標題: 魔術區加分活動 [打印本頁]

作者: CoOLNoVer    時間: 2011-6-24 14:57     標題: 魔術區加分活動

係呢到寫出你對魔術的睇法同埋感想
加分會以字數黎作準則
希望大家可以多D黎魔術區  

活動會係明天8點結束
作出更新:以一百字為限,低過100字不會評分

作者: -YiN.    時間: 2011-6-24 15:08

雖然我知到魔術只係一個掩眼法 但係我睇到既時候 有無窮既快樂同開心 但係最可惜既係 魔術係唔可以比人知點玩...我起初睇既一個魔術 係一個好簡單既撲克牌魔術 係係我唔開心既時候 我爸爸表演比我睇既 睇完之後 我非常開心 以後 我一唔開心就會一個人玩魔術 會令我好開心....所以e家我會學魔術 我都想有更多人係魔術區放野出泥比我學下
作者: Yura♥志龍    時間: 2011-6-24 15:11

雖然魔術只係1種俺眼法
但好多我都覺得好神奇
曾經我想學魔術黎媾女
但係終於都係學吾成
最後唯有放棄
不過睇人變魔術都係1種好好既娛樂
如果有精彩既表演我都會為佢獻上掌聲
當我係網上睇到好睇既魔術
我都會比朋友睇下
大家傾下魔術
都幾開心架吾知點解魔術係好多人心目中一啲都吾反感

可能係因為魔術有佢特有的魅力

個個魅力就係令人期待既緊張同吾敢相信既真實
雖然我細細個就知魔術係昆人既
但係我無感到討論
反而學會世事無絕對同技能生巧既道理
而我都識幾個撲克牌既魔術
都係由網上既影片學的
做到五成左右
同朋友分享佢地都覺得好神奇
不過有次比人知左點整就比人笑
不過魔術都令到我地生活變得更愉快

希望魔術可以成為文化遺產haha
不過其實一講起魔術我就諗起nba (講笑

-end-

作者: ★瘋狂丶    時間: 2011-6-24 15:12

一直以來我都有一個想法,我想有咩就有咩,好似魔術甘。
魔術可以變好多野出黎,但要好多時間去練習先有好強大既結果。

同埋我覺得魔術系一樣好神奇既野,我諗呢個世界第一個人發明魔術佢一定好辛苦研究出黎。
不過我就覺得有d人太過懶叻而講埋D侮辱人地,羞恥佢地。
我最憎呢D人,點解佢地唔好好講D好既評語去鼓勵佢地?
無好鼓勵,何來得成就?

所以我只會敬重一些好既魔術師,而吾系一D自大既魔術師。
希望喜歡魔術師既同志都可以努力去學習啦,唔洗理會別人講咩。

作者: .SaKel    時間: 2011-6-24 15:14

我覺得 魔術 系孌幻莫測。
請相信魔術是一種科學  
科學,是經由以發現的事實與通則加以系統化,公式化累積而成的智慧
我相信魔術也可以找出最基本的元素加以統整

但魔術腦書中所彙整的魔術僅僅是"魔術"的冰山一角
魔術是有機體,它會成長,進化
:handshake
認定魔法這種東西根本就是無稽之談、癡人說夢、狗屁至極,比說天線寶寶不是腦殘還要好笑此類的人,就是「不相信不相信派」,以科學家居多。

這一派的人主張世界有魔法,但人們只是沒有發現,所以他們喜歡上鬼話新聞去談一些鬼話,希望找出真正的魔法來。一般來說這種人以政客最多。

到了 21世紀

感到 魔法 系活生生在的。:handshake
看魔水擂台 就知道吧。

作者: REMEMBER    時間: 2011-6-24 15:15

魔術係我細細個個陣 覺得不可思議
因為魔術師總可以用不同的手法
去騙過我的眼睛
長大開 都試過去學幾個魔術
有D成功 有D都當然唔成功
呃到人個陣 會有一陣既成功感
到左而家 雖然香港既魔術行業一直都唔算太成功
但最近連電視都有關於魔術既節目
令到我覺得開心
因為除左可以見識到新既魔術之外
都可以睇到至少魔術係仲有前途的
我最叻既就係硬幣魔法
但當知道左真相左之後 就會覺得其實沒甚麼大不了
但當我又去同其他人表演個陣
其他人都會大為人驚 大叫: 哇 去左邊呀 收埋左去邊
變多一次啦 想睇呀
我就會有一陣既成功感
但呢種成功感 只令我開心了一陣
我只學了魔術1個月 就沒有再去學了
可能是因為手指不太靈活吧
但我十分珍惜和懷念以前學魔術的日子
因為真的十分難忘
最後 雖然魔術交流區冇某些區咁熱鬧
但你做得板主 就表示你係有實力
希望你能把魔術區的人流帶動
更上一層樓

作者: jiffchan246    時間: 2011-6-24 15:28

魔術雖然係一種掩眼法的把戲
但魔術卻給人一個神秘和歡樂的
我小學果時都試過玩魔術  但都係d小魔術 冇乜睇頭
雖然睇表演d魔術都係果d道具
但係魔術師卻想想其他表演方式 令魔術更上一層樓
宜家比翠台都有魔術節目
見到香港的魔術也不差
又可以追求那種神秘感
可惜我唔係手眼協調的人
不然 我也可以成為帶給人們歡樂的魔術師

最後一句 求加分
作者: Ratkirani    時間: 2011-6-24 15:31

小時, 會覺得很神奇。
因為年少無知, 其實魔術只是一種掩眼法...
長大後, 已知是掩眼法, 仍覺得很神奇。
因為即使知道是掩眼法, 但魔術師竟能神奇地騙過觀眾雙眼。
將來, 我唔知..

欣賞魔術師既恆心,
正所謂台上一分鍾, 台下十年功..
要練成一門好既手藝需要花不少時間。
而且仲要站在台上表演, 亦要相當多既勇氣..
以下略...
作者: 紫風    時間: 2011-6-24 15:31

魔術給我的感覺是新奇 好玩
雖然我是外行人
只是看得見魔術師常常把物件變走
而我就在心中驚嘆
我認為魔術 是一種非常神奇既玩意
魔術令人驚嘆
就好像魔術大師David Copperfield
他的魔術手法令人嘆為觀止 在外行人的眼光看來
他是無所不能的
我也是David Copperfield的fans.

