標題: BF4 中價 list 買完(1樓有LIST) 3月7號試cf 跑分 總共買左12600 [打印本頁]

作者: bmbm0606    時間: 2014-2-16 02:49     標題: BF4 中價 list 買完(1樓有LIST) 3月7號試cf 跑分 總共買左12600

買完電腦...方便大家睇所以用大體字

底板: (聽說中階比較好既卡,根據KR大要我用H87,同唔好太平,最終選呢張)
ASUS 華碩 H87-PLUS H87,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B
$ 900
[attach]224997[/attach]

中央處理器: (KR大話呢張C/P值高)
Intel Xeon 4 Core 8 Thread E3-1230V3 Haswell 3.3GHz (8M Cache,LGA 1150,22nm) BOX 盒裝
$ 19XX

顯示卡: (最終買左技嘉,貪佢3把風扇,等佢藍寶石TOXIC R9270X 番貨就玩CF)
(暫時用既卡,遲D變副卡)其實270X OC 得返呢張有貨..迫住買呢張廢野..最廢個張...
GIGABYTE技嘉 GV-R927XOC-2GD-GA R9 270X 2GB GDDR5 OC 3Fan HDMI+DP+DVIx2 顯示卡
$ 16XX

佢好似比錯貨比我....拎去換先=_=佢落單寫左270OC 無X...
[attach]224998[/attach]
換返
[attach]225007[/attach]
3風扇
[attach]225006[/attach]
未來加多張...希望快D有貨(未來主力卡)
GIGABYTE R9 270X 4GB DDR5 OC

硬盤: (KR大話性價比最高既硬盤)意外好沉重
WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD
$ 4XX

記憶體﹕: (高登友話Kingston靚D,KR大無話有問題,照跟)
Kingston DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR16N11/8
$ 5XX

固態硬碟: (KR大同各位高登友都話PRO版勁D,唔知有咩分別...XD算啦都買左)
Plextor 128GB PX-128M5P M5 Pro Series 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟
$ 9XX
[attach]224995[/attach]

火牛﹕ (KR大叫我用850W,我只能選比較平既SILVERSTONE....FSP太貴買唔起,同樣係金牛,希望唔好太嘈)
SilverStone Strider Gold 系列 ST85F-GS (Modular 模組) 850W 80Plus Gold Cable Management 火牛
$ 11XX
[attach]224996[/attach]

機箱: (個SELL屎介紹) 其他隻隻都無晒...)係一部超透明既機箱
enermax ostrog mini tower case
$ 399

燒錄器﹕ (全世界都話呢隻DVD C/P值最高)
Asus DRW-24D3ST/BLK/B/AS 24X DVD Writer /SATA/黑色
$ 130

無線網絡介面卡:
TP-LINK TL-WN951N 11n MIMO PCI card W/3*ANTENNA
$ 17X

其他無影既野
[attach]224999[/attach]

因為無BF4...買我第3隻 18+既正版碟...
背景係我部OK勁既手提電腦
[attach]225000[/attach]

之後再買led風扇 散熱器 多一張同一張顯卡 8gb ram

[attach]225058[/attach]

[attach]225059[/attach]

作者: KeiRo    時間: 2014-2-16 15:08

認真, 手提電腦打機基本上諗黎都哂氣

除非唔怕貴, 唔怕重, 唔怕熱

我唯一一部會拎黎打下機既都系alienware m13x.

基本上我覺得除左alienware之外冇咩系列可以為稱得上可以打機的手提電腦

PS: 個人對打機的定義為普通PCG, 非OLG

但ALIENWARE至平都已經OVER BUDGET左

所以個人見解系打機就簡反DESKTOP啦, 如果因為空間問題可以考慮下砌ITX

如果真系細到ITX都放唔落, 真系NOTEBOOK先得既.

我會建議買MSI的, 因為MSI有得用外置顯卡.

你問勁唔勁, 我可以答你唔系勁, 但起麻唔會限死左部電腦 (太重唔拎出街)

真心, 就算你本身內籠幾勁都好, 手提打機都系快打柴

所以咁既玩法就可以提升反部機既CP值少少.

如果你話唔拎出街嫁啦, 我真系拎黎講主機用既. 咁樣我會建議草左少少上部ALIENWARE吧啦.

作者: bmbm0606    時間: 2014-2-16 18:08

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-16 15:08 發表
認真, 手提電腦打機基本上諗黎都哂氣

除非唔怕貴, 唔怕重, 唔怕熱

我唯一一部會拎黎打下機既都系alienware m13x.

基本上我覺得除左alienware之外冇咩系列可以為稱得上可以打機的手提電腦

PS: 個人對打機的定義為 ...
ALIENWARE外星人個隻牌子...D機我印象係超貴...土豪用...

我依家用MSI打戰地4...好似無咩問題

MSI 再加SLI..2張GTX760 應該可以上到GTX780級數..

CPU 我睇返係逼你用I7.....唔用I7根本玩唔到...

又唔係成日打機..只係打一陣..之後文書..再打一陣...

最衰筆電 自己組裝既話好煩..如果唔係閒好多錢
睇黎要叫佢存錢買ALIENWARE 或者轉MSI

如果轉聯想Lenovo 會不會平一D?

作者: KeiRo    時間: 2014-2-16 18:42

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 18:08 發表

ALIENWARE外星人個隻牌子...D機我印象係超貴...土豪用...

我依家用MSI打戰地4...好似無咩問題

MSI 再加SLI..2張GTX760 應該可以上到GTX780級數..

CPU 我睇返係逼你用I7.....唔用I7根本玩唔到...

又唔係成日打 ...

其實我淨系睇左你一開頭, 之後D野都冇睇過 ==

所以你其實講緊DESKTOP定NOTEBOOK.

NOTEBOOK 你MSI /LENOVO點玩SLI .. 我淨系見過GIGA同INTEL出過SLI NOTEBOOK

PS: 你760行SLI系勁過780少少, 但假設你會有升級空間就行SC780會好D.

PS: 其實任何野識自己整都實HAN反D錢既==, 問題就系你唔識.

