標題: 巨魔與精靈7.2教學(有244 replay)5.10更新散蓋形精靈 [打印本頁]

作者: 一人一個    時間: 2013-7-19 01:12     標題: 巨魔與精靈7.2教學(有244 replay)5.10更新散蓋形精靈

巨魔7.2教學

前期再快也沒用、巨魔7,2考的是運氣,以及排序

由於巨魔很考經驗,不像精靈有排序,不過都是大同小異的!
巨魔技巧:一開始照中央,然後四角,然後便是回字形的照!巨魔裝備要比精靈速度的快,一般精靈都分四種,封路形,散蓋形,固點形,跟支援形,封路形和支援形一般對巨魔都沒啥威脅,所以,我先從固點形開始攻略!

巨魔一開始時出50元的刀,一些固點形的精靈一開始(精靈牆1)被打後會走,這些都很可能是高手,巨魔該多注意這些人的據點,不能一直给這些人肥,而另一種一開始被打(精靈牆1),會選擇起塔打跑巨魔,這些人百分之九十是神級肥科,建議先吃這些肥料。巨魔在開視野之前都集中出三個800元的血,1000元的攻速以及12800元的刀,回血的不用買!

在散蓋形方面,能用散蓋法的精靈止有極少,這些精靈都是神手之中的神手,他們沒有固定的據點,一開始止專注於經濟,巨魔一般都不會從他們身上獲得利益,他們通常在163後開始固點,通常巨魔在爽刷神肥料的時候已經蓋極了,巨魔發現後,也是巨魔該死的時間,因此這些精靈很難去防禦,止能用烏和左下方300木的全圖水去抓他們!

以下我將列出什麼裝備能克制精靈的塔和牆,請各位自行配搭:

三個800元的血能擋致命三

一把12800元的刀能打爆惡魔牆1,這通常要在開視之前買到!

三把12800元的刀能打爆惡魔艢3至4!

個12800元的盾和血能擋下致命5的傷害,再加上三把12800的刀和16000的攻速能在爆屋子獲視野爽刷百分之九十多精靈!

100的盾能擋下致命6

600木的刀能打爆水晶

1800木的刀能打爆生命和天使1

如果能刷到天使 先出終極盾5萬多木的那個,然後6400木的刀,能打爆天使4

通常在出到1800木刀的時候也該是完場的時間,因此巨魔的教學我不再打下去了,直接跳至精靈教學!

巨魔主要木材出入是在打水晶,生命,天使,這三種牆都爆木给巨魔,因此巨魔主要木材收入並非打金礦。

一般打金鑛的巨魔會被視作新手,打木精(非礦精)的會被視作沒品,伐木的巨魔會被視作垃圾,請勿以身犯險,這些巨魔通常都給人看不起!

巨魔rp:[attach]226069[/attach]

精靈遊戲開局:

別不要在中間的位置起帳篷. 閃上巨魔附近的高位使用拆蓋法(下面有加以解釋拆蓋法的運用及原理)

然後上64金屋然後去你想好的地方,然後去你想去的地方(這個地方要比較大的或不走在原地,這是因為這個地方就是你長期發展的地方了)。 草錢到2000元 便把蓋好的64金屋拆了 起一個3600元的木精.

之起回一個64金屋

金屋一直升 到512金屋便停

512金屋後  便賣木出4個3600元木精 木價低時買入4個破金(200木)起豐富金(期間一直出聰明)

一直這樣直至16個豐富金(切記不要為了有更多的金礦而不停買木不出木精 這只是自欺欺人的表現)

木精和金礦必須同步發展 16個豐富金便足夠了

之後一直起火金 之後升1024金屋  

然後等100萬元木精 火金便可以停止

然後出黑金 新手建議14黑金便停

有經驗的就24黑金(新手們緊記 不要為了急進而亂起過多黑金 控制不了 物極必反 只會拖慢發展進度 妄想一步登天)

