標題: [原創] 90%睇到上億血量既萬國字、用任何繁體字(本帖為1.26a) [打印本頁]

作者: yauchunwong    時間: 2014-2-13 23:43     標題: 90%睇到上億血量既萬國字、用任何繁體字(本帖為1.26a)

首先,係度希望大家推下post...

war3 華麗界面

war3 界面之終極奧義:2D自訂動態背景

war3 cd顯示、指令圖樣、落雪背景、地圖環境

另有新post  自訂war3 操作界面 多多支持

大家請注意,vlan技術人員已於26/4上載的1.28a更新檔重設預設字型為1.26a更新檔的正常寬度字型,如果大家是使用25/4的更新檔,請重新更新一次。

另外,技術人員已寫出一個程式把字型轉為本post的第一種較窄數字的字型下載地址(第5項unifont.zip)  

玩家們如果想轉換窄字型的話只需要跟從該post的步驟,但如果玩家們想轉任何繁體字型的話,請跟循以下步驟(由於字數所限,請大家前往新post)1.28用任何繁體字型

---------------1.26a分界線--------------

大家好,經過時間洗禮同一位字體達人既協助下,一種可以90%睇到上億血量萬國字已經誕生,我將會放佢係post既第一項

跟住就係將希望見到既繁體字體轉入war3既方法...

仲有就係係睇到上億血量既2大要素

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

好了,教學開始了,首先係一種可以90%睇到上億血量萬國字(無得轉中文字體) 係度嗚謝一位字體達人 『★布丁♡

首先回post down左個rar先(第1個網)(請大家耐心等待本人上線回覆比link)

*****************************************************************************************************************************************

1.down左個rar(回覆此帖將得到vlan短消息附加網址)(PS:無計唔咁做無人回up來晒氣,唔好做無品狗仔唔係下次有野唔up)」

2.將名叫 a 既file解壓到 war3\

3.按war3\a入面個setup.bat

4.開war3睇成果

[attach]231154[/attach]

[attach]231140[/attach]

*************************************************************************************************************************************

應該唔使影片教學掛...................

另外有隻萬國字係無將數字變到咁窄既,請大家自己諗用邊隻(第2個網)

-----------------------------------------------------------------------------------------

跟住就係將希望見到既繁體字體轉入war3既方法

首先回post down左個rar先(第3個網)

*************************************************************************************************************************

1.down左個rar(回覆此帖將得到vlan短消息附加網址)(PS:首先本人不是定期上線,同埋無計唔咁做無人回up來晒氣,唔好做無品狗仔唔係下次有野唔up)」

2.將名叫 a 既file解壓到war3

(大家可以直接跳去第7步,事關我已經幫大家選了一個比較好看的來試用,唔岩先做番第3-6步都ok)

3.跟住係個大zip入面選字體(有名為1-5 同副檔名係ttf 既檔) ***有jpg圖比大家睇大概係點***

4.選完之後將1-5其中一個解壓入 war3\a

5.DELETE war3\a 入面名為 ARIALUNI.ttf  既檔

6.將個名係1-5 既ttf檔改名做 「ARIALUNI.ttf」

7.按 war3\a 入面個setup.bat

8.開war3睇成果

*************************************************************************************************************************

[attach]224692[/attach]

嗚謝兒歌三百首大大,已經新增影片教學

[youtube]-Ze1Uj-JxKQ[/youtube]

同埋最後講多句,大家係網上找到係繁體字既字體都可以用以上方法轉入war3,只不過唔係將1-5 解壓入war3\a

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

跟住就教大家點樣睇到上億血量

首先你既war3解像度一定要set到愈高愈好,請看以下說明

引用:
原帖由 yauchunwong 於 2014-4-25 23:44 發表

應該係關解像度事,我睇到9+8=17個位數

當億血量既野跌落千萬血量果陣,我就睇到,但當佢仲有1億以上我就睇唔到

睇張圖可以見到血個行岩岩滿左,所以多一個數字(仲有1億血量以上)就睇唔到了,

而解像度愈高,d數字就愈細(當然都睇你d字體係咪又肥又大),所以你地想睇到上億血最好(1)買個勁mon(2)選細窄字體,我就1440X900X32[attach]226905[/attach]

有證明:一隻顯示既數字係細同窄既字體能輕鬆睇到上億血量睇你頂唔頂得順姐[attach]226907[/attach]

