標題: [交流] 六道之衣的討論 [打印本頁]

作者: orangejuice    時間: 2013-1-11 13:06     標題: 六道之衣的討論

有無人覺得鳴人身穿六道之衣時, 玩體術玩速度一定型過淨係玩螺旋丸同影分身好多?
例如揮一拳就移山倒海, 樹搖葉落。
體術係小李同凱擅長的技術, 我次次睇完佢兩個出技, 真係想佢兩個做主角好過鳴人做。
爆氣爆到很帥。
反觀鳴人淨係用螺旋丸, 又不學習其他忍術。
初時忍術的定義應該是人人能學, 不分屬性。後來作者把忍術分屬性。
忍術即時變了做祕術。你們看火影忍者難道不覺得奇怪? 他們就只會用著一種忍術, 沒有變化。
我看火影忍者就覺得怪了, 只有幾種術是人人能練, 就是影分身術, 分身術, 替身術, 故事發展到後期。
他們用的術其他人都不能用的。什麼時候由忍術之戰變成祕術之戰呢? 真奇怪。
既然如此, 倒不如反樸歸真, 直接用六道之衣跟敵人玩體術和速度吧, 因為故事重點已經不落於忍術應用的靈活程度上。
故事重點是偏向食腦的暗殺技巧, 例如祕術總是不會讓敵人知得太多, 以免被人知道破綻, 難以暗殺對方。
我是希望有一個主角能一反常態, 乾脆什麼忍術都不用。就算敵人如何聰明, 暗殺技如何了得。
也敵不過單純的體術的速度。
因此火影忍者中, 我最欣賞的角色就只有雷影, 小李和凱。
也希望鳴人能向這個方向發展
作者: 月夜戀人曲    時間: 2013-1-11 16:42

我個名叫做岸本齊史,要個角色死既時候,佢就係真身

唔要個角色死既時候呢,佢就係分身

有一樣野我比其他人叻既,就係我唔怕無新橋

但係我同其他漫畫家一樣 其實都唔想交稿

螺旋丸,特大螺旋丸,尾獸螺旋丸,手裡劍螺旋丸

嗯~我剩係識螺旋丸嫁炸
作者: orangejuice    時間: 2013-1-11 18:13

引用:
原帖由 月夜戀人曲 於 2013-1-11 16:42 發表
我個名叫做岸本齊史,要個角色死既時候,佢就係真身

唔要個角色死既時候呢,佢就係分身

有一樣野我比其他人叻既,就係我唔怕無新橋

但係我同其他漫畫家一樣 其實都唔想交稿

螺旋丸,特大螺旋丸,尾獸螺旋丸,手裡劍螺旋 ...
司徒XX無搞gag天份。
唔記得佢叫咩名
作者: 約修亞    時間: 2013-1-11 20:26

這樣說吧1.如果嗚人只會螺旋丸.那佐助不就是只會寫輪眼? 佐助有雷遁.太刀.千烏.嗚人有風遁.苦無.螺旋丸.缺左果個寫輪眼.嗚人有尾獸對比.無咩唔同
2體術速度.螺旋丸同影分身 2種唔同既野無咩好講.要移山倒海, 樹搖葉落都不及一個尾獸炮
3帥氣這種很主觀.你覺得小李好.但我覺得鼬更好
4忍術是忍術.祕術是祕術並沒有"忍術即時變了做祕術"這個事情
5"他們就只會用著一種忍術, 沒有變化"樓主說的他們是誰?
有很多角色唔只一種忍術.3代火影就已經土.火遁
6."只有幾種術是人人能練, 就是影分身術, 分身術"小李難道會這幾種術?
  火影也好.現實也好都要看天份.
7."他們用的術其他人都不能用的" 有幾多個好似李嘉誠咁有錢?
8.最後那幾點樓主是喜歡火影速度型的角色.希望要以速度取勝.一個須佐能乎同天照雷影有幾多個可斷?
9最重要一點.作者喜歡怎樣就怎樣.認真你就輸了
作者: JuStiCe_.    時間: 2013-1-11 21:08

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: BLACKROCK↘    時間: 2013-1-11 21:19

你咁講
咁卡卡西個千年殺咪無敵?
作者: orangejuice    時間: 2013-1-11 22:05

咁又唔係叫嗚人唔好用螺旋丸同淨係玩速度, 只不過係好少見鳴人同敵人拳腳交手, 就算有都係好似打人無力咁。
次次都係見到佢用影分身, 然後趁個boss唔留意先用螺旋丸去陰人。睇得多都無癮喇。
如果次次都係要趁boss唔留意先落手, 洗乜用螺絲丸? 落毒藥都得喇。
螺旋丸應該用於力量鬥力量的一刻。而事實上鳴人真係好少會咁做, 多數都係陰人既多。
而把查克拉聚集於人體身上。 大幅度增加速度, 身體硬度和力氣, 以單純的拳腳爆炸性攻擊表現自身強大的查克拉量。就正正是力量鬥力量的表現。也不要忘記鳴人腦子不好, 常常都能見到他成功陰人, 有點匪疑所思。他應該是力量鬥力量的類型, 不是食腦的。
六道之身不就是為了將來埋身肉搏而鋪路的嗎?