我的感想就只有咁多了
作者: 最終の作    時間: 2011-6-24 15:32

我都唔係話你
作者: REMEMBER    時間: 2011-6-24 15:33     標題: 回復 12# 的帖子

囧 你又唔指名道姓 點知姐 sorry
作者: 最終の作    時間: 2011-6-24 15:37

我話緊你個fd咋嘛         -x-
作者: 最終の作    時間: 2011-6-24 15:40

魔術自少就已經有所接觸.
不論在朋友身邊還是電影劇.
當時我覺得魔術真係好神秘好神奇
可以係頂帽到變隻白鴿出黎
心諗:哇.頂帽咁鬼細.點可能放到咁大隻既白鴿入去
搞到我誤會為真,
當然到了現在知道魔術只係一種障眼法.係假既
但我都會睇人表演魔術
即使知道係假既.
都仲係覺得好神秘(因為我唔識)
仲有可以帶給我無盡的快樂同驚喜.

最後一句,收唔收貨先

作者: REMEMBER    時間: 2011-6-24 15:43     標題: 回復 14# 的帖子

WHO IS MY FD ? say his name
作者: 最終の作    時間: 2011-6-24 15:46     標題: 回復 16# 的帖子

個你ic0n差唔多個個
作者: REMEMBER    時間: 2011-6-24 15:49

咁都唔一定係抄既
大家都對魔術有唔同既定義
作者: 最終の作    時間: 2011-6-24 15:52

你同你fd講聲吧.
比人減分就唔好啦- -
作者: REMEMBER    時間: 2011-6-24 16:23     標題: 回復 18# 的帖子

感謝你的提醒 已提醒
作者: [Fake]    時間: 2011-6-24 16:34

我細細個睇魔術.我真系睇到O晒咀
以為D魔術師真系用魔法變D野出黎
到左大個小小.我明白到魔術系掩眼法
就好想學.好想做一個魔術師
因為魔術好易可以帶比人開心同歡樂
所以我系網上面睇到D魔術都會帶比朋友睇
令佢地開開心心
作者: 卍日世里卍    時間: 2011-6-24 17:01

我地睇魔術都睇左好耐,
有好多種唔到既魔術,
唔之大家中意邊種呢,
我記得之前有套電影叫致命魔術唔知大家仲記唔記得呢,
魔術都可以拍電影,
你話係唔係勁先,
我念第時d魔術一定可以屈機到,
張個人係你面前比個人插死左,
然後係你後面行出黎,
魔術可以比大家感到快樂,
又可以比大家感到驚訝,
魔術係一樣好好既野,
最後,
我要同大家講既就係,
魔術師真係好鬼勁.
作者: SueM    時間: 2011-6-24 18:09

我很小的時候就有接觸到魔術,但那時還是個不懂事的小孩兒,也只覺得魔術很好玩,很神奇,根本沒有想過會喜歡它,學習它。
但是,在任何成功的後面都有讓人敬佩的刻苦,但是對於魔術而言,他的背後只有行內人自己才能夠體會得到,就像謙哥所說的一樣,魔術師都是孤獨一人的,但是他所創造出來的奇蹟卻是讓全世界人分享的!

作者: 愛影。揚仔    時間: 2011-6-24 19:23

我相信魔術對每一個人的定義也不同。有些人會認為魔術是一門賺錢的技能,亦有人會

認為魔術只是一種浪費時間的東西。可是對我來說,魔術不只是一種普通的技能。這更是

一種可以帶給別人快樂的技能。可是十分佩服那些魔術師。全因為他們的魔術也是經過無

數次的失敗換取回來的經驗。當然,令我最敬佩的魔術師並不是那些出神入化的技巧。而是可

以帶給別人快樂的魔術師。即使你的魔術達到神一般的級數,但帶不到別人快樂的感覺。那跟

一隻手指變兩隻手指的魔術有甚麼分別。個人認為,魔術的重點是要帶給別人快樂,並不是追

求甚麼高難度的技巧。感覺上現在有很多魔術師也有這種想法。我想他們也應該忘記了自己

學魔術的理由。總括而言,每一個成功的魔術師也是會經過無數次的失敗才會有成功。世界上

是沒有不勞而獲的事!

作者: ★Ck.Sky    時間: 2011-6-24 19:45

說到魔術~身邊一些朋友或是魔友不外乎喜歡討論一些職業魔術師或是找尋職業魔術師他們使用過的效果道具...
我自己常在想~這樣真的會進步?還是一眛的追隨其他魔術師的影子?
而且~現在的觀眾絕對不是笨蛋...你能上網拍或魔術店問效果道具...觀眾就真的不會去問或買?一字難
魔術如果是一門藝術~那就應該要發展個人的效果與特色才是
所以~我覺得~魔術要進步~應該要靠自己...
魔術只是1些把戲而已
你聽説過有幾個能靠魔術來吃飯的?
魔術只是一種用來休閒時表演給朋友看的玩具
所以買魔術是一种娛樂
作者: 50巴仙肥料    時間: 2011-6-24 19:56

細細個,老豆買左4張飛
一口大細去睇show
個次係我第1次睇魔術show
見到個魔術師將d白鴿係頂帽到變出黎
心諗:哇,好神奇呀!
係個次show之後
我開始不停咁練d魔術
我自問我變魔術無天份
但我無放棄,
1次唔得,就第2次
終於練好左我第1隻魔術:啤牌魔術
我個時好開心
我一番到學校,
就同d同學show自己練好個隻魔術
show完之後,個個o住個嘴,
問我點做到架?
我就緊係唔會教佢地啦a_a
個份感覺,永世難忘

