標題: 官方server 開ser圖文教學+photobucket放圖教學 [打印本頁]

作者: 屎人    時間: 2012-9-1 23:41     標題: 官方server 開ser圖文教學+photobucket放圖教學

教大家如何開官方server
首先去呢個website
http://www.minecraft.net/download
你會見到呢個畫面

如圖所示
download minecraft_server.exe
呢個就係你開server時用到既野
之後你會有呢樣野

開一個新資料夾
將minecraft_server.exe放入
因為之後會多幾個檔
放埋一齊會比較易睇到
咁我就將佢命名為minecraft server

放入之後開啟minecraft_server.exe
等佢出現
[INFO] Done (58.968s)! For help, type "help" or "?"
就山左佢
之後你既資料夾入面就會咁(如果無將minecraft_server.exe放入資料夾 呢d檔會放係桌面)
可能會無server.log.1
因為我不是剛剛down的

設定

跟住我地開始做d設定
首先用記事本開啟server.properties
下面係各個選項的介紹

根據個人喜好設定

指令係minecraft_server.exe入面打help /  ?都會出現

設定op
打指令op <名>
個個人就會成為op
如果係minecraft入面打既話(只準許op設定)
打指令/op <名>
個個人都會成為op白名單功能:
在white-list.txt上打你minecraft既名

之後係

server.properties的

white-list=false改成

white-list=true

如果你唔用係

white-list.txt打左既名

你就入唔到server架啦

如圖所示 將vlan ip比人 人地就可以入 記住 你登出vlan再入番之後 你既vlan ip就會唔同

成功開server
解BAN/IP方法:
ban人名:打指令/pardon <名>
banip: 打指令/pardon-ip <名>

官方server裝mod
如果你想裝mod既話
一樣 先去呢個website
http://www.minecraft.net/download
今次唔係down minecraft_server.exe
而係minecraft_server.jar

除左可以裝mod之外
其他同minecraft_server.exe一樣
裝mod方法(由於我沒有裝所有沒有圖)
用winrar/7zip(建議)開minecraft_server.jar
將你想要既mod既server版(唔係每個mod都有)入面既.class檔放入minecraft_server.jar
modloader沒有server版 裝左一般既modloader就得
有d mod可能要modloadermp等等既mod
所以要睇清楚d
咁就得架啦
注意!!!如果無裝個個mod既人入server會彈server

無法入server的原因
Outdated Server
該伺服器已過時,伺服器需要更新。
Outdated Client
客戶端過時,你的 Minecraft 需要更新。
Connection Lost tnernal exception: java.net.socket timeout exception: read timed out
伺服器已關上,失去連接。
Can't Reach Server
無法連接伺服器,請肯定已運行伺服器。
User not premium
該帳號非 Minecraft 高級會員(俗稱正版帳號),你需購買帳號。
Bad login
Minecraft 用戶資料庫不存在你的資料,你需購買帳號。

另外關於1.5.2 server
自己goggle下好嗎???爬文不會花太多時間吧???
我用一點時間goggle1.5.2, 去左mojang官方度見到link了

另外vlan我都放過 請不要再問我了

如果解決唔到你既問題就問我吧

作者: 屎人    時間: 2012-9-2 00:28     標題: 如何用photobucket

由於好多人都用上傳附件黎放圖 所以教下大家點樣用"插入圖片"呢個制放圖

首先去www.photobucket.com

入到去,你會見到係右上角到會有個Sign Up禁入去

填自己既資料(唔放圖都識吧)

填完之後你就開到一個ac啦係咪好簡單= =

之後禁albums(由於我有ac所以畫面唔同 無圖sorry)

右手面有個叫Create new album 禁入去

之後會彈左個野 填好曬d野禁create album

咁就成功建立一個album

之後禁upload photos and videos

之後有個綠色制 記得禁番去你想放既album先

禁你想upload既圖(禁住ctrl可以選擇多個圖片)