本人會出34黑金 這只是因人而異 24黑金便有244了 期間:一一定要先把牆升到古物

在以上過程有空檔時便去霸更多木場 以及起10個古代守護者 4個上攻塔 5個上靈氣塔
提示:攻塔盡可能在頭幾個黑金時全上4lv 因為太遲升會拖慢發展 升塔也是需要時間的

木場的多少因人而異 但至少要3個 本人會霸最小5個木場用來上163
有人會問 24或更多黑金有作用嗎 要知道採金愈快=出木精愈快愈多=木材愈快滿=發展愈快

此段很重要 有心學的請仔細理解:

後期錢會很快滿 滿錢便出木精 本人的出木精比率是4:1 > 3:1 > 2:1

比率就是我每出多少隻木精 木才會爆一次

例如我升天使淚牆時 比率是4:1 代表我每出4隻木精(4x100萬元)才會滿一次100萬木

每4隻木精 升一下牆 木精愈多 比率便會開始下降 變每3隻升一下牆

然後每2隻升一下牆 (緊記比率最小也要有2:1 否則你會浪費極多資源和時間)

發展大致上是這樣了 按足此教學做 用心用時間練習 244只是一定有

散蓋形精靈起法:散蓋形精靈是利用以下三大點去作抗爭
1.利用死亡時間後 巨魔不能獲得散蓋形精靈視
2.隊友不死光 獲得時間
3.所有建築物能否自爆 是依建築物視是否看到巨魔並不是巨魔看到建築物

散蓋形精靈考的是反應力,

散蓋形

精靈一般不依正常起法 但一起必須直上古物!

以下為散蓋形精靈大約起法的rp 大家可自行改良 [attach]227276[/attach]

註解:

2.拆蓋法的原理就是把帳篷升到多少就拆掉 重蓋 (比如+2升到+4拆掉會有50元的幫助金、比成本還多)一開始立即升一下石頭.+4拆3次、每爆一次

+4便升一下石頭、石頭升到5時、便起一個城鎮、+8爆一次、+16爆兩次、便能上32、上完第一次32時、便買20木、上完第二次時、便買多10木以及升大堂上要塞、這樣便有30木了、

然後一直爆32爆到錢有1200時、應該有錢上64了、單人最快我試過係04:46上64、但係街會因為lag而慢左(爆既時間先v(拆)後z(升)

注意:

最重要的是.打不痛巨魔的精靈,是最養的,爆了走更好

運用坼篕法時、請用快捷建
用拆篕法時被打、建議做支援形精靈

有用留一下言

封路形精靈:

一開始立即用石頭或城鎮封路 一直封到開視有夠煩的 加上封路可在開視前視為其他玩家提供巨魔位置、
另外也可以減慢巨魔走路速度、因為巨魔打石頭個迷步會失去效果、減慢巨魔肥既速度Xd

支援形精靈:

主要係幫手修理用技和封位,封位是指當塔打到巨魔紅血閃出去起東西封巨魔出路

基本目標:開視野時間倒數00:01要大約上完       4個破金礦 第1個豐富金礦

RP:[attach]216959[/attach] 街場
[attach]220503[/attach]  單人

作者: 千島醬醬    時間: 2013-7-19 03:23

等我有空都研究研究一下7.2先
作者: y6049511    時間: 2013-7-19 10:49     標題: 回復 1# 的帖子

先轉位後再上3600會好d
用你左上張圖比個例子啦.
如果你一開波閃去右邊上左64
你再去右上 去到的話就會有大約2000
會方便好多
作者: 千島醬醬    時間: 2013-7-19 10:58     標題: 回復 3# 的帖子