到左e家,因為學業既關係
練魔術既次數越黎越小
但我最低限度都每星期2次

希望越黎越多人玩魔術啦!
作者: 汏曖☆尛柊    時間: 2011-6-24 20:05

對於魔術,以前我一直都唔多中意
因為魔術俾我嘅印象係一種呃人的伎倆`
而最近翡翠台做果套`魔法擂臺`
因為我啊妹個個星期都追`搞到我都睇埋一份`
經過一段時間和魔術的接觸```令我對魔術改觀``
一個魔術,就算很簡單,魔術師都要不斷的練習
不斷研究改進`令魔術更加完美``
他們咁辛苦的目的只有一個``——就係帶給人快樂!!!
當一個人在歡笑時,他是不會忘記是誰帶給他
所以魔術師的努力是沒有白費的`
可能有些魔術師開始學習魔術的時候只是爲了自己的興趣
但他們可能會慢慢發覺
學習魔術的真正樂趣是得到別人的歡笑聲
那麼本人希望每個魔術師都能帶給別人快樂``
令身邊所有人都開心 快樂吧`
作者: kenwong008    時間: 2011-6-24 20:42

平時好小睇魔術 玩就試都未試個 因為冇咩興趣 同埋覺得魔術只不過係道具 顏色掩眼法
一係就隻手好快收埋D野 令你睇吾到 好似話魔術C隻手靈活度好勁 本身我都覺得魔術C吾係一般人做到 不過前排睇完魔界洪金寶表演屎忽花  我真係當堂嚇一跳 然後得啖笑 估吾到香港會長實力如此強勁 真係令我歎爲觀止 好在都比我睇到一個真係有料GA魔術C表演 好似係阿根廷人Mirko 人地呢D就真係魔術 所以我覺得吾係個個人都可以做魔術C 玩就可以..不過吾好太沉迷 始於魔術C手法 同 騙子沒什麼分別  只不過給大家歡樂  盡情吧!

作者: lkw??    時間: 2011-6-24 20:54

魔術其實孌幻莫測
感覺新奇又好挽
雖然我有試過挽魔術  
但都系喲小型魔術 呃下女仔甘
當時引到d女仔好奇.我覺得好開心.
已成功左第一步
最近電視都有關於魔術既節目
我每一日都有追到
各地魔術師表現不同的魔術
我覺得他們很捧.我好想學佢地甘勁
但我最吾滿意就係喲自大既魔術師係到侮辱羞恥佢地
人地幾吾好睇都好.其實係咪都要支持下佢地呢?
雖然我吾鐘意果喲評判.但我會永遠支持果d泥參加比賽既魔術師.
佢地都係想比自己既魔術比大家睇下
呢喲就係我對魔術既分享
作者: MoodY-_.    時間: 2011-6-24 21:09

我再小時候有一次在家裏,看到電視在播魔術的教學,然後我就很好奇,因為魔術師在變魔術的過程中,會令到台下的觀眾在緊張,到底這個魔術的效果會是成功還是失敗,而大部分的魔術師,也很小會在變魔術的時候失敗,但最近就有一位魔術師,在變魔術的時候犯了小小的一個錯誤,就令到幫助那位魔術師的助手死亡了,但我不會因為這件事,而放棄魔術的,因為我認為通過失敗后,總會爬起來,我也希望那位魔術師會再次表演,而現在讀中學的我,也有參加魔術班,所以我也熱愛魔術了
作者: ♦Hk黑帮♦    時間: 2011-6-24 21:10

我係小學果時都有學過.....真係好神奇....學黎媾女...過左小學後就冇玩了...
我冇玩不過我都仲有睇
我都仲有好多朋友係玩魔術佢地時不時就會做比我睇
有時我女朋友唔開心我都會用魔法令佢開心
我真係好多謝魔術比左我好多朋友
作者: 垃圾神手    時間: 2011-6-24 21:16

係細個 我對魔術既睇法就係 魔法+技能(skill?)
但係大個左我先知道原來魔術係 魔幻+技術
任何偉大既魔術師都係有高超既技術
其實有時候 我覺得魔術師最勁既唔係佢既魔術
而係佢既口才仲有同觀眾既交流
魔術要有口才 先吸引到觀眾
同觀眾有交流 先令觀眾唔會感到沉悶
而我最記得而覺得最勁既魔術就係大衛變走自由女神像
細個果陣 睇到大衛既表演 我仲以為魔術=魔法
但係大個睇到d 拆解佢表演同詳細解釋佢既原理
我既睇法就係果時改變左
最後,我對魔術都係有同一個既睇法(無論細個同大個)
就係-----神秘.
that's all...thank you
作者: -_Nadeshiko    時間: 2011-6-24 22:55

haha 魔術真的好鬼神奇好鬼型 haha
想當年 家姐話變魔術比我睇 佢拿出3個牌 A(煙) 之後仲有51張牌
最後重最後面抽一張放在前面然後放一在A在抽的前面 之後就咁樣抽一放一放到完最後
拿出前面3張牌 都系3張A- - 果陣我覺得魔術好鬼神奇 最後破解左比家姐fake左- -
我只可以說魔術真系好鬼神奇好鬼型呀 星期6晚果套咩我個個星期6都追呀

[youtube]UlOOoOIxkB0[/youtube]

好正 我次次都睇

作者: 小婷:D    時間: 2011-6-24 22:58

我覺得魔術可以用泥溝女
D女仔見到一定好開心
可惜我係女仔
冇得用魔術溝女
9UP完
魔術好神奇,好AMAZING,好FUNNY
就好似魔法一樣
所以魔法同魔術既英文都係MAGIC!!
呢到SURE有100字的??
I think magic is useful when you want to chase a girl.
The girl must be so happy
Unfortunately, I am a girl.
I can't use magic to chase a girl
===nine up finish===
magic is magical^^ amazing~and funny~
作者: robinzancf    時間: 2011-6-24 23:09

魔術係一種神奇既野
佢可以用來呃人
溝女
魔術姐係magic
姐係神奇
佢無所不能
係一秒內變走變出野
證明魔術既神奇
i love魔術
i love magic
i am magic
-完-
作者: 肥料森    時間: 2011-6-24 23:22

說到魔術~身邊一些朋友或是魔友不外乎喜歡討論一些職業魔術師或是找尋職業魔術師他們使用過的效果道具...

我自己常在想~這樣真的會進步?還是一眛的追隨其他魔術師的影子?

而且~現在的觀眾絕對不是笨蛋...你能上網拍或魔術店問效果道具...觀眾就真的不會去問或買?一字難~

魔術如果是一門藝術~那就應該要發展個人的效果與特色才是~不該是討論哪個魔術師用過的手法或道具輔助效果~然後直接跑去購買...