作者: bmbm0606    時間: 2014-2-16 19:07

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-16 18:42 發表

其實我淨系睇左你一開頭, 之後D野都冇睇過 ==
所以你其實講緊DESKTOP定NOTEBOOK.

NOTEBOOK 你MSI /LENOVO點玩SLI .. 我淨系見過GIGA同INTEL出過SLI NOTEBOOK

PS: 你760行SLI系勁過780少少, 但假設你會有升級空 ...
我再睇下D FD用咩機玩BF4

技嘉P35K 呢部玩唔玩到BF4 長期風扇加速...底再加塊散熱板
作者: KeiRo    時間: 2014-2-16 19:42

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 19:07 發表

我再睇下D FD用咩機玩BF4

技嘉P35K 呢部玩唔玩到BF4 長期風扇加速...底再加塊散熱板
其實玩就一定玩到既, 睇你推咩效嫁姐.

整體黎講, CPU同RAM(SC8GB/DC8+8GB)都已經不用太擔心

而765M好似跑緊4000分咁上下.

所以基本上黎講中效已經不是問題. 高效不全開都應該可以上到有40FPS.
(假設香港區會有SSD換既. 40FPS真的不是大問題)

BTW, 依部好似都系OVER BUDGET嫁喎
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-16 20:43

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-16 19:42 發表

其實玩就一定玩到既, 睇你推咩效嫁姐.

整體黎講, CPU同RAM(SC8GB/DC8+8GB)都已經不用太擔心

而765M好似跑緊4000分咁上下.

所以基本上黎講中效已經不是問題. 高效不全開都應該可以上到有40FPS.
(假設香港區會有SS ...
轉呢部一開始就諗用呢部..見佢GTX760M好似OK得
用ACER V3-772G

Intel 第四代Haswell i7-4702MQ四核心處理器
NVIDIA GeForce GTX760M 2G獨顯
8G DDR3(有4個記憶體..可以最高8*4=32GB RAM) 不過8GBRAM夠用..所以+多條8GB
變16GB RAM
轉WINDOW 7
+SSD運行好D..有MSATA同再加多個SATA....
1TB / USB3.0快速傳輸技術 / 藍芽4.0 / 杜比音效 / 獨立數字鍵

邊到買手提電腦最好?

作者: KeiRo    時間: 2014-2-16 20:55

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 20:43 發表

轉呢部一開始就諗用呢部..見佢GTX760M好似OK得
用ACER V3-772G

Intel 第四代Haswell i7-4702MQ四核心處理器
NVIDIA GeForce GTX760M 2G獨顯
8G DDR3(有4個記憶體..可以最高8*4=32GB RAM) 不過8GBRAM夠用..所以+多 ...
NOTEBOOK我個人建議都系去反大行好.

豐擇, 百老匯... 因為可以折上折,又可以唔要贈品加錢換RAM個啲.
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-16 21:26

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-16 20:55 發表

NOTEBOOK我個人建議都系去反大行好.

豐擇, 百老匯... 因為可以折上折,又可以唔要贈品加錢換RAM個啲.
唔該晒>_<

邊間豐擇, 百老匯 出名好?

超左BUDGET
https://www.fortress.com.hk/tc/product/details.php?productfamily=AACEV37727161

呢部I5又好似玩唔到BF4
https://www.fortress.com.hk/tc/product/details.php?productfamily=AACEV37725850

無寫幾錢~_~

作者: KeiRo    時間: 2014-2-16 21:37

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 21:26 發表

唔該晒>_<

邊間豐擇, 百老匯 出名好?

超左BUDGET
https://www.fortress.com.hk/tc/product/details.php?productfamily=AACEV37727161

呢部I5又好似玩唔到BF4
https://www.fortress.com.hk/tc/product/details.ph ...
都系個句啦. 唔會玩唔到. 只系推到幾多姐.

你LINK 2個部都會玩到. 中效應該上到25-30FPS.

大公司就冇話邊間好嫁啦. 睇你把口嫁姐
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-16 21:43

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-16 21:37 發表

都系個句啦. 唔會玩唔到. 只系推到幾多姐.

你LINK 2個部都會玩到. 中效應該上到25-30FPS.

大公司就冇話邊間好嫁啦. 睇你把口嫁姐
V3-772G-747a161TBDWakk
17.3"/ i7-4702MQ/ 1TB
HK$ 9,999

V3-772G-54208G50Makk
17.3"/ i5-4200U/ 500GB
HK$ 6,999

買個時應該點改最好?
而其實有冇其他選擇 7K左右

作者: KeiRo    時間: 2014-2-16 22:02

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 21:43 發表

V3-772G-747a161TBDWakk
17.3"/ i7-4702MQ/ 1TB
HK$ 9,999

V3-772G-54208G50Makk
17.3"/ i5-4200U/ 500GB
HK$ 6,999

買個時應該點改最好?
而其實有冇其他選擇 7K左右
其實除左加RAM之外就冇得你改.

我個人只會簡外星人..其他都唔建議.
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-16 22:27

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-16 22:02 發表

其實除左加RAM之外就冇得你改.

我個人只會簡外星人..其他都唔建議.
外星人買左我就無錢交學費=_= 再加比屋企人罵成個月左右

加左SSD 係咪開機幾秒OK?\

WINDOW 8.1玩唔玩到BF4?
作者: KeiRo    時間: 2014-2-16 22:41

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 22:27 發表

外星人買左我就無錢交學費=_= 再加比屋企人罵成個月左右

加左SSD 係咪開機幾秒OK?\

WINDOW 8.1玩唔玩到BF4?
都系差幾千點交唔到學費. 唔夠錢咪草多陣

10幾秒唔系問題, 幾秒就要睇你邊隻SSD同有冇行RAID啦.

點解8.1玩唔到BF4 ==?
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-16 23:32

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-16 22:41 發表

都系差幾千點交唔到學費. 唔夠錢咪草多陣

10幾秒唔系問題, 幾秒就要睇你邊隻SSD同有冇行RAID啦.

點解8.1玩唔到BF4 ==?
我睇過D文..D人話WINDOW 8 玩BF4 有D怪..建議轉WINDOW7

不過WINDOW 8.1我都想用..因為我屋企部部NOTEBOOK都係WINDOW7 幾部了..

