標題: 【緊急通知系列】遊戲疑難須知及應變措施 [打印本頁]

作者: RDiver    時間: 2012-3-23 16:10     標題: 【緊急通知系列】遊戲疑難須知及應變措施

引用:
鑑於「防彈機修正」效果不理想,決定中止發佈所有版本,直至另行通知。
若曾使用任何版本之修正,請再次下載附件,並按照指示。
請詳閱「緊急通知4」嘗試新方法,歡迎回報。

緊急通知1: Consistency Check 修正失效(請所有玩家立即使用最新 L4D2 主程式或更新檔)

玩家也可自行刪除 steamapps\common\left 4 dead 2\left4dead2\addons 以下兩個檔案:

ConByp.dll
ConByp.vdf

它們以往整合於 vLan 發佈的遊戲主程式,用以繞過 Consistency Check(遊戲防外掛程序之一),但現已失效。初步相信,2.0.9.2 版本之後,若仍然保留這些檔案,玩家將不能進入自己的專屬伺服(SRCDS),遇上以下情況:

① 彈出錯誤「拒絕連接:請先移除插件,再連接到受VAC保護伺服器」
② 連接接近完成時自動關閉遊戲並彈出桌面

這兩個檔案並不屬於 REVOLUTiON Emulator 破解(中國內地俗稱R牌)一部分,而是針對 Consistency Check 更新令
 翻版玩家無法進入第三方伺服的問題所發佈的修正(來源自其他破解團隊)。

L4D2 遊戲主程式(2.1.0.2)已不包含這兩個檔案,更新檔(2.1.0.0 - 2.1.0.2)亦會自動刪除。

緊急通知2:開場須知

必先啟動 SRCDS 專屬伺服器才開啟遊戲,否則伺服卡死而無法啟動。

緊急通知3:「降版」警告

面對遊戲版本不一致,許多玩家選擇利用 steam.inf 檔案更改版本號碼,企圖搜尋指定版本的伺服,無奈地連接時彈出 "server is enforcing consistency for this file:scripts/instructor_lessons.txt" 錯誤而遭拒絕(如下圖)。

[attach]178968[/attach]

原因?由於系統偵測出玩家與場主的遊戲檔案版本不一,所以拒絕對方進入。雖然有方法讓場主停用這個功能,但是無礙大幅增加外掛使用者的威脅。

與其承受風險讓他人降版,倒不如鼓起勇氣更新遊戲,統一版本。

緊急通知4:開 Game 彈機疑解

[attach]178964[/attach]

相信最近很多玩家都因為這個問題而叫苦連天 -- 開啟遊戲時突然停止運作,被系統強制關閉(如上圖)。

當然啦!一個連 vLan 版主都無法解答的問題,確實令不少人感到絕望。雖然我先後發佈兩個修正,但最終因成效不理想而撤回,究竟彈機問題出於何處?

目前尚未有確切的解釋,但相信與 REVOULUTiON Emulator 破解(R牌)連接的 MasterServer 中部分伺服器 IP 有關,屬破解與網絡通訊之間的內部問題。

綜合多方面資訊,並親自驗證,終於能夠防止彈機,同時不會出現任何副作用。

終極解決方法:

1. 登入 vLan 並進入分區
2. 啟動 SRCDS 專屬伺服器(如需開場)
3. 中斷網路連線(如下圖)

[attach]178962[/attach]

4. 開啟遊戲
5. 當遊戲載入完成才恢復網路連線
6. 耐心等待系統刷出伺服器

額外資訊:http://ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=522163&page=2#pid5143175

作者: eric19961211    時間: 2012-3-23 16:15

RD又幫助大家一忙 感激
作者: kmsl1223    時間: 2012-3-23 16:20

呢家上埋2102 版本  好亂
作者: anthonyij    時間: 2012-3-23 17:38

升完有冇bug   一陣升完玩唔到咪食屎
作者: tree852003    時間: 2012-3-23 22:54

2102多唔多人
???????????????
作者: rAiN●魂    時間: 2012-3-24 01:26

VLAN SER果到仲未升2.1.0.2 WOR=,=
作者: johng0102    時間: 2012-3-24 01:49

可以列出失效的檔案嗎? 唔該.

ps 可能幫到我自己
作者: kenies    時間: 2012-3-24 04:34

車車叫到 一定更新啦 =]]]]
作者: hahajones    時間: 2012-3-24 11:27

我唔開場,但最 怕玩唔到  繁化10v10
作者: kazaf0607    時間: 2012-3-24 11:42

VLAN 有外掛佬...例如 Jokwok
所以開CONFOGL一定要打 sv_consistency 1 黎CHECK
作者: dennis-lm    時間: 2012-3-24 13:23