作者: 約修亞    時間: 2013-1-11 23:03

分身用途本來就係以假亂真.然後再給予致命一擊.唔通你認為就咁多左個人然後攻擊人?
螺旋丸四代創出來既時候就係因為佢唔洗結印.然後可以一舜間重擊敵人.就好似佢對帶土果時候一樣.並唔係用來力量鬥力量的一刻
作者: Mr.Beeno    時間: 2013-1-12 01:21

其實 1個人得幾種忍術 有咩問題=.=
如果d 忍術係個個都學得 (ps 螺旋丸+哂d 雷 風 水 土 木 火) 落去 仲有咩好睇
個個都六道仙人啦= =
作者: wsqeadzx    時間: 2013-1-12 03:46

個個過到百幾集既動漫都唔係講劇情
係由劇情中帶有友情既事
妖精onepiece 果d 大動漫 唔係有同伴呢家野咩
如果正係講忍術比較 倒不如集集都有對戰vs
作者: Qoo_    時間: 2013-1-14 10:12

樓主好似自己鍾意就想人改
討論無謂 唔通岸本真係改咩
作者: 艾粒太妍    時間: 2013-1-14 11:24

唔錯,有諗頭,我LIKE
作者: 絕    時間: 2013-1-14 19:56

個名叫火影忍者,當然主要招數係忍術啦,唔通主角用關刀同槍械咩,忍者的武器比人聯想到飛鏢,手裡劍同不可思意的招術,如果下下拳打腳踢洗鬼睇佢呀,睇李小龍好過啦 ,樓主你唔好將你的所喜愛的使其他人跟隨
作者: 信長的肥料    時間: 2013-1-15 02:01

引用:
原帖由 BLACKROCK↘ 於 2013-1-11 21:19 發表
你咁講
咁卡卡西個千年殺咪無敵?
幾好笑
作者: orangejuice    時間: 2013-1-15 12:48

引用:
原帖由 於 2013-1-14 19:56 發表
個名叫火影忍者,當然主要招數係忍術啦,唔通主角用關刀同槍械咩,忍者的武器比人聯想到飛鏢,手裡劍同不可思意的招術,如果下下拳打腳踢洗鬼睇佢呀,睇李小龍好過啦 ,樓主你唔好將你的所喜愛的使其他人跟隨 ...
現在的火影忍耆還是這樣玩手裡劍同飛鏢嗎?
究竟你仲有無睇架?
現在的火影忍者係變左玩魔法, 變左哈利波特。
如果再唔注重番體術。真係連忍者的意義都無埋。
作者: 絕    時間: 2013-1-15 16:50

引用:
原帖由 orangejuice 於 2013-1-15 12:48 發表

現在的火影忍耆還是這樣玩手裡劍同飛鏢嗎?
究竟你仲有無睇架?
現在的火影忍者係變左玩魔法, 變左哈利波特。
如果再唔注重番體術。真係連忍者的意義都無埋。 ...
體術根本吾係主流,查克拉才是,將查克拉轉為術,再用技巧擊敗對手,嗚門D招同主題好配,分身,飛鏢,手裡劍再用查克拉昇華招式,忍者本身帶有神秘,變化,用腦,至於體術,只係配飾

作者: BSL    時間: 2013-1-15 17:01

聽講得體術先打到斑(好似係).
作者: 絕    時間: 2013-1-15 17:04

引用:
原帖由 BSL 於 2013-1-15 17:01 發表
聽講得體術先打到斑(好似係).
No,係主角先打得wim
作者: ★.m0Ja!☠    時間: 2013-1-16 22:16

你咁講咩人都咁勁架啦
作者: CrazY☆噎ㄝ    時間: 2013-1-18 12:18

建議樓主重溫昨日的火影忍者.
努力溫書啦.開波個陣一早分左咩屬性查克拉就點幫佢練。其他屬性既要自己去學。什至有啲一出世就識兩種。個啲叫做血繼限界啊。
作者: 不死的金川    時間: 2013-1-21 00:26

樓主講野好主觀@@"
如果唔發展秘術咁個個咪差唔多
@@"
同樣
如果全部都係體術
咁忍術又變到好重要
到時你又話
作者: orangejuice    時間: 2013-1-21 08:13

