標題: [交流] 討論啊飛(假斑)請認真睇曬 [打印本頁]

作者: 霧殺LK    時間: 2012-8-23 15:25     標題: 討論啊飛(假斑)請認真睇曬

諗到深一層次究竟阿飛係5係宇智波 家族ge人
e+已經證明左 個只係帶土只眼
如果阿飛係宇智波 家族d人 自己都應該有只寫輪眼
點解要用帶土個只呢???佢知帶土只眼有咩能力咩
根據以上所講,阿飛10幾年前控制9尾攻擊木葉
個時已經有穿透和吸人去第二個空間ge能力
大家都應該知,卡卡西個時仲應該未可以用到神威
而阿飛一直都無公開右眼係d咩.直到打小南個時先見到右眼都係寫輪眼
但係,點解得一只眼用到技另一只5用,問題所在, 帶當時都係壓爆左只右眼
而阿飛用左眼去發動神威,如果係帶土應該用右眼先岩,所以可以排除係帶土ge可能性,只可以認定只眼係帶土ge
經過分析,阿飛將兩只眼都換過,而宇智波家族入面,大家都知道當時為左爭奪權力,斑ge細佬(泉内)將只眼比左斑
而問題在這,斑同佐助ge永恒万花筒寫輪眼,都有内輪, 而阿飛開左万花筒寫輪眼個時就咩都無同卡卡西一樣,感ge假設又可能係帶土黎
宇智波家族入面,一般阿哥同細佬ge朮都差5多,例如佐助同鼬,都係識用天照同月讀,而斑當時同初代打
斑同靈左9尾但係比初代解左同靈契約,之後斑就5知點死左,而係鳴人出生個年,阿飛用同斑同樣ge朮收服9尾
係4代同阿飛打個時,阿飛講過,你還是依然的快阿,感可以證明佢同四代係相處左一段時間
而4代打阿飛個時,得出一個結論,比我的時空忍朮還厲害的據我所知,只有斑了
感可以睇得出,面具男很有可能係斑ge細佬
包括左幾方面:
1.雙眼(一直不透露右眼有d咩)
2.同斑有著同樣的能力(有控制9尾的瞳力)
3.同斑一樣痛恨木葉
以上純屬個人分析
作者: R.s9v    時間: 2012-8-23 16:54

支持一下
而且我覺得根本就無可能系帶土 除非同4代打果個面具佬吾系果依家E個面具佬
但系帶土又的確認識4代
不過都系推測
作者既結局先系真結局
作者: WATER.way    時間: 2012-8-23 17:48

可能當初控制9尾同四代打果個係班
依家個面具佬 係繼承班既意志的
作者: cakehang    時間: 2012-8-23 18:14

我覺得 飛在16年前擁有了與神威一樣能力的萬花筒寫輪眼

而在13年前 可能寫輪眼出現了問題 於是就換上了帶土的那顆寫輪眼

即使換了寫輪眼 寫能力是會照以前的一樣 (參考佐助)

但時空間則改變為帶土的時空間 與卡卡西的寫輪眼同出一撤

而花紋由於不是永恆的關係 所以就不像 佐助 一樣 有兩種花紋結合
作者: 霧殺LK    時間: 2012-8-23 18:25

引用:
原帖由 cakehang 於 2012-8-23 18:14 發表
我覺得 飛在16年前擁有了與神威一樣能力的萬花筒寫輪眼

而在13年前 可能寫輪眼出現了問題 於是就換上了帶土的那顆寫輪眼

即使換了寫輪眼 寫能力是會照以前的一樣 (參考佐助)

但時空間則改變為帶土的時空間 與卡卡 ...
但係佢用左好多次,而且味發展到万花筒寫輪眼個時
好似無技用。。
作者: Pomplamoose    時間: 2012-8-23 19:08

引用:
原帖由 霧殺LK 於 2012-8-23 15:25 發表
諗到深一層次究竟阿飛係5係宇智波 家族ge人
e+已經證明左 個只係帶土只眼
如果阿飛係宇智波 家族d人 自己都應該有只寫輪眼
點解要用帶土個只呢???佢知帶土只眼有咩能力咩
根據以上所講,阿飛10幾年前控制9尾攻擊 ...
面具男=斑細佬哩個講法有唔少人支持   但有幾個疑點:

1… 資料集提到斑細佬後尼係戰亂中死去
2… 斑細佬如果真係在生,相信仲老過三代目火影(猿飛日斬)

另外

現在面具男左眼係輪回眼,右眼係帶土隻寫輪眼… 唔知我get 錯定點
從根據漫畫幾次暗示(例如有一幕卡卡西左眼與面具男右眼重疊),面具佬既右眼極有可能係帶土既右眼(至於原因不解釋… 待岸本開估)

面具男係換左輪回眼之前   相信左眼一直都係寫輪眼    專用來發動伊邪那歧
作者: 月夜戀人曲    時間: 2012-8-24 23:44

我之前上大陸既討論網望到呢一到

我諗都應該合情又合理

細心觀看下圖,圖中既斑提到個隻野佢係到搞乜鬼,相信"佢"

係指緊面具男即阿飛,假如唔係既話我都諗唔到邊個會幫到佢

所以我可以肯定斑同面具男係認識,而絕對無可能係帶土!
作者: ×﹏ting(k)    時間: 2012-8-25 08:12

我個人認為.
依家既面具佬係繼承班=.=

作者: BLACK﹏ROCK    時間: 2012-8-25 13:10

引用:
原帖由 ×﹏ting(k) 於 2012-8-25 08:12 發表
我個人認為.
依家既面具佬係繼承班=.=
我都覺...
作者: cakehang    時間: 2012-8-25 14:18