出左呢個畫面之後咁就ok架啦

之後禁view album

會出現呢個畫面

禁direct link 佢會幫你copy條link

之後去番發post個度 禁插入圖片

如圖所示paste番條link落去

咁就放到架啦

作者: 極死●朽木    時間: 2012-9-2 00:34

洗鬼咩= =入圖點解要咁煩,用論壇內置的方法吾得咩= =
作者: 屎人    時間: 2012-9-2 00:43

引用:
原帖由 極死●朽木 於 2012-9-2 00:34 發表
洗鬼咩= =入圖點解要咁煩,用論壇內置的方法吾得咩= =
其實唔煩架
你註冊完之後 只要upload圖
之後再copy條link
再放圖就得

有時發post放圖難道要放係下面咩?
論壇內置的方法都有一樣野叫"插入圖片"
好多人只係用下面既上傳附件
而且上傳附件有大小限制
而用photobucket就無
所以你見到我放個d圖都好大
作者: liho2001    時間: 2012-9-2 01:22

http://upload.lsforum.net/
檔案大小限制: 1024KB (1MB)
不解釋
作者: 屎人    時間: 2012-9-2 01:31

引用:
原帖由 liho2001 於 2012-9-2 01:22 發表
http://upload.lsforum.net/
檔案大小限制: 1024KB (1MB)
不解釋
photobucket無限制檔案大小
作者: ★夜飄冷    時間: 2012-9-2 12:02

http://imgur.com/
無限制既方便又可以吾洗注冊
你地兩個輸 我贏
許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許
作者: 寒蟬    時間: 2012-9-2 15:14

應該幾幸苦打呢篇文,
支持一下
作者: 屎人    時間: 2012-9-5 00:10

引用:
原帖由 ★夜飄冷 於 2012-9-2 12:02 發表
http://imgur.com/
無限制既方便又可以吾洗注冊
你地兩個輸 我贏
許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許許 ...
其實註冊有幾難=_=
註冊左又唔洗驗證又咩的超方便
放圖又簡單=_=
作者: lim2002413    時間: 2012-9-6 16:54

屎人哥哥~我想問,我開左個個sever.exe 之後,佢彈左一次[INFO] Done (58.968s)! For help, type "help" or,我山左之後 在開啦 但係佢又彈多一次喎 你可唔可以話比我知點整呀??
作者: 屎人    時間: 2012-9-6 17:58

引用:
原帖由 lim2002413 於 2012-9-6 16:54 發表
屎人哥哥~我想問,我開左個個sever.exe 之後,佢彈左一次 Done (58.968s)! For help, type "help" or,我山左之後 在開啦 但係佢又彈多一次喎 你可唔可以話比我知點整呀?? ...
第一次要山係因為要佢出d野出黎設定
之後出左呢句就等於成功開server架啦
開住佢就得
作者: chungkafung109    時間: 2012-9-7 15:59

讚爆!  睇完呢篇文終於都正正常咁開到server,自己又入到~
作者: nobby    時間: 2012-9-7 20:33     標題: 跟足但我入ser佢話失去連線

跟足但我入ser佢話失去連線
作者: 屎人    時間: 2012-9-9 12:39

引用:
原帖由 nobby 於 2012-9-7 20:33 發表
跟足但我入ser佢話失去連線
有無用vlan連線?
作者: 前田敦子AKB    時間: 2012-9-9 20:13

屎人哥哥 我想問,我開左個個sever.exe 之後 我就上minecraftsp打自己ip
就睇到係入到 但入左之後 彈左  無法登入:Bad login :'( :'(
作者: 屎人    時間: 2012-9-9 21:42

引用:
原帖由 前田敦子AKB 於 2012-9-9 20:13 發表
屎人哥哥 我想問,我開左個個sever.exe 之後 我就上minecraftsp打自己ip
就睇到係入到 但入左之後 彈左  無法登入:Bad login :'( :'(
因為你未將server.properties入面既online-mode=true改成false
唔改只有正版入到
希望你開到server啦
作者: 霸氣小能樣    時間: 2012-9-10 18:31

