標題: 一成不變的地圖, 一成不變的策略 [打印本頁]

作者: 唐統帥    時間: 2009-11-26 13:07     標題: 一成不變的地圖, 一成不變的策略

話說,很久沒有來VLAN..  LV重新開始了 =-=''
昨天去網吧 , VLAN介面漂亮很多, 發現地圖變成 09 ..內涵跟11.2B無差, 感覺LOAD地圖快很多, 原來馬可以合野 =-='' (發現新大陸  興奮)

地圖是一成不變的  所以  策略也是照舊   

織田 1LV殺人事件  (成功率90%  會比人話MH =-='')

起手裝 (個人喜歡)  褲 電 兩個能量+2  一個樹枝  豬肉

第一時間去中路  殺店子後面兩個CP  呢個時候戲肉到了.. 保持留意左上角的殺兵數量  通常會見到聯合某人的殺兵量會突然好高 大約7人左右  呢個時候可以進去強盜軍師 出技暈+電  大部分都可以收300

然後就會聽到對面話 某某人  你MH?  
之後我就自己偷笑

看殺兵量, 一個可以估計對面誰人CP  還有CP路線圖
按照大部分玩家的心態, 聯合第一CP選擇地點就是軍師  自己問下自己系5系甘 ^^
作者: 唐統帥    時間: 2009-11-26 13:07

現在一入去信長, 不知為什麼差不多 d 路人場都有人要單路,有人行過去都要比人問後家人 =-=  ''  而相當部分最快跳場都系呢d 人士.. 很諷刺

又有人指定要CP.. 見到隊友CP都系要問候家人..以為全場得他一個CP.. 殊不知對面同樣有人CP...

所以我一於懶理隊友要CP的要求, 因為我們要分清楚... CP 系要搶    同對方搶  

同場隊友CP上路 甘我就CP下路  同一般團戰策略一樣, 雙CP  

織田下路CP方法  先吃山坡兩個CP  再拉三狼到箭塔逐個消滅
聯合下路CP方法  先拉兩烏龜到箭塔   然後吃山坡兩個CP  再吃三狼  

兩方面陣營下路CP後 輔助中路同下路         上路CP時就輔助  上路+中路

CP一出來就去搶搶搶.....

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

至於殺人配合事件.. 我從不介意對面比隊友汁殺, 我們殺人的最主要目的是什麼? 殺到對方嘛, 而不是要拿300 .. 這就是分別...  殺死對方為目的是以大局思考, 而拿300 只為個人, 目光短.  

大部分時候可以發現,因為不想汁隊友300 而系最後時刻比對面開到水 或者補到HP 而功虧一簣..

所以, 殺得人時,一定要殺,不要讓

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

又有一個好得意現象...當有人走場, 對面就其然地問後人地家人..還一路話剩下來的人.. 剩下來的人得罪你 D 乜? 她們走了隊友可能比你仲傷心, 仲要忍受你D問後? 關他咩事呢?
就算你所問候系已走場那位, 但系你D問候, 他本人見到麼?

好多時我好享受可以同對面吹下水  講下笑  對我來講呢個結果比勝負更加珍惜

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

camp位事件

大部分CAMP位熱門位置系烏龜上少少 熊附近    到了後期你地圖見5到人  我不介意你用落石  技能先探路
有次我落石探路見到紅點 之後出技殺左人   又比人話MH .... 又一個笑點

總之, 要時刻留意地圖 (小地圖) 當紅點消失時  , 自己多D 留意 . 隊友不可能時刻提醒你 -1 或者 -2  因為她都要擔心比人CAMP  前期可以用馬camp   至於CAMP咩位比較好..請自己多看團戰的RP  你會學到好多野   

甘如果對面無00無果心 而隊友又無隱形  用下忍做眼吧   其後果都系比人話 MH ...   果刻你都可以偷笑

有 D 凌亂  都系自己想到咩就寫咩   希望可以幫到你地 ^^

by 唐

作者: z東z    時間: 2009-11-26 13:09

有小小唔知你想表達d咩- -  係唔係想講地圖又頭到尾到冇變個??
作者:  廢柴★風    時間: 2009-11-26 13:28

好簡單..又係呃post
作者: 唐統帥    時間: 2009-11-26 13:29

引用:
原帖由 z東z 於 2009-11-26 13:09 發表
有小小唔知你想表達d咩- -  係唔係想講地圖又頭到尾到冇變個??
我只想寫下一路以來對信長既少少心得 , 因為地圖跟我之前玩開11.2B無多大分別  所以d心得都可以用系呢度 ^^
作者: 唐統帥    時間: 2009-11-26 14:02