謝謝RD提醒~

我在用2100板本自己開場,暫時都冇問題^^
作者: RDiver    時間: 2012-3-24 14:01     標題: 嘗試解答大家的疑問以消息憂慮

引用:
原帖由 anthonyij 於 2012-3-23 17:38 發表
升完有冇bug   一陣升完玩唔到咪食屎
遊戲 BUG 固然存在,但我保證不會發生任何影響遊戲正常運作的事故。
引用:
原帖由 tree852003 於 2012-3-23 22:54 發表
2102多唔多人
???????????????
唔怕老實講 ...... 甚少。上星期六官方才公佈 2.1.0.2 版本更新,而昨日 vLan 才發佈更新修正,點都需要至少一星期才會增加 2102 的人流。
引用:
原帖由 rAiN●魂 於 2012-3-24 01:26 發表
VLAN SER果到仲未升2.1.0.2 WOR=,=
同樣道理玩家唔肯更新,場主最終都唔願意跟隨,所以呢點須大家自覺遵守。
引用:
原帖由 johng0102 於 2012-3-24 01:49 發表
可以列出失效的檔案嗎? 唔該.

ps 可能幫到我自己
唔可以,我希望藉此機會既能夠解決重大問題,又鼓勵大家統一最新版本。

為大家著想,請不要列出有問題之檔案。
引用:
原帖由 hahajones 於 2012-3-24 11:27 發表
我唔開場,但最 怕玩唔到  繁化10v10

我唯有誠意邀請 繁化10v10 場主進行更新,希望幫襯佢伺服既玩家多多提醒。
引用:
原帖由 kazaf0607 於 2012-3-24 11:42 發表
VLAN 有外掛佬...例如 Jokwok
所以開CONFOGL一定要打 sv_consistency 1 黎CHECK
vLan 有冇 L4D2 玩家使用外掛,用乜野外掛,幾多人用外掛,我相信 vLan 版主都唔知道,但如果你認為受到外掛使用者既威脅而影響遊戲的公平性,Consistency Check 的確幫到你。其實想兩全其美,最好既方法就係更新 2.1.0.2。至於我提出既方法只係為咗方便想降版又想入場玩既朋友啫!

作者: akabangai    時間: 2012-3-24 14:46

2092版本來很正常
為什麼我的2100版本不能多人連線?
我進入GAME後,正常GAME介面的右下角有"Steam群組伺服器"
但我的2100並沒有,而且我自己開場後也沒看見自己的場
求解
(VLAN已開)
作者: RDiver    時間: 2012-3-24 16:18

引用:
原帖由 akabangai 於 2012-3-24 14:46 發表
2092版本來很正常
為什麼我的2100版本不能多人連線?
我進入GAME後,正常GAME介面的右下角有"Steam群組伺服器"
求解
(VLAN已開) ...
冇人開場就自然冇伺服 .........
作者: 後白痴時代    時間: 2012-3-24 18:54

有更新唔更新自然係一個問題
更多的就係死守舊版...
唔統一更新的確係一個問題...
更重要的係一班場主居然玩舊版自HIGH...
後面的心照吧
作者: jiobc    時間: 2012-3-24 20:23

求解
(VLAN已開)

我依家都系咁.更新左2102.开做vlan.入左coop2.连线人数睇到有230几个.不过就系睇唔到人开场...
作者: simskunes    時間: 2012-3-24 20:51

我已跟足情序更新到2.1.0.2但係就入唔到RPG場SERVER

彈出錯誤:拒絕連接:請先移除插件,再連接到受VAC保護伺服器(Please remove plug-ins before attempting to connect to a VAC secured server)

未知 是否(遊戲防外掛的其中一個保護程序)還存在所引起???
作者: PVK    時間: 2012-3-24 20:57

想問一問.
更新2.1.0.2之後入game會唔會好耐?
舊版有部份戰役未中文化,2.1.0.2版中文化左未?
作者: kennyfong    時間: 2012-3-24 22:40

引用:
原帖由 PVK 於 2012-3-24 20:57 發表
想問一問.
更新2.1.0.2之後入game會唔會好耐?
舊版有部份戰役未中文化,2.1.0.2版中文化左未?
一早中文化咗
下載這個檔案
解壓縮後把dlc chinese.vpk放到addons資料夾
作者: akabangai    時間: 2012-3-24 23:43

引用:
原帖由 RDiver 於 2012-3-24 16:18 發表

冇人開場就自然冇伺服 .........
問題係自已開場都睇唔到呀ma~
作者: 維記人奶    時間: 2012-3-25 08:08

更新左2102就彈左
停止運作......
作者: tccsstu081734    時間: 2012-3-25 11:19

http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=520656&extra=page%3D1
作者: toto345618433    時間: 2012-3-25 22:37     標題: 回復 23# 的帖子

