標題: [交流] 其實大家有冇發現路飛係用過一次外掛 [打印本頁]

作者: ◆神樂◇    時間: 2012-7-20 17:15     標題: 其實大家有冇發現路飛係用過一次外掛

路飛係空島果陣同雷神艾尼路打果陣
橡膠係唔怕雷..呢樣野我非常清楚
但我唔明點解路飛可以打到雷神
因為只係講路飛唔怕雷..而當時既路飛係未識霸氣
我都想知道點解路飛可以打到雷神..
想請教下咁多位海賊迷!
作者: 4687005    時間: 2012-7-20 17:55

可能係無意中觸發的
作者: KnIGhTゞ月牙    時間: 2012-7-20 18:01

之前有人po過啦 入面有答案
作者: ◆神樂◇    時間: 2012-7-20 19:24

引用:
原帖由 KnIGhTゞ月牙 於 2012-7-20 18:01 發表
咁答案係咩呀??
作者: 4687005    時間: 2012-7-20 19:57

引用:
原帖由 KnIGhTゞ月牙 於 2012-7-20 18:01 發表
係唔係好像我答咁?
作者: ◆神樂◇    時間: 2012-7-20 20:11

引用:
原帖由 4687005 於 2012-7-20 19:57 發表
係唔係好像我答咁?
咁即係...冇答案...?無意中觸發....
作者: KnIGhTゞ月牙    時間: 2012-7-20 22:02

我都冇睇答案= =只知已解決 所以入面有答案

我覺得係因為普通人係導電體 打落去雷神到會通電 因此觸電
d人打唔到佢係因為雷神(成個人都係電)身上的電流經人身體 令自己身上的電減少 可以令身體部分消失 d人就打唔到
路飛打到佢係因為橡膠係絕緣體 不能通電  雷神d電又不能流走 不能令身體 部分消失 形成固體的電 所以路飛打到電
作者: 珍珠。奶茶    時間: 2012-7-21 11:54

之前問果個都係唔多知答案
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=521060&highlight=%2B%E7%8F%8D%E7%8F%A0%E3%80%82%E5%A5%B6%E8%8C%B6
[youtube]ogQd8kHTCOY[/youtube]

作者: siu死亡影姬    時間: 2012-7-21 17:32

首先唔理佢打唔打到

最大問題係艾尼路有見聞色
作者: KnIGhTゞ月牙    時間: 2012-7-21 18:06     標題: 回復 9# 的帖子

有見聞色點解係大問題?
作者: 聖愛之幻想    時間: 2012-7-21 19:30     標題: @@

我記得路飛打雷果時佢個手有舊金痴住左,可能係咁渡電掛@V@
作者: ◆神樂◇    時間: 2012-7-21 20:28

導電咪應該更加唔會打得到= =
同埋見聞色果度,唔記得路飛佢打舊唔知咩反彈
雷神估唔到佢諗咩..
作者: 不死的金川    時間: 2012-7-21 22:13

引用:
原帖由 siu死亡影姬 於 2012-7-21 17:32 發表
首先唔理佢打唔打到

最大問題係艾尼路有見聞色
有見聞色係知道人地點打佢姐
速度快.就算知都閃唔到

但又唔見路飛好快

但其實我唔明點解最尾個下雷神會企係到比佢打中
作者: 呀東☆    時間: 2012-7-21 22:23

真相需要神秘感
作者: ◆神樂◇    時間: 2012-7-21 23:32

神秘到比人誤會以為路飛用左外掛!
作者: BSL    時間: 2012-7-22 08:48

自大係最大既敗因
作者: ToGetHeR.    時間: 2012-7-22 08:58

可能當時路飛已經有霸氣
只係未發掘出黎
之後係路飛打雷神果陣
無意中使用到武裝色霸色出黎
P.S (純粹個人推測)
作者: ◆神樂◇    時間: 2012-7-23 05:08

咁又推測得錯..
講佢有霸氣..
佢打冰佬果陣點解又觸發唔到?
有冇次次咁巧合無啦啦比佢觸發到,,,
ace果度係正常..因為佢阿哥要死佢觸發係正常
但雷神果度唔算好慘..所以好難令佢觸發
同埋冰佬果度仲難打啦..佢都觸發唔到..
只屬討論 不喜勿插
作者:  Albee:-﹡    時間: 2012-7-23 10:42