舉凡~拿藝術畫家像梵谷 畢卡索...等畫家~他們會互相沿用對方的藝術風格嗎?我想是沒有的~在他們身上~只看到不同的特色~完全看不到有雷同或相似的陰影...

常常聽到魔術同好在抱怨~魔術不能被破解啦~但就當下環境而言~你能以一檔百改變情勢嗎?我想是有難度的~

就如同守法的人依舊守法~犯罪者依舊不斷誕生~道理是一樣的~(註:當然不是鼓勵大家破解魔術或是四處犯罪)

換言之~與其抱怨別人不要破解魔術~倒不如~想想自己如何突破逆境成長比較實在~
作者: 道地雪梨茶    時間: 2011-6-24 23:37

魔術係人都知係假的
但係好多人都想知佢係點變出黎
其實
得魔術司自己知道=,=
我自己係到睇緊果陣都唔知點解會變到出黎-.=
問d魔術c佢地一定唔會講啦

但係我覺得魔術都幾好睇
但係有人肯公開果d魔術係點變就仲好
因為我相信係人都想知xd

我覺得魔術都係一種如樂
因為好多人都好鍾意睇魔術
我自己都ok中意
但係成日都諗唔明係點變出黎=,=

有無人識變魔術可以教下我??
因為我想識多d女仔xd
好多女仔都鐘意魔術=.=

作者: HAN=]Freeze    時間: 2011-6-24 23:38

魔術是能夠產生特殊幻影的戲法。即以迅速敏捷的技巧或特殊裝置把實在的動作掩蓋起來,使觀眾感覺到物體忽有忽無,變化不測雜技的一種。用極敏捷、使人不易覺察的手法和特殊的裝置將變化的真相掩蓋住,而使觀眾感到奇幻莫測。就廣義的來說:凡是呈現于視覺上不可思議的事,都可稱之為魔術。而表演者下工夫去學習,然後讓人們去觀看這種不可思議的表演效果,就是『表演魔術』。
作者: べ盤古↗    時間: 2011-6-24 23:44

魔術不是只有掩眼法,而是一項務求違反客觀現象的表演藝術,必須有純熟的手法,瞭解觀眾的心理還有良好的表演心態。一個成功的魔術能令觀眾看得如癡如醉要靠很好的表演和新的創意.魔術並非一定需要道具,助手,台前幕後的協助,有時候只有手邊的小東西也可以變出一個好魔術.

最後技術魔術區
作者: siu_朗    時間: 2011-6-25 00:00

魔術只係1種俺眼法
冇真實既魔術.只有道具上既支持先做到      
小時.看到魔術c去表現.覺得神奇.頂級同埋超卓.但係.同樣既魔術.做多幾次.再睇多幾次.就會發現佢真正既破綻
有魔術C話魔術只是掩眼法,其實與彈鋼琴一樣,只是手指在靈活跳動。魔術是一種特別效果,背後全無騙人之意,「魔術其實很真,因為它『擺明是假、擺明不是什麼特別法術』,相比於政客的謊言及那些瘦身廣告,魔術真實得多。」
#魔術就好似做人咁.你練得愈耐.你表演就更加精彩.更加神奇.頂級同埋超卓.愈練得耐.你既成果就會愈多.就好似做人咁.你放幾多既心機落去.就得到幾多既成果.
#魔術係令人快樂.令人係唔開心既時候開樂.
但係幾神奇.頂級同埋超卓既魔術.再多幾次都已經唔再神奇.頂級同埋超卓.而係精彩.
希望魔術依樣令人開心既東西會存在下去
*魔術告訴了我們,生命充滿了驚奇和夢想;也告訴了我們,所有的事情,可能不是只像表面上所見的那樣。而相信魔術的歷史,也將隨著人類的歷史,繼續發展向更遙遠的未來。
                                                                           完
記住.魔術係神奇.頂級同埋超卓
記住加分

夠100字啦掛.比分未

作者: 沁曖★小羊    時間: 2011-6-25 00:49

魔術..............很多人也不會懂得....因為要手指好靈活.......腦筋夠好等等..
當然其中也一定要有天份和努力......在我童年時..我已經在商場...看過魔術表演..
看完之後,,幼小的我心中....只有驚嘆號驚嘆號驚嘆號驚嘆號驚嘆號再也是驚嘆號...
很希望有一天也能像魔術師一樣,,,在台上發光發亮.........只可惜到了我現在..
那已經變成了童年回憶了........
假如人生有第2次..我也希望能成為一位魔術師...為人們帶來驚嘆號...
魔術師在背後一定付出了很多努力..才能為人們帶來良好的表演...在這我祝願魔術師們...
能有好收入............
但其實香港太少魔術師..亦太少生意.,,,
希望下一代能夠出一種出名的魔術師..
同時希望魔術區多d人流........
分享各種心得............好了..我也夠鐘訓....bye
作者: Mp.    時間: 2011-6-25 00:58

我覺得魔法十分神奇,自小就以為人類真得像電影中的主角一樣,把東西變來變去。

但長大之後,才知道,原來魔法要利用手指的靈活度來控制的。

但畢竟,魔法真的十分神奇,令人歡樂,驚喜。真的很奇妙呢!!
作者: L_Ming.    時間: 2011-6-25 01:08

魔術其實系掩眼法,但系,總覺得好神奇,心諗,點解會咁既
自從睇到魔法擋台果個男魔術師,做魔術師可以抽人水
我就立志要做個魔術師
作者: jerry346143    時間: 2011-6-25 01:28

我覺得魔術系一樣好神奇既野,我諗魔術既第一個人,一定好辛苦咁諗出黎
我覺得最神奇既魔術系,點解吾知做咩會變到隻白夾出黎
果時諗,點解會咁既呢,就好想學魔術,但系我只系鍾意睇魔術 而吾鍾意挽魔術
作者: FiNaL◎峰    時間: 2011-6-25 01:33

對我黎講魔術是種令人感到很困擾的把戲, 表演完又冷係神秘咁唔拆解

好奇心既影響, 迫你花金錢, 花時間去學, 我個人十分討厭.