現在正懷疑部分玩家跳了2090-2100 直接安裝2102 更新
作者: kk9410    時間: 2012-3-26 22:28     標題: 回復 23# 的帖子

offtopic一下
點解迅雷會出事既?p2p有乜問題
作者: RDiver    時間: 2012-3-27 00:36

引用:
原帖由 kk9410 於 2012-3-26 22:28 發表
offtopic一下
點解迅雷會出事既?p2p有乜問題
「與其他 P2P 軟件不同,迅雷是試圖使用 P2P 來下載傳統 HTTP / FTP 等資源,它並沒有能夠準確定位某個檔案的以 HASH 為標準的專門的 P2P 索引方式,而只能透過某些檔案特徵來定位和傳送檔案。」

由此推斷,迅雷比其他下載軟件較容易錯誤辨識檔案數據,令損毀風險增加,影響檔案完整性。

參考:《為什麼連各大P2P客戶端都要封鎖迅雷》

作者: ray843689    時間: 2012-3-27 03:45

2102 game都開5到................
作者: RDiver    時間: 2012-3-27 04:39

引用:
原帖由 ray843689 於 2012-3-27 03:45 發表
我都有留意「疑難雜症」區既情況 ......

http://ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=521045&extra=page%3D1
http://ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=520923&page=1#pid5124268
http://ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=521045&extra=page%3D1
http://ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=520879&extra=page%3D1
http://ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=520986&extra=page%3D1
http://ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=520936&extra=page%3D1
http://ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=520656&extra=page%3D1
http://ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=520362&extra=page%3D1
http://ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=520602&extra=page%3D1

幾個鐘頭前我已經向版主反映有關問題,並提出建議,希望版主盡快解決。

畢竟 vLan 更新檔製作及發佈是 vLan 版主的責任,我仍會考慮為有需要人士提供遠端協助或短暫性發佈自製更新檔給大家,但最近我比較忙碌,最快都要星期四下午才會「上水」。

作者: hkop009    時間: 2012-3-27 11:16

我都是等幾日後更新吧...

PatchVersion=2.0.9.2....玩了很久...一直都沒有問題

我怕升級無場玩...... :loveliness: 死守
作者: johng0102    時間: 2012-3-27 12:59

長氣講多次, 群組幫到我們, 可以約埋一齊玩 2102 版本.
作者: 超级玩家    時間: 2012-3-27 13:41

steamclient.dll

報錯太厲害了!
作者: vleun    時間: 2012-3-27 17:47

正版無煩惱
作者: stblackknight    時間: 2012-3-28 17:14

引用:
原帖由 RDiver 於 2012-3-25 17:09 發表
我已經親自測試,vLan 2090-2100 及 2100-2102 更新檔皆無問題,亦無跡象顯示 vLan L4D2 主程式所引致。

相反,出事者都使用「迅雷」軟件來下載更新檔,而我就使用 Internet Explorer 直接下載,因此有理由相信問題與下載方式 ...
.....
我並不是用迅雷來download 2100-2102
我也是用 Internet Explorer / Firefox 下載
可惜也是像以上的玩家出現 error 情況
(Firewall: 關 / Antivirus : 關 / 已將 left4dead2.exe 加入 Firewall 例外)
我之前玩開的版本是 2.1.0.0 , 一升 2102 就開不了
改了 rev.ini 的 Steam=.\bin\Steam\Steam.dll 為正確的路徑
使用手動的 捷徑 加 "-steam -appid 550 -.... etc" (不寫, 太長)
加 # 在rev.ini 的CachePath = E:\Steam\SteamApps (remark 這個 statement)
也只是進入了left4dead2.exe 5 秒也不夠便彈 game.....

未試游俠網的補丁, 有沒有人可以 post 該 link ?
未試重新下載整個程式 安裝... (不過好像有幾位重裝後一樣有 error).....
作者: 簡單    時間: 2012-3-28 17:34

多數又是路徑複雜過頭惹的禍
作者: toto345618433    時間: 2012-3-28 18:15     標題: 回復 33# 的帖子

遊俠:http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... p;page=1#pid5129583
作者: Heidern    時間: 2012-3-28 23:41

唔該 想問下L4D2 2102版 既BT SEED

係咪未完種.... 可唔可以幫幫手CHECK

唔該大家
作者: RDiver    時間: 2012-3-29 01:06

引用:
原帖由 Heidern 於 2012-3-28 23:41 發表
唔該 想問下L4D2 2102版 既BT SEED

係咪未完種.... 可唔可以幫幫手CHECK

唔該大家
我並不是版主,也不是發佈者,所以無法解答你的問題。
作者: Heidern    時間: 2012-3-29 01:12

引用:
原帖由 RDiver 於 2012-3-29 01:06 發表

我並不是版主,也不是發佈者,所以無法解答你的問題。
dl完之後... 仲係!ut檔...