引用:
原帖由 ◆神樂◇ 於 2012-7-23 05:08 發表
咁又推測得錯..
講佢有霸氣..
同埋冰佬果度仲難打啦..佢都觸發 ...
我覺得因為佢輸左就會令到天國消息,
佢背負得太多野,而且仲有自己條命
所以觸發到其實也不出為奇吧 ..?
作者: BSL    時間: 2012-7-23 11:45

引用:
咁又推測得錯..
講佢有霸氣..
打冰佬呢...壓力反而唔似咁大...死都係死羅賓1個...係空島係全部死...當然路飛唔會咁諗...
作者: ◆神樂◇    時間: 2012-7-23 18:29

或者啦..不過我都覺得路飛佢對邊個都係咁重要..
所以壓力應該都唔會有太大分別
佢為左羅賓同全世界為敵..
可想而知係佢心目中所有同伴都好重要
作者: SAZ!    時間: 2012-7-23 21:06

最後你都係想作者認錯
話明係動漫  咁認真做乜姐
作者: ◆神樂◇    時間: 2012-7-23 21:38

我想求原因點解路飛打到雷神者..
我都係討論下..咁樣都要話我要求作者認錯?
我冇認真過..只係有果句講果句者.
作者: 珍珠。奶茶    時間: 2012-7-23 22:09

引用:
正解
路飛通常大叫的時候就用了霸王色,
不過當時作者沒有強調有霸王色這種東西

作者可以作多個解釋,
1. 路飛用了霸王色
2. 艾利路進入最終型態時, 身體不能虛化, 以及艾利路自大成狂, 小看路飛, 根本不屑用見聞色和路飛周旋, 要證明以壓倒性的力量擊敗路飛...要硬碰硬.

我個人較為偏向認為路飛用了霸王色
因為這樣可以解釋了霸王色的另一個用途
引用:
惡解
樓主你知唔知咩叫
認真你就輸了
你睇動畫都要咁認真
點解有惡魔果實你已經唔可以用邏輯黎解釋

海賊王係唔可以拎黎解釋
如果路飛打唔嬴
比佢打死埋 咁海賊王做乜野?
只能話係劇情需要 ...
引用:
最後重點
正所謂 聽故唔好駁故..

另外,神樂哥可以拎銀章

作者: SAZ!    時間: 2012-7-23 23:02

引用:
原帖由 珍珠。奶茶 於 2012-7-23 22:09 發表

路飛通常大叫的時候就用了霸王色,
不過當時作者沒有強調有霸王色這種東西

作者可以作多個解釋,
1. 路飛用了霸王色
2. 艾利路進入最終型態時, 身體不能虛化, 以及艾利路自大成狂, 小看路飛, 根本不屑用見聞色和路飛 ...
惡解吾讚吾得喇

睇動漫係可以討論
但講到咁就無癮喇
作者: Pomplamoose    時間: 2012-7-23 23:47

聽講之前尾田係sbs 解釋過路飛當時係點樣打中呀艾尼路:

其他人打艾尼路,艾尼路可以變成雷電元素形態導走,而路飛是橡膠不導電。所以艾尼路被擊中之後無法在路飛身上化成元素狀態導走。只能用肉體承受打擊。

不過唔駛太著重用科學角度去諗哩個問題     樓上有關路飛用左霸氣既解釋都係可以接受
本身艾尼路哩個接近三大將級既角色禁早就出現    一定會有bug  (有人話艾尼路只係體術同霸氣上不及三大將)

尾田好似仲話過  如果艾尼路由無限大地番尼既話  會值5 億懸賞金

(至於關於艾尼路可以用見聞色既問題:

橡膠章魚煙火為了對付艾涅爾的心綱而想出的對策,對著牆壁使出橡膠機關槍,藉由反彈使出的跳彈使艾涅爾無法事先預測拳頭的方向。

見:wiki  
跟住落尼   艾尼路應該係由於懼怕路飛所以失了方寸)

