標題: [交流] 我覺得阿凱係勁過卡卡西 [打印本頁]

作者: orangejuice    時間: 2012-2-17 18:57     標題: 我覺得阿凱係勁過卡卡西

雖然阿凱好似同卡卡西打成平手,
但係見到阿凱爆七門, 真係好勁, 一招便可以秒人
阿凱的速度, 力量都比卡卡西還要強大.
卡卡西的雷切, 相對於尾獸彈威力平平, 不能造成大範圍傷害
卡卡西的神威, 能打中人便是穩勝, 但是發動時間長, 別人高速移動也不能發動
寫輪眼的能力強如天照, 不也是被雷影避了? 強如須佐之男, 不也是被雷影打穿?
除非卡卡西是天才忍者, 能像四代一樣會飛雷神之術, 否則都唔可能同阿凱打成平手
大家點睇?

作者: 小狂Yrr    時間: 2012-2-17 19:01

阿凱得體術炸wo ........................................
作者: orangejuice    時間: 2012-2-17 19:12

引用:
原帖由 小狂Yrr 於 2012-2-17 19:01 發表
阿凱得體術炸wo ........................................
在寫輪眼的眼中, 所有忍術會被看穿, 並且被複製..
寫輪眼進化到後來, 會自然得到像神一樣的能力,
這些能力幾乎凌駕所有忍術的威力, 根本不再需要複製其他人的忍術.
能破寫輪眼不是靠強大的體術便是驚人的查克拉
要不是四代機智過人, 他的飛雷神之術只是險勝斑
作者: 霸氣小飛象    時間: 2012-2-17 19:48

神威88
作者: yat1243yat    時間: 2012-2-17 22:41

險勝(斑) =] 是阿飛
險勝都係win
寫輪眼又點? 飛雷神係最快 係煩d要寫印式姐 ...

卡卡西的雷切 切斷左條閃電 ...阿凱去?觸電十世
神威? 卡卡西一轉眼講:神威 立即出招
阿凱爆七門 都要時間講咩門咩門
你覺得邊個快d?

寫輪眼的能力強如天照, 不也是被雷影避了? 強如須佐之男, 不也是被雷影打穿?
唔好用影級同佢比 E架係講緊阿凱 唔係雷影 =]
作者: 霸氣小飛象    時間: 2012-2-17 23:28

而且凱的能力有負荷.限制
作者: orangejuice    時間: 2012-2-17 23:42

引用:
原帖由 yat1243yat 於 2012-2-17 22:41 發表
險勝(斑) =] 是阿飛
險勝都係win
寫輪眼又點? 飛雷神係最快 係煩d要寫印式姐 ...

卡卡西的雷切 切斷左條閃電 ...阿凱去?觸電十世
神威? 卡卡西一轉眼講:神威 立即出招
阿凱爆七門 都要時間講咩門咩門
你覺得邊個快 ...
第八門可以超越影級
第七門已到達影級
神威可以即刻出招? 唔覺, 卡卡西打迪達拉都瞄左好耐先打中, 仲要係吸唔中成個人,
點解你認為神威出得快?
阿凱打人也不必近距離打人, 何來會觸電? 你有無睇最新動畫招晝虎or以前出過的朝孔雀?
引用:
原帖由 霸氣小飛象 於 2012-2-17 23:28 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=5022216&ptid=512663][/url]
而且凱的能力有負荷.限制
這是經過修練後可逐步減低對身體的負荷, 一個人已經到達開死門的地步,
開第七門的時侯, 身體明顯會更易承受..

作者: ╭DeviL★鳴    時間: 2012-2-18 00:03

正常佢係勁過卡西,因為海一個人可以打贏鬼膠,但卡西唔得,仲有卡西唔可以一個打贏鼬,雖然鼬係勁過鬼膠,但鬼膠同鼬差唔多,所以海勁過卡西係正常
作者: 葡萄    時間: 2012-2-18 01:38

引用:
原帖由 ╭DeviL★鳴 於 2012-2-18 00:03 發表
正常佢係勁過卡西,因為海一個人可以打贏鬼膠,但卡西唔得,仲有卡西唔可以一個打贏鼬,雖然鼬係勁過鬼膠,但鬼膠同鼬差唔多,所以海勁過卡西係正常 ...
但我5by你-.-
鬥獸棋入面
鼠比貓食
貓比象食
象比鼠食
甘難道鼠>貓?貓>象?
邊有得甘樣比
作者: bbwarrior    時間: 2012-2-18 07:50

引用:
原帖由 orangejuice 於 17/2/2012 06:57 PM 發表
卡卡西的神威, 能打中人便是穩勝,  ...
樓主有D幼稚

Q1︰寫輪眼的能力強如天照, 不也是被雷影避了?
A︰強如天照? 點強如天照? 應該話可以發動天照! 睇死人咩! 仲有邊個話雷影避到天照? 佢隻左手食晒天照都話避到?