唔知做咩...
作者: turtle123    時間: 2012-3-29 13:45     標題: 我.....有話直說

搞咁多野不如玩番2092算啦
作者: RDiver    時間: 2012-3-29 17:49

引用:
原帖由 簡單 於 2012-3-28 17:34 發表
多數又是路徑複雜過頭惹的禍
係就唔駛咁麻煩 lu .
引用:
原帖由 turtle123 於 2012-3-29 13:45 發表
搞咁多野不如玩番2092算啦
哦.
引用:
原帖由 維記人奶 於 2012-3-25 08:08 發表
更新左2102就彈左
停止運作......
引用:
原帖由 ray843689 於 2012-3-27 03:45 發表
引用:
原帖由 超級玩家 於 2012-3-27 13:41 發表
steamclient.dll

報錯太厲害了!
引用:
原帖由 stblackknight 於 2012-3-28 17:14 發表
.....
我並不是用迅雷來download 2100-2102
我也是用 Internet Explorer / Firefox 下載
可惜也是像以上的玩家出現 error 情況
(Firewall: 關 / Antivirus : 關 / 已將 left4dead2.exe 加入 Firewall 例外)
我之前玩開的版本是 2.1.0.0 , 一升 2102 就開不了
改了 rev.ini 的 Steam=.\bin\Steam\Steam.dll 為正確的路徑
使用手動的 捷徑 加 "-steam -appid 550 -.... etc" (不寫, 太長)
加 # 在rev.ini 的CachePath = E:\Steam\SteamApps (remark 這個 statement)
也只是進入了left4dead2.exe 5 秒也不夠便彈 game.....

未試遊俠網的補丁, 有沒有人可以 post 該 link ?
未試重新下載整個程式 安裝... (不過好像有幾位重裝後一樣有 error).....
連日來我不斷尋找解決方法,終於今天成功了!請大家到帖頂留意有關須知,下載修正,跟隨指示,然後測試。
不論成功還是失敗,請在此回覆結果,多謝合作。
作者: 喪x零魂    時間: 2012-3-29 17:56

引用:
原帖由 RDiver 於 2012-3-23 16:10 發表

緊急通知1:

請立即安裝 vLan 3月23日所發佈的 2.1.0.2 更新修正

*如發現開啟遊戲時彈出錯誤並強制停止運作,請下載附件,然後按指示移到適當的地方覆蓋原檔!

*經本人親自測試,效果顯著,歡迎回覆測試結果。

vLan 所發佈的 2 ...
2.0.1.2.防彈機修正 ??
乜版本唔係2.1.0.2咩?
作者: chauchunhei123    時間: 2012-3-29 17:56

原本開5到,裝了防彈機修正後不會彈機
作者: 29821966    時間: 2012-3-29 18:20

得啦~玩到啦THANKS~~~~~~~~~~~
作者: elvis1006    時間: 2012-3-29 18:31

關唔到game   
禁完離開遊戲會hand       只可以靠工作管理員關掉

點解決??   2100版都冇事 點解會咁
作者: Siu-MinG★    時間: 2012-3-29 18:34

安左插件之後開到game 但系見唔到場 我d fd又見到玩到
作者: 簡單    時間: 2012-3-29 18:51

唔得喔,車車。用佐你呢個steamclient.dll又開佐srcds就開唔到game了
發現還是rev.ini的問題,某俠的steamclient.dll必須SteamDll=bin\Steam\Steam.dll,車車的steamclient.dll要屏蔽這一行加#

作者: Kai.chuen    時間: 2012-3-29 18:55

玩到啦 :'( :'(
作者: lovesikfai    時間: 2012-3-29 19:36

用左2.0.1.2 防彈機修正
確實開遊戲無彈
作者: RDiver    時間: 2012-3-29 20:00

引用:
原帖由 elvis1006 於 2012-3-29 18:31 發表
熄唔到 L4D2:禁完離開遊戲會死機,只可以靠工作管理員關掉。
我只講一次,因為版主已經多次交代解釋,我根本無必要回應。

這屬於 L4D2 RevEmu 破解已知 bug 之一,此乃正常現象,破解方仍未就此解決。

補充:另一個已知 bug 是開啟遊戲需時長,但請勿誤以為死機。
引用:
原帖由 簡單 於 2012-3-29 18:51 發表
唔的喔,車車。用佐你呢個steamclient.dll又開佐srcds就開唔到game了
我已經測試過,並無此問題。請問你又點開唔到遊戲?

P.S : 好心你另外回覆多次,你以為我一定會睇番之前既回覆?