你又夠鐘出黎扮高手大隻講
作者: 小雲和小吉    時間: 2013-7-19 13:59

的確,我都系參考low個朋友噶玩法,
所以我都系上64跟住就轉位,
等3600.。
會省下時間
作者: 61736621    時間: 2013-7-19 14:46

y我係03:41上64
作者: 一人一個    時間: 2013-7-19 17:43

止係因為我調轉左果句姐
作者: y6049511    時間: 2013-7-19 20:20     標題: 回復 4# 的帖子

這不過只是交流玩法~
作者: 千島醬醬    時間: 2013-7-19 20:24     標題: 回復 8# 的帖子

55 交流玩法 每次講野都係批評人地做既野唔夠你勁?
可惜 料又冇 憑咩教人 ?
作者: y6049511    時間: 2013-7-19 22:46     標題: 回復 9# 的帖子

無批評呀- -
只係話咁樣做會比較好
佢大可以5跟 無咩所謂= =
作者: 一人一個    時間: 2013-7-19 22:59

都話唔小心調轉左果句姐、講到好似你教我咁、想點
作者: 千島醬醬    時間: 2013-7-19 23:27     標題: 回復 10# 的帖子

1: 佢跟唔跟 同你係咪批評係兩回事黎
2: 人地每次開啲POST出黎分享下自己成果 你總有一啲說話例如"我覺得咁樣好啲" "我仲快過你添啦" 咁樣唔叫批評叫乜 ? 你想係巨魔界出哂名冇料扮勁咪出句聲 我實幫你
作者: gundumX    時間: 2013-7-19 23:33

y6「神」手唔該你啦
要出聲仲用個0lv帳,引人笑
唔好又吹你用K.Y.O.,我當你真係用,感就唔該死出vlan
一係就出少句聲
作者: y6049511    時間: 2013-7-20 13:25

我幾時有話過"我仲快過你添啦" =.=
如果我講個玩法出黎5係好d 咁講黎做咩- -害人?-.-
我只不過係用我知道的野 再用我的表達能力 講反出黎炸ma= =
我0lv係因為我5係成日上vlan 0lv有咩出奇x_x
作者: 醉愛♚太妍    時間: 2013-7-20 13:50

頂到最後都冇方法G到巨魔,巨魔一齊裝唔洗玩了
作者: 一人一個    時間: 2013-7-20 14:12

70個天使三可以打死一個全三星巨魔
作者: y6049511    時間: 2013-7-20 14:24     標題: 回復 16# 的帖子

同時都會好lag~_~
作者: 小雲和小吉    時間: 2013-7-20 15:56     標題: 回復 16# 的帖子

70天使巨魔似乎好快就三星跟住爆得入。。
(实情我唔知道系咪咁)

作者: 小雲和小吉    時間: 2013-7-20 15:57

low:
你系上面打返等3600果阵搵位置吧,
(我比咖意见)我在此想问下,
其实个金屋要几时升??
(1024之后果d)

作者: 不思議之旅    時間: 2013-7-20 17:03

加油吧少年
作者: 一人一個    時間: 2013-7-20 17:04

一切以rp為準,加上這個玩法不是我最快的玩法,不過也有244了
作者: y6049511    時間: 2013-7-21 00:08

的確可以爆得入- -
但lag機會好易死lo 70個- -

作者: 小雲和小吉    時間: 2013-7-22 00:35

你唔明白我讲咩,
我意思系话巨魔似乎三星快过70天使
作者: y6049511    時間: 2013-7-22 12:08     標題: 回復 23# 的帖子

e d野睇雙方的技術= =
仲有的係場上有幾多肥料
所以好難答- -
作者: 小雲和小吉    時間: 2013-7-23 23:11     標題: 回復 24# 的帖子

咁你不如直接話全場244精靈
作者: y6049511    時間: 2013-7-24 00:07     標題: 回復 25# 的帖子

難道你覺得這是有可能?-口-
作者: 小雲和小吉    時間: 2013-7-24 00:13

冇可能??
一只巨魔,一只精灵,
全场發揮244,明白吗??