引用:
原帖由 不死的金川 於 2013-1-21 00:26 發表
樓主講野好主觀@@"
如果唔發展秘術咁個個咪差唔多
@@"
同樣
如果全部都係體術
咁忍術又變到好重要
到時你又話
如果六道之身並無用處, 難度鳴人常常變身就是為了時裝表演?
一來如果憑著六道之衣跟人埋身戰鬥, 可以體現一下鳴人變身後的用處。現在的戰鬥已經進入誇張的神人級, 怎麼嗚人的身體卻不是神人級般強硬?
最不想說的話也要說了, 鳴人的進化模式明顯地是模仿龍珠, 所以他起初設定是有金色的頭髮。但戰鬥方法又大不相同。
最搞笑的是, 他變身後多了一隻查克拉手。這隻手只用於放螺絲丸。但明明他自己本身還有雙手未用。
或者我們可以用鳴人比喻成一個懶人。單靠自身強大的查克拉。就常常用影分身替自己解決所有事。
明明自己有雙手, 卻偏偏又要生出多一隻查克拉手。
你說, 看到這樣的火影, 哪裡令人有心機看?
反觀小李和凱, 他們多麼勤力啊, 主角當之無慚。

祕術不是不能用, 但也不要用得太濫。明明個個都會影分身。現在就只有鳴人會用似的。
怎麼替身術又沒有人用? 變身術又不用?
我反而想知道的是, 鳴人當初進入藏經閣內, 除了影分身外, 還宥很多禁術還沒有提及到。
為什麼作者現在又隻字不提那些是什麼禁術。

作者: 約修亞    時間: 2013-1-21 08:30

六道之身狀態下明顯係多左2樣野.速度比美4代.雷影對等
控制尾獸既封印術.
難道照樓主之意.速度提昇左就應該用體術去對印雷影.鋼手.帶土.班?
六道之身d查克手手並你別說什麼"比喻成一個懶人"
嗚人某幾種螺絲丸一個人辦不到.必須要靠分身.依定正好有查克手先好
別搞錯了小李和凱.這2個是體術忍者.查克拉忍術係唔識
作者: ☆_Ho〥    時間: 2013-1-21 19:07

唔係個個忍者都好似卡卡西咁 識copy忍術架ma@@
作者: 不死的金川    時間: 2013-1-21 21:01

引用:
原帖由 orangejuice 於 2013-1-21 08:13 發表

如果六道之身並無用處, 難度鳴人常常變身就是為了時裝表演?
一來如果憑著六道之衣跟人埋身戰鬥, 可以體現一下鳴人變身後的用處。現在的戰鬥已經進入誇張的神人級, 怎麼嗚人的身體卻不是神人級般強硬?
最不想說的話 ...
首先
兩者井無因果關係
點解勁就要強硬

第二 影分身用既體力.經驗.查克拉.力氣等等
解除左之後自身都要食返 咁仲點算懶?
影分身係佢既標誌
迪逹拉只係用爆炸
咁唔通話佢廢 淨係識爆炸定或佢唔用體術埋人身打?

第三 影分身都話左禁術
唔係個個識
咁耐以黎淨係幾個人show 過出黎
卡卡西 自來也等等
既然鳴門將禁術用到出神入化
而查克拉又係佢先天既優勢
咁點解唔運用
好似李咁 體術佢最拿手
唔通同人比幻術?

樓主都係似主觀
作者: orangejuice    時間: 2013-1-23 15:22

還有一點的就是千手一族常常強調自己有仙人之體及火之意志。
若然鳴人不近身戰鬥, 受點皮肉之苦, 如何能體現出仙人之體及火之意志?
仙人之體不是應該從強大的生命力和體力表現出來的嗎?
狂出影分身又點會令自己受傷?
歸根究底, 也不是我說錯。是作者最初一定要把鳴人一族設定成有仙人之體及火之意志。
初時我都好疑惑什麼是仙人之體。從鳴人所學的術式卻與仙人之體有相違背。
鳴人根本就是玩緊驚人的查克拉。又如何體現出什麼是仙人之體?

作者: CrazY☆噎ㄝ    時間: 2013-1-27 22:57

引用:
原帖由 orangejuice 於 2013-1-23 15:22 發表
還有一點的就是千手一族常常強調自己有仙人之體火之意志
若然鳴人不近身戰鬥, 受點皮肉之苦, 如何能體現出仙人之體及火之意志?
仙人之體不是應該從強大的生命力和體力表現出來的嗎?
狂出影分身又點會令自己受傷? ...
其實你知唔知得千手一條友有仙人之體. 唔係千手一族全族.
仲有.咩時候你有聽講過嗚人係千手一族家??
人地漩渦一族只不過嫁左過去千手到姐..
受皮肉之苦.你有冇諗到之後敵人越黎越勁.咁你黎受下.?
點解要用影分身去試?咪就係因為要試下敵人有幾高實力.
仙人之體.你都識講係強大的生命力.咁點解仲要去用自己既身體去頂.
仙人之體係比你閃唔到既時候頂住.唔係下下都要用自己身體去擋.ok?
影分身唔會令自己身體受傷.不過.影分身會浪費體力同大量查克拉.
呢家為一一個得到仙之力既人只有鋼手一個.為獨佢一個仲大力過雷影.
明未??
作者: ★﹑κInGs    時間: 2013-1-28 06:30

吾通我學過如來神掌我又話你知咩
作者: eggwyw    時間: 2013-1-30 09:28

好深奥啊 研究的有够深入的说

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0