作者: legotoytoy    時間: 2012-3-29 23:13

用左2.0.1.2 防彈機修正.zip,開唔到VS SERVER
作者: RDiver    時間: 2012-3-30 10:00

引用:
原帖由 喪x零魂 於 2012-3-29 17:56 發表

2.0.1.2.防彈機修正 ??
乜版本唔係2.1.0.2咩?
真係對唔住!打錯字 ...... 現已更正
引用:
原帖由 legotoytoy 於 2012-3-29 23:13 發表
用左2.0.1.2 防彈機修正.zip,開唔到VS SERVER
唔該具體說明情況
引用:
原帖由 Siu-MinG★ 於 2012-3-29 18:34 發表
安左插件之後開到game 但系見唔到場 我d fd又見到玩到
先確保雙方的遊戲版本一致,亦建議你們都使用今次發佈的防彈機修正,它多少能改善因網絡而造成的問題。

最後都係哥句 ....... 熄Q哂你哋D防火牆同防毒軟件!
引用:
原帖由 簡單 於 2012-3-29 18:51 發表
唔得喔,車車。用佐你呢個steamclient.dll又開佐srcds就開唔到game了
發現還是rev.ini的問題,某俠的steamclient.dll必須SteamDll=bin\Steam\Steam.dll,車車的steamclient.dll要屏蔽這一行加#
這看來是你自己的問題,因為我無須 uncomment SteamDll 設定下都能夠開場+開啟遊戲+進入自己伺服。

作者: 超级玩家    時間: 2012-3-30 13:00

可以利用Final的幾個文件!能繞過REV進遊戲慢的問題!

早前就一直在用這個方法!
作者: katat1    時間: 2012-3-30 13:11

真係奇怪啦-,-
我L4D2死機就沒
你地就有-,-

超奇怪
作者: 呀Po    時間: 2012-3-30 14:16

dl左防彈了
開game完全無問題辛苦晒樓主
作者: 良家要乖    時間: 2012-3-30 15:26

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: kit1129    時間: 2012-3-30 19:13

唔知點解用左個防彈機修正之後再入game都係彈出錯誤:拒絕連接:請先移除插件,再連接到受VAC保護伺服器
作者: legotoytoy    時間: 2012-3-30 20:15     標題: 回復 50# 的帖子

用左你果個2.0.1.2 防彈機修正.zip
如果開VS SERVER
打完map c幾m幾.....最後打versus...一按enter
咁就byebye.......即瓜.......
作者: toto345618433    時間: 2012-3-30 20:26     標題: 回復 55# 的帖子

這修正與vac 問題無關,請參考:http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... &extra=page%3D1
作者: ericstar    時間: 2012-3-30 23:01

我係由2092升2100  再升2102  但升左之後開唔到場  係srcds 到轉模式Eg. mutation4 就成個srcds 彈左= =有無人識搞??thx
作者: Redeemer    時間: 2012-3-31 02:23

離開場就會成隻game 山埋
一轉場就要重新開game
作者: kenneth612    時間: 2012-3-31 17:27

下來用...謝..............
作者: kennethfuman    時間: 2012-3-31 17:54

開到GAME...
但一離開個L4D時返桌面就HAND機
另外請問點改名?!
作者: happyless    時間: 2012-3-31 19:33

想知到個修正file既正確路徑..
因為我用過search都搵唔到
作者: RDiver    時間: 2012-3-31 20:12     標題: 3/31 更新:L4D2 彈機修正 v2 正式發佈

引用:
原帖由 ericstar 於 2012-3-30 23:01 發表
我係由2092升2100  再升2102  但升左之後開唔到場  係srcds 到轉模式Eg. mutation4 就成個srcds 彈左= =有無人識搞??thx
引用:
原帖由 legotoytoy 於 2012-3-30 20:15 發表
用左你果個2.0.1.2 防彈機修正.zip
如果開VS SERVER
打完map c幾m幾.....最後打versus...一按enter
咁就byebye.......即瓜.......
引用:
原帖由 Redeemer 於 2012-3-31 02:23 發表
離開場就會成隻game 山埋
一轉場就要重新開game
L4D2 彈機修正 v2 已經解決以上開場及遊戲問題,請下載附件,然後按指示移到適當的地方覆蓋原檔!。
引用:
原帖由 kennethfuman 於 2012-3-31 17:54 發表
開到GAME...
但一離開個L4D時返桌面就HAND機
另外請問點改名?!
http://ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=520213&page=5#pid5133032

改名問題更加無必要答你,vLan 置頂帖內已經有寫。
引用:
原帖由 happyless 於 2012-3-31 19:33 發表
想知到個修正file既正確路徑..
因為我用過search都搵唔到
附件中已圖文並茂地顯示位置所在,在此不再補充。