但魔術亦可以討人歡笑, 打發時間, 增加朋輩中既情趣

魔術有時候會應用到科學, 亦可以增加你既智識

還可以成為一等一既賺錢商品

I discover that typing 100 words is very difficult for me, so I gonna to type 100 English

letter to replace 100 chinese words. YEA, Magic is amazing. It already has 100 words

Thank you for watching
作者: CoOLNoVer    時間: 2011-6-25 02:11     標題: 回復 43# 的帖子

...........   恰我唔識睇英文
作者: 花汶    時間: 2011-6-25 02:35

其實我知道魔術係一件好魔術既野
但係有人話學魔術一定要學d基本既野先可以上到神手
搞到我當堂冇晒興趣  我見魔法擂台d人變黎變去都係咁
終於覺得有d悶  你知唔知我好想一學就好似劉謙咁呀
但你知道冇可能嫁嘛   但我真係好想學  但又唔想學
魔術好似好無聊  但又唔係幾無聊   搞到我羅羅戀
你話係咪好忐忑先   魔術真係好鬼死煩呀  煩死人咩
妖  我真係唔想再講魔術   你知唔知搞到我冇晒自信心呀  
唉.....
作者: PlaY★KIss‵    時間: 2011-6-25 02:39

我真係好想學魔術啊 但係自從我小學用移魂大法變左隻大笨象出黎之後
我已經對魔術尼門學問冇哂信心 冇哂自信 身邊女同學知道我吾識魔術
都吾同我做炮友 真係好灰
唉...... 魔術真係吾簡單啊
作者: Mr.Beeno    時間: 2011-6-25 02:44

其實我自小有個心願就係成為一個成功既魔術師  因為我覺得魔術e一樣野好神奇 仲可以溝女  雖然我e+仲未學習到一d好強大既魔術 但係我有信心係e幾年內我會成為一個成功既魔術大師
作者: 花汶    時間: 2011-6-25 02:46

引用:
原帖由 PlaY★KIss‵ 於 2011-6-25 02:39 發表
我真係好想學魔術啊 但係自從我小學用移魂大法變左隻大笨象出黎之後
我已經對魔術尼門學問冇哂信心 冇哂自信 身邊女同學知道我吾識魔術
都吾同我做炮友 真係好灰
唉...... 魔術真係吾簡單啊 ...
其實魔術依樣野唔岩你  魔術真係好講求魔術
唔似你咁  1d魔術feel都冇  要學識魔術  首先第1樣野要比人感覺到你係一個魔術師
但我1d都feel唔到你係一個魔術師囉  我理得你無啦啦係我前面變個自由神像出黎
你知唔知魔術師除左變魔術之外仲要有魔術架  冇左魔術  點變魔術都唔係一個魔術師啦
你明唔明?
作者: PlaY★KIss‵    時間: 2011-6-25 02:49

引用:
原帖由 花汶 於 2011-6-25 02:46 發表

其實魔術依樣野唔岩你  魔術真係好講求魔術
唔似你咁  1d魔術feel都冇  要學識魔術  首先第1樣野要比人感覺到你係一個魔術師
但我1d都feel唔到你係一個魔術師囉  我理得你無啦啦係我前面變個自由神像出黎
你知唔知 ...
錯啦 同學
身為一個魔術師雖然要擁有魔術之外 另外最主要都係要你識魔術
冇錯 你冇聽錯我冇講錯  但係魔術最高境界就係變左同冇變一樣
你明吾明啊?
作者: ︱YueN    時間: 2011-6-25 02:52

魔術呢樣野係我心目中,一直都係好浪漫同好神秘既野黎,如果有人同我講魔術唔好既野,我真係會立即好唔開心,
點解?因為我由細個到現在都很喜歡魔術,喜歡既程度不比讀書小(我是一個超級喜歡讀書的人),
其實我一直都很想去學魔術,但由於我媽媽覺得魔術是一樣很無用的東西,一直都唔準我學
如果遲D有機會可以出來聚,希望可以叫埋我
作者: 花汶    時間: 2011-6-25 02:55

引用:
原帖由 ︱YueN 於 2011-6-25 02:52 發表
魔術呢樣野係我心目中,一直都係好浪漫同好神秘既野黎,如果有人同我講魔術唔好既野,我真係會立即好唔開心,
點解?因為我由細個到現在都很喜歡魔術,喜歡既程度不比讀書小(我是一個超級喜歡讀書的人),
其實我一直都很想去學魔術,但 ...
我同你一樣wo  我媽咪都係唔比我去學魔術
佢話去左學魔術就=衰仔  我當堂幾hurt呀  我真係hurt到爆呀
你知唔知呀  有咩理由學左魔術就係衰仔喎  我學左魔術之後就會媾到好多女
跟住我就會好型咁行出街  自信心返返晒黎啦  唉  
我真係唔明點解囉  點解學魔術就係衰仔wo  我明明就係乖仔
作者: luvmybabys★    時間: 2011-6-25 03:55

魔術分為好多種 亦都有很多方式去表達給觀眾 先列其中兩個例子
有魔術師很聰明地用了浪漫的手法 如用花朵.介子.頸鏈等物品作魔術道具.
使觀眾覺得更加好奇 亦想當魔術裡的主角 從而增加了真實感
第二種手法就是 比較危險 刺激 擁有驚險鏡頭的手法
如刀鋸美人 活生生的獅子給變走了 身體一分為二等
使觀眾感到好奇 思考 值得探索從而吸引觀眾的目光
魔術就是一種十分奧秘 , 神秘 , 神奇 的東西
這都是我對魔法的感想

作者: 道地雪梨茶    時間: 2011-6-25 08:46

引用:
原帖由 -_Nadeshiko 於 2011-6-25 00:25 發表
haha 魔術真的好鬼神奇好鬼型 haha
想當年 家姐話變魔術比我睇 佢拿出3個牌 A(煙) 之後仲有51張牌
最後重最後面抽一張放在前面然後放一在A在抽的前面 之後就咁樣抽一放一放到完最後
拿出前面3張牌 都系3張A- - 果陣我 ...
佢成日比咁底分人
又唔見得佢好勁-,-
作者: 風月花雪    時間: 2011-6-25 09:51