Q2︰強如須佐之男, 不也是被雷影打穿?
A︰你有見過雷影打穿盔甲級須佐能乎?
作者: .SaKel    時間: 2012-2-18 09:42

不要傻好吧未打過 你就話勁過佢
作者: bbwarrior    時間: 2012-2-18 10:39

引用:
原帖由 orangejuice 於 17/2/2012 11:42 PM 發表

第八門可以超越影級
第七門已到達影級
神威可以即刻出招? 唔覺, 卡卡西打迪達拉都瞄左好耐先打中, 仲要係吸唔中成個人,
點解你認為神威出得快?
阿凱打人也不必近距離打人, 何來會觸電? 你有無睇最新動畫招晝虎or以 ...
神威可以即刻出招? 可以! 5係既話佩恩飛釘佢就死左啦!

點解你認為神威出得快? 神威出得5快支Missile炸死左丁次啦
作者: orangejuice    時間: 2012-2-18 10:50

引用:
原帖由 bbwarrior 於 2012-2-18 07:50 發表

樓主有D幼稚

A︰強如天照? 點強如天照? 應該話可以發動天照! 睇死人咩! 仲有邊個話雷影避到天照? 佢隻左手食晒天照都話避到?

Q2︰強如須佐之男, 不也是被雷影打穿 ...
無錯佢係避到, 唔記得雷影心急要殺佐助才硬食他的天照?
難道你認為須佐之男不會穿? 再者卡卡西也沒有須佐之男
作者: orangejuice    時間: 2012-2-18 10:50

引用:
原帖由 bbwarrior 於 2012-2-18 10:39 發表

神威可以即刻出招? 可以! 5係既話佩恩飛釘佢就死左啦!

點解你認為神威出得快? 神威出得5快支Missile炸死左丁次啦
又唔見佢打抽達拉出得咁快既? 如果佢招神威咁好, 我肯定佢已經成為火影世界最屈機的人, 連萬花筒都無佢咁勁
引用:
原帖由 .SaKel 於 2012-2-18 09:42 發表
不要傻好吧未打過 你就話勁過佢
作者一定會說他們是平手, 但從各方面去分析, 阿凱都是比卡卡西強

作者: bbwarrior    時間: 2012-2-18 10:58

引用:
原帖由 orangejuice 於 18/2/2012 10:50 AM 發表

又唔見佢打抽達拉出得咁快既? 如果佢招神威咁好, 我肯定佢已經成為火影世界最屈機的人, 連萬花筒都無佢咁勁
迪達拉果場係卡卡西第1次用神威,出招慢左D唔奇,之後佢熟左用萬花筒寫輪眼,以後出神威都會好快(無論啓動神威同將目標吸走都咁快),5係既話佩恩同佐助既攻擊已經殺左卡卡西2次
作者: orangejuice    時間: 2012-2-18 11:02

引用:
原帖由 bbwarrior 於 2012-2-18 10:58 發表

迪達拉果場係卡卡西第1次用神威,出招慢左D唔奇,之後佢熟左用萬花筒寫輪眼,以後出神威都會好快(無論啓動神威同將目標吸走都咁快),5係既話佩恩同佐助既攻擊已經殺左卡卡西2次 ...
卡卡西當時只抱住搏一鋪的心態....在寫輪眼的眼下, 飛彈速度不算是很快,
所以我說, 除非卡卡西的寫輪眼像面男一樣有時空忍術或者練了飛雷神之術, 他們才可以算是平手...
只有時空忍術才能讓卡卡西的雷切攻擊最有效發揮,
因為卡卡西的查克拉在很多時候出現不夠用的情況

卡卡西還有能力練這些忍術, 但是凱就沒有...
為了公平起見, 所以現時黎講卡卡西是比阿凱弱

作者: Mania    時間: 2012-2-18 12:17

引用:
原帖由 bbwarrior 於 2012-2-18 07:50 發表

樓主有D幼稚

Q2︰強如須佐之男, 不也是被雷影打穿 ...
智少陣啦
雷影點會避唔到天照?
仲有呀 爆左八門你覺得卡卡西跟到咩?_?
作者: orangejuice    時間: 2012-2-18 12:53