有冇高人可以用TeamViewer幫我整1整
作者: 屎人    時間: 2012-9-10 20:31

引用:
原帖由 霸氣小能樣 於 2012-9-10 18:31 發表
有冇高人可以用TeamViewer幫我整1整
係咪開唔到server?講比我聽你係咩原因入唔到server先啦
作者: peterhui913    時間: 2012-9-15 20:06     標題: 我入唔到ser

我開是開到,但是我哥哥和我入去的時候就會彈出user not premium 為什麼???
作者: thomas1109    時間: 2012-9-16 15:53

我是入到,但是我朋友入去的時候就會彈出Can't Reach Server 為什麼???

作者: ★夜飄冷    時間: 2012-9-16 18:00

引用:
原帖由 peterhui913 於 2012-9-15 20:06 發表
我開是開到,但是我哥哥和我入去的時候就會彈出user not premium 為什麼???
請將online-mode=true改成online-mode=false
因為你地係開心版
作者: ★夜飄冷    時間: 2012-9-16 18:00

引用:
原帖由 thomas1109 於 2012-9-16 15:53 發表

我是入到,但是我朋友入去的時候就會彈出Can't Reach Server 為什麼???
IP問題,可能係路由or你開左某d程式既問題
作者: 屎人    時間: 2012-9-17 21:13

引用:
原帖由 peterhui913 於 2012-9-15 20:06 發表
因為你未將online-mode=true改成online-mode=false 唔改只有正版可以入
作者: peterhui913    時間: 2012-9-19 22:43     標題: thz'

thz ...........................
作者: peterhui913    時間: 2012-9-19 22:52     標題: 如何可以set pw?

如何可以set pw? thz
作者: 屎人    時間: 2012-9-19 23:12

引用:
原帖由 peterhui913 於 2012-9-19 22:52 發表
如何可以set pw? thz
server無得set password 如果你係話登入插件就要用craftbukkit開server
作者: peterhui913    時間: 2012-9-20 17:40     標題: 如何可以tp人

如何可以tp人
作者: peterhui913    時間: 2012-9-20 18:05     標題: 如何可以換地圖

如何可以換地圖
作者: 屎人    時間: 2012-9-20 21:08

引用:
原帖由 peterhui913 於 2012-9-20 17:40 發表
如何可以tp人
tp要打指令
指令表打/help就會出
tp方法係/tp (想傳送的人既名) (傳去個個人既名)
答埋上面
換地圖:
level-name=(地圖名)
地圖要放係minecraft_server所在位置先得 否則會出普通地圖
作者: peterhui913    時間: 2012-9-21 22:44     標題: 我想問我的伺服器為什麼不能打東西,一打就復原了

我想問我的伺服器為什麼不能打東西,一打就復原了
作者: 屎人    時間: 2012-9-22 21:13

引用:
原帖由 peterhui913 於 2012-9-21 22:44 發表
我想問我的伺服器為什麼不能打東西,一打就復原了
應為係spawn點附近
行遠少少應該得
作者: peterhui913    時間: 2012-9-23 21:15     標題: craftbukkit放在哪?

craftbukkit放在哪?          thx
作者: 屎人    時間: 2012-9-23 21:24

引用:
原帖由 peterhui913 於 2012-9-23 21:15 發表
craftbukkit放在哪?          thx
呢個係官方server craftbukkit請去該post發問
作者: nobby    時間: 2012-10-4 22:53     標題: help~!!!!

