標題: 最喜歡寫字科目之一 通識 [打印本頁]

作者: ★瘋狂丶    時間: 2012-4-21 16:20     標題: 最喜歡寫字科目之一 通識

唉,我終於有日得閑黎打篇野了久等鳥
抱歉

通識呢一科真系靠食腦,
由邊度講起?
梗系表達呢方面喇

通識唔同中文,其實我覺得有好多人都同通識將中文混亂左,包括我
中文要寫字個d題目通常都系吹,
有時就出d詩人既背景出黎考下你
只要你講岩個主角既性格其實老師無理由唔比分你

但通識就好麻煩,你唔單指要中point仲要寫出立場 論據等等既野
簡單d就系要有說服力
一條議論題起碼要寫250字以上
表達方法唔可以講講下就突然之間有個無關係既事情出黎
除非要系前面要有講明
一個吾小心就會無左好多分,
我老師時時都教我通識要諗好左先寫,
例如我地岩岩學完全球化
內容包括資本市場,勞工市場,商品市場一體化。
呢幾個既意思好大
一講就要講到跨國企業,利益,勞工,勞工保障等等
所以真系要答得好暢順

對於我黎講,呢一課都ok難,
我諗又諗唔到點樣講,個意思同題目無關係
系老師比左d意見我,我先有小小接近到。。

所以我都好希望大家分享通識要注意d咩

續,校園生活。
作者: 煩=.=    時間: 2012-4-22 20:06

好簡單~不論任何議題,由5個角度去諗就OK了~...
經濟
政治
文化
環境
社會
作者: ★瘋狂丶    時間: 2012-4-22 22:11

引用:
原帖由 煩=.= 於 2012-4-22 20:06 發表
好簡單~不論任何議題,由5個角度去諗就OK了~...
經濟
政治
文化
環境
社會
你就梗系得喇
話曬都要頭腦清晰先寫到野  
作者: CrAzY-傑仔xd    時間: 2012-4-22 22:26

我以前中1-中3都覺Ls好容易 但係....到中4我比Ls崩潰左
作者: 煩=.=    時間: 2012-4-22 23:10

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-4-22 22:11 發表

你就梗系得喇
話曬都要頭腦清晰先寫到野  
唔係嫁- -"其實呢科真係玩吹水..
有d人係定左/成日見
例如:香港基建呀...中國迅速發展呀...果D都對環境造成一定影響..
根本答既野就全部一式一樣..只不過唔同左題目字眼姐
例如我問你;最低工資對社會造成咩影響?
                  麥當勞化對社會造成咩影響?
作者: ★瘋狂丶    時間: 2012-4-23 16:50

引用:
原帖由 煩=.= 於 2012-4-22 23:10 發表

唔係嫁- -"其實呢科真係玩吹水..
有d人係定左/成日見
例如:香港基建呀...中國迅速發展呀...果D都對環境造成一定影響..
根本答既野就全部一式一樣..只不過唔同左題目字眼姐
例如我問你;最低工資對社會造成咩影響?
   ...
操練對通識或者任何一科有無影響?
or有無用?

..唉,今日派左中文數學TAS
數學非常之唔理想
中文都系無進步
唔知點解聆聽同選擇個D差不多題題都錯
有無方法可以改?

作者: 煩=.=    時間: 2012-4-24 12:01

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-4-23 16:50 發表

操練對通識或者任何一科有無影響?
or有無用?

..唉,今日派左中文數學TAS
數學非常之唔理想
中文都系無進步
唔知點解聆聽同選擇個D差不多題題都錯
有無方法可以改?
操通識係有用既...不過唔係叫你寫唒...而係叫你諗角度..諗point出黎
同埋點做推論
數學就唯有多做吧-.-..
聆聽...其實有好多答案都係直接比答案你
不過你要係有5分鐘預備時睇清楚題目..並間下要點...重覆練習..
咁就好易聽到啦!
作者: ★瘋狂丶    時間: 2012-4-24 16:49

引用:
原帖由 煩=.= 於 2012-4-24 12:01 發表

操通識係有用既...不過唔係叫你寫唒...而係叫你諗角度..諗point出黎
同埋點做推論
數學就唯有多做吧-.-..
聆聽...其實有好多答案都係直接比答案你
不過你要係有5分鐘預備時睇清楚題目..並間下要點...重覆練習..
咁 ...
可能就系因為咁
我諗我中文真系要加把勁=.=
作者: -SURvivor    時間: 2012-5-27 09:12

通識好主觀 係學校考得罪通識阿sir=死得
作者: ★瘋狂丶    時間: 2012-5-27 21:06

引用:
原帖由 -SURvivor 於 2012-5-27 09:12 發表
通識好主觀 係學校考得罪通識阿sir=死得
點會= =
有d老師真系有料又有腦既話 你凶佢=無也

如果系智個d老師 d學生真系唔會理佢
作者: -SURvivor    時間: 2012-5-28 07:01

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-5-27 21:06 發表

點會= =
有d老師真系有料又有腦既話 你凶佢=無也

如果系智個d老師 d學生真系唔會理佢
如果真係得罪d通識老師梗係慘=.=
我個通識阿sir上堂剩係識溝女  忍唔住話佢兩句
呢科係睇老師點比分 好主觀 絕對無得追分
我中文水平應該有5* 我自問答題能力唔差 但通識只係岩岩好合格
作者: ★瘋狂丶    時間: 2012-5-28 20:20

引用:
原帖由 -SURvivor 於 2012-5-28 07:01 發表

如果真係得罪d通識老師梗係慘=.=
我個通識阿sir上堂剩係識溝女  忍唔住話佢兩句
呢科係睇老師點比分 好主觀 絕對無得追分
我中文水平應該有5* 我自問答題能力唔差 但通識只係岩岩好合格 ...
只好比d耐心去努力下吧.
任何也都需要付出
我就考試. 宜家d動力已經好少..
成日放縱自己       =.=
好怕自己成績會差過上年
作者: ゝ唯世    時間: 2012-5-29 06:07

請問樓主中幾
我中二就要學全球化了
要背既野好多
測驗又有好多題目都考時事
冇留意新閒既話.
分分鐘冇一題答到
崩潰了
作者: ★瘋狂丶    時間: 2012-5-29 18:52

引用:
原帖由 ゝ唯世 於 2012-5-29 06:07 發表
請問樓主中幾
我中二就要學全球化了
要背既野好多
測驗又有好多題目都考時事
冇留意新閒既話.
分分鐘冇一題答到
崩潰了
我中三學全球化
系,d題目真系好難。
而且我覺得全球化好難答到重點         
宜家好擔心。。
作者: ゝ唯世    時間: 2012-5-29 19:25

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-5-29 18:52 發表

我中三學全球化
系,d題目真系好難。
而且我覺得全球化好難答到重點         
宜家好擔心。。
我聽日就大測了.
仲擔心過你
作者: ★瘋狂丶    時間: 2012-5-29 20:22

引用:
原帖由 ゝ唯世 於 2012-5-29 19:25 發表

我聽日就大測了.
仲擔心過你
我6月十一就考試- -
我宜家都好擔心=.=

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0