引用:
原帖由 Mania 於 2012-2-18 12:17 發表

智少陣啦
雷影點會避唔到天照?
大家理性討論, 又唔可話人智少陣既
作者: 斷玉    時間: 2012-2-18 13:25

影唔影級....
我覺得已經係哂氣....
除左雷影同火影3代4代....
真係唔覺得其他都可以叫影級
甚至應該話...已經無"影級"呢支歌仔唱

照理應該係卡卡西勁d
始終佢都瞳術~精神控制~環境扭曲

除非禁術八甲解開之後~
速度上~連寫眼輪都追唔到
咁應該會係凱win~話哂都叫禁術
作者: [KinGeR]KinG.    時間: 2012-2-18 13:33

勁過卡卡西
點勁都係你啲睇法姐
作者: bbwarrior    時間: 2012-2-18 14:00

其實呢,根本無得比較︰

凱係玩體術,講緊身體能量;卡卡西玩忍術,講緊精神能量。

2個都5同世界,如果鬥力量,凱勁D;如果鬥智慧,卡卡西勁
作者: orangejuice    時間: 2012-2-18 14:06

引用:
原帖由 bbwarrior 於 2012-2-18 14:00 發表
其實呢,根本無得比較︰

凱係玩體術,講緊身體能量;卡卡西玩忍術,講緊精神能量。

2個都5同世界,如果鬥力量,凱勁D;如果鬥智慧,卡卡西勁 ...
我成日覺得阿凱係深藏不露, 智慧不會輸給卡卡西
大智若愚
你睇佢好似好智障咁, 其實原來好有腦
作者: 霸氣小飛象    時間: 2012-2-18 14:08

凱得體術
卡卡西有忍術 幻術

卡卡西招式多變
凱單調攻擊 + 上凱無進步空間了吧?
卡卡西眼還有很大的空間
作者: bbwarrior    時間: 2012-2-18 14:10

引用:
原帖由 orangejuice 於 18/2/2012 02:06 PM 發表

我成日覺得阿凱係深藏不露, 智慧不會輸給卡卡西
大智若愚
就算佢好有腦,同卡卡西比腦又點呢
作者: tommylin95    時間: 2012-2-18 14:55

引用:
原帖由 orangejuice 於 2012-2-17 18:57 發表
如果認真打我覺得會凱贏- - 作者話佢地平手係因為作為同一個忍村既忍者切磋下姐- - 所以先平手

作者: 霸氣小飛象    時間: 2012-2-18 15:00

其實無得比 .. 要問作者
作者: cakehang    時間: 2012-2-18 17:52

其實唔好成日討論埋d咁既野
始終作者玩能哂
培恩夠勁過鳴門洛
點解培恩會輸?
作者: Edwin_Al    時間: 2012-2-18 19:18

引用:
原帖由 cakehang 於 2012-2-18 17:52 發表
始終作者玩能哂
培恩夠勁過鳴門洛
點解培恩會輸?
因為作者寫佢輸咪輸
作者: orangejuice    時間: 2012-2-18 20:48

引用:
原帖由 [KinGeR]KinG. 於 2012-2-18 13:33 發表
勁過卡卡西
點勁都係你啲睇法姐
咁我下次出一個post叫宇智波斑勁過猿飛木葉丸啦,
你又點睇? 佢地無打過, 就算我講咩野都係我的睇法姐
所以得出的結論是宇智波斑的實力和木葉丸相同
作者: 絕    時間: 2012-2-18 21:10

引用:
原帖由 orangejuice 於 2012-2-17 18:57 發表
忍術個範圍咁大,無可能一項項咁比,如果計整體係卡卡win,你有睇上果幾習動畫有講卡卡西同凱 平日比賽卡卡嬴次數多過凱,就好似平時測驗都係卡卡win 到左考試唔通會凱win,有得一個可能,就係主角論
作者: tommylin95    時間: 2012-2-18 21:23

引用:
原帖由 cakehang 於 2012-2-18 17:52 發表
始終作者玩能哂
培恩夠勁過鳴門洛
點解培恩會輸?
培恩輸係因為長門用天道全力出左神羅天怔 暫時用唔到天道既力量
作者: BSL    時間: 2012-2-18 22:05

凱呢..就其實唔係得體術既...
另外
凱勁過卡卡西
so what...
嗚人才是主角...
不過呢..
影級其實包括好多野既...
力量只是其一
作者: orangejuice    時間: 2012-2-18 22:09