作者: 超級爆菊王    時間: 2014-2-14 04:34

樓主
睇黎你真係好中意玩火手
作者: song_yan    時間: 2014-2-15 03:56

係囉
幾次都係火守圖
感謝你的分享

作者: yauchunwong    時間: 2014-2-15 19:37

引用:
原帖由 song_yan 於 2014-2-15 03:56 發表
係囉
幾次都係火守圖
感謝你的分享
其實d圖之前cap開
作者: michaelxo    時間: 2014-2-15 22:21

感謝你的分享~~~~~~~~~

作者: 兒歌三百首    時間: 2014-2-15 22:58

又學到野啦...
多謝樓主@@
作者: abc3388    時間: 2014-2-19 14:58

其實我都仲唔係好明繁體字型轉入war3喱樣野
作者: yauchunwong    時間: 2014-2-19 20:24

引用:
原帖由 abc3388 於 2014-2-19 14:58 發表
其實我都仲唔係好明繁體字型轉入war3喱樣野
姐係有好多種字型既,例如篆書,草書果d,然後就係將你中2既字型係war3度用,要?
作者: abc3388    時間: 2014-2-20 18:46

引用:
原帖由 yauchunwong 於 2014-2-19 20:24 發表

姐係有好多種字型既,例如篆書,草書果d,然後就係將你中2既字型係war3度用,要?
要左先........
你意思係可以直接 copy 定係......?
作者: yauchunwong    時間: 2014-2-20 23:00

引用:
原帖由 abc3388 於 2014-2-20 18:46 發表

要左先........
你意思係可以直接 copy 定係......?
唔明
作者: SE7EN水    時間: 2014-2-21 16:14

這個必須推

用緊個字體war3會走樣兼不支援某些字
作者: yauchunwong    時間: 2014-2-21 17:05

引用:
原帖由 SE7EN水 於 2014-2-21 16:14 發表
這個必須推

用緊個字體war3會走樣兼不支援某些字
如果係簡體字同英文好似我e個都唔係好得,不過比左你先
作者: 兒歌三百首    時間: 2014-2-21 23:04

吾識整
但係我好鐘意第5個隻字型
作者: yauchunwong    時間: 2014-2-22 01:20

引用:
原帖由 兒歌三百首 於 2014-2-21 23:04 發表
吾識整
但係我好鐘意第5個隻字型
—教左點整…
作者: 兒歌三百首    時間: 2014-2-22 09:20

引用:
原帖由 yauchunwong 於 2014-2-22 01:20 發表

—教左點整…
跟住做都吾得
吾係好識
作者: yauchunwong    時間: 2014-2-22 14:00

引用:
原帖由 兒歌三百首 於 2014-2-22 09:20 發表
跟住做都吾得
吾係好識
一係你比個好易用既錄片軟件我,我試下錄(唔好要咩認證、登記果d)
作者: 兒歌三百首    時間: 2014-2-23 08:37

http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... &extra=page%3D1
吾該曬
作者: abc3388    時間: 2014-2-23 15:37

其實我都覺得D程序有小小福習 , 等緊樓主整條片出黎 .
作者: yauchunwong    時間: 2014-2-24 17:46

引用:
原帖由 abc3388 於 2014-2-23 15:37 發表
其實我都覺得D程序有小小福習 , 等緊樓主整條片出黎 .
出了XD
作者: abc3388    時間: 2014-2-24 19:11

睇唔出有改變咩, 除左介面轉之外
作者: yauchunwong    時間: 2014-2-24 19:16

引用:
原帖由 abc3388 於 2014-2-24 19:11 發表
睇唔出有改變咩, 除左介面轉之外
話左靜係教改字型,你想見到d咩
作者: sam8cat8    時間: 2014-2-25 15:26

引用:
原帖由 yauchunwong 於 2014-2-24 19:16 發表

話左靜係教改字型,你想見到d咩
係唔係可以係war3入面個度打(攰)呢類字?
因為war3入面..我出唔到呢個字....好灰機
作者: yauchunwong    時間: 2014-2-25 18:15

引用:
原帖由 sam8cat8 於 2014-2-25 15:26 發表

係唔係可以係war3入面個度打(攰)呢類字?
因為war3入面..我出唔到呢個字....好灰機
出唔到

作者: sam8cat8    時間: 2014-2-25 19:00

引用:
原帖由 yauchunwong 於 2014-2-25 18:15 發表

出唔到
一樣都係唔得???
作者: makafaim    時間: 2014-2-25 20:37

感謝樓主分享
作者: ゞ洗衣姬    時間: 2014-2-25 21:53     標題: 唔該曬..