SSD 120GB 有邊隻比較多人推介? 性價比黎講..

我睇返部V3 772G

第一個箱硬碟位係 SATA 3
第二個箱硬碟位係SATA 2
第三個箱MSATA係SATA 3

好多人都係第一個我拎走個原廠碟1TB 5200RPM去第二個箱
之後放個2.5吋SSD 120GB...再係MSATA 放多個120GB

240GB SSD>_< ..發現240GB SSD 同128+128 價錢無分別=口=

記憶體佢原廠係4+4....而有4個記憶體位...

因為唔想浪費左4+4

如果4+4 之後8+8 會唔會開唔到機呢...因為之前都試過...

問ACER員工會唔會好D?

作者: KeiRo    時間: 2014-2-16 23:42

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 23:32 發表

我睇過D文..D人話WINDOW 8 玩BF4 有D怪..建議轉WINDOW7

不過WINDOW 8.1我都想用..因為我屋企部部NOTEBOOK都係WINDOW7 幾部了..

SSD 120GB 有邊隻比較多人推介? 性價比黎講..

我睇返部V3 772G

第一個箱硬碟 ...
其實有得咩你簡, 手提好多野都冇得換.

例如你問我用咩SSD好. 跟本就冇得我簡既.系睇佢間公司用邊隻嫁乍麻==

理論上黎講4+4+8+8系冇問題.

PS: 岩岩睇完個規格, 如果原廠冇得加錢換SSD既, 我建議你都系唔好哂錢買隻SSD換啦

除非你會換走個OS啦.

作者: bmbm0606    時間: 2014-2-16 23:48

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-16 23:42 發表

其實有得咩你簡, 手提好多野都冇得換.

例如你問我用咩SSD好. 跟本就冇得我簡既.系睇佢間公司用邊隻嫁乍麻==

理論上黎講4+4+8+8系冇問題.
我諗住自己加SSD...挑戰下自己...

咁只買一個120GB SSD...有MSATA 同2.5吋SATA..邊隻好D?

用USB 備份WINDOW..之後

拆原廠硬碟機....再插MSATA/SSDSATA3 120GB落去

開機..藍MON F2...禁一堆野...之後就放返個原廠硬碟機落去...變文件碟...

個MSATA 同SSDSATA 變C硬盤...開機用佢...

咁樣你估得唔得?

4+4+8+8 ...=24GB RAM 好少見..(不過我以前部桌上電腦係6GB RAM..依家32GB)
作者: KeiRo    時間: 2014-2-16 23:53

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 23:48 發表

我諗住自己加SSD...挑戰下自己...

咁只買一個120GB SSD...有MSATA 同2.5吋SATA..邊隻好D?

用USB 備份WINDOW..之後拆原廠硬碟機....再插MSATA/SSDSATA3 120GB落去

開機..藍MON F2...禁一堆野...之後就放返個原廠 ...
我會簡2.5" SSD

後者.你既意思系換左可唔可以將個OS由HDD BACK-UP落SSD到?
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-17 00:19

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-16 23:53 發表

我會簡2.5" SSD

後者.你既意思系換左可唔可以將個OS由HDD BACK-UP落SSD到?
用SSD開機....

HDD  D野移去SSD..得唔得?

如果行雙系統難唔難整?

姐係SSD 用WINDOW7 HDD行WINDOW 8.1...
作者: KeiRo    時間: 2014-2-17 00:29

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-17 00:19 發表

用SSD開機....

HDD  D野移去SSD..得唔得?

如果行雙系統難唔難整?

姐係SSD 用WINDOW7 HDD行WINDOW 8.1...
os點移,咪玩啦

如果冇server行雙系統咪各裝一個,開機入bios set boot邊隻先姐

不過我系你就咪麻煩,淨系裝os落ssd算吧啦
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-17 01:14

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-17 00:29 發表

os點移,咪玩啦

如果冇server行雙系統咪各裝一個,開機入bios set boot邊隻先姐

不過我系你就咪麻煩,淨系裝os落ssd算吧啦
聽日試
作者: KeiRo    時間: 2014-2-17 01:18

認真,真的無需要行win8
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-17 01:35

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-17 01:18 發表
認真,真的無需要行win8
咁行咩- -"

佢本身係預設 WINDOW 8.1

我有WINDOW 7 旗艦版隻碟...唔知可以用幾多次...
作者: KeiRo    時間: 2014-2-17 09:23

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-17 01:35 發表

咁行咩- -"

我有WINDOW 7 旗艦版隻碟...唔知可以用幾多次...
認真你系咪都會裝多個OS既, 緊系用反隻WIN7都唔用WIN8啦.

後者, 1次是常識吧 ==
作者: 深紅血狐    時間: 2014-2-17 19:07

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-17 01:35 發表

咁行咩- -"

如果你打機只打BF4 用WINDOW8會更好
要求得中 差果20幾FPS我諗你都唔會介意
alienware我有2部1部係M17X 另一

部同青蛙一樣 買二手 買左6500幾 9成新都算平

如果你唔介意二手買二手仲好

作者: ksleung    時間: 2014-2-17 21:16

你預notebook 打機疾,就算係Notebook i7對比起desktop Q9650都差幾皮..

建議你用返desktop,淘粒server 4core CPU 塔張display比較低玩

第一, 耗電
第二, 熱量高
第三, 貴
第四, 性能低
第五, 不符合人體工學設計(集中在中間)

作者: bmbm0606    時間: 2014-2-18 00:50

引用:
原帖由 ksleung 於 2014-2-17 21:16 發表
你預notebook 打機疾,就算係Notebook i7對比起desktop Q9650都差幾皮..

建議你用返desktop,淘粒server 4core CPU 塔張display比較低玩

第一, 耗電
第二, 熱量高
第三, 貴
第四, 性能低
第五, 不符合人體工學設計( ...
我屋企部機 i7 最新 配 r9 290x 玩戰地4最高效

佢依家想要一部可以拎塊人地屋企 幾十部好似網吧咁玩

我msi無咩問題玩到
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-18 09:45

我說服佢砌機

呢個list ok? 有咩可以改得更好性價比?