引用:
原帖由 於 2012-2-18 21:10 發表

忍術個範圍咁大,無可能一項項咁比,如果計整體係卡卡win,你有睇上果幾習動畫有講卡卡西同凱 平日比賽卡卡嬴次數多過凱,就好似平時測驗都係卡卡win 到左考試唔通會凱win,有得一個可能,就係主角論 ...
在戰鬥方面阿凱比卡卡西出色,
又比卡卡西搞笑
跑步更加無可能卡卡西與阿凱有相同速度, 因為阿凱平時受到不是人類能承受的訓練
好多比賽都覺得阿凱是在讓卡卡西

作者: 霸氣小飛象    時間: 2012-2-18 23:51

引用:
原帖由 orangejuice 於 2012-2-18 22:09 發表

在戰鬥方面阿凱比卡卡西出色,
又比卡卡西搞笑
跑步更加無可能卡卡西與阿凱有相同速度, 因為阿凱平時受到不是人類能承受的訓練
好多比賽都覺得阿凱是在讓卡卡西 ...
凱甘熱血既人 唔會讓賽的
比搞笑?
不如鬥令仔?

何以見得
作者: orangejuice    時間: 2012-2-19 00:02

引用:
原帖由 霸氣小飛象 於 2012-2-18 23:51 發表

凱甘熱血既人 唔會讓賽的
比搞笑?
不如鬥令仔?

何以見得
鬥令仔無用, 卡卡西又無真樣比你睇,
再者, 令仔都無咩用...因為唔可以增加動畫中的趣味性
唔通你見到一個角式好靚仔, 就會覺得套漫畫/動畫好睇左?

佢訓練寧次同天天, 他們都受不了阿凱要求嚴峻的訓練,
有次輸佐就倒立行木葉好多個圈, 還有很多不能盡錄
咁仲唔係人類不能承受的訓練?

阿凱會唔會讓賽好難講, 因為作者形容阿凱受訓的強度, 與卡卡西比賽的結果不成正比,
加上一些猜拳都可以當作比賽, 好難反映阿凱的真正實力, 阿凱視卡卡西為伙伴, 也不必太認真比試,
認真比試就會演變成對鬼鮫的戰況, 阿凱就會變得非常可怕

詳見http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=495957&page=1#pid4794132

作者: BSL    時間: 2012-2-19 00:20     標題: 回復 35# 的帖子

果幾張漫畫呢...好似同人黎既
作者: orangejuice    時間: 2012-2-19 00:28

引用:
原帖由 BSL 於 2012-2-19 00:20 發表
果幾張漫畫呢...好似同人黎既
也不是, 這是因為原作也強調阿凱受訓的強度是很誇張,
所以q版火影也有提及, 我也可以舉原作的例子, 不過比較麻煩,
還是q版的比較易找到
作者: TSZ_0202    時間: 2012-2-19 02:40

雖然我都覺得阿凱勁過卡卡西
但係我比較鐘意卡卡西
作者: orangejuice    時間: 2012-2-19 07:08

引用:
原帖由 TSZ_0202 於 2012-2-19 02:40 發表
雖然我都覺得阿凱勁過卡卡西
但係我比較鐘意卡卡西
卡卡西都幾型, 也難怪會受到很多人歡迎
而我覺得阿凱好傻, 有時搞下笑, 火影無左佢唔得
作者: 霸氣小飛象    時間: 2012-2-19 11:59

引用:
原帖由 orangejuice 於 2012-2-19 00:02 發表

鬥令仔無用, 卡卡西又無真樣比你睇,
再者, 令仔都無咩用...因為唔可以增加動畫中的趣味性
唔通你見到一個角式好靚仔, 就會覺得套漫畫/動畫好睇左?

佢訓練寧次同天天, 他們都受不了阿凱要求嚴峻的訓練,
有次輸佐就 ...
此言差矣.一個動漫既角色靚仔/女 有一定的吸引力
阿凱未認真? 你幾時見過佢地對決時 卡卡西開眼?
作者: 你J左未    時間: 2012-2-20 20:35

我覺得海 勁少少
作者: chunEX    時間: 2012-2-20 21:01

引用:
原帖由 Mania 於 2012-2-18 12:17 發表

智少陣啦
雷影點會避唔到天照?
點睇都似係樓主分身
作者: orangejuice    時間: 2012-2-20 21:40

引用:
原帖由 你J左未 於 2012-2-20 20:35 發表
我覺得海 勁少少
點睇都覺得你係樓主分身
作者: 不死的金川    時間: 2012-2-20 23:04