我想轉字體好耐架啦..難得今次有人POST轉字體..係爽既..
作者: yauchunwong    時間: 2014-2-25 23:10

引用:
原帖由 sam8cat8 於 2014-2-25 19:00 發表

一樣都係唔得???
系ar,我根本就唔係為左搞ed野而出e個
作者: crazygagi    時間: 2014-2-25 23:26

我要我要~~!
作者: 凌總    時間: 2014-2-26 03:12

成果  改好大: )  支持
作者: sam8cat8    時間: 2014-2-26 15:08

係咁都冇辦法...
如果可以將繁體字copy入war3既話比埋我thx
作者: yauchunwong    時間: 2014-2-26 16:31

引用:
原帖由 sam8cat8 於 2014-2-26 15:08 發表
係咁都冇辦法...
如果可以將繁體字copy入war3既話比埋我thx
你要e個?
作者: sam8cat8    時間: 2014-2-26 19:07

引用:
原帖由 yauchunwong 於 2014-2-26 16:31 發表

你要e個?
係..有時候...d綜合圖有限制英雄之類要打既
都可以打定copy出來比較方便
作者: yauchunwong    時間: 2014-2-26 19:38

引用:
原帖由 sam8cat8 於 2014-2-26 19:07 發表

係..有時候...d綜合圖有限制英雄之類要打既
都可以打定copy出來比較方便
如果係咁我介紹個助手比你,有無限個說話組合(基本上可以多到一張圖一set...),你預先set左就得,仲支援繁體字:零度魔獸助手
你真係用既熄左顯藍先,會比人話外掛
PS:仲有d改鍵既野用,用唔用你自己諗啦-.-

作者: 凌總    時間: 2014-2-27 15:18

有冇D直接下載  唔藷整
作者: yauchunwong    時間: 2014-2-27 15:51

引用:
原帖由 凌總 於 2014-2-27 15:18 發表
有冇D直接下載  唔藷整
e個難d,哈哈,我都想找個易d既
作者: 凌總    時間: 2014-2-27 16:00

引用:
原帖由 yauchunwong 於 2014-2-27 15:51 發表

e個難d,哈哈,我都想找個易d既
有既比埋我 PM
作者: abc3388    時間: 2014-2-27 16:16

只限繁體字?
作者: yauchunwong    時間: 2014-2-27 17:24

引用:
原帖由 abc3388 於 2014-2-27 16:16 發表
只限繁體字?
我真係唔知,應該係睇你原本war3更新檔係咩字,如果係簡體字更新檔可能可以轉簡體字入去,不過未試過.,比你都唔會用開繁體字去找個簡體更新檔啦…

作者: 凌總    時間: 2014-2-27 17:42

繁體 ??
作者: yauchunwong    時間: 2014-2-27 18:02

引用:
原帖由 凌總 於 2014-2-27 17:42 發表
繁體 ??
一定得:handshake:handshake
作者: 凌總    時間: 2014-2-27 18:03

你整左咩一定得= =
作者: powah    時間: 2014-2-28 16:59

玩得耐d字亂碼 裝左呢個仲會唔會有咁既情況出現?
作者: 四射    時間: 2014-2-28 17:14

火影守城
作者: 天王者    時間: 2014-2-28 17:45

good!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: 天王者    時間: 2014-2-28 17:47

其實d圖之前cap開.................
作者: yauchunwong    時間: 2014-2-28 19:37

引用:
原帖由 凌總 於 2014-2-27 18:03 發表
你整左咩一定得= =
總之e個software就一定可以轉任何繁體字體入war3,我都唔識解釋
作者: yauchunwong    時間: 2014-2-28 19:38

引用:
原帖由 powah 於 2014-2-28 16:59 發表
玩得耐d字亂碼 裝左呢個仲會唔會有咁既情況出現?
姐係開左幾粒鐘war3之後亂碼?
可能關你電腦/war3事多d,我轉左n次字體都無1個會亂碼
作者: 阿京    時間: 2014-3-11 23:58

作者: MyAz.    時間: 2014-3-12 17:19

GD :handshake :handshake :handshake :handshake :handshake :handshake :handshake
作者: AaeS.    時間: 2014-3-12 19:39