吾知點解down完入到ser山左後過左一段時間再開會彈Eorror:Invalid or corrupt jarfile C:\TDDOWN~1\MINECR~1EXE
作者: 極死●朽木    時間: 2012-10-4 23:12

比圖,吾中意睇字-3-
作者: 蘇軾    時間: 2012-10-6 19:53

我開到SER 但係我叫朋友入黎玩個陣 佢話佢打岩左個IP 但係佢入唔到 點解 (我是入到的)
作者: 屎人    時間: 2012-10-6 20:09

引用:
原帖由 蘇軾 於 2012-10-6 19:53 發表
我開到SER 但係我叫朋友入黎玩個陣 佢話佢打岩左個IP 但係佢入唔到 點解 (我是入到的)
請問佢個畫面寫咩?
作者: kainam1234    時間: 2012-10-14 15:31

屎人哥哥+msn ok? 有野想問你
作者: kainam1234    時間: 2012-10-14 15:37

可唔可以? 我msn係[email protected] 你都留一留低你msn.
作者: 淡忘oMisTer    時間: 2012-12-30 01:46

唔錯~~~thanks
作者: ben987on    時間: 2013-1-1 16:46

都唔得既...
作者: 屎人    時間: 2013-1-1 23:04

引用:
原帖由 ben987on 於 2013-1-1 16:46 發表
都唔得既...
有咩問題令你入唔到ser?
作者: imchunghin    時間: 2013-1-2 17:27

點解我朋友話連線吾到~
點解既?
我已經跟住步驟
係多人遊戲到開定係單人遊戲到開?
開完之後點??
作者: 屎人    時間: 2013-1-2 19:59

引用:
原帖由 imchunghin 於 2013-1-2 17:27 發表
點解我朋友話連線吾到~
點解既?
我已經跟住步驟
係多人遊戲到開定係單人遊戲到開?
開完之後點??
開完之後打番你個vlan ip入server
作者: ben987on    時間: 2013-1-3 17:04

我想知 online-mode=true改成online-mode=false
邊到可以改?
作者: 屎人    時間: 2013-1-6 15:36

引用:
原帖由 ben987on 於 2013-1-3 17:04 發表
我想知 online-mode=true改成online-mode=false
邊到可以改?
server.properties入面可以改詳情可以睇番#1既設定
作者: ben987on    時間: 2013-1-6 18:01

可以幫幫手遠端?
作者: 打倒反動派    時間: 2013-2-5 10:36

如果我想用新GE LAN連線方法呢?
作者: 屎人    時間: 2013-2-16 20:46

引用:
原帖由 打倒反動派 於 2013-2-5 10:36 發表
如果我想用新GE LAN連線方法呢?
新既LAN連線方法唔洗用呢個方法 不過好多BUG用此方法比較安全
作者: sunnychen128    時間: 2013-2-18 19:31

跟住做
但人地都係入唔到ser
求解
作者: 屎人    時間: 2013-3-3 14:27

引用:
原帖由 sunnychen128 於 2013-2-18 19:31 發表
跟住做
但人地都係入唔到ser
求解
係咪未山防火牆?

開server一定要山
作者: Ts_MyLife    時間: 2013-3-16 11:01     標題: 求教學

點開1.5既SERVER  求教學
作者: 屎人    時間: 2013-3-16 12:33

引用:
原帖由 Ts_MyLife 於 2013-3-16 11:01 發表
點開1.5既SERVER  求教學
都係一樣= =官方SERVER既開SERVER方法目前係任何版本都係一樣
作者: Ts_MyLife    時間: 2013-3-16 18:44

已解決,  五該晒                              :):):):)

作者: youi3328    時間: 2013-5-6 23:48

我想問我的伺服器為什麼不能打東西(行遠D都唔得)和我D朋友都入唔到SER
作者: 屎人    時間: 2013-6-10 15:18

Any photos?
Do you close your firewall?
Do you left the spawn protection area?(16 blocks)
作者: 九鳥示申    時間: 2013-7-6 03:44

屎人兄,開server個野load到49%就彈左呢3段野出泥就load唔到,點解決@@
[WARNING] **** FAILED TO BIND TO PORT!
[WARNING] The exception was: java.net.BindException: Cannot assign requested address: JVM_Bind
[WARNING] Perhaps a server is already running on that port?
作者: JACKSAM    時間: 2013-8-1 21:55