引用:
原帖由 orangejuice 於 2012-2-17 23:42 發表

第八門可以超越影級
第七門已到達影級
點解你認為神威出得快?
阿凱打人也不必近距離打人, 何來會觸電? 你有無睇最新動畫招晝虎or以 ...
個陣都話明佢岩岩先學到用隻新眼
用左之後透左十日
你再對比返偑恩同卡卡西
卡卡西用神威...粒釘馬上消失左
自己仲插埋水
呃左偑恩
作者: 不死的金川    時間: 2012-2-20 23:07

引用:
原帖由 orangejuice 於 2012-2-18 14:06 發表

成日覺得阿凱係深藏不露, 智慧不會輸給卡卡西
大智若愚
原黎係咁
作者: orangejuice    時間: 2012-2-21 00:44

那招真的唔快, 我的直覺話我知那招無進步過, 明顯這一招是需要預知物體行徑再準一段時間才能把物體吸走, 不能預知或不能看見的體術便沒有效果。加上出一次會虛脫然後入醫院休息咁耐 你話佢可以練幾多次?
作者: KaI-S!nG    時間: 2012-2-21 07:31

木葉八色 送比大家

牙旗木朔茂(卡卡西的老爸)
火影忍者故事裡最強的忍者,比三代有過之而無不及。連三忍都要給他幾分面子。大戰時期,幾乎各國的頂尖高手都死在他的手上。因此各國下令,任務中如果遇到白牙,可以立刻放棄任務。任務失敗不與追究。金色閃光一直以白牙為目標,雖然也成為了頂尖的忍者,但是實力卻遠在白牙之下。白牙兒子卡卡西,因為父親死時年齡太小,所以沒能繼承父親超高級的忍術。父親死後他一直恨父親,直到他的同伴為了救他犧牲了自己,臨死前把自己的寫輪眼送了自己,他才感覺父親才是最偉大的忍者。

蒼藍野獸(阿凱的老爸)
木葉體術專家,可以隨意開啟八門盾甲,並且控制查克拉流量,是日向一族少數的敬畏者之一。速度緊次與金色閃光,比白牙的速度都要出眾。在一次任務中,因查克拉釋放過量和敵人交戰,導致生命垂危。白牙為救他放棄任務給木葉帶來了嚴重損失,白牙遭到了村裡人的唾棄,他也對白牙唾棄,白牙因承受不了壓力自殺,他感到後悔莫急。

黑夜舞者(月光疾風的父親)
又一個全能忍者,性格異常沉著。刀法出眾,實力在八色忍者之末

紅色夕陽(夕曰紅的父親)
木葉最偉大的兩個幻術忍者之一,他的幻術就連萬華鏡寫輪眼都無法反彈。而且可以將幻術佈滿某個地區,給敵人布下陷阱。只有白牙曾經破掉他的幻術。另一個是鞍馬一族的代表。

以下是其餘4色的介紹..想看嗎??嘿嘿...回帖先吧

本文隱藏的內容

橙水(二代目火影的孫子,身份未知)
木葉史上的水遁術專家,水遁術威力跟二代火影不相上下。威力足以瞬間毀掉一個村莊甚至一個地區。

紫宵(御手洗紅豆的叔叔,前暗部首領)
一個可怕的全能忍者,擁有控制三種性質忍術的能力。緊輸給過白牙。

綠苗(三代目火影的兒子,猿飛新之助)(名字待考證)
繼承了三代各種高級忍術。並且成為了木葉土盾術專家。他的土盾擁有山崩地裂的威力,讓所有敵人感到恐懼。他的火盾緊次與宇智波一族。

黃色閃光  (四代目火影)
木葉最偉大的時空轉移術使用者。被他殺的敵人只能看見金光一閃就丟了性命,大戰時期各個村莊為了減少傷亡下令見到金色閃光必須立刻撤退,不許交戰。

我諗大家會有其他睇法
作者: orangejuice    時間: 2012-2-21 09:34     標題: 回復 47# 的帖子

我上網搵到原來係同人原創
因為我都感到奇怪, 因為火影動漫都很少談及白牙和阿凱的父親
甚至沒有提及阿凱的父親
作者: ╭DeviL★鳴    時間: 2012-2-21 12:16     標題: 回復 47# 的帖子

w0w 正野0.0邊道搵0.0
作者: 神風戰士4D    時間: 2012-2-21 17:45

講左好多次 作者作咩你都要去睇
作者: orangejuice    時間: 2012-2-21 19:27

你可以試想象阿凱的非正常人類訓練, 在平時(未爆八門)力量已經大過或者等於綱手的拳擊,
不要忘記小李把身體的鋼甲脫下時, 鋼甲的重量在地上造成一個很深的坑
而家阿凱仲要爆埋八門, 威力根本無法想象
佢的拳擊可以壓縮空氣, 造成壓力彈係一件好合理的事

