標題: 等待再等待 (移除BUG地圖) [打印本頁]

作者: Misuki    時間: 2018-7-6 13:25     標題: 等待再等待 (移除BUG地圖)

本來想等新圖發佈可以扮型以官腔形式介紹, 可惜我等不了:

當初想組織團隊再搞信長圖, 單純係無奈13.2B 竟幾年沒變化.

抱著被朋友笑 "復古" 同 "不可能的任務" 公開招作者

幸而有信2作者 ALS上船, 更無私分享了 "原圖", 在考試求職期間仲不斷開會提供佢多年既經驗.

更有AOBA自願花上自己的空閒時間去 "從原圖還原到13.2B", 並加上了幾種模式同修BUG

亦有幸召集到數名 "算是對地圖有認識" 的玩家加入提供意見.

始終不離8年前的理念 --------- 要有一張香港人持續更新的地圖

從3月30號開始召集, 不斷開會更新, R FD 上船, 求各位百忙之中內戰測圖這過程比追女仔更難.

到了6月中終於試BUG改到第5版 (我們認為"出得街"的版本) 並傳送給VLAN

或許信長這遊戲已不值得人去關心, 亦沒什麼商業意義, 只係一班唔願跟上潮流的人在死守而已.

在此我不打算再等任何人, 在未問過任何人的意見下將此圖公開.

若你們將來打算搞落去. 可以再搵我, 反正原圖已經有了, 可以問ALS或AOBA要.

而我目前就沒打算主動去理.

牛仔, 笑我吧

多謝以下各位, 年底我去香港旅行希望可以請你地食飯.

ALS < 我都唔明你點解會出現, 反正你就似神一樣降臨了>
AOBA < 第一次遇到人比我更煩更急, 急到我想同你講對唔住, 你以為我可以爭取到什麼, 結果我連爭取個審批都不行>

龜頭都嬴 <從英雄傳到而家都相信我 >

DEATHLESS DEMON <多年戰友 >

笨MAN < 其實當初係沒打算拉你上船, 但你又不斷拎張圖黎試同回報BUG >

多謝下面幾位一直比很多天馬行空既想法, 但我地暫時未能實現.

KEN
神手風
YTC
MYAZ.
文靜公子

作者: A-Yan☆    時間: 2018-7-6 13:50

奈斯
作者: AoBa.    時間: 2018-7-7 01:13

我冇人權係討論區到回post...就係到講2句...
--------------------------------------------------

先講D廢話

如果vlan最後批准用呢張地圖, 我會搞落去, 只係唔知會有幾多support (一個月一次更新係做到ge)
但係我絕對唔想只係得我自己一個idea去改, 而係希望有玩家講D有建設性ge suggestion黎幫助改 (如果vlan approved左改圖ge話)

E+我唔打算將原圖比任何人/公開 (成team人就應該得我有最後比vlan個版本ge原圖...ALS應該係冇...因為我冇放出黎...)
除非到左我唔想再做作者/vlan唔approve

唔approve我就將地圖放去world editor區算, 比仲想學下we ge人參考
呢個年代應該都唔洗怕有人整假圖 - 姐係加HKE又已為自己好X勁個D神手啦下... (反正都係死城feel...)

--------------------------------------------------

好...下面都係D廢話

唉...都唔知點解自己會做埋D吃力不討好ge野ga...雖然個陣sem break好Q多時間又未開始E+份summer job...

點解會PM Misuki
係因為我一早就有想改信長ge唸頭 (唔知有冇人知到"reformation"版啦下...應該都冇...)
我真係唔想大家只係停留係13.2B (當然, 全世界都冇13.2B原圖, 可能會令到想做作者ge人卻步la下)

由我4月尾我自己pm Misuki到5月中就可以出到test版本
我係一日改成"20-1"幾個鐘先可以係咁X短ge時間之內寫好 (應該做左十幾日左右啦...)
想係短時間之內整好比VLAN approve, 係因為自己份full time summer job就開始...加上想係信10之前出圖做promote

張圖其實我用14版原圖做藍圖
(PS: 我係冇13.2B原圖 - 全世界都應該冇, 我有ge只係得ALS donate出黎ge 14.0D, 11.2B優化同信貳舊版...如果有人想問我拎13.2B原圖ge話...SORRY我係冇...)
但係因為本身張圖有LAG ge問題 所以我決定將"所有"觸發重新寫Q過
(其實都接近由0開始重新寫過曬所有野)
冇直接copy and paste本身14.0D原圖有ge jass碼
而係自己由零開始全部打Q過曬
要理解阿爾阿昇佢地打ge jass真係都要D時間...
之後仲要盡量還原成13.2B
再之後要試有冇BUG
再再再之後有BUG仲要慢慢搵到底邊Q個位打少左打多左打錯左野...
再再再再再之後話想張圖想要相容1.29加observer又要改成原版WE相容ge jass寫法...
個種痛苦我相信只有識jass而又有寫地圖ge人先會明...
(真係想唔X想做落去...都唔知自己有咩動力去整...冇support...)
(或者我只係出於想war3信長可以傳承落去...似乎我會失望)

上面張圖就唔好DOWN黎玩啦...有BUG...而且都唔係原圖黎...

1.  修正柳生宗嚴的"激‧雙嵐陣"可以對友軍施展的問題
2.  修正羽柴秀吉的"邪法"可以對友軍施展的問題

呢2個BUG係比vlan admin張圖先有fix到...

如果vlan approve左張圖有識WE ge人想加入幫手寫圖就apply la...
PS: 地圖基本上只係用jass寫...