玩BF4 中高 1920*1080

機箱有冇同size 平d?

ssd 唔裝 平7百幾 你估得唔得?

買24吋mon 8k內得唔得?

ASUS 華碩 B85M-G B85,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B         $640.00
Intel Core i5-4670 Haswell (3.4GHz, 6M Cache, LGA 1150, 22nm) CPU BOX 盒裝         $1,699.00
TEAM Elite DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram TED38G1600C1101         $527.00
Sapphire藍寶石 R9 280X PCI-E 3GB GDDR5 Dual-X OC 超頻版 顯示卡         $2,650.00
<SSD>lextor 128GB PX-128M5S M5S Series 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟         $775.00
Toshiba DT01ACA100 1TB SATA3 6Gb/s /32MB HDD         $404.00
Asus DRW-24B5ST/BLK/B/AS 24X DVD Writer /SATA/黑色         $130.00
ANTEC HCG520 High Current Gamer 520W 80Plus Bronze 火牛         $549.00
COOLER MASTER N300 Advanced USB3.0 (黑色) 中直立式機殼(NSE-300-KKN3)         $358.00

Total         $7,732.00

作者: KeiRo    時間: 2014-2-18 15:59

引用:
原帖由 ksleung 於 2014-2-17 21:16 發表

第一, 耗電
第二, 熱量高
第三, 貴
第四, 性能低
第五, 不符合人體工學設計( ...
淘得中就抵玩,淘唔中就...
作者: KeiRo    時間: 2014-2-18 16:05

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-18 09:45 發表
我說服佢砌機

ASUS 華碩 B85M-G B85,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s, ...
版轉giga h87, hdd轉wd, 火牛推高啲
作者: 深紅血狐    時間: 2014-2-18 16:23

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-18 09:45 發表
我說服佢砌機

ASUS 華碩 B85M-G B85,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s, ...
520W唔夠用同埋CPU你最好上到E3
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-18 18:44

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-18 16:05 發表

邊隻火牛又多w 又抵買?
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-18 18:47

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-18 16:05 發表

過budget

顯卡轉270x 降返千幾蚊 就有錢改其他

有冇6k5 list 要留1500買mon
作者: KeiRo    時間: 2014-2-18 18:47

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-18 18:44 發表

邊隻火牛又多w 又抵買?
睇你抵既定義啦

抵=純粹平 OR C/P值高 ?

同埋其實砌機要睇埋你想砌部點既機?

效能? 溫度? 升級空間? 睇你個比例有幾重.
引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-18 18:47 發表

過budget

顯卡轉270x 降返千幾蚊 就有錢改其他

有冇6k5 list 要留1500買mon
你6500要做到點先? 我出LIST真系睇你需求.
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-18 19:08

[quote]原帖由 KeiRo 於 2014-2-18 18:47 發表

睇你抵既定義啦

效能? 溫度? 升級空間? 睇你個比例有幾重.

ASUS 華碩 B85M-G B85,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B         $640.00 
Intel Core i5-4440 Haswell (3.1GHz, 6M Cache, LGA 1150, 22nm) CPU BOX 盒裝         $1,439.00 
TEAM Elite DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram TED38G1600C1101         $527.00 
Sapphire藍寶石 R9 270X PCI-E 2GB GDDR5 Dual-X OC 超頻版 顯示卡         $1,680.00 
<SSD>Plextor 128GB PX-128M5S M5S Series 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟         $775.00 
Toshiba DT01ACA100 1TB SATA3 6Gb/s /32MB HDD         $404.00 
ANTEC HCG520 High Current Gamer 520W 80Plus Bronze 火牛         $549.00 

Total         $6,014.00

作者: KeiRo    時間: 2014-2-18 19:59

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-18 19:08 發表
[quote]原帖由 KeiRo 於 2014-2-18 18:47 發表

睇你抵既定義啦

效能? 溫度? 升級空間? 睇你個比例 ...
箱用N400都OK

HDD轉用WD BLUE 1TB啦,貴10幾20蚊抵玩勁多
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-18 23:26

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-18 19:59 發表

箱用N400都OK

HDD轉用WD BLUE 1TB啦,貴10幾20蚊抵玩勁多
你寫條list比我 我星期五同fd買

唔該你 KR大佬
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-19 02:04

呢個我自製LIST...你估得唔得?

根據你地既介紹 硬盤有2個1TB 都係一樣性能..差1蚊..點搞?

底板: Asus B85M-E, B85, MATX, LGA1150, 4*DDR3, Graphic by CPU
$640

中央處理器: Intel,Core,i5-4440,3.1GHz,~3.2GHz
$1439

顯示卡: Sapphire藍寶石 R9 270X PCI-E 2GB GDDR5 Dual-X OC 超頻版 顯示卡
$1630

硬盤: Seagate ST1000DM003 1TB Barracuda SATA3 6Gb/s /64MB HDD        HK$ 428              
WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD        HK$ 429

記憶體﹕TEAM Elite DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram TED38G1600C1101
$530

固態硬碟: ADATA Premier Pro SP900 128GB 2.5" SATA3 6Gb/s SSD固態硬盤
$655

火牛﹕Cooler Master GX750 750W 80Plus Bronze電源供應
$745

機箱: COOLER MASTER N400(NSE-400-KWN2) 透明側窗 USB3.0 (黑色)+XTRAFLO Fan 中直立式機殼
$419

顯示屏: Viewsonic 23" VX2370SMH LED Monitor -- IPS Panel
$1050

香港九龍旺角奶路臣街 8 - 8A 旺角電腦中心 1 樓 111 室

連MON 總共﹕7537 我搵FD砌...免費..呢間香港旺角買...得唔得? 會唔會好過黃金?

有咩可以改? 同有冇D主機板唔支援..因為我都係見性能好..平就選...

個MON有冇問題?

作者: KeiRo    時間: 2014-2-19 08:20

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-19 02:04 發表

根據你地既介紹 硬盤有2個1TB 都係一樣性能..差1蚊..點搞?