最後係用科學去解釋艾尼路力量既討論:http://www.douban.com/group/topic/17581293/?start=0

作者: 呀東☆    時間: 2012-7-24 06:27

所以呢個貼已完唔好再講啦
作者: kiss.my.ass    時間: 2012-7-24 13:11

引用:
原帖由 不死的金川 於 2012-7-21 22:13 發表

有見聞色係知道人地點打佢姐
速度快.就算知都閃唔到

但又唔見路飛好快

但其實我唔明點解最尾個下雷神會企係到比佢打中
係艾尼路果陣開左招技"雷神"  想同路飛硬打1招過  所以佢果陣無諗過閃
不過路飛果野一野車落去果下 真係太快    雷神果陣完全無諗個閃  所以咪硬食

作者: sTaR小夏娜    時間: 2012-7-24 19:12

其實
開外掛就一定
你10幾億雷打落黎- -
就算你唔道電
都會燒死啦- -
仲有人地係自然系
佢又未學過武裝色
淨用霸王色都唔會打到雷神
作者: 不死的金川    時間: 2012-7-26 23:22

其實係咪因為雷神太屈機
所以先送佢去月球
佢速度又電咁快(同黃猿一樣?)
技又屈機
作者: axdc12344    時間: 2012-7-27 20:20

真相只有一個
所有動畫漫畫都係[主角永遠是無敵的]
作者: Reborn_Wai    時間: 2012-7-28 00:51

一句, 不要把自然系太過神化!
作者: 玩具仔    時間: 2012-7-28 19:32

一早係別的2xxxfun討論破解過呢個問題,雷神果個果實係''轟雷''果實,唔會有成身變哂果種形態既自然果實,姐係唔會''入身''唔會好似艾c,smoker,果d咁,只係令到成身周圍有雷or可以召雷,但自己係變唔到雷,你幾時有見過佢好似其他自然系d人咁 上身係到 下半身係火/冰/光/岩漿飛黎飛去.
作者: zincandy    時間: 2012-7-29 00:07

引用:
咁又推測得錯..
講佢有霸氣..
你錯啦 雷神果到 佢個個同伴都比佢電到死咁制
作者: Reborn_Wai    時間: 2012-7-29 03:13

引用:
原帖由 玩具仔 於 2012-7-28 19:32 發表
一早係別的2xxxfun討論破解過呢個問題,雷神果個果實係''轟雷''果實,唔會有成身變哂果種形態既自然果實,姐係唔會''入身''唔會好似艾c,smoker,果d咁,只係令到成身周圍有雷or可以召雷,但自己係變唔到雷,你幾時有見過佢 ...
有的, 有個空島反抗軍戰士試過用砍擊貝令佢下身同上身分開!

佢講過, 自然系列中只係得黑暗果實唔可以自然化!

不過可以理解為要自己發動囉, 可能要好睇反應!

沒有免費的午餐, 不要以為食到勁既果實就可以無敵, 都要你識運用!

因為事關煙男其實都比人攻擊好幾次~冇霸氣情況下!
[youtube]29cB7jEuCcM&feature=related[/youtube]

都係一句, 不要把自然系太過神化!可能自然系比你想像中難用

不過有陣時都唔好睇到有霸氣, 就覺得自然系會變廢咁樣!

好似白胡子有陣時都打唔到黃猿青稚咁!應該都好睇能力者既運用程度
作者: 天空沒有星    時間: 2012-7-29 14:21

應該係無意中發動左霸氣-武裝色
而打到見閒色應該係佢亂打反彈
作者: 雨後天未晴    時間: 2012-7-29 21:17

之前有人POST過了
作者: 燄、    時間: 2012-7-29 21:56

我諗因為艾尼路未試過輸過.所以認為夠路飛打,睇小左佢.
明明有見聞色都都比路飛打到.正傻仔
作者: ★人間空氣    時間: 2012-7-30 10:04     標題: 回復 6# 的帖子

似引笑- -HA
作者: Curse.To-_    時間: 2012-7-30 19:12

我記得都係有人post過   ~!
作者: CollapsE.    時間: 2012-7-30 21:43

引用:
原帖由 Curse.To-_ 於 2012-7-30 19:12 發表
我記得都係有人post過   ~!
嗯嗯;
甘係邊到先得架=.=?

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0