我要字型=]

.
.
.
作者: -冷雨夜.    時間: 2014-3-20 21:11

好想要添 好靚靚~_~
作者: ÂLⅠVÊ    時間: 2014-3-21 05:54

感謝你的分享
作者: apples24    時間: 2014-3-21 21:19

給我一個吧~謝謝分享
作者: 銀冰之魂    時間: 2014-3-21 22:24

我要埋佢啦 thx
作者: 唯愛≧華↗    時間: 2014-3-22 12:24

字體很酷
作者: kennyko    時間: 2014-3-22 18:02

正啊喂多謝大佬
作者: love太妍xD    時間: 2014-3-25 23:48

多謝分享
作者: MiC少    時間: 2014-4-13 10:10

我要支持樓主我要LINK 謝謝~
作者: lyoy2222    時間: 2014-4-14 17:51

加油 支持你
作者: lyoy2222    時間: 2014-4-15 10:12

加油努力
支持你
作者: abc3388    時間: 2014-4-17 14:03

可惜只限繁體字 , 如果可以好似萬國字咁就正囉 .
附加問題樓主可否做一個睇到 100 萬血既萬國字( 要魔獸1.26 用到)
作者: yauchunwong    時間: 2014-4-18 07:45

引用:
原帖由 abc3388 於 2014-4-17 14:03 發表
可惜只限繁體字 , 如果可以好似萬國字咁就正囉 .
附加問題樓主可否做一個睇到 100 萬血既萬國字( 要魔獸1.26 用到)
其實我諗應該係vlan個繁體更新包限制左一定要用繁體字先可以做字體,同埋一
定要某種常用類型既先得,所以我方便既可能會試下下個簡體字更新包再試下換d簡體字睇下點,但魔獸顯示唔到就無咩計暫時
作者: csting123    時間: 2014-4-19 12:41

GOOD!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: MR扒手    時間: 2014-4-19 13:36

求檔案
作者: abc3388    時間: 2014-4-19 17:45

引用:
原帖由 yauchunwong 於 18/4/2014 07:45 發表

其實我諗應該係vlan個繁體更新包限制左一定要用繁體字先可以做字體,同埋一
定要某種常用類型既先得,所以我方便既可能會試下下個簡體字更新包再試下換d簡體字睇下點,但魔獸顯示唔到就無咩計暫時 ...
將現有普通既萬國字改一下睇血限制 , 應該唔會太難掛理論上 .
作者: yauchunwong    時間: 2014-4-19 18:21

引用:
原帖由 abc3388 於 2014-4-19 17:45 發表

將現有普通既萬國字改一下睇血限制 , 應該唔會太難掛理論上 .
做到了,都係網上down下來,同埋關解像度事,等我更一更個post先
作者: abc3388    時間: 2014-4-19 18:48     標題: 回復 66# 的帖子

更新左記得比我 , thank you
作者: yauchunwong    時間: 2014-4-19 18:52

引用:
原帖由 abc3388 於 2014-4-19 18:48 發表
更新左記得比我 , thank you
ps你有無d日文韓文圖比我試下?
作者: 食啦你    時間: 2014-4-19 19:01

咁上億血果個裝左入去會睇到簡體?
作者: andy200030    時間: 2014-4-19 19:26

多謝你的繁體字轉入
作者: 深紅血狐    時間: 2014-4-19 19:40

多謝樓主 終於可以J到自己D血量
作者: yauchunwong    時間: 2014-4-19 19:42

引用:
原帖由 食啦你 於 2014-4-19 19:01 發表
咁上億血果個裝左入去會睇到簡體?
睇到… 你係咪眼殘…有圖啦

不過打唔到
作者: 未來戰士K    時間: 2014-4-19 20:33

好似幾靚   睇過
作者: 滅龍●納茲    時間: 2014-4-19 23:17

感謝你的分享~~~~~~~~~
作者: abc3388    時間: 2014-4-20 11:24

引用:
原帖由 yauchunwong 於 19/4/2014 18:52 發表

ps你有無d日文韓文圖比我試下?
韓文 war3 圖 ?我有好多
韓文圖 --- 伊卡洛斯 rpg (全韓文版) 1.06
                SAVER RPG - Beta.173
作者: yauchunwong    時間: 2014-4-20 11:30