作者: TSZ_0202    時間: 2012-2-21 19:35

引用:
原帖由 KaI-S!nG 於 2012-2-21 07:31 發表
木葉八色 送比大家

牙旗木朔茂(卡卡西的老爸)
火影忍者故事裡最強的忍者,比三代有過之而無不及。連三忍都要給他幾分面子。大戰時期,幾乎各國的頂尖高手都死在他的手上。因此各國下令,任務中如果遇到白牙,可以立刻放棄任務 ...
可能兜都番生埋白牙....話唔定到時佢教卡卡西新招..
作者: orangejuice    時間: 2012-2-21 19:44

引用:
原帖由 TSZ_0202 於 2012-2-21 19:35 發表

可能兜都番生埋白牙....話唔定到時佢教卡卡西新招..
係又好, 我都係根據睇完動畫的感覺而覺得阿凱比卡卡西強,
而不是本身對阿凱好感而說的
本人也期待卡卡西會有更出色的忍術
作者: [深邃]AE86    時間: 2012-2-21 19:44

丫凱好似勁過卡卡西..
丫凱好似練成吾怕寫輪眼丫ma...
同埋佢d招 卡卡西複制吾到
速度又丫凱快d....
作者: orangejuice    時間: 2012-2-21 19:47

八尾尾獸化都打唔贏的鬼鮫,
阿凱一個搞店
仲要同樣在水中戰鬥
也不必說鬼鮫當時沒有鮫肌在手,
鬼鮫被認為是有尾獸級查克拉, 精通各樣水遁忍法的人

作者: BSL    時間: 2012-2-21 20:57     標題: 回復 55# 的帖子

但係鬼交當時身體好弱....

同埋8尾都唔係打唔贏鬼交...(純粹8尾弱智)
作者: orangejuice    時間: 2012-2-21 21:24

引用:
原帖由 BSL 於 2012-2-21 20:57 發表
但係鬼交當時身體好弱....

同埋8尾都唔係打唔贏鬼交...(純粹8尾弱智)
睇動畫係講鬼鮫吸左八尾的查克拉再同阿凱打
最後鬼鮫用的大技也不見得是小兒科

作者: 不死的金川    時間: 2012-2-22 19:50

其實嗌黎有乜用? .
作者: orangejuice    時間: 2012-2-22 20:34

引用:
原帖由 不死的金川 於 2012-2-22 19:50 發表
其實嗌黎有乜用? .
沒有用, 此post已完
作者:   .gIN_v    時間: 2012-2-23 20:16

速度就是力量
你有被光速踢過嗎?
作者: 霸氣小飛象    時間: 2012-2-23 20:59

引用:
原帖由   .gIN_v 於 2012-2-23 20:16 發表
速度就是力量
有被光速踢過嗎?
擬人法
作者: 呀東☆    時間: 2012-2-23 21:36

唔好講啦  作者話事啦
作者: NiGhTskY_    時間: 2012-2-24 11:09

卡卡西隻眼可能做出克制體術既技咼
作者: M群﹒    時間: 2012-2-24 15:57

邊個勁d 只有作者先知

作者: 霸氣小飛象    時間: 2012-2-24 16:19

引用:
原帖由 NiGhTskY_ 於 2012-2-24 11:09 發表
卡卡西隻眼可能做出克制體術既技咼
以當年下忍的佐佐和小李就知咩事 跟唔上速度
作者: orangejuice    時間: 2012-2-24 17:33

最新一集, 阿凱招晝虎實在太勁
未見過過卡卡西d技可以有咁既威力
卡卡西太依賴寫輪眼, 真正的強者是會像四代火影/水影/雷影/土影一樣沒有寫輪眼都有自己的獨門絕技...
加上擅用寫輪眼, 甚至擁有更高級的寫輪眼已經有兩個人, 卡卡西甚至在他們之下...
佐佐使用的千鳥雷切, 在形態變換上比卡卡西更為出色, 甚至發展出麒麟此一絕技
我只想道出卡卡西若果沒有自己的獨門絕技, 將會變成可有可無的角色..
阿凱就有了, 現在不見得卡卡西有...
作者: 霸氣小飛象    時間: 2012-2-24 19:34