作者: Redeemer    時間: 2012-3-31 21:37

依家又變番之前咁樣,會有個回報不回報果野彈出去,拉埋一邊照玩
作者: 24851560    時間: 2012-3-31 21:54

安裝之後彈出unable to load manifest file 'scripts/soundscapes_manifest.txt' 接著我安裝那所謂附件 也出現同樣情況
作者: toto345618433    時間: 2012-3-31 21:59     標題: 回復 65# 的帖子

更新次序錯誤了吧… 如果是2090/ 2092 更新至2102 需要連續裝兩個更新檔
作者: 24851560    時間: 2012-4-1 08:44

可不可以把那2個更新檔放出來呢??
作者: herry0419    時間: 2012-4-1 15:41

更完之後連GAME都開唔到 又DEL左2.0.9.2果個 點玩呀大佬
作者: ericstar    時間: 2012-4-1 20:48

R兄 我而家轉用左防彈機修正v2 一開game就彈- -請問點算??thx
作者: legotoytoy    時間: 2012-4-1 21:14

更唔到咪用完整版囉
想快就變慢~~~~
自找麻煩~~~
作者: elvis1006    時間: 2012-4-2 01:45

開到GAME...
但一離開個L4D時返桌面就HAND機既大大們~

請問你地點close game =D
作者: RDiver    時間: 2012-4-2 05:32

引用:
原帖由 Redeemer 於 2012-3-31 21:37 發表
依家又變番之前咁樣,會有個回報不回報果野彈出去,拉埋一邊照玩
引用:
原帖由 ericstar 於 2012-4-1 20:48 發表
R兄 我而家轉用左防彈機修正v2 一開game就彈- -請問點算??thx
我已經決定收起所有修正,詳情留意帖頂。
引用:
原帖由 24851560 於 2012-4-1 08:44 發表
可不可以把那2個更新檔放出來呢??
引用:
原帖由 herry0419 於 2012-4-1 15:41 發表
更完之後連GAME都開唔到 又DEL左2.0.9.2果個 點玩呀大佬
再次申明,我並不是 vLan L4D2 版主,關於更新檔發佈詳情,請向 toto345618433 查詢。
引用:
原帖由 elvis1006 於 2012-4-2 01:45 發表
開到GAME...
但一離開個L4D時返桌面就HAND機既大大們~
請問你地點close game =D
http://ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=520213&page=5#pid5133032

只此一次,下不為例。(方法亦已經提及)

作者: anthonyij    時間: 2012-4-2 14:26

留名等睇傻茜
作者: tim351323    時間: 2012-4-2 19:39

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: RDiver    時間: 2012-4-3 15:05     標題: 真係功成身退了

整個帖子經已重整一次,更新彈機疑解,追加緊急通知事項等等

相信今次係最後一次更新帖子,相關問題即管提出,其他一概不回應(例如問點改玩家名)

其他嘢就由版主負責吧

作者: katat1    時間: 2012-4-3 16:17

改名我來幫你搞吧啦 = =
起碼分擔版主一D工作
作者: ken946    時間: 2012-4-4 01:28

問題仍然未解
作者: anthonyij    時間: 2012-4-4 01:41

解左你見唔到
作者: 超级玩家    時間: 2012-4-4 08:00

是刷出來的幾個俄羅斯服務器導致的!只要屏蔽他們就可以了!

用你最早的修正那個版本!就是自動屏蔽了俄羅斯服務器!不報錯(只是退出房間自動關閉)!其他目前暂时没什么大问题!
作者: thMaS    時間: 2012-4-4 11:45     標題: 仲係未玩到

我都係仲未玩到...我就好似第4個情況咁 RE DL都係唔得
作者: RDiver    時間: 2012-4-4 17:39

引用:
原帖由 超級玩家 於 2012-4-4 08:00 發表

是刷出來的幾個俄羅斯服務器導致的!只要屏蔽他們就可以了!

用你最早的修正那個版本!就是自動屏蔽了俄羅斯服務器!不報錯(只是退出房間自動關閉)!其他目前暫時沒什麼大問題!
的確防彈機修正 v1(steamclient.dll 17/1/2012)可以解決 Startup Crash,但同時出現不少副作用,目前所知如下:

1. 一旦退出伺服器(Listen Server)就有8成機率自動關閉遊戲
2. 一旦在 SRCDS 專屬伺服器控制台輸入轉圖指令(e.g. map c1m1_hotel coop)就會自動關閉伺服
3. 在 SRCDS 專屬伺服器控制台無法使用 sv_gametypes 指令

遊戲破解 REVOULUTiON Emulator 現時存在的 bugs 包括:

1. 遊戲載入時間比正版或 Fishhao 破解花更長時間(30 - 60 seconds)
2. 離開遊戲時,8成機率會當機(須利用工作管理員將 left4dead2.exe 關閉)
3. 載入伺服時間會稍長

由此可見,v1 仍有不少缺陷,特別對場主們造成更多不便,有見及此我才發佈 v2 -- 試圖屏蔽若干個有機會導致彈機的國外破解伺服 IP,但處理上始終有別於防火牆,無法有效阻截漏網之魚,因此我才決定嘗試不影響於 vLan 聯機的大前提下中斷網絡來「繞過」彈機情況,當然,事實證明這是目前最簡單有效率的解決方法。

順道糾正,修正 v1 並非自行屏蔽國外破解伺服器,只是不支援 MasterServer(i.e. 內建聯機連接)而已,所以你才刷不出任何 servers。
引用:
原帖由 thMaS 於 2012-4-4 11:45 發表
我都係仲未玩到...我就好似第4個情況咁 RE DL都係唔得
請你認真閱讀「緊急通知4」內所有資料。

作者: 22029205    時間: 2012-4-4 22:43

引用:
終極解決方法:
1. 登入 vLan 並進入分區
2. 啟動 SRCDS 專屬伺服器(如需開場)
3. 中斷網路連線(如下圖)
4. 開啟遊戲
5. 當遊戲載入完成才恢復網路連線
額外資訊:http://ipve.com/bbs/viewthread.p ... p;page=2#pid5143175
Rdiver我想問你咁有冇咩永久既解決方法?
唔通每次開GAME都要咁煩
作者: wa109771    時間: 2012-4-4 23:35

開Game 彈機疑解
解決到了-__-
咁奇怪玩完冇耐
返到黎開返黎玩就變成咁
不過呢個方法一開遊戲要不停做有d麻煩= =

作者: toto345618433    時間: 2012-4-4 23:43     標題: 回復 82# 的帖子

也許可以再自行轉用其他破解的…  在rd 的pm 聽說了好幾個更多人使用的破解  但未知是否適合vLan
作者: 打﹑開    時間: 2012-4-5 09:34

有冇人知 [hosts] 係咩檔案黎?
作者: tree852003    時間: 2012-4-5 10:14

個終極解決我係用唔到..我一斷線既話.我會連唔到..等左好耐

佢會話綁定連接阜失敗或被佔用

作者: tree852003    時間: 2012-4-5 10:18

而且你第4個方法 DOWN D野落去COPY落去第一日好神奇係得.唔知第2日又唔得.其實我之前升上2102到前日都有好一段日子.但都冇事.忽然間尋日就有事
作者: RDiver    時間: 2012-4-5 16:33

引用:
原帖由 toto345618433 於 2012-4-4 23:43 發表
也許可以再自行轉用其他破解的…  在rd 的pm 聽說了好幾個更多人使用的破解  但未知是否適合vLan
我只能夠講,目前網路上所有 Standalone Patches 以及 REVOLUTiON Emulator 破解都仲未有方法徹徹底底去修正彈機問題。
引用:
原帖由 22029205 於 2012-4-4 22:43 發表

Rdiver我想問你咁有冇咩永久既解決方法?
唔通每次開GAME都要咁煩  
剩係對玩家的話,修正 v1 就已經足夠了。

斷網開 Game 或 防火牆封鎖連線 係目前最有效既方法,前者我已經說明,後者我認為唔適合向電腦知識貧乏既人用。
目前提供既方法係麻煩啲,但對大家既影響亦係最小。
引用:
原帖由 打﹑開 於 2012-4-5 09:34 發表
有冇人知 [hosts] 係咩檔案黎?
我費事解釋:http://zh.wikipedia.org/wiki/Hosts%E6%96%87%E4%BB%B6
引用:
原帖由 tree852003 於 2012-4-5 10:14 發表
個終極解決我係用唔到..我一斷線既話.我會連唔到..等左好耐

佢會話綁定連接阜失敗或被佔用
請 cap 圖放上黎,或 pm 我請求用 TeamViewer 遠端跟進(須提供 IP & PW)
引用:
原帖由 tree852003 於 2012-4-5 10:18 發表
而且你第4個方法 DOWN D野落去COPY落去第一日好神奇係得.唔知第2日又唔得.其實我之前升上2102到前日都有好一段日子.但都冇事.忽然間尋日就有事
http://ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=522163&page=2#pid5143175
引用:
*基於問題源頭受網路連接影響,並非所有已更新的玩家都會遇上彈機問題,視乎個別網絡而異。
作者: wykfne    時間: 2012-4-5 19:07

vLan一向用REVOLUTiON Emulator的破解

個人不建議轉用其他破解

還是等待REVOLUTiON Emulator的破解吧!
作者: kenies    時間: 2012-4-5 19:32

直接刪除遊戲之後重新安裝最新版得唔得..?

