標題: [轉帖] 》估 下 系 咩 動 物 ? [打印本頁]

作者: fa    時間: 2007-9-7 17:43     標題: 》估 下 系 咩 動 物 ?

佢 岩 岩 出 世 你 地 估 下 系 咩 動 物 @@"

如 果 要 求 開 估 多 個 5 個 人 我 就 開 估 啦 =]

細 細 隻 好 鬼 死 得 意 >_<"
作者: 『prince』    時間: 2007-9-7 18:02

馬嬲.......
作者: 影子|川爺    時間: 2007-9-7 18:27     標題: 回復 #2 『prince』 的帖子

同意樓上....因為我見到隻蕉 = =
作者: KaiBer    時間: 2007-9-7 19:28

mouse?    
作者: fa    時間: 2007-9-7 19:59

2 個 都 錯
作者: 影子|川爺    時間: 2007-9-7 20:04     標題: 回復 #5 fa 的帖子

錯!!!!!!
唔通係"袋鼠"!!!!!
作者: MarcoK    時間: 2007-9-7 20:09

刺蝟       ?  
作者: mong_928    時間: 2007-9-7 20:33

細細隻就開左眼....姐係唔方會大得去邊啦...可能係咩鼠/咩水瀨個D?
作者: fa    時間: 2007-9-7 22:04

仲 未 有 人 估 中 。
作者: 暗.楓    時間: 2007-9-7 22:09

異型馬嬲          = ]
作者: tonypk    時間: 2007-9-7 22:47

異型...................
作者: Siu星_b    時間: 2007-9-7 22:54

哥斯拉 =}}

慢慢變大
作者: fanfanchau    時間: 2007-9-7 23:22

Monkey!個樣好似
作者: fa    時間: 2007-9-7 23:33

再 講 一 次 唔 系 MONKEY =3="

仲 未 有 人 估 中 -﹏-"
作者: 影子|川爺    時間: 2007-9-7 23:39

田鼠 orz.....
今次仲唔岩!!!
作者: fa    時間: 2007-9-7 23:49

哩 隻 野 你 地 可 能 都 未 見 過 ,

開 估 比 你 地 知 啦 : )

佢 就 系 叫 做 侏 獴

界: 動物界 Animalia

門: 脊索動物門 Chordata

綱: 哺乳綱 Mammalia

目: 食肉目 Carnivora

科: 獴科 Herpestidae

屬: 侏獴屬 Helogale

侏獴(學名 Helogale parvula),是非洲的一種小型食肉動物,屬於獴科(Herpestidae)。

特徵

侏獴是一種典型的獴,尖頭,小耳,長尾,肢短,爪長,比一般的獴要小許多。
一般體長18-28厘米,體重210-350克。

體毛柔軟,一般為紅棕或深褐色,四肢和腹部顏色較淺。
背部有斑點。

分佈與棲息地

侏獴是一種溫順的動物,主要生活在乾燥的草地、開闊的森林或灌木地區,有時也靠近建築物。
它們最高可住在海拔2000米的地方。
侏獴分佈在東非到中南非洲的廣大的地區。

行為

侏獴一般在夜間活動,是群居動物。種群的數量從2到20頭不等。
雌獴的數量要比雄獴多,有嚴格的等級,有一對領頭獴。
領頭的雌獴是整個種群的領導,雄獴則主要負責勘探附近的情況。
只有領頭的雌獴有權力生養幼獴。侏獴的妊娠期為53天,一胎產六仔。

食物

侏獴以昆蟲(主要是白蟻、草蜢以及蟋蟀)、蜘蛛、蠍子、小蜥蜴、小鳥和小鼠,有時也吃水果。

作者: 影子|川爺    時間: 2007-9-8 00:02     標題: 回復 #16 fa 的帖子

哇....你唔好再出難d =口="

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0