唉...講住咁多廢話先...
By AoBa

作者: A-Yan☆    時間: 2018-7-7 01:41

我之前有13.2b 解密左既圖 不過係部舊機到 而家部機好似太耐無開 開唔番了
當年我係搵x0090 呢位we高手整 仲改過張圖 改左18lv 4隻隱英大技/被動 buff佢而家仲有係we區/綜合區活躍可以搵佢幫手整13.2b圖 05開埸好似會見到
作者: AoBa.    時間: 2018-7-7 01:52     標題: 回復 4# 的帖子

其實都已經唔洗要13.2B原圖, 因為都已經完成重制...vlan批准左之後要更新都係用我手上ge重制版原圖黎搞......
只係希望有其他識WE ge人幫手...如果vlan係approve左新ge信長地圖...
作者: Misuki    時間: 2018-7-7 02:04

我都唔記得左你比我既版唔係你EMAIL比VLAN既最終版.

ANYWAY, 都照放住係度

單純係放發四所以跳過所有人放上黎.

大家享受暑假吧 ^^
作者: 阿平    時間: 2018-7-7 04:35

冇前景.加上

新人而加寫新信長圖要學JASS語言.咁不如學C語言
老都冇幾個人全JASS
加上香港唔似大陸,寫圖仲有錢收
幫vlan寫信圖,頂多新年比個利士,食下飯
而加vlan都冇心搞信長了吧,5年之前就覺得冇心

***13.2B原圖5年之前得阿爾有
作者: Misuki    時間: 2018-7-7 08:57

引用:
原帖由 阿平 於 2018-7-7 04:35 發表
冇前景.加上

新人而加寫新信長圖要學JASS語言.咁不如學C語言
老都冇幾個人全JASS
加上香港唔似大陸,寫圖仲有錢收
幫vlan寫信圖,頂多新年比個利士,食下飯
而加vlan都冇心搞信長了吧,5年之前就覺得冇心

***13.2B原圖 ...
唔係悔氣說話.
3月30號我已經開帖搵原圖
包括人肉搜尋 爾同NL 同認識佢地既人
所有搵到既人手中只有14.0E既原圖
或有13.2B的都說已洗機
而爾係消失左

還望各位, 唔係幫既話, 唔好馬後炮或抽水
近排心情唔好太, 請見諒

唯一一點要多謝啊平既係
你最後兩句都說出重點.
多謝你
5年前既戰友
作者: 〝-★ChF.    時間: 2018-7-8 14:04

人生總是不能順風順水

8年玩家路過
作者: chris_sie    時間: 2018-7-8 22:58

信長玩家路過
其實而家個新圖係咪最終製成品黎?
有時間會開場玩,不過唔知有冇人入呢

支持樓主樓主加油
作者: Misuki    時間: 2018-7-9 07:00

引用:
原帖由 chris_sie 於 2018-7-8 22:58 發表
信長玩家路過
其實而家個新圖係咪最終製成品黎?
有時間會開場玩,不過唔知有冇人入呢

支持樓主樓主加油
AOBA 在樓上已說
我上載的並不是最新版, 柳生同羽柴有BUG

可以問AOBA願不願意 上載.
作者: AoBa.    時間: 2018-7-9 09:39     標題: 回復 11# 的帖子

我到E+都未upload 其實都只係想知vlan會唔會用黎做官方圖
如果vlan係用 咁等番vlan方面upload/比番D指示我地要點做會好D (?)

地圖遲早都會放出黎...只不過係唔知以咩形式...唔知vlan想點...

E+新圖就只係還原13.2B+新模式(-AP/-AM)+修正(應該係講重制到冇BUG...)一D之前有ge BUG(松永3技狗獸個D)+少改動+未知BUG
計劃想加英(會係信貳/S版出過ge英)同改唔平衡ge位(不過妖風毒泉呢D熱門野就唔搞住ge...), 但係所有野我都想係vlan表態之後先搞...

作者: Misuki    時間: 2018-7-10 03:49

不如私下分享內戰用

記得幫我改埋島佐近模組

作者: AoBa.    時間: 2018-7-10 04:58     標題: 回復 13# 的帖子

我搵日DAY OFF換完之後POST圖~_~...
作者: henrychw    時間: 2018-7-13 14:27

"只係一班唔願跟上潮流的人在死守而已"

死老嘢表示同感同支持
作者: KloveS    時間: 2018-7-19 18:06     標題: 可加入全V模式?

都係戈句場場都戈幾隻英,好銀悶!
街場遇到_街組合真係吾知挽物!
全V都係咁就怪自己!!!
同埋D技真係好屈望可改!
單魚識挽少少既對上D智障英1-2LV可以推150!? WTF!?
感覺真係好智障...
純個人意見!辛苦你地了!
作者: KloveS    時間: 2018-7-19 23:10     標題: 這把!

信2留落!?[attach]264763[/attach]
作者: SmileBoy    時間: 2018-8-9 18:29

看的我很感動

感覺有一天 war3信長會以其他形式再現人間
作者: Misuki    時間: 2018-8-9 18:56

引用:
原帖由 SmileBoy 於 2018-8-9 18:29 發表
看的我很感動

感覺有一天 war3信長會以其他形式再現人間
叫你老細科水未?
作者: |LoSeR|Kris    時間: 2018-9-8 23:30

加油                 
作者: Misuki    時間: 2018-9-10 16:19

引用:
原帖由 |LoSeR|Kris 於 2018-9-8 23:30 發表
加油                 
驚見馬神
作者: |LoSeR|Kris    時間: 2018-9-10 18:13

引用:
原帖由 Misuki 於 2018-9-10 16:19 發表

驚見馬神
無乜點賭
作者: -笨mAN.    時間: 2018-10-8 23:32

加油

作者: 有栖良平    時間: 2018-10-10 21:26

笨MAN返黎打信未

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0