魔術--很奇妙
知道佢會"出招" 但係總係唔知佢係咩時間 用咩方法"出手"
曾經諗過學(皆因我D手指都幾靈活吓) 搵左D書睇過
但係最尾都係對著本書學冇人教 都係唔識 跟著就放棄了
平時D魔術節目我都有睇 但又唔會集集追
所以 魔術對我黎講只不過係可以笑下 輕鬆下既活動  
別數了 唔計標點&英文都有111個字 ^^
作者: _.JuST|邪神    時間: 2011-6-25 09:52

對我來說魔術是1樣好神秘但係
見到魔術界入面多左好多新人...
主要分兩種...
第一種人係...識少少...扮大師....
我最僧黎一種...
因為佢地好鬼死串
串其實唔係問題...(如果你串得起)
最慘既係...佢以為睇得穿你個魔術~
就叫勁過你...其實唔係lo...
我自己覺得...要表演得好...sin叫勁人
希望大家明白我想講咩...
第二種人.....自閉式玩魔術...
ja係佢既觀眾永遠係自己屋企既鏡.....
我覺得...開頭驚...唔想主動玩比人睇...
咁樣我係明白既...但係如果你真係要出手玩魔術時..
就認真d 對代個表演機會....咁樣會對你地有幫助..
唔好屎屎但但咁  玩到人地都唔知你做乜...
我覺得咁樣會令到玩魔術GE人開始心灰
作者: Win:D    時間: 2011-6-25 12:54

魔術好神奇
技巧要高先挽到難度高既魔術
魔術我小3時  學過
魔術是好難做到睇既人目定口呆
魔術都要臨時汁生
魔術分左好多類
魔術令人覺得神奇  你既魔術己成功
魔術要經常練習
魔術要有恆心   先會成功
作者: Ev-forever    時間: 2011-6-25 13:03

我細個睇魔法
以為係真既..
好似憑空變野出黎咁
不過大個左
睇左好多介紹魔法既影片,電視節目等
有人就話破解魔法會令人對魔法興趣下降
不過我唔認同
魔術其實日新月異
唔會表演開同一個魔術
一定有魔術師諗一個新魔術出黎
所以就算我睇完破解魔術之外
我都好鐘意魔術
不過可能我隻手唔夠靈活
做唔到手比眼快既效果
希望香港多d職業魔術師啦~
作者: ☠_小叉    時間: 2011-6-25 13:11

細細個果陣以為真係魔術黎
大個先知原來係掩眼法
不過都好神奇...
但係如果玩得勁 魔術師都可以呃到我地
而且魔術可以比到歡樂我地
睇魔法擂台就知了
所以我宜家都學緊魔術 希望將歡樂送比大家                  
作者: 只求貳敗    時間: 2011-6-25 13:13

魔術係一樣好奇妙既野
雖然我都d認識一d都唔多
但係我都有d朋友都會識小小時比人so比我地睇.令我地開心
令我都想學魔術學佐一兩招之後就到我so比人地睇了
我認為魔術會帶比人無限開心:handshake
就是魔術d變幻無常令人估唔到:handshake
玩魔術帶到比人開心就是一種成就了
我e加都學緊
希望為朋友我自己定人帶黎開心
作者: 朗乂少    時間: 2011-6-25 13:40

魔術帶給人歡樂
即管只是一種掩眼法
魔術令我想起了魔法戰隊 magic!
作者: 野小孩    時間: 2011-6-25 13:51

小說區的小人到此一遊 長度大約226字

在我眼中,魔術是神聖而不可侵犯,他神秘,像黑夜中的黑貓亮著雙眼;他優雅,
像高貴的紳士飲著紅酒;他也美麗,像街道上穿著華麗服裝的公主。言而,只要魔術出
現,就算在名人明星集聚的宴會上也閃閃發亮。

魔術,雖然只是假象,但上到台上,比變化多端的人心更真。魔術也許只是玩意,
但也像鑽石無堅不吹。

有很多不認識魔術的人都會想把他破解,但,他們因此而錯過了像煙花般只有一殺
那的魔術。所以我認為,看魔術是一種緣份,那管可以看數百次,但魔術給你的力量也
許只有一刻。

作者: 星月乂光輝    時間: 2011-6-25 15:16

魔術                                                                                                                                                                                                一種帶給人快樂的技術
      一種帶給人驚訝的技術
魔術
      無處不在~只要我們
      想法去創造,任何類型的魔術
      亦能表現創造人的心意
魔術
      可能有人覺虛假
      可能有人覺搞笑
魔術
      總是帶給人百感交集的感覺
      因為它
     是神秘的
     是多彩的
     也是虛偽的

唔知ok唔ok-_-",見到你話要100字,求其作出來=.=

作者: i.MiSz.y_Ou    時間: 2011-6-25 15:23

我覺得 魔術 系孌幻莫測。
有時 魔術 時真時假 都唔知點樣既
有時 有d魔術假到係人都識穿 有d又睇到都唔知點整既
雖說魔術只是一種掩眼法.
但是 能為觀眾帶來奇妙.
最近
香港本來都唔多輕魔術呢家野 點知
呢家 電視都有魔術
可想然知 魔術有幾大既樂趣
係台下既我就諗
d人點整嫁 一定練左好耐啦
我就諗 練咁耐=。= 我都頂唔順啦
反而 呢d人為左幫台下既人帶來疑惑 快樂. 背水付出左幾多野
呢樣野幾值得me去學

魔術 千變萬化
當前長度: 897 字節

系統限制: 15 到 10000 字節
不過都唔知幾多字
作者: AnLyeSs.Wai    時間: 2011-6-25 15:29

講起魔術`我細細個已經好有興趣,同埋好想知其中秘密`
再加上我細細個比較難信人~_~ 所以我睇魔術就會好想破解左佢
就系因為咁`令我愛上左魔術,記得我細個的時候,玩買魔術道具來玩
每次表演都令到人好開心,好快樂,而呢d就已經可以令我好滿足`好滿足
大個左,我仍然好中意魔術,每次睇到d魔術大師表演d神奇魔術既時候
我都會幻想我就系果位魔術大師,系舞臺到表演魔術,再得到全場觀眾既歡呼勝`
那種感覺是多麼的至高無上啊`
現在` 我還有玩一點小小的魔術,來哄別人開心,現在還在學撲克魔術呢
希望練成后`能在大家面前表演一翻吧`
這就是我對魔術的感覺,謝謝   
作者: 粉腸仔仔    時間: 2011-6-25 16:29