底板: Asus B85M-E, B85, MATX, LGA1150, 4*DDR3, Graphic by CPU
$640

中央處理器: Intel,Core,i5-4440,3.1GHz,~3.2GHz
...
SSD 用反PLEXTOR

火牛有依個價位可以轉隻650w, 但用料好啲既
作者: KeiRo    時間: 2014-2-19 08:26

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-19 02:04 發表

$640

...
Hdd我依然會簡wd, 但sg都可以的

而買料冇話邊間好,識check就得

唔識check去大行買會好啲
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-19 10:42

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-19 08:26 發表

Hdd我依然會簡wd, 但sg都可以的

而買料冇話邊間好,識check就得

唔識check去大行買會好啲
好似手機咁check? 乜唔係連盒 未開封 未拆袋就得? 買返去砌

有邊幾樣硬件 有保養

跟你介紹個d 改多次list先
作者: KeiRo    時間: 2014-2-19 11:42

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-19 10:42 發表

好似手機咁check? 乜唔係連盒 未開封 未拆袋就得? 買返去砌

有邊幾樣硬件 有保養

跟你介紹個d 改多次list先
你識點睇未開封未拆袋? 識既話都ok既

不過我建議拎埋出黎check埋件野
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-19 12:19

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-19 11:42 發表

你識點睇未開封未拆袋? 識既話都ok既

不過我建議拎埋出黎check埋件野
點CHECK....有冇.簡單既方法..

不過我都帶個軟件程式開發電腦畢業既FD去買...我估佢應該識識地...軟件..硬件XD...怕佢唔識
呢間買OK唔OK...我見都幾大間..

http://www.jumbo-computer.com/main.aspx

作者: KeiRo    時間: 2014-2-19 12:44

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-19 12:19 發表

點CHECK....有冇.簡單既方法..

不過我都帶個軟件程式開發電腦畢業既FD去買...我估佢應該識識地...軟件..硬件XD...怕佢唔識
呢間買OK唔OK...我見都幾大間..

http://www.jumbo-computer.com/main.aspx ...
玩野咩== SD GRAD唔代表一定要識砌機

除非有玩開咁就冇野啦.

JUMBO出名貴.
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-19 13:14

底板: MSI 微星 B85M-E45 B85,DDR3,LGA 1150,HDMI,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B$ 560

$ 1439

顯示卡: Sapphire藍寶石 R9 270X PCI-E 2GB GDDR5 Dual-X OC 超頻版 顯示卡
$ 1630

硬盤: WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD
$ 429

記憶體﹕TEAM Elite DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram TED38G1600C1101
$ 530

固態硬碟: Plextor 128GB PX-128M5S M5S Series 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟
$ 775
Plextor 128GB PX-128M5P M5 Pro Series 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟        HK$ 965

火牛﹕ ANTEC HCG620M High Current Gamer (Modular 模組) 620W 80Plus Bronze Cable Management 火牛        
$ 699

機箱: NZXT Source 210 Elite S210E-001 (黑色) ATX Tower Case
$ 350

燒錄器﹕ Asus DRW-24D3ST/BLK/B/AS 24X DVD Writer /SATA/黑色        
$ 130

顯示屏: Viewsonic 23" VX2370SMH LED Monitor -- IPS Panel
$ 1050

總共﹕
SSD 唔同價 M5S同M5P
M5S既話:7592
M5P既話: 7782

邊隻好D? KR大佬

其他火牛
火牛650W 有呢幾件

Aywun A1-650-ELITE 650W MegaPower Elite 80Plus 火牛        HK$ 449

XIGMATEK VS65023 Vector S650 (Modular 模組) 650W 80Plus Silver Cable Management 火牛(CPA-0650SEV-E51)        HK$ 499

Aywun A1-650-PRO 650W MegaPower Pro 80Plus Bronze 火牛        HK$ 549

High Power HPG-650BR-H14C Element Smart (Modular 模組) 650W 80Plus Bronze Cable Management 火牛        HK$ 569

AcBel PCA017 i-Power M85H 650W 80Plus Bronze Modular 火牛        HK$ 570

AcBel PCA026 i-Power M85 650W 80Plus Bronze Modular 火牛        HK$ 590

High Power HPC-650-B14S Performance Pro Bronze 650W 80Plus Bronze 火牛        HK$ 590

MaxPower 牛魔王 NB650 650W 80Plus Bronze 火牛        HK$ 598

Aywun A1-650-ELITE-Gold 650W MegaPower Elite Gold 80Plus Gold 火牛        HK$ 599

FSP FSP-RA-650S RAIDER SILVER 650W 80Plus Silver 火牛        HK$ 620

Cooler Master GXII PRO 650W 80Plus Bronze 火牛(RS-650-ACAA-B1)        HK$ 649

Cooler Master G650M (Modular 模組) 650W 80Plus Bronze Cable Management 火牛(RS-650-AMAA-B1)        HK$ 695

Thermaltake SP-650M SMART 650W 80Plus Bronze Modular 火牛        HK$ 699

火牛隻隻都80PLus...邊隻耐用同性價同牌子比最好? 700留下 650W

火牛我聽人講有半模組同全模組..有咩分別優勢?..

火牛係金銀銅....邊隻好D? 銀?

底板轉左..平左
SSD轉左..貴左
機箱我唔想透明..再平左 唔玩機身3.0USB..主機板有就OK...NOTE3都常用XD
加返個DVD機先..裝WINDOW 7用

咁邊間店好?
黃金3C?

作者: KeiRo    時間: 2014-2-19 13:44

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-19 13:14 發表
底板: MSI 微星 B85M-E45 B85,DDR3,LGA 1150,HDMI,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B$ 560

$ 1439

顯示卡: Sapphire藍寶石 R9 270X PCI-E 2GB GDDR5 Dual-X OC 超頻版  ...
Ssd用m5p

Case source210未必有貨, 所以選擇多幾隻做後備

火牛用list個隻就ok

火牛有全半非3種

全模組 >自己選擇想插的線
半模組 >除必要的線外,都可以自己選擇插(但無特定標準)
非模組 >所有線都內設哂

每樣都有自己優缺,所以都系睇你點諗點玩
PS: 全模組一般貴幾百
Btw 依家3.0都系好普及,所以唔洗就住個case有冇3.0而做決定,因為平都唔系平好多

作者: bmbm0606    時間: 2014-2-19 14:22

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-19 13:44 發表

Ssd用m5p

Case source210未必有貨, 所以選擇多幾隻做後備

火牛用list個隻就ok

火牛有全半非3種

全模組 >自己選擇想插的線
半模組 >除必要的線外,都可以自己選擇插(但無特定標準)
非模組 >所有線都內設哂

每樣都 ...
我睇性價比

塊主機板會唔會唔夠貨 洗唔洗搵定塊後備

機箱如果無貨就用返n300 唔想透明 見到d塵就暈

其他野唔洗換?