最新一集, 阿凱招晝虎實在太勁
未見過過卡卡西d技可以有咁既威力
卡卡西太依賴寫輪眼, 真正的強者是會像四代火影/水影/雷影/土影一樣沒有寫輪眼都有自己的獨門絕技... 雷切
加上擅用寫輪眼, 甚至擁有更高級的寫輪眼已經有兩個人, 卡卡西甚至在他們之下...  合理,鼬是天才忍者 佐得到永眼 卡西又不是正宗血統
佐佐使用的千鳥雷切, 在形態變換上比卡卡西更為出色, 甚至發展出麒麟此一絕技
我只想道出卡卡西若果沒有自己的獨門絕技, 將會變成可有可無的角色..
阿凱就有了, 現在不見得卡卡西有...
作者: sIuˇHanG    時間: 2012-2-25 00:20

我淆卡卡西替身術都玩死阿凱
一野真身就係另一邊神威佢8 下一輯見啦阿凱哥
作者: 帥小雞XD    時間: 2012-2-25 08:38

有力量沒智慧   又能如何,,,
用小聰明,也可以小強弄死人類
作者: sIuˇHanG    時間: 2012-2-25 21:31

引用:
原帖由 帥小雞XD 於 2012-2-25 08:38 發表
有力量沒智慧   又能如何,,,
用小聰明,也可以小強弄死人類
完全中左獅子老虎同人類ge關係
作者: orangejuice    時間: 2012-2-26 00:02

不能說阿凱是蠢人,
如果真係很蠢就不會懂得用通靈術做踏腳石, 然後去追鬼鮫
真的蠢就不會自創一套應付寫輪眼幻術的技巧
阿凱很多時會立刻開第六門, 而不是逐步開啟八門試探,
可見阿凱會憑對方的實力, 地理環境作出合適的戰術
作者: ★曉﹏佩恩    時間: 2012-2-26 14:33

凱開左7門都仲咁生猛, 未死死下, 堅係幾勁
作者: 霧殺LK    時間: 2012-2-26 16:34

猶如初代打斑
        (8門)   (萬花筒寫輪眼)
作者: 峰仔=)    時間: 2012-2-26 22:14

感覺上係平等
好難比較
作者: MorTaL|豬豬    時間: 2012-2-26 22:17

開8門 秒左佢
作者: LoNeLy賢    時間: 2012-2-26 22:24

兩敗俱傷
作者: jamieak47    時間: 2012-2-27 17:24

好難比較架wo     ==
作者: 帥小雞XD    時間: 2012-2-28 11:44

加埋都吾夠鳴人打,,算啦,唔好比較啦,`
作者: 丫咩嗲    時間: 2012-2-28 21:24

爆門D速快定時空間快
作者: NiGhTskY_    時間: 2012-2-29 00:09

引用:
原帖由 帥小雞XD 於 2012-2-28 11:44 發表
加埋都吾夠打,,算啦,唔好比較啦,`
主覺冇敵論 鳴人係火影入面先係大佬
作者: MeSs!    時間: 2012-3-14 23:11

阿凱 用八門遁甲第六門...就可以嬴卡卡西,,,

因為 第六門連...鬼鮫都可以打嬴...

但係代價是死亡~"~   OR  殺不到卡卡西就=自取滅亡

卡卡西=勝在萬花華寫輪眼 看穿任何體術(阿凱既技能)

即是...阿凱沒有友死卡卡西既心...就不可能嬴XD
作者: 峰仔=)    時間: 2012-3-14 23:25

引用:
原帖由 MeSs! 於 2012-3-14 23:11 發表

即是...阿凱沒有友死卡卡 ...
所以冇得比
作者: orangejuice    時間: 2012-3-15 00:33

宇智波斑都說了要用肉搏才能將他打趴, 你們還在討論什麼??

作者: tommylin95    時間: 2012-3-15 14:23

引用:
原帖由 MeSs! 於 2012-3-14 23:11 發表

即是...阿凱沒有友死卡卡 ...
卡卡西係可以睇到凱既動作 但係睇到又點卡卡西可以跟到開左6門凱既速度?
作者: chunEX    時間: 2012-3-15 18:10