魔術給我的第一種感覺是神奇,深不可測,莫名奇妙等的感覺
但魔術一直深深吸引住我,令到我一直留意魔術.
每當我看到一個又一個魔術在街上表演,也十分尊敬他們
因為他們的大膽令到自己踏出自己的第一步,也是魔術路上的第一步
雖然你肯踏出第一步,但不一定受人讚賞.而且可能會被人在背後說一些壞話.
但你只要有經驗,就會愈做愈好的!
因為我也有學魔術的,我也曾經被老師逼使我上台表演.
起初我也十分反對,而且極到不滿.但上完台表演後.
我感受到一份成功感和滿足感,令到我更加愛魔術.
希望我也有機會為大家表演魔術!
這就是我對魔術的感覺
作者: BsTh_MIlkB    時間: 2011-6-25 17:42

魔術在我而已,是遠在天邊 近在眼前,在我身邊有很多朋友們都會玩魔術
魔術我每天也會接觸得到 從朋友,什至傳媒。
魔術 這個名詞不知不覺進入我的世界裡。
無聲無色的,可是,多年來我仍然以旁觀者的身份來看待魔術
這並不是我不願意付出我的時間學習,只是我由學習魔術的那一刻起。
我知道我在魔術的生涯中自己永遠是一名旁觀者!
我不懂欺騙別人,也不會欺騙別人。
但魔術剛剛相反,要學懂它,就必須與別人作出欺騙。
由我少時就認為它是一種超能力的存在,為什麼哥哥姐姐們懂得超力能?
好奇促使我接觸魔術,但當我發現真相後,我寧願選擇成位一名旁觀者。
我希望在此區看到會員們表演魔術與我們一同分享。
那好比總是找知名人士的影片
因為你們的表演正是魔術區的推動力。
各位魔術師加油吧!

作者: 戴能獲    時間: 2011-6-25 17:51

魔術比我的感覺非常奇妙,
可以帶比人歡樂,驚奇,
可以引人注意,
亦都會變得受人尊敬,
魔術亦帶比我非常多的童年回憶,
還記得我小時候因看電視的一些魔術節目,
從而報了一個魔術班,
那些只用道具的魔術真的簡單易學,
但只要再學高階一些的魔術,
就要不斷的練習,不斷的嘗試,
也許我真的不是學魔術的材料,
沒多久後的便放棄了~~
作者: 神佑我=]ღ    時間: 2011-6-25 19:01

它總給人一種神秘感
它是毒男救星
它可以用來溝女
它可以用來找飯食
它是什麼??
..它就是魔術, 也就是現代的魔法
小時候,,我對魔術有著一種莫名的崇拜
每次見明明就在眼前的東西
突然就像消失了一樣
我都會覺得十分神奇
這是什麼..? 魔法呀@_@
真的太神奇了啊!!
但說真的 我對魔術師呢個頭銜沒什麼感覺
我對會變魔術興趣也不大. 因為都是假的
我只是很喜歡那個感覺
還有旁人驚訝既眼神
這使我對魔術有一種憧憬...
說到魔法擂台..
這真的是太神了
除左有專業既評判
也有勵害既表演者
真是一個破天荒既節目啊!!!
這使我對魔術更加深入
我真的十分尊敬這節目~.
---------------------------------
Ps:最尾果幾句野不是出自真心
---------------真完----------------

如何呢 ?

作者: 我要殺人    時間: 2011-6-25 19:04

神奇的魔術
鴿子兔子跑出來,那魔術師的黑帽子
飛向遙遠的天際,跑上神祕的舞台
贏取一片片驚嘆歡呼
布塞進去,那握著的手
拉出一串串彩色的布
不斷不斷拉出,似乎無窮無盡
魔術師每一個動作,都可能帶給觀眾驚喜,吸引著他們,
魔術,演繹出不可思議,難道不是神奇,奧妙麼?
在我認為,
魔術是觀賞的,魔術就是魔術,既然認為是魔術,就要不去破解,讓它魔術,
踏踏實實做一個觀賞者,才有幸飽覽,百看不厭,欣賞這無窮奧妙
作者: 不死的金川    時間: 2011-6-25 19:49

首先啦...魔術ge歷史已經有好多年
有概用1d掩眼法令人想信當中有魔法
我好偑服d人可以諗d咁神奇土e魔法出黎...
仲有,魔法可以帶給人深思,我記得前幾個星期ge明豬台放過,死亡魔法...當中有好多人為左魔術府上一生ge時間或者性命,雖然係1套電影..但事實上真係有咁ge事,
學會魔術可以有1技防身.又可以娛樂大眾,我覺得唔錯
陣間有魔法擂台,我個個星期都會追架,我認為可以欣賞魔術乃人生1大樂事也~.~
我冇數,不過應該過百字.thx
作者: bosco0126    時間: 2011-6-25 19:53

魔術好神秘.
明明係假既都有咁多人欣賞
我就好少接觸魔術.
因為身邊無咩人識魔術.
所以導致我對魔術都不感興趣
有魔術既節目我都會睇下既.
睇下佢地點帶給人們快樂.帶給到人地快樂.
我相信魔術師佢都會感到快樂

作者: ArTonG.    時間: 2011-6-25 21:12

小時.成日見到電視d人玩魔術..好似好勁咁..
會無啦啦變左d錢.鳥.花出黎..
果時真系覺得好神奇...但自己做又唔得既.
過左一排..先識一d 好簡單既魔術.
魔術變化多端..神奇又有趣.
大過左先覺得魔術.系好難玩
話說變魔術.可以溝女...去試下..點知失敗左.
之後就沒點掂過魔術
作者: kenwong008    時間: 2011-6-25 22:15

居然加得一分...
作者: 道地雪梨茶    時間: 2011-6-25 22:16

引用:
原帖由 道地雪梨茶 於 2011-6-25 01:07 發表
魔術係人都知係假的
但係好多人都想知佢係點變出黎
其實
得魔術司自己知道=,=
我自己係到睇緊果陣都唔知點解會變到出黎-.=
問d魔術c佢地一定唔會講啦

但係我覺得魔術都幾好睇
但係有人肯公開果d魔術係點變就仲好
因 ...
+左分未??
寫左好耐嫁=,=
求+分
作者: CoOLNoVer    時間: 2011-6-25 22:50

未加分的會員 我會在明天or後日 會加返分   
作者: wonghang    時間: 2011-6-25 23:45

魔術係我細細個個陣 覺得不可思議
作者: 打閚    時間: 2011-6-26 00:17

小弟文法有d差,希望可以加多d分啦

魔術

從小帶給我的印象是一種小把戲,一種娛消閒的玩意~

我相信很多人和我對魔術的想法也沒有什麼太大的差別~

但是,隨著年紀的增長,我對魔術的認知和距離也拉近了!