作者: RDiver    時間: 2012-4-5 20:37

引用:
原帖由 wykfne 於 2012-4-5 19:07 發表
vLan一向用REVOLUTiON Emulator的破解

個人不建議轉用其他破解

還是等待REVOLUTiON Emulator的破解吧!
現時 non-steam 只有 REVOLUTiON Emulator 破解可以使用,以前就有遊俠裝 Fishhao 製作既 Final 破解,以及 Stryder Loader,但後兩者已經失效,作者都唔想再跟進。

toto 版主回覆所指既係 Standalone Patch,並非真的破解,意指遊戲補丁。
引用:
原帖由 kenies 於 2012-4-5 19:32 發表
直接刪除遊戲之後重新安裝最新版得唔得..?
唔得

Startup Crash 既問題係隨時隨機產生,現時任何遊戲版本都有機會出現。

總而之,問題並不在於遊戲主程式及更新檔,或遊戲版本,而係破解自身問題,需要等待修正。

作者: 超级玩家    時間: 2012-4-6 08:59

引用:
原帖由 RDiver 於 2012-4-4 17:39 發表

的確防彈機修正 v1(steamclient.dll 17/1/2012)可以解決 Startup Crash,但同時出現不少副作用,目前所知如下:

1. 一旦退出伺服器或單人模式就有可能自動關閉遊戲(還不麻煩?)
2. 一旦在 SRCDS 專屬伺服器控制台輸入轉圖指令 ...
1. 一旦退出伺服器或單人模式就有可能自動關閉遊戲(還不麻煩?)  
我已經好久不自己開遊戲主了!我都是進別人的!直至主機自動關遊戲我都是停留在主介面中!所以我沒讓他出現自動關遊戲狀態!

2. 一旦在 SRCDS 專屬伺服器控制台輸入轉圖指令(e.g. map c1m1_hotel coop)就會自動關閉伺服
我已經N久不建圖了!所以我自己本身不會遇到

3. 在 SRCDS 專屬伺服器控制台無法使用 sv_gametypes 指令
同上

遊戲破解 REVOULUTiON Emulator 現時存在的 bugs 包括:
1. 遊戲載入時間比正版或 Fishhao 破解花更長時間(30 - 60 seconds)
我是拿了F的幾個文件配合繞過了R的進遊戲慢問題

2. 離開遊戲時,八成機率會當機(須利用工作管理員將 left4dead2.exe 關閉)
我從好久以前就用任務管理器關遊戲了已經習慣了
3. 載入伺服時間會稍長
我用利用F和R配合目前遊戲速度正常

PS:我只是说下的我遇到的各个情况
作者: RDiver    時間: 2012-4-6 13:52     標題: 回復 92# 的帖子

除非許多人要求發佈修正 v1,否則我仍只打算提供目前一個方法以免造成混淆。
作者: 超级玩家    時間: 2012-4-6 14:21

引用:
原帖由 RDiver 於 2012-4-6 13:52 發表
除非許多人要求發佈修正 v1,否則我仍只打算提供目前一個方法以免造成混淆。
我目前是不報錯那就已經很高興了!

非常感谢提供补丁!

PS:我个人其他就不追求什么了!
作者: RDiver    時間: 2012-4-6 14:30     標題: 回復 94# 的帖子

我都明白現時方法對好多人都感覺麻煩,本身唔開場既用 v1 係最好不過,發佈的話我就須知多加提醒,否則又會一個又一個提出疑問。

我諗會重新考慮同時發佈 v1。
作者: [ova]-[ltine]    時間: 2012-4-6 16:23

RD,RD,我唔明最終方法,你話要中止連線,之後開GAME,一陣再開番網絡但係敢VLAN咪斷左線囉,敢咪睇唔到VLAN D埸囉?敢VLAN點
作者: MarsFKT    時間: 2012-4-6 16:55

多謝....
作者: RDiver    時間: 2012-4-6 17:47

引用:
原帖由 [ova]-[ltine] 於 2012-4-6 16:23 發表
RD,RD,我唔明最終方法,你話要中止連線,之後開GAME,一陣再開番網絡但係敢VLAN咪斷左線囉,敢咪睇唔到VLAN D埸囉?敢VLAN點
作者: SingLe♥戀夜    時間: 2012-4-6 22:41

我開game個陣唔知點解入到loading個陣佢彈個不回報=="
作者: elvis1006    時間: 2012-4-7 08:02

暫時係咪無解?

我想開多人場玩寫實    但係一開SRCDS打指令轉模式即刻關閉

目前只可以開到一般模式

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0