引用:
原帖由  廢柴★風 於 2009-11-26 13:28 發表
呵呵  我呃post果時  估計你都未來VLAN玩  ^^
作者: xX神風Xx    時間: 2009-11-26 14:37

樓主的確很強,有空一齊交流下嗎?
作者: [北敗]WaI    時間: 2009-11-26 14:43

引用:
原帖由  廢柴★風 於 2009-11-26 13:28 發表
你唔知就唔好講咁多野啦 又話人呃post,我想話其實你先係囉
樓主支持你
作者: ﹏咳藥水﹏    時間: 2009-11-26 14:57

好post呀..講既野好有道理,
強盜軍師果到一開頭比人話mh真係好好笑
作者: SaGaiN|淫    時間: 2009-11-26 14:59

言之有理 支持
作者: 殘兵敗將    時間: 2009-11-26 15:49

大部分都有同感
支持.
作者: |Nobles|W    時間: 2009-11-26 16:03     標題: 反省

睇完真係搞到我有所反省,以往係信長上面,我都有時會話人mh/bug9,不過睇完之後我又覺得自己既行為的確係好"小朋友" 的而且確,真係會默默咁取笑自己。。。。。。
 至於1lv殺人ma,我平時同朋友合作先得,不過今日,睇完你post既,跟住做(我玩+仔),真係殺到人食到cp拎到300 ,多謝你呀,樓主

作者: 喪﹏囧囧子    時間: 2009-11-26 16:36

想同樓主一隊玩-3-
有空可以嗎!??!
作者: Ghost-HonG    時間: 2009-11-26 16:41     標題: 幾好呀

我都有玩過1 lv cp 殺人呢樣野-=-
搶晒cp 仲有300汁 正0-0
絕對唔係呃post lo 教到人玩
多謝樓主分享
作者: 明siu.    時間: 2009-11-26 16:46

好post,幾好
作者: 楓舞    時間: 2009-11-26 17:08

唔錯,有同感!!

ps:好討厭有d人係唔係都話人呃post!
作者: ++大冬瓜++    時間: 2009-11-26 17:49

的確好有道理..平時我都會扮好人比300自己友..
到頭黎就比人走左...
支持~~
同埋我想問樓主已前很強大的嗎?
作者: 爆蛋團㊣魅    時間: 2009-11-26 17:57

我居然搵到個同我差唔多時候玩既人
作者: 。﹏小痺〞    時間: 2009-11-26 18:06

不錯的教學...........
支持~~
作者: cok_l    時間: 2009-11-26 18:09

封為1級文物.
真是他媽的好貼
作者: 小信    時間: 2009-11-26 18:20

我好同意你地既講法 雖然我比人汁300個陣時我都話下佢   不過我最後都係話 冇野啦=w= :lol :lol
作者: [ForNeveR_]葬    時間: 2009-11-26 18:21

d新手係咪無野講但係右想回貼先話人昆post?
支持樓主創舊諗法分享
作者: 節能車輪    時間: 2009-11-26 18:28

終於有post 比我學到野喇 ,確實強盜軍師個個技巧真唔錯
作者: 「蕉仔」    時間: 2009-11-26 18:31

十分支持樓主~
的確  家下d人打信長好似要真係打仗咁 咩事都問候人家  到頭來都是叫人打3分 最後自己又潛水
樓主講野有深度  gd~
作者: w.Y.M    時間: 2009-11-26 18:34

支持  不過一開始講d野真係冇乜用
作者: ★帥小恆=)    時間: 2009-11-26 18:44

支持支持.
作者: 〃葬曖[★]    時間: 2009-11-26 18:52

有道理 有道理...
無可能唔知支持...等我又學下你先..
1開波睇下食兵數上去殺左佢A_A
作者: wyl5800    時間: 2009-11-26 18:55

你玩左幾年???????????????????
作者: ★See‵sκ.C    時間: 2009-11-26 18:57

支持
作者:  ★新儿ˇ    時間: 2009-11-26 18:59

好p0
作者: 新手係我=.=    時間: 2009-11-26 19:39

我cp強盜軍師時,喲人沖埋呢電...我仲要死埋..好火...=.=
作者: 神戶勝利船    時間: 2009-11-26 19:46

相信樓主本身是一位很資深的玩家..
多謝樓主的分享
作者: AV星野亞希    時間: 2009-11-26 20:08

你依家玩番信長?你去網吧個陣係msn叫一叫我
作者: 夢幻之翼    時間: 2009-11-26 21:08     標題: 回復 4# 的帖子

咪就係你呢d人low

係咪都話人呃post又唔知人地講咩就x人先

開親咩post都有人話呃post,個板重有人開post既咁搞落去

作者: 湗沁鎖曖™    時間: 2009-11-26 21:14

我覺得好好... 唔明點解條友話樓主呃post-.-
攻略不錯... 支持
作者: 武。天神    時間: 2009-11-26 21:52

引用:
原帖由 唐統帥 於 2009-11-26 13:07 發表
現在一入去信長, 不知為什麼差不多 d 路人場都有人要單路,有人行過去都要比人問後家人 =-=  ''  而相當部分最快跳場都系呢d 人士.. 很諷刺