用m5p 5年保
作者: KeiRo    時間: 2014-2-19 14:28

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-19 14:22 發表

我睇性價比

塊主機板會唔會唔夠貨 洗唔洗搵定塊後備

機箱如果無貨就用返n300 唔想透明 見到d塵就暈

其他野唔洗換?

用m5p 5年保
Mb唔夠貨轉牌子就得

Giga, msi依啲好少可會冇貨

你風冷點都要keep住清嫁啦,唔保養好部機都系慢/ 快打柴
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-19 14:31

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-19 14:28 發表

Mb唔夠貨轉牌子就得

Giga, msi依啲好少可會冇貨

你風冷點都要keep住清嫁啦,唔保養好部機都系慢/ 快打柴
幾耐清一次
作者: KeiRo    時間: 2014-2-19 15:13

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-19 14:31 發表

幾耐清一次
幾耐清依啲你鍾意嫁姐

識人日日清,識人唔清,識人有事個陣先清

我用自組水既,近一季清一次,散熱膏(cpu,gpu)一年一次
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-19 18:26

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-19 15:13 發表

幾耐清依啲你鍾意嫁姐

識人日日清,識人唔清,識人有事個陣先清

我用自組水既,近一季清一次,散熱膏(cpu,gpu)一年一次
如果唔用ssd 閒返9百幾

顯卡由270x 升到280x 你估對bf4 黎講 有冇好到?
作者: KeiRo    時間: 2014-2-19 18:50

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-19 18:26 發表

如果唔用ssd 閒返9百幾

顯卡由270x 升到280x 你估對bf4 黎講 有冇好到?
SSD會更好

遊戲不單由VGA處理的
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-19 19:01

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-19 18:50 發表

SSD會更好

遊戲不單由VGA處理的
ssd 得120gb 除左放系统入去 重會放乜野落去比較實際?

放隻30gb bf4落去? 係味會快d 同fps穩d
作者: KeiRo    時間: 2014-2-19 19:40

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-19 19:01 發表

ssd 得120gb 除左放系统入去 重會放乜野落去比較實際?

放隻30gb bf4落去? 係味會快d 同fps穩d
放你主要用 /要快速穩定的野

後者, YES.
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-19 21:34

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-19 19:40 發表

放你主要用 /要快速穩定的野

後者, YES.
120gb真係閒住用 有冇土豪係ssd 1tb咁玩
作者: KeiRo    時間: 2014-2-19 21:52

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-19 21:34 發表

120gb真係閒住用 有冇土豪係ssd 1tb咁玩
下. 你要問. 實有人用嫁.

不過玩SSD唔單只玩佢快, 當中都包含住一定既風險.

你諗下128GB的風險代入左1TB度. 你自己諗諗啦.
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-19 23:48

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-19 21:52 發表

下. 你要問. 實有人用嫁.

不過玩SSD唔單只玩佢快, 當中都包含住一定既風險.

你諗下128GB的風險代入左1TB度. 你自己諗諗啦.
SSD點解無3.5吋- -"

改緊個LIST....底板..同顯卡同SSD....平衡返D...
作者: KeiRo    時間: 2014-2-19 23:59

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-19 23:48 發表

SSD點解無3.5吋- -"

改緊個LIST....底板..同顯卡同SSD....平衡返D...
因為根本無需要3.5"咁大.
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 00:02

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-19 23:59 發表

因為根本無需要3.5"咁大.
改到咁...應該未來食屎過活...

底板: MSI 微星 H87-G43 H87,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B
$ 758

$ 1439

顯示卡: Sapphire藍寶石 R9 280X PCI-E 3GB GDDR5 Dual-X OC 超頻版 顯示卡
$ 2650

硬盤: WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD
$ 429

記憶體﹕ TEAM Elite DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram TED38G1600C1101
$ 530

固態硬碟: Plextor 128GB PX-128M5S M5S Series 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟
$ 775

火牛﹕ ANTEC HCG620M High Current Gamer (Modular 模組) 620W 80Plus Bronze Cable Management 火牛        
$ 699

機箱: COOLER MASTER N300 (NSE-300-KKN3) Advanced USB3.0 (黑色) 中直立式機殼
$ 358

燒錄器﹕ Asus DRW-24D3ST/BLK/B/AS 24X DVD Writer /SATA/黑色        
$ 130

總共﹕7638

有冇D係廢唔應該轉? KR大....重有冇咩MON平...1920*1080
作者: KeiRo    時間: 2014-2-20 00:07

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-20 00:02 發表

改到咁...應該未來食屎過活...

底板: MSI 微星 H87-G43 H87,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B
$ 758

$ 1439

顯示卡: Sapphire藍寶石 R9 280X PCI-E 3G ...
首先我不是KR大. 我很廢的說.

如果你都玩到咁大. 放棄埋個MON. OVER哂BUDGET.都唔差在比多幾十至百幾換埋條RAM

你依家條LIST行DC4GB好過SC8GB
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 00:09

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-20 00:07 發表

首先我不是KR大. 我很廢的說.

如果你都玩到咁大. 放棄埋個MON. OVER哂BUDGET.都唔差在比多幾十至百幾換埋條RAM

你依家條LIST行DC4GB好過SC8GB
唔可以再玩咁大~_~ 要改廢D..

點解R9 無280....得X...
作者: KeiRo    時間: 2014-2-20 00:12

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-20 00:09 發表

唔可以再玩咁大~_~ 要改廢D..