作者: 小雲和小吉    時間: 2013-7-24 14:52

講明系果場發揮244,
當然有心玩。。
你噶接收能力唔好咁john34啦

作者: ngaaaaa    時間: 2013-7-26 00:35

原來屋企爆佐會多左錢出黎

作者: ngaaaaa    時間: 2013-7-26 01:26

輕輕的我推了 正如我輕輕的推

作者: harrylai    時間: 2013-7-29 20:13     標題: 回復 3# 的帖子

附近蓋再去右上點這種好點很容易就被搶走如果要右上
那就一定要直接過去不然很容易撞點@@
作者: 星星粉碎了    時間: 2013-7-30 15:00

= =我正係敢開波閃去樓主張圖個位= = 唔敢轉 萬一轉左有人= = 之後搵位= = 都過左2千蚊= = 廢時拖進度= = 同埋我開視好似快過樓主小小張圖進度= = 不過死亡TIME就慢哂FEEL= =
作者: 紫璇    時間: 2013-7-30 15:06

我今日真係學到好多野
作者: 一人一個    時間: 2013-7-30 16:08

玩法不是我最快的玩法,但此玩法講求規律、迎合新手
作者: -★YanJaii.    時間: 2013-7-30 16:19

成日比巨魔秒
作者: 一人一個    時間: 2013-7-30 16:26

講真、此玩法開場會十分慢、但是對於新手來說早期快也没什麼用、排序玩法才是對新手最有用的東西
作者: 紫璇    時間: 2013-7-31 04:14

有新手肥巨魔巨魔嬴梗 理你神手?
作者: 千島醬醬    時間: 2013-7-31 11:00     標題: 回復 37# 的帖子

洗唔洗送幾隻肥料精靈俾你養你 等你同我打番場?
作者: 加賀良介    時間: 2013-8-3 00:03

感謝樓主無私分享
作者: 一人一個    時間: 2013-8-3 00:42

要打一場?中合01?
作者: 小雲和小吉    時間: 2013-8-3 01:14

本教主就系肥料,
vlan NO.one!!!
作者: 千島冰冰    時間: 2013-8-4 20:09

樓主=屎 88         
作者: 一人一個    時間: 2013-8-4 20:57

千島冰冰=千島廢物 係咁
作者: 千島冰冰    時間: 2013-8-4 22:45

引用:
原帖由 一人一個 於 2013-8-4 08:57 PM 發表
千島冰冰=千島廢物 係咁
哥比多次機會你講多次
作者: 一人一個    時間: 2013-8-4 23:45

千島冰冰=千島垃圾 又一次係咁

作者: 小雲和小吉    時間: 2013-8-5 01:07     標題: 回復 45# 的帖子

系後面加多句【教主才是王道!】
作者: 千島冰冰    時間: 2013-8-10 11:43

引用:
原帖由 一人一個 於 2013-8-4 11:45 PM 發表
千島冰冰=千島垃圾 又一次係咁
嬲你88                 
作者: 一人一個    時間: 2013-8-10 14:15

哥止是傳說、不要留戀哥
作者: 小雲和小吉    時間: 2013-8-10 23:13

邊個叫聲【教主萬歲】
我就幫邊個
作者: ianex190    時間: 2014-3-27 17:40

4分鐘512屋 5分半2個800金 真係快到癡線
下次試下先

BTW巨魔初期谷攻同血OK?
作者: 一人一個    時間: 2014-3-27 20:29

已新增巨魔教學
作者: 千島醬醬    時間: 2014-3-30 03:43

引用:
原帖由 一人一個 於 2013-7-19 01:12 發表

巨魔主要木材出入是在打水晶,生命,天使,這三種牆都爆木给巨魔,因此巨魔主要木材收入並非打金礦。

一般打金鑛的巨魔會被視作新手,打木精(非礦精)的會被視作沒品,伐木的巨魔會被視作垃圾,請勿以身犯險,這些巨魔通常都給人看不起!