引用:
原帖由 abc3388 於 2014-4-20 11:24 發表

韓文 war3 圖 ?我有好多
韓文圖 --- 伊卡洛斯 rpg (全韓文版) 1.06
                SAVER RPG - Beta.173
好似睇唔到韓文,不過睇到都唔會明啦
作者: abc3388    時間: 2014-4-20 11:46

引用:
原帖由 yauchunwong 於 20/4/2014 11:30 發表

好似睇唔到韓文,不過睇到都唔會明啦
可否改一改令到個程式可睇到中文以外既文字 , 尤其係韓文 .
能夠睇到 [ 中 / 英 / 韓 ] + 睇到過億血既 war3 (1.26) 萬國字 , 最理想亦都係我最想要 .
睇唔睇得明韓文無重要 , 係另外一回事 .
作者: yauchunwong    時間: 2014-4-20 12:30

引用:
原帖由 abc3388 於 2014-4-20 11:46 發表

可否改一改令到個程式可睇到中文以外既文字 , 尤其係韓文 .
能夠睇到 [ 中 / 英 / 韓 ] + 睇到過億血既 war3 (1.26) 萬國字 , 最理想亦都係我最想要 .
睇唔睇得明韓文無重要 , 係另外一回事 . ...
其實個問題已經唔係程式上,係係點樣整萬國字型上,e樣真係無能為力
作者: 緋纓    時間: 2014-4-20 12:57

多謝樓主分享
作者: siubam燒餅    時間: 2014-4-20 16:49

唔該thx
作者: fred123456    時間: 2014-4-20 18:33

感謝樓主的分享
作者: kaiyins0413    時間: 2014-4-20 20:04

多謝樓主
作者: kawai0225    時間: 2014-4-20 20:14

我要我要我要我要我要我要 :) :) :)
作者: ☆邪♂紫羽    時間: 2014-4-20 21:24     標題: 回復 1# 的帖子

多謝樓主@@ 成日睇吾到有幾多血.好需要呢個!
作者: reallam    時間: 2014-4-21 13:34

thank you!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: eddie272    時間: 2014-4-21 16:35

感謝樓主的分享
作者: ccl031283    時間: 2014-4-21 18:27

係囉

感謝你的分享
作者: 銀冰之魂    時間: 2014-4-21 19:53

推推推    回覆拿website
作者: 銀冰之魂    時間: 2014-4-21 19:54

好似無信息來窩  試多次  推推推
作者: [MooN]_LighT    時間: 2014-4-21 23:05

多謝樓主 我要
作者: mchei116    時間: 2014-4-22 14:54

超讚好
我用緊華麗面
作者: kal043207    時間: 2014-4-22 15:13

想睇成億血量
不過我安左vlan果個萬國睇到日文
但未知睇唔睇到韓文
作者: abc3388    時間: 2014-4-22 15:49     標題: 回復 92# 的帖子

玩咩圖會見到日文 ? 講黎聽下 !
作者: kal043207    時間: 2014-4-22 16:44     標題: 回復 93# 的帖子

人名姐

話說VLAN個個睇到韓文

作者: yauchunwong    時間: 2014-4-22 17:07

引用:
原帖由 kal043207 於 2014-4-22 16:44 發表
人名姐話說VLAN個個睇到韓文
我次次一更完就轉字體,都唔知vlan個字睇到咩…
作者: yauchunwong    時間: 2014-4-22 17:08

引用:
原帖由 kal043207 於 2014-4-22 15:13 發表
想睇成億血量
不過我安左vlan果個萬國睇到日文
但未知睇唔睇到韓文
你試下整高d解像度就應該睇到高血量
作者: kal043207    時間: 2014-4-22 17:28     標題: 回復 96# 的帖子

只係睇到十萬我唔心熄
我要睇到過億
作者: kal043207    時間: 2014-4-22 17:30     標題: 回復 95# 的帖子

本身我睇某D人名出唔到會變左  ...
安左睇到
本身我都有韓文RPG GAME睇唔到字
安左睇到
作者: abc3388    時間: 2014-4-22 17:54

裝萬國字形檔主要都係玩韓文圖...........
雖然有 D 大陸網站  , 有喱類萬圖字可惜只支援到 1.24
1.26 又無睇到過億血既萬國字形檔...........無奈
作者: yauchunwong    時間: 2014-4-22 18:51

引用:
原帖由 kal043207 於 2014-4-22 17:28 發表
只係睇到十萬我唔心熄
我要睇到過億
你解像度幾多先...............

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0