點解R9 無280....得X...
你問AMD ==
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 00:17

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-20 00:12 發表

你問AMD ==
咁點算...有冇第2隻牌子既SSD又平又好用
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 00:25

改返平D底板~_~

底板: MSI 微星 B85M-E45 B85,DDR3,LGA 1150,HDMI,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B
$ 565

$ 1439

顯示卡: Sapphire藍寶石 R9 280X PCI-E 3GB GDDR5 Dual-X OC 超頻版 顯示卡
$ 2650

$ 429

記憶體﹕ TEAM Elite DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram TED38G1600C1101
$ 530

$ 775

$ 699

機箱: COOLER MASTER N300 (NSE-300-KKN3) Advanced USB3.0 (黑色) 中直立式機殼
$ 358

$ 130

總共:7575

得8000蚊BUDGET...所以...無錢買MON..鳴...
作者: KeiRo    時間: 2014-2-20 00:26

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-20 00:17 發表

咁點算...有冇第2隻牌子既SSD又平又好用
其實你依個價位買SSD已經算底價位==

你仲要埋好用真系冇得玩

認真講你依家依隻系依個價位C/P最高. 再唔系就貴少少M4 C/P再高少少
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 00:29

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-20 00:26 發表

你仲要埋好用真系冇得玩

認真講你依家依隻系依個價位C/P最高. 再唔系就貴少少M4 C/P再高少少
M4係...SSD?

已經無得再平...?

其實超BUDGET所謂..最緊要我性價比最好就夠...

最多餐餐杯麵...
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 00:31

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-20 00:26 發表

你仲要埋好用真系冇得玩

我FD話...同牌子同牌子會較好..

I5配A卡
同AMD配A卡...會唔會好D?

AMD Trinity Quad-Core A10-7850K 3700MHz APU Processor [Socket FM2+] AD785KXBJABOX 盒裝Black Edition
只售$1440.

呢隻SSD又得唔得\

Corsair Force LS Series 120GB 2.5" SATA3 6Gb/s SSD CSSD-F120GBLS 固態硬碟 (R:560MB/s~W:535MB/s) 只售$695.
作者: KeiRo    時間: 2014-2-20 00:32

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-20 00:29 發表

M4係...SSD?

已經無得再平...?

其實超BUDGET所謂..最緊要我性價比最好就夠...

最多餐餐杯麵...
睇你可以超幾多啦
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 00:34

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-20 00:32 發表

睇你可以超幾多啦
唔多...愈少愈好

MON 有冇D又平又靚...我要岩我顯卡
作者: KeiRo    時間: 2014-2-20 00:39

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-20 00:34 發表

唔多...愈少愈好

MON 有冇D又平又靚...我要岩我顯卡
你r9 280x齊頭,冇mon唔岩你==

Mon依啲冇budget自己落場睇啦,基本上不以benq, topcon為首選都可以聽天由命
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 00:41

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-20 00:39 發表

你r9 280x齊頭,冇mon唔岩你==

Mon依啲冇budget自己落場睇啦,基本上不以benq, topcon為首選都可以聽天由命
姐係睇特價就買XD?

黃金 正都好 定 中央田好? 定有其他
作者: KeiRo    時間: 2014-2-20 00:47

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-20 00:41 發表

姐係睇特價就買XD?

黃金 正都好 定 中央田好? 定有其他
唔系特價就買,系望落中色啲色水價錢又接受到
差不多,都是大鋪
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 00:52

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-20 00:47 發表

唔系特價就買,系望落中色啲色水價錢又接受到
差不多,都是大鋪
買個時 比張LIST佢話自己買返去砌...要未開封盒?
作者: KeiRo    時間: 2014-2-20 01:01

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-20 00:52 發表

買個時 比張LIST佢話自己買返去砌...要未開封盒?
你講佢會抄底開單比你

同埋後者系無用,自己check吧啦
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 01:02

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-20 01:01 發表

你講佢會抄底開單比你

同埋後者系無用,自己check吧啦
張LIST 終於無得改..

張顯卡會唔會機箱唔夠放...我無注意
作者: KeiRo    時間: 2014-2-20 01:19

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-20 01:02 發表

張LIST 終於無得改..

張顯卡會唔會機箱唔夠放...我無注意
這些問題可以自己Google解決
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 01:44

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-20 01:19 發表

這些問題可以自己Google解決
死啦...比屋企人討論完...

最後佢話280X唔抵...2張270...1500*2 有290性能...

組CF...乜黎..

KR大識唔識?...好似要700W火牛...底板又要轉
作者: KeiRo    時間: 2014-2-20 02:12

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-20 01:44 發表

死啦...比屋企人討論完...

最後佢話280X唔抵...2張270...1500*2 有290性能...

組CF...乜黎..

KR大識唔識?...好似要700W火牛...底板又要轉
Cf咪姐系n記既sli

咪諗咁多啦,愈玩愈多野玩…

更何況連本身啲野都未升級好哂,就諗大升級
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 11:01

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-20 02:12 發表

Cf咪姐系n記既sli

咪諗咁多啦,愈玩愈多野玩…

更何況連本身啲野都未升級好哂,就諗大升級
做人呢 一出就要出最好 聽日帶返10000蚊買料

我屋企人話 主機板同cpu 去高登買2手 閒d錢 壞左可以換

搵下平既2手i7 主機板搵2條x16既板

聽日買2張270 火牛620w算

cf好似要cf橋卡 查下點先cf到
買卡送交火線xd

作者: KeiRo    時間: 2014-2-20 11:05

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-20 11:01 發表

做人呢 一出就要出最好 聽日帶返10000蚊買料

我屋企人話 主機板同cpu 去高登買2手 閒d錢 壞左可以換

搵下平既2手i7 主機板搵2條x16既板

聽日買2張270 火牛620w算

cf好似要cf橋卡 查下點先cf到 ...
2手中階版,你鍾意啦
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 11:14

