敵人造成110點傷害。持續30秒。
耗魔[200/250],等待時間110秒。

-越後金鋼
被敵方英雄攻擊時將提升裝甲[1/2/3/4]點,上限9次。每次持續7秒。

-鍾馗之審判
使用手上的巨槌朝著目標使用全身的力量劇烈打擊區域400範圍內的敵人[1150/1500]點傷害。其後將獲得15秒的審判之力。
消耗法力[200/250],等待時間115秒

-審判之力(大技附加)
偵測到自身1000範圍內的敵方英雄的生命少於最大值的25%時,怪力擊的機率將提升至[45/60]%。
作者: AoBa.    時間: 2018-8-14 19:45     標題: 回復 89# 的帖子

感謝發表意見 九鬼在團隊的強化列表上 會考慮你的建議
(PS: 只要現在14.1版本 冇咩重要BUG要修正GE時候 就會係大改版ge開始 - 不過冇咁快-3-)
作者: 醒來夢散了    時間: 2018-8-14 23:57

(3) 織田信長
修正壓切(R)沒有攻擊速度加成的問題

very good  弱化左 等D人仲場場信長
作者: Misuki    時間: 2018-8-15 08:57

多謝各位很熱心的報告BUG同提意見

如AOBA所講, 團隊早已決定在 14.1的版本穩定下來之後 (沒太多BUG)

會在15版 大大修改部份 (我們認為) 垃圾英

亦會大大修改 (我們認為) 垃圾裝

前題是 14版的最後一版沒有太多投訴 而能夠長久玩

或會有人會覺得我們會想把遊戲變成絕信一樣,
因為可能會BUFF左很多東西

我們想在不得罪大家的MAIN角的時侯進行平衡,
畢竟有些大神可能苦苦修行左直江 信長 等角色幾年 (丹羽就沒計了, 2位作者都認為太屈, 根本勝過歷年多個信長版本)
不想被NERF

作者: 霸氣_詹★    時間: 2018-8-15 12:43

引用:
原帖由 醒來夢散了 於 2018-8-14 23:57 發表
(3) 織田信長
修正壓切(R)沒有攻擊速度加成的問題

very good  弱化左 等D人仲場場信長
咁都叫弱化左? 咪又係場場秒殺人  :lol
作者: C-O-L-O-R    時間: 2018-8-15 13:40

引用:
原帖由 Misuki 於 2018-8-15 08:57 發表

如AOBA所講, 團隊早已決定在 14.1的版本穩定下來之後 (沒太多BUG)

前題是 14版的最後一版沒有太多投 ...
改牛牛3技>生命低於40%時降低15%所受的傷害加回血[10/20/30/40]
大技加攻速改加攻擊[25/40]
牛牛要做團戰英攻硬法全能英,話哂武田頭馬,赤備隊揸fit人

作者: 霸氣_詹★    時間: 2018-8-15 13:54     標題: 回復 94# 的帖子

你成日用牛牛
咁不如改埋信長 2技加多1秒暈  再加多招被動技 食兵經驗雙倍 :lol
作者: C-O-L-O-R    時間: 2018-8-15 14:48

引用:
原帖由 霸氣_詹★ 於 2018-8-15 13:54 發表
你成日用牛牛
咁不如改埋信長 2技加多1秒暈  再加多招被動技 食兵經驗雙倍 :lol
占哥上軍信長王,下軍武田王,中立2龍王。
做得占哥手下加上牛牛係武田頭馬,點可以過弱
作者: 醒來夢散了    時間: 2018-8-15 21:38     標題: 回復 93# 的帖子

咁其實可以再弱化多D 2技後加少D攻力   
大技範圍 改細D
作者: 醒來夢散了    時間: 2018-8-15 21:40     標題: 回復 92# 的帖子

丹羽SM左太耐了 而家少人揀到呢
作者: chris_sie    時間: 2018-8-15 23:48

引用:
原帖由 Misuki 於 2018-8-15 08:57 發表

前題是 14版的最後一版沒有太多投 ...
我覺得唔係丹羽過強,係聯合某D法師廢,例如吸魔佬,足利,太原,村上大技後期作用低,
聯合好多隻英大技要企定定出,殺傷力又唔係勁,我覺得大技要企定定扣傷果D英,殺傷力應該要提高,
或者改做唔需要持續施法

另外幾時可以改下馬場呢隻英?

如果真係改廢丹羽,我覺得應該投票先,咁大改動D人未必會接受,
等D人討論下改定唔改OR有咩替代方案好過格硬黎仲好啦
作者: AoBa.    時間: 2018-8-16 15:51

16/8 更新至14.1F

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0