真係睇邊個起手先  先下手為強
凱中左卡卡西神威 卡卡西咪羸
凱先開八門  亦可秒左卡卡西
作者: A-Lin☆    時間: 2012-3-15 18:15

我覺得卡卡西係勁d-0-
作者: jamieak47    時間: 2012-3-15 18:39

動畫咩唔系講過邊個勁d架咩   
明明系卡卡西= =
作者: tommylin95    時間: 2012-3-15 18:59

凱既基本速度 卡卡西都已經跟唔到la 神威又點會打得中凱呀- -
作者: ゞ.__.hEyJa!    時間: 2012-3-15 19:56

咁的確係wo
作者: [SPY]-Mr.I    時間: 2012-3-20 11:35

睇能力啦

由同凱打
由同卡卡西打

一樣都必輸,邊個快輸d?
吾洗問都知係凱一開波吾夠3秒鐘比人月讀左啦
作者: A-Lin☆    時間: 2012-3-20 16:44

我覺得卡卡西係勁個阿凱
作者: orangejuice    時間: 2012-3-20 17:23

引用:
原帖由 A-Lin☆ 於 2012-3-20 16:44 發表
我覺得卡卡西係勁個阿凱
卡卡西是虛構人物
阿凱是根據已故武術家李小龍而設計的角色
你話邊個勁d喇
我就認為中國武術博大精深, 遠勝於日本忍術
如果作者無意羞辱中國武術,
那麼體術和忍術在火影世界應該是齊名的
現在來看, 阿凱已經達到體術的顛峰狀態
卡卡西的忍術卻不見得是顛峰, 因為還有更高級的寫輪眼存在

作者: SNSD♥泰妍    時間: 2012-3-20 17:50

寫輪眼好似勁d wo我覺得
作者: HaZarD-    時間: 2012-3-20 18:52

阿凱萬歲
作者: 暗黑☣守護    時間: 2012-3-21 13:13

阿凱開緊7門果陣中幻術
我會笑死
作者: him7922    時間: 2012-3-24 12:44

卡西的一招你88,神威,打敗了佩恩分身
作者: CrazY☆噎ㄝ    時間: 2012-3-24 20:30

講咁多都系0作用;'
全因冇可能-.-....
禁術。八門遁甲只系禁術一個.
你五好以為開完好似好勁咁.
人地一早講過有後遺症;=.=...
正常人冇經過凸別訓練我諗去到3門行一行都88?
一門。開門
二門。休門
三門。生門
四門。傷門
五門。杜門
六門。景門
七門。驚門
八門。死門<故明思意...
講返卡卡西.佢隻眼冇記錯系帶土死前既眼;
但佢五系宇智波族既人;佢冇可能開到須佐之男;仲有啊.
我睇左咁耐;卡卡西既曈術五似佐助同鼬咁;
兩兄弟都因為須佐之`男已令眼失去光明;
有冇諗過永恆寫輪眼都會有查克拉五夠既一日-.-....
同埋開到永恆寫輪眼既代價系;用自己最親既人既眼黎換;(其實系生命)
卡卡西只不過系普普通通既一個上忍姐-.-...
佢冇創到新忍術可以用幾個理由`解釋...
自從嗚人入左卡卡西班之後;已經冇哂時間;
點解講黎講去.講卡卡西同凱?
五講嗚人?五講小櫻?五講佐井?五講牙?五講嗚人D FRIEND?
一句講哂無聊
(以上為個人主觀意見:'D
作者: him7922    時間: 2012-3-25 00:55

樓上唔錯,但係佢地開主題的確係想睇下邊個勁D,講真,你鍾意邊個多D,就覺得邊個勁D架啦..
無聊呢向我同意
作者: orangejuice    時間: 2012-3-25 01:40     標題: 回復 97# 的帖子

因為有一集係講阿凱開了第六門打卡卡西,
卡卡西當時好似無受過傷咁, 這一點足以證明卡卡西應該能和阿凱打成平手
但是我又感到不合理, 即使卡卡西的寫輪眼能看到阿凱的動作
他的身體根本沒有可能及時反應,
別忘記, 阿凱開第六門, 一腳踢到鬼鮫飛起
雖然鬼鮫當時只有三成查克拉, 但反應和查克拉量都是不相關的兩回事
[youtube]RLbY6w2c838[/youtube]
阿凱次次爆八門的場面都是十分熱血激昂, 我都越來越喜歡這個角色
只想為他平反, 卡卡西沒有可能和阿凱打成平手
作者: A-Lin☆    時間: 2012-3-25 01:48

引用:
原帖由 orangejuice 於 2012-3-20 17:23 發表

卡卡西是虛構人物
阿凱是根據已故武術家李小龍而設計的角色
你話邊個勁d喇
我就認為中國武術博大精深, 遠勝於日本忍術
如果作者無意羞辱中國武術,
那麼體術和忍術在火影世界應該是齊名的
現在來看, 阿凱已經達到體 ...
但係卡卡西識寫輪眼wo而家講緊火影ja ma= =

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0