標題: [轉帖] 一條有關邏輯的思考題 [打印本頁]

作者: 可樂弟弟    時間: 2011-9-3 16:08     標題: 一條有關邏輯的思考題

黑先生、灰先生和白先生鬧交,佢地最後決定用槍法黎比試。
黑先生槍法最差,平均發三下得一下中
灰先生槍法一般,平均發三下有二下中
白先生係神射手,百發百中

為咗公平比式,佢地決定由黑先生開槍先,之後到灰先生(如果未死),再到白先生(如果未死),就係咁輪流,黑→灰→白→黑→灰→白....

咁如果你係黑先生,你會向邊個開槍??

唔好咁快知答案,諗下先啦,睇過或識答嘅同志5好講答案
作者: 吹水專用    時間: 2011-9-3 23:45

係咪向自己開搶
作者: 可樂弟弟    時間: 2011-9-4 09:03

錯啦 估多次=]
作者: tony987852    時間: 2011-9-4 12:30

天。
作者: S!U乂SH★ue    時間: 2011-9-4 12:44

白先生???   百發百中
作者: 夜夢§消逝    時間: 2011-9-5 07:45

白先生LO,,一定係佢!!
作者: 呀東☆    時間: 2011-9-5 12:12

白先生囉.     

殺灰先生,唔一定中但可保白先生殺灰先生先,但殺白先生,殺唔死佢就殺黑.
作者: 可樂弟弟    時間: 2011-9-8 20:33

錯唔係白先生
作者: LH.YeunG    時間: 2011-9-11 13:54

白先生
黑先生、灰先生和白先生鬧交
黑先生、灰先生一組同 白先生鬧交
作者: Oo之戀oO    時間: 2011-9-15 11:27     標題: 回復 4# 的帖子

4樓已經系答案

不過好似好多人唔明
作者: Iridescent.    時間: 2011-9-15 22:06     標題: 回復 10# 的帖子

咁就快d人搵人解答啦
作者: zacha596    時間: 2011-9-19 17:40

向邊個開槍都無所謂
因為佢有3分1機率打得中
有3個人 佢射中人既機率就變左100%

or
如果我係黑先生,把槍係我手,我一定會亂槍掃射白先生同灰生先 多謝
作者: Oo之戀oO    時間: 2011-9-30 16:34

如果你地數學有教概率
尼條會系一個好好ge題目
返去問你數學老師吧
作者: 阿燐    時間: 2011-10-1 21:44

黑射地下 若唔中 姐係佢下個機會就係1/2
咁呢灰就一定射白 因為佢知白實射佢(白唔射佢實死硬)
白死左既話 咁黑就一定win
灰死左既話都仲可以有1/2既機會
作者:  ゞ.__κJa1.    時間: 2011-10-5 20:19

問到9唔搭8
作者: 助手紅莉栖    時間: 2011-10-11 23:20

假設黑先生,佢開三槍,其中一槍必中,咁姐係有兩槍不中,

基本上佢射邊個都只有25%既生存機率,所以呢25%由天決定

1)1/3機會射唔中白先生,咁白先生下一個就必定殺掉灰先生,
    下一槍既黑先生會得返1/2機會,一中就有機會生還,唔中就阿里吉多
2)1/3機會射中白先生,咁下個就由灰先生下手,灰先生有1/2機會射中,
    一係就秒你殺,一係就秒唔到,但灰先生仲有機會生存,因為黑先生下一槍係1/2

1)1/3機會射唔中灰先生,咁都係睇灰先生做化,灰先生射得中,就由你殺灰先生,不過又係
  變返1/2機會
2)1/3機會射中灰先生,但你必死,下一個白先生必殺也

所以講到尾,如果黑先生揀既話當然揀白先生射先,聽天由命,但樓主話錯,但邏輯上係冇錯
作者: 末日§愛    時間: 2011-10-14 23:08

向邊個開槍都無所謂

為咗公平比式,佢地決定由黑先生開槍先,之後到灰先生(如果未死),再到白先生(如果未死),就係咁輪流,黑→灰→白→黑→灰→白....

(如果未死) 姐係話黑先生和灰先生會打唔中 到白先生架話 正常會打灰先生

黑先生槍法最差,平均發三下得一下中
灰先生槍法一般,平均發三下有二下中
白先生係神射手,百發百中

佢(白先生)要保命架話 佢唔會去打槍法最差個個.
作者: zacha596    時間: 2011-10-25 16:48

重睇題目,諗起一樣野
我地可能比樓主誤導左.....--->(如果未死),會向邊個開槍<----

一開頭果句:---->黑先生、灰先生和白先生鬧交,佢地最後決定用槍法黎比試

比試者 又唔係射人,佢地每一個人都會向槍靶開槍
作者: 助手紅莉栖    時間: 2011-10-26 00:12

係WO,咁簡單既野竟然無留意到
因為如果係玩射人既話條題目根本冇答案
作者: ﹑皇.ゞ    時間: 2011-11-6 03:10

點解我完全唔明你地D解答= =

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0