我認為他是一種帶給人快樂,帶來歡笑,讓不同的人彼此接近的魔法!

為什麼我會這樣想呢?

在魔術未開始時,所有的觀眾都抱著好奇的心去觀賞~

這個時候,大家都奇望能得到驚喜,看到新奇!

在魔術進行中,觀眾都抱著緊張的心態,仔細觀察魔術師的一舉一動~

同時,大家都頒望魔術師在進行魔術時不要出錯!

魔術完成後,大家都因為魔術師表演的魔術感到驚喜,神奇!

同時欣賞魔術師所表演的魔術的玄妙~

因而感到歡喜,欣慰~

在此同時,不同年紀,不同國藉的觀眾都聚成一堂,一起歡笑,喝彩~

而魔術師也因此而感到自豪!!!

魔術,連繫了世界,也帶來了快樂!!!

上文全部自己打,而且過百字,希望加多d分,因為打左好耐~
作者: CoOLNoVer    時間: 2011-6-26 00:39     標題: 回復 77# 的帖子

可惜 過左活動時間     
都多謝你支持活動  希望下一次活動會睇到你的文章
作者: ★LuN=)    時間: 2011-6-26 01:48

留名聽日打 而家訓教先= =

(吾知聽日8am定8pm完呢)

s hit 原來今日8點

作者: 道地雪梨茶    時間: 2011-6-26 07:32

引用:
原帖由 CoOLNoVer 於 2011-6-26 00:20 發表
thx
版主好好人
作者: 野小孩    時間: 2011-6-26 17:52

引用:
原帖由 CoOLNoVer 於 2011-6-26 00:39 發表
可惜 過左活動時間     
都多謝你支持活動  希望下一次活動會睇到你的文章
唔知我有無機會呢...
話說這活動原意是....?
作者: Mp.    時間: 2011-6-26 19:39

引用:
原帖由 CoOLNoVer 於 2011-6-25 22:50 發表
你仲未加我份啊#40
作者: 道地雪梨茶    時間: 2011-6-26 22:41

點解仲未+分??
等左3日了=.=
作者: CoOLNoVer    時間: 2011-6-27 12:35

全部會員 我加哂分  如有問題 請pm我   
作者: Thatswhy?    時間: 2011-6-28 18:28

所謂魔術可能係好多人心目中
只不過係一種呃人既掩眼法
而做魔術師既..大多數都係冇前途.
我自問本身唔係一個好pro,對魔術好有天份既人
我只係識得玩一d好簡單 好基本既道句
但係呢短短既幾分鍾既表演 呢個所謂既呃人既魔術
就已經足已令到人好開心好開心
回想我第一次同人表演魔術 果個人係我女朋友
我隨手變左支花比佢 佢就開心到飛起
仲不斷叫我教佢 為左呢個小小既魔術 我練左差唔多成日
但係呢幾個鍾換黎既係我地既關係越黎越親密.
所謂魔術 係我眼中並唔係一d用黎呃人既野
而係一樣..可以令到身邊既人開心既玩意
學魔術既過程可以好艱難 做一個好既魔術師亦都唔容易
但係見到觀眾既果一份微笑 你就會覺得自己做緊既野好有意義
就算比你搵到1000幾百萬 都換唔到呢種發自內心既喜悅.
直到以加 我一諗起魔術
我就會諗翻起舊時既女朋友 雖然佢已經離開我
去左第二個國家讀書
我地既距離.. 好似好遠好遠
但係我一接觸到魔術 我就發現..我同你之間 仲有一仲 幕明既聯繫
我唔會放棄你
作者: luvmybabys★    時間: 2011-6-29 06:40

點解特別係唔加我=.=
作者: ‵恐龍v3v♥    時間: 2011-6-29 18:13

我覺得魔法十分神奇,自小就以為人類真得像電影中的主角一樣,把東西變來變去
所有的魔術都是掩眼法,是一項表演...加上純熟的手法和了解觀眾的心理. 一個成功的魔術能令觀眾看得如痴如醉要靠很好的presentation    而我最魔術崇拜的是程連so
   帶埋表情 gd   

常常聽到魔術同好在抱怨~魔術不能被破解啦~但就當下環境而言~你能以一檔百改變情勢嗎?我想是有難度的~

而我爭系識.一箭雙雕  我來介紹下
          在一位觀眾把牌洗亂之後,你把牌接過來,暗中以右拇指的指甲把頂牌的左下方刻下一個小口,小小的一道縫已經足夠了。
     把這張牌洗到中央,不過在他的下面保留一道逢,以使你知道其位置。讓觀眾抽出一張牌,使他在放回時放到你刻下以個口子的牌之下。在你派牌之時,將牌面向上地派在臺上,留意有此記號的牌,在它之下那張便是了。記著它得點數和花色,繼續照樣把所有的牌派完。
     然後你把臺上的牌每次數張的拾起,將他們疊成任何你在下一個表演中所需的次序(如大權獨攬),這才叫“一箭雙雕”觀眾看見你時停時動地把牌拾起來(其實你停下來是因為你要找你所要排的牌),還以為你是全神貫注的打通你和那位觀眾之間的心靈上的聯繫。
     當你把所需的牌排好之後,將剩下來的三扒兩撥收起來,把那觀眾看過的牌,以及另外兩張花色相同的牌一同留在臺上。顯出十分難做決定的樣子(錯引,看你的演戲功底了^__^),將手放在那張對的牌上,似乎想把它拾起來,但是你終於只把它留下來了。
    這個魔術便完成了,但是它為下面的魔術做好了準備工作
作者: .KaHo    時間: 2011-7-14 20:31

係咪遲左- -

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0