不能認同 巨魔的確係可以打水晶生命天使或更高級既牆 用黎打木 但如果精靈中有我 全場其他精靈寧願死哂 都唔肯升呢d牆俾你打木呢? 咁你係咪仲要堅持 唔爆金礦 一直拎住套錢裝黎對付我? 以我速度我要極短時間內上致5致6秒你錢裝巨魔好易 絕對唔需要升水晶生命牆
以上只係第1個例子
另一個例子 如果在場精靈有幾個都係一流高手呢? 呢排我就退左巨魔 但我之前玩到最勁果陣 我對手只有幾個 小吉 糖糖 a儿 冰 你 仲有其他我團既人 其他果d雖然唔算好勁 但亦算識玩 不至於街場送肥果d 起碼都有366/549 小吉糖糖2個163 a儿冰2個244 我經常同佢地團內練習 我承認我的確要爆礦先有機會嬴哂佢地甘多個 但調番轉黎諗 又有邊隻巨魔 俾佢爆埋礦 而又嬴到我精靈? john34用巨魔 我唔需要我團友在場 我1隻精靈+班路人 照嬴佢 試問對手係一流高手既精靈 唔爆礦既巨魔有機會生存?
你話爆礦有問題 如果情況係好似你甘 打路人 打肥料 我可以話你聽我直情單手玩都夠屠哂全場精靈 莫講話需要我爆礦 雙手玩都侮辱我實力
作者: 一人一個    時間: 2014-3-30 12:49

咁你依D係團戰姐,依果教學係主要係比新手睇,唔通教D新手吃礦?此外,一般街場,會全場都識玩?得間既,大家約個時間打場巨魔,團戰返場,我做巨魔玩下
作者: 碎.星    時間: 2016-1-5 06:58

睇唔到巨魔個個  無地圖 ..
作者: 一人一個    時間: 2016-7-24 09:49

不知不覺  已經過左3年
作者: Erebosy6    時間: 2016-7-24 11:06

well
竟然推po
原來你地仲討論過D咁既野 = =
BTW
其實佢講得岩 爆金礦的確幾重點- -
作者: virginhair    時間: 2016-10-7 13:59     標題: What's superior about these virgin hair

Isn't really it awesome how very easily these important changes can now be performed nowadays?Frequently, individuals who don wigs are searching for the ones that are simple to operate and kinds that in good shape properly on them. Other than that, these women also want wigs which are natural on the lookout. Due to this explanation, human hair wigs are the things they should really use.These wigs you should not seem artificial; they actually glance like real hair! What's superior about these virgin hair is that they do not have to appear the same the many time. If you would like to alter the way they give the impression of being, it is possible to effortlessly design and style them, cut them or coloration them just just how you like it. How long can a wig final? Truly, it relies upon upon how it is looked after.If a Malaysian hair wigs is properly styled, shampooed and conditioned, it'll absolutely past for just a long time. If you're intending to get your extremely very own human wig, then you should really be organized for its price tag since it always doesn't come out low-cost. When compared to synthetic wigs, these wigs are more expensive.

作者: 台灣蛋炒飯    時間: 2016-12-3 23:08

@@@@@@@@@@@@@@@@@@
作者: leoncc24    時間: 2016-12-15 23:58

作者: takenyour    時間: 2017-6-14 14:40

我都吾識點玩
作者: ltpss89864    時間: 2017-10-16 15:38

作者: enter5587    時間: 2017-11-27 02:46

qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq
作者: 公子:O    時間: 2018-5-15 01:49     標題: OPOP

睇埋REPLAY學下野先 成日比人話唔識玩巨魔咪玩 巨魔與精靈啦
作者: wriggler    時間: 2020-1-20 00:30

很好奇現在還有人在玩這巨魔與精靈嗎?
作者: 君莫停    時間: 2020-2-19 11:11

學緊玩巨魔與精靈.謝謝!
作者: Yura♥志龍    時間: 2020-5-21 18:11

作者: 一人一個    時間: 2021-3-16 08:43

8年了

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0