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-20 11:05 發表

2手中階版,你鍾意啦
睇返d文都係放棄

買r9 270x藍寶石3風扇版算 1999

玩bf4姐 又唔係玩bf6

我發現cf好多問題 所以放棄左

再係咁2改一改list算 用靚d主機板 同m5p 全1手
作者: KeiRo    時間: 2014-2-20 11:31

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-20 11:14 發表

睇返d文都係放棄

買r9 270x藍寶石3風扇版算 1999

玩bf4姐 又唔係玩bf6

我發現cf好多問題 所以放棄左

再係咁2改一改list算 用靚d主機板 同m5p 全1手 ...
其實CF冇問題,好正常

$1999.仲用SAPPHIRE.用GIGA啦
全1手是常識吧, 又唔系淘SER U搵錢
作者: 422894557    時間: 2014-2-20 13:50

CPU:        Intel Core i7-4770 Haswell (3.4GHz, 8M Cache, LGA 1150, 22nm)
M/B:        GIGABYTE GA-H87M-D3H
RAM:        Kingston DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR16N11/8
HDD:        Western Digital Blue WD5000AAKX 500GB SATA3/16MB
DRW:        Pioneer DVR-221LBK
VGA:        GIGABYTE技嘉 GV-N770OC-2GD GTX770 2GB GDDR5 (256bit)
PSU:        Delta SERVERPOWER 650W EX
Case:        CoolerMaster e-Lite 335U
O/S:        Microsoft Windows 7 Pro. OEM, SP1, CHT, 64Bit

唔知呢條LIST夠唔夠推1920*1080最高效BF4
VGA可轉280X, 因為聽人講A卡打BF4有優化
作者: KeiRo    時間: 2014-2-20 14:06

引用:
原帖由 422894557 於 2014-2-20 13:50 發表
CPU:        Intel Core i7-4770 Haswell (3.4GHz, 8M Cache, LGA 1150, 22nm)
M/B:        GIGABYTE GA-H87M-D3H
RAM:        Kingston DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR16N11/8
HDD:        Western Digital Blue ...
VGA用A記玩BF4的確系有優化

HDD轉1TB吧 C/P高很多
作者: 422894557    時間: 2014-2-20 14:08

什麼是C/P?????????
請問條LIST夠推嘛
作者: KeiRo    時間: 2014-2-20 14:20

引用:
原帖由 422894557 於 2014-2-20 14:08 發表
請問條LIST夠推嘛
性價比

夠的.
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 14:21

引用:
原帖由 422894557 於 2014-2-20 14:08 發表
請問條LIST夠推嘛
係我會用2張270 1480*2

我依家買塊底板係有2條×16槽顯卡位
買住一條呢條野 玩住bf4 到時出bf5 張卡降價 再出多1條一樣既顯卡開cf

你個隻650w 好唔好用? 幾錢

你i7幾銀...
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 14:22

kr大 有冇邊隻700w火牛料靚又平又好牌子 cp值最好?
作者: KeiRo    時間: 2014-2-20 14:25

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-20 14:22 發表
kr大 有冇邊隻700w火牛料靚又平又好牌子 cp值最好?
我自己覺得用得700W就已經玩全模.講用料為主多過價錢.
DELTA PSU穩啲但嘈啲
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 14:27

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-20 14:25 發表

我自己覺得用得700W就已經玩全模.講用料為主多過價錢.
咁你700w 會選邊隻?

我玩住單張隻先 下年再買多張開cf
http://m.price.com.hk/product.php?p=163001
今搵晒資料 聽日去買

i7 邊隻好 keio大

作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 14:43

點解次次a卡都輸 明明2張已經1樣價錢

http://gpuboss.com/gpus/Sapphire ... -vs-GeForce-GTX-760
作者: KeiRo    時間: 2014-2-20 15:02

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-20 14:43 發表
點解次次a卡都輸 明明2張已經1樣價錢

http://gpuboss.com/gpus/Sapphire-Radeon-R9-270X-vs-GeForce-GTX-760
760跑高200分左右.

其實都系差少少, 同埋就算數字上贏左啲啲, 都要睇你用黎做個樣野對邊張有優化

EG: BF4對A記有優化, 就算R9 270X輸左分, 但實際出黎既效果都系會好啲
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 16:16

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-20 15:02 發表

其實都系差少少, 同埋就算數字上贏左啲啲, 都要睇你用黎做個樣野對邊張有優化

EG: BF4對A記有優化, 就算R9 270X輸左分, 但實際出黎既效果都系會好啲 ...
感謝 kr大大解答

希望會送bf4數位版
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 22:41

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-20 15:02 發表

EG: BF4對A記有優化, 就算R9 270X輸左分, 但實際出黎既效果都系會好啲 ...
高登有邊間賣硬件? 講幾間黎 因為高登太大
作者: KeiRo    時間: 2014-2-20 23:20

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-20 22:41 發表

高登有邊間賣硬件? 講幾間黎 因為高登太大
黃金咪得== 你又唔識check.識格價都冇用.
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-20 23:37

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-20 23:20 發表

黃金咪得== 你又唔識check.識格價都冇用.
check 我拎上手就FEEL到
底板靚D 有咩好處? KR大

作者: KeiRo    時間: 2014-2-21 00:01

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-20 23:37 發表

check 我拎上手就FEEL到
底板靚D 有咩好處? KR大
for 你咪穩定啲
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-21 00:29

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-21 00:01 發表

for 你咪穩定啲
kr大..我想用無線網卡

呢2張分別大唔大

http://www.price.com.hk/product.php?p=133882

http://www.price.com.hk/product.php?p=133885

2條天線同3條天線..

機與WIFI距離約8米
作者: KeiRo    時間: 2014-2-21 00:45

851nd都夠用,但貴少少有三天系好啲既
作者: bmbm0606    時間: 2014-2-21 00:47

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-21 00:45 發表
851nd都夠用,但貴少少有三天系好啲既
買3條似型D=_=

但我WIFI得2條...

最後選2條算..閒得1蚊得1蚊

搵緊主機板係有2條PCI-E X16槽既板....未來玩雙270X CF既時間用
CPU轉
Intel Xeon 4 Core 8 Thread E3-1230V3 Haswell 3.3GHz (8M Cache,LGA 1150,22nm) BOX 盒裝

聽人講C/P值最高...

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0