標題: [交流] 帶土的動機 無限月讀 [打印本頁]

作者: cakehang    時間: 2012-8-30 16:46     標題: 帶土的動機 無限月讀

如果阿飛真的是帶土的話,他所做的一切並無不合理。

首先,我們要知道帶土怎樣得到萬花筒寫輪眼。
卡卡西擁有萬花筒寫輪眼,是因為帶土之死。照道理帶土的另一隻應該不會是萬花筒寫輪眼。

然而,帶土最重要的兩個人就是卡卡西和小凛。帶土願意送寫輪眼給卡卡西,並拜託卡卡西要好好照顧小凛。

因為小凛是帶土喜歡的人,卡卡西是自己最好的朋友,而小凛卻喜歡卡卡西,不過帶土仍當他們是最好的朋友。知道自己命不久矣,就希望卡卡西能好好照顧自己喜歡的人小凛。

如果帶土擁有了萬花筒寫輪眼,而卡卡西仍在生的話,有一個結論可得出,小凛死了……而且是在帶土面前被殺。
記得卡卡西在與培恩一戰中死後,自己的自白嗎?其實那裡早有伏筆!(小凛即是鈴。)

即是話卡卡西未能保護小凛……讓小凛死去。
當一個對自己重要的人死掉時,那個人可能因為接受不到而做傻事,例如長門因為彌彥而想用尾獸兵器攻擊五大國,維持所謂的「和平」,鳴人因為雛田而變六尾。

因此帶土有可能是因為小凛被殺而變成這樣,
因為愛人的死,所以失去希望,
因為失去希望,所以對世界感到絕望,
因為對世界感到絕望,所以產生怨恨,
因為有怨恨,所以想尋求解決方法。

這個方法就是對世界施展無限月讀
創建一個沒有紛爭,沒有隔閡的世界,
再也不會有人因為戰爭而死,
這就是帶土的想法。

這可以解釋帶土萬花筒寫輪眼的由來和帶土施展無限月讀的動機。

至於帶土為何沒有死,他在神無毘橋一戰中「死去」,右半身被壓。

因為有絕!

記得帶土曾經用伊邪那歧去殺小南?

如果他的右半身是由絕回復的話,一切都說得通。
絕擁有木遁,帶土通過絕回復右半身,就能擁有木遁。
至於回復方法,似乎與絕吃屍體的秘密有關。

但是與四代決鬥,
與鼬商討暗殺宇智波計劃是誰?帶土!

與四代決鬥中,卡卡西已經成人了,並不是所謂的「毛都未生齊」!
與鼬商討暗殺宇智波計劃比與四代決鬥的時間線更後!

帶土就是在斑死後,以他的身份活躍於「曉」。

輪迴眼究竟是怎樣開?宇智波斑既為擁有木遁和永恆萬花筒寫輪眼,為何會死?為何他肯定自己會復活?

輪迴眼開啟其中一個條件-

因此他利用絕將帶土回復,並與帶土達成了某些協議,要求帶土將他的輪迴眼賜予長門,並把他復活。

能製造絕的人,也只有斑而已。
因此帶土才會有絕這個好夥伴!

這樣一切都說得通。

作者: Pomplamoose    時間: 2012-8-30 16:58     標題: 回復 1# 的帖子

分析得唔錯   可能性好高
仲解釋左絕同面具男gay 埋一齊既原因  
作者: 澤爺。    時間: 2012-8-30 17:00

作者: cakehang    時間: 2012-8-30 17:03

另一個解釋就係要跟隨
岸本的劇情一向都是徒弟殺師父

所以
大蛇丸玩死三代
佐助殺大蛇丸
長門殺自來也
兜殺院長

帶土也要玩死四代

作者: °★LITTLEκ.    時間: 2012-8-30 19:33

原創?
講得幾合理
但你有無諗過其他可能性?
作者: 丫咩嗲    時間: 2012-8-30 19:52

好似為女 搞咁多野..............
作者: 不死的金川    時間: 2012-8-30 19:57

我欣賞你個

因此帶土有可能是因為小凛被殺而變成這樣,
因為愛人的死,所以失去希望,
因為失去希望,所以對世界感到絕望,
因為對世界感到絕望,所以產生怨恨,
因為有怨恨,所以想尋求解決方法。

這個方法就是對世界施展無限月讀
創建一個沒有紛爭,沒有隔閡的世界,
再也不會有人因為戰爭而死,
這就是帶土的想法。

同埋另一個解釋就係要跟隨
岸本的劇情一向都是徒弟殺師父

幾有趣仲幾合理
欣賞你咁有心

但係絕既背景同目的都仲係一個迷
絕點解要幫帶土?
作者: ✿惡魔    時間: 2012-8-30 20:10

可能條女比人殺左
跟住發神經
作者: cakehang    時間: 2012-8-30 20:37

呢個只係推理
假設左 真係 阿飛=帶土
作者: 月夜戀人曲    時間: 2012-8-30 21:21

引用:
原帖由 cakehang 於 2012-8-30 20:37 發表
呢個只係推理
假設左 真係 阿飛=帶土
放心 係答案開估之前,任何推理都係合理
作者: 友小白亅    時間: 2012-8-30 23:14

其實面具男係最近對卡卡西講果句"只會逞口舌之快的男人是失敗者"

唔通就係講緊卡卡西應承左帶土會保護好小凜,但係最後小凜都係死左呢件事?