都係個個問題,我用官方開ser,開心可唔可以嚟?
作者: ab24520215    時間: 2013-8-21 13:21

我想問點download 1.5.2 server e+官網得1.6.2 server download
作者: ab24520215    時間: 2013-8-21 19:30

我個個係1.5.2 我下左1.6.2個server,我開左個1.6.2 server 入多人開ser個時寫住1.6.2X,關左1.6.2個server寫住CAN'T reach server,係唔係版本問題.
作者: ab24520215    時間: 2013-8-21 19:31

X=姐係(膠)叉
作者: tony3201    時間: 2013-8-24 16:22     標題: Connection refused:Connect

Connection refused:Connect
作者: 屎人    時間: 2013-8-28 19:40

引用:
原帖由 九鳥示申 於 2013-7-6 03:44 發表
屎人兄,開server個野load到49%就彈左呢3段野出泥就load唔到,點解決@@
[WARNING] **** FAILED TO BIND TO PORT!
[WARNING] The exception was: java.net.BindException: Cannot assign requested address: JVM_Bind
...
可能你開左2個server
如果唔係試下重新開機
作者: 屎人    時間: 2013-8-28 19:41

引用:
原帖由 JACKSAM 於 2013-8-1 21:55 發表
都係個個問題,我用官方開ser,開心可唔可以嚟?
將online-mode=true改成online-mode=false就得
作者: 屎人    時間: 2013-8-28 19:41

引用:
原帖由 ab24520215 於 2013-8-21 19:30 發表
我個個係1.5.2 我下左1.6.2個server,我開左個1.6.2 server 入多人開ser個時寫住1.6.2X,關左1.6.2個server寫住CAN'T reach server,係唔係版本問題.
只係版本不相同can't reach server係因為你山左個server
作者: 屎人    時間: 2013-8-28 19:42

引用:
原帖由 tony3201 於 2013-8-24 16:22 發表
Connection refused:Connect
姐係ip無效
保字保字保字
作者: 屎人    時間: 2013-8-28 20:31

引用:
原帖由 ab24520215 於 2013-8-21 13:21 發表
我想問點download 1.5.2 server e+官網得1.6.2 server download
請自己爬文
vlan有放過
作者: sunnychen128    時間: 2013-9-7 22:04     標題: HELP

我個fd入唔到我個ser
但我細老入到

佢話係

help點解?
作者: 屎人    時間: 2013-9-21 19:08

引用:
原帖由 sunnychen128 於 2013-9-7 22:04 發表
我個fd入唔到我個ser
但我細老入到

佢話係

help點解?
你有無山防火牆
作者: pavilion100    時間: 2014-2-23 22:26

我上網down左個map
想開ser同fd玩
要點先可以開map ser?
作者: superbming    時間: 2014-5-12 01:19

我開到SER.但自己同人地都入唔到  可以點做?
作者: 屎人    時間: 2014-6-13 17:00

引用:
原帖由 pavilion100 於 2014-2-23 22:26 發表
我上網down左個map
想開ser同fd玩
要點先可以開map ser?
level_name=(地圖名)
作者: 屎人    時間: 2014-6-13 17:00

引用:
原帖由 superbming 於 2014-5-12 01:19 發表
我開到SER.但自己同人地都入唔到  可以點做?
minecraft出左咩錯誤先
作者: yanlovehank    時間: 2014-12-20 02:19

sorry ah..我想問.我down完個Minecraft sever.exe .但我UM開.佢只系彈左彈出黎就熄左..最後File入面只有logs ge file, eula doc 同sever (properties檔)而且入面無圖中所有指令,咁可以點解決??謝謝
作者: qazwsx9906    時間: 2015-7-3 20:55

我down的server.properties裡面只有三段文字

#Minecraft server properties
#Fri Jul 03 20:48:50 CST 2015

此檔在官方網下載的

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0