阿飛用右眼用神威...請注意要將左右掉轉
作者: skYlInE-caR    時間: 2012-8-25 16:20

作者想點就想點. 作者話靜音隻豬都得              
作者: orangejuice    時間: 2012-8-25 18:50

面具男曾提過那雙輪迴眼根本就屬於他, 是他給予長門
而那雙眼其實是屬於斑之弟, 這一點吻合了
加上宇智波泉奈和佐助同樣都是做人弟弟, 這是為什麼他會給予佐助特別的照顧. 特別關照他, 因為處境一樣

最重要一點, 如果他真是宇智波泉奈, 宇智波家族中實力已經是絕頂,
這樣鳴人的戰鬥會更有難度, 更有挑戰性
如果他是什麼帶土, 什麼止水, 就沒有睇頭了, 始終還是斑的一代知道六道仙人的事更多, 也知道很多不為人知的祕密, 甚至神器的使用方法, 尾獸的操縱方法

雖然面具男看似很強的, 他也多次強調實力大不如前, 是與初代戰鬥後造成的重創, 其實他是在說謊, 他實力大不如前, 是因為雙目曾經被挖去, 失去了大部分瞳力, 這是造就別人永恆萬花筒寫輪眼必須要付出的代價....另一人的實力一定會大大削減
作者: 月夜戀人曲    時間: 2012-8-25 20:24

引用:
原帖由 skYlInE-caR 於 2012-8-25 16:20 發表
作者想點就想點. 作者話靜音隻豬都得              
你可以咁諗既,不過如果你話係靜音隻豬睇下會唔會比人問侯
作者: ☆_Ho〥    時間: 2012-8-27 10:14     標題: 回復 12# 的帖子

你甘樣講  我真係覺得面具男就係斑既弟弟= =
作者: 柚子雪梨茶    時間: 2012-8-27 11:48

引用:
原帖由 月夜戀人曲 於 2012-8-24 11:44 PM 發表
我之前上大陸既討論網望到呢一到

我諗都應該合情又合理

細心觀看下圖,圖中既斑提到個隻野佢係到搞乜鬼,相信"佢"

係指緊面具男即阿飛,假如唔係既話我都諗唔到邊個會幫到佢

所以我可以肯定斑同面具男係認識,而絕對 ...
同意
係5係帶土下集就會知道
作者: WATER.way    時間: 2012-8-28 12:08

我覺得應該吾係帶土
帶土死個陣 卡卡西係親眼見住
我認為面具佬係之前認識卡卡西同帶土
作者: °★LITTLEκ.    時間: 2012-8-28 13:32

字體欠整理
BTW
無咩機會係斑細佬.
點解要收埋自己既能力?
作者: Orz大檸樂    時間: 2012-8-28 15:46

應該唔係班細佬啦     如果唔係卡卡西點會識佢丫@@
作者: C-O-L-O-R    時間: 2012-8-28 15:52

引用:
原帖由 °★LITTLEκ. 於 2012-8-28 13:32 發表
字體欠整理
BTW
無咩機會係斑細佬.
點解要收埋自己既能力?
就係因為比人挖過雙瞳,失去完本自己的瞳力。
而#12話面具男的輪迴眼,可能因為唔係佢開眼,所以佢唔識用果種瞳力或者因為比人挖過眼冇左完本既瞳力去駕預輪迴既力量。
作者: C-O-L-O-R    時間: 2012-8-28 15:58

引用:
原帖由 Orz大檸樂 於 2012-8-28 15:46 發表
應該唔係班細佬啦     如果唔係卡卡西點會識佢丫@@
佢唔係識卡卡西,我記得火影有話過寫輪家族得到別的眼會睇到果隻眼既過去(好以係佐助話過)
作者: 約修亞    時間: 2012-8-28 23:16

漫晝590好清楚寫明面具佬係宇智波家族的人.而且係鼬講既.係邊個我當然估唔到要由作者來交代.但我更期待面具佬係卡卡西老豆.實力高強.時間年紀吻合能與四代目/初代目火影交手.報復木葉的思想合理.[因為死因的問題].深信人類不能走向和平.團結.因而要施展月之眼計劃沉醉於幻術世界之中來[達到和平]  都是因為死因的緣故
作者: 約修亞    時間: 2012-8-28 23:25

根據590鼬同面具佬既對話.而且面具佬親口說自己對木葉宇智波有仇恨要報復.面具佬的身份就眼而看 班的細佬是不二之選
作者: ✿惡魔    時間: 2012-8-28 23:31

由於髮型太吻合
我覺得係一樂大叔~
作者: ★D-RoXL輝    時間: 2012-8-29 13:45

合情合理幫推支持下
作者: R.s9v    時間: 2012-8-29 16:16

如果之前同四代打既系班 姐系四代好打過班 無可能
作者: 月夜戀人曲    時間: 2012-8-29 19:08

引用:
原帖由 R.s9v 於 2012-8-29 16:16 發表
如果之前同四代打既系班 姐系四代好打過班 無可能
點會係斑
作者: ✿惡魔    時間: 2012-8-29 19:45

面具佬係宇智波家族
最大機會係佢細佬
作者: R.s9v    時間: 2012-8-30 00:29

引用:
原帖由 月夜戀人曲 於 2012-8-29 19:08 發表

點會係斑
D人話之前果個面具佬系班MA 依家就轉左人 所以我咪解釋番如果系班 一定夠四代打
作者: 月夜戀人曲    時間: 2012-8-30 19:28

引用:
原帖由 R.s9v 於 2012-8-30 00:29 發表

D人話之前果個面具佬系班MA 依家就轉左人 所以我咪解釋番如果系班 一定夠四代打
嗯...其實唔洗解釋

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0