估下估下...
作者: BLACK﹏ROCK    時間: 2012-8-31 10:18

我想問下點解帶土隻眼點解應該唔會係萬花筒?
我記得帶土果陣係為左救卡卡西所以比石壓住左.之後佢格離條女幫佢移植左眼.比左卡卡西但係卡卡西唔係宇字波家族既人都可以有萬花筒.咁點解帶土唔可能有?
求解
作者: 柚子雪梨茶    時間: 2012-8-31 10:50

引用:
原帖由 BLACK﹏ROCK 於 2012-8-31 10:18 AM 發表
我記得帶土果陣係為左救卡卡西所以比石壓住左.之後佢格離條女幫佢移植左眼.比左卡卡西但係卡卡西唔係宇字波家族既人都可以有萬花筒.咁點解帶土唔可能有?
求解 ...
卡卡西用佐第2個方法黎開萬花筒
作者: cakehang    時間: 2012-9-2 16:44

引用:
原帖由 BLACK﹏ROCK 於 2012-8-31 10:18 發表
求解 ...
帶土係無...帶土本來就唔係萬花筒
比卡卡西果個都唔係萬花筒
作者: ×LuFFy.    時間: 2012-9-2 17:10

其實我覺得係作者諗唔到搵邊個代啊飛先事但搵條友
作者: ↘_-LcEland♥    時間: 2012-9-3 13:17

引用:
原帖由 ×LuFFy. 於 2012-9-2 17:10 發表
其實我覺得係作者諗唔到搵邊個代啊飛先事但搵條友
可能係啦
作者: ★楓jaii    時間: 2012-9-3 14:06

卡卡西既萬花筒吾係不知不覺練出黎架咩- -
作者: ★楓jaii    時間: 2012-9-3 14:14

樓主諗既野同我都好似,但係我咁諗
我覺得係帶土殺死鈴
咁點解絕要幫帶土,佢搵大蛇丸挽轉生吾好?
作者: 海葵    時間: 2012-9-3 14:21

原來果個唔係斑黎?
土唔係一早死鬼左啦咩
作者: 不死的金川    時間: 2012-9-3 14:37

引用:
原帖由 ★楓jaii 於 2012-9-3 14:06 發表
卡卡西既萬花筒吾係不知不覺練出黎架咩- -
佢自己修練
係打迪搭拉個陣咪第1次用
佢話過佢珍視之人都死晒
所以佢根本冇可能殺同伴令寫輪眼進化
作者: 深紅血狐    時間: 2012-9-3 15:31     標題: 回復 1# 的帖子

分析得好正@@  同我念一樣是女問題
作者: RoMaNTlC    時間: 2012-9-3 16:43

推理得好詳細 亦講得通
作者: 碎雨牙﹒    時間: 2012-9-3 18:46

樓主好用心分析 直得一看
作者: 月夜戀人曲    時間: 2012-9-3 19:57

推理得好詳細 亦講得通
作者: RoMaNTlC    時間: 2012-9-4 00:24     標題: 回復 24# 的帖子

你抄都唔好抄到咁足
作者: 深紅血狐    時間: 2012-9-4 13:55     標題: 回復 25# 的帖子

無呀 5好屈我好Q_Q
我是念女問題不過是有人話比佢知佢仙會甘
作者: KnIGhTゞ月牙    時間: 2012-9-5 16:19

但係佢同4代打果時 佢仲係好細個bo 佢同卡西差唔多年紀
仲有佢邊有咁勁識時空忍術

我覺得同4代打個個一定唔係帶土既身體
而e+係帶土的身體可能係用左轉身術之類既術
但佢唔係帶土既靈魂
作者: 澤爺。    時間: 2012-9-5 17:35

引用:
原帖由 KnIGhTゞ月牙 於 2012-9-5 16:19 發表
但係佢同4代打果時 佢仲係好細個bo 佢同卡西差唔多年紀
仲有佢邊有咁勁識時空忍術

我覺得同4代打個個一定唔係帶土既身體
而e+係帶土的身體可能係用左轉身術之類既術
但佢唔係帶土既靈魂 ...
妳自己睇多次 面具人打班戈集喇 卡卡西唔系細佬囝, 講太多次 唔想再講。
作者: RoMaNTlC    時間: 2012-9-5 18:39     標題: 回復 26# 的帖子

就咁既 我無話係你
作者: 澤爺。    時間: 2012-9-5 18:59

睇完 600集, 樓主既推斷 好準
作者: 丫咩嗲    時間: 2012-9-5 19:32

同上一樣  比樓主講中好多
作者: ˇDrunKard℡-    時間: 2012-9-5 22:26

仲以為會講條女點死添

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0