又有人指定要CP.. 見到隊友CP都系要問候家人..以為全場得他一個CP.. 殊不 ...
又咁多字 睇到一半 頭暈眼花啦- -
作者: 丫四    時間: 2009-11-26 22:26

我覺得樓主這個 post很岩我這些新手~
有很多東西我時常忘記呢...
作者: “sky﹏    時間: 2009-11-26 23:40

GD POST...推推...益新手
作者: AmaZinG_HoHo    時間: 2009-11-27 00:05

支持支持...樓主相信都好強下..
老手一名...好有道理//
作者: SaGaiN|文    時間: 2009-11-27 00:29

引用:
原帖由 SaGaiN|淫 於 2009-11-26 14:59 發表
言之有理 支持
UID381257 帖子416 精華0 積分7 金錢244 金幣 存款458 金幣 閱讀權限10 在線時間124 小時 註冊時間2007-7-9 最後登錄2009s9m之人
作者: 1408    時間: 2009-11-27 01:26     標題: 正!

真正的高手教學!
作者: Sai細﹑    時間: 2009-11-27 05:00

樓主應該很強的吧..

說對面殺7隻cp時

去找他

支持支持唐統帥
作者: 唐統帥    時間: 2009-11-27 10:04

首先多謝各位的支持和愛戴  可以等到大家的認同我好開心  真係希望呢D陳腔爛調可以幫到大家

其實我唔勁  只是玩得多玩得耐所得到ge一D經驗  大家可能有其他更加好ge經驗都唔定 ^^''

我來左vlan都好耐  有好幾年吧  不過呢1兩年就少左來  忙緊其他野  上一次返來都係同playboy打左一場團戰之後又潛水左 =-=  (其實果次係本人唯一一次真正意義ge團戰  之前係帥團時都係團內戰 =-= 甚至帥團參加VLAN盃時都因為時間關係無參戰過  好可惜)

幾得果時死肥仔蕭係水區版主  高橋仲係信長區版豬  而家就5知去左邊
引用:
原帖由 AV星野亞希 於 2009-11-26 20:08 發表
你依家玩番信長?你去網吧個陣係msn叫一叫我
恩  呢排算有少少時間玩信長所以返左來 =-=   不過我怕我D時間就唔到你地  =-=
作者: FansTasY〝AcE    時間: 2009-11-27 10:49

作者: 中國死神    時間: 2009-11-27 12:52

神手呃post
好野
支持呃post

作者: D-evil    時間: 2009-11-27 14:37

算係新手教學吧,比其實垃圾寫的較好,有番少少新意..
一般高手都有自己心得,人地分享出黎你有權唔接受,
亦可以討論戰術,但冇權話批評人地如何如何...
我明白,好多人俾人話得多,能力比較差,咁自然就自卑左d,
所以到有機會就係唔係都話番人,等自己好過d,
但呢種外加於人好唔好我諗你地自己都受過,
而且信長係個合作,技巧同埋戰術運用既地圖,
咁樣既心境難有成積,既然一般人都冇咩成積就唔該講少兩句..
作者: 楓舞    時間: 2009-11-27 16:18

引用:
原帖由 D-evil 於 2009-11-27 14:37 發表
所以到有 ...
講得好!!
一針"噴"血
作者: 感人屁股    時間: 2009-11-27 16:26

唔一定信長先得ge..                  
作者: H.HIN    時間: 2009-11-27 18:01

一睇都知樓主是神手 有冇時間交流
作者:  ☆╮小峰    時間: 2009-11-27 18:02

引用:
原帖由 D-evil 於 2009-11-27 14:37 發表
所以到有 ...
講得好a0a  d人成日話人呃post=]
但邊個呃緊都唔知xd
作者: KilleR§雞    時間: 2009-11-27 18:24

苜先講下,馬就係比殺嫁la唔係正血黎做咩 
作者: 2606    時間: 2009-11-27 19:24

無啦啦話人mh 果個最**侮辱成份**  ,十卜
作者: cY﹏源帥    時間: 2009-11-27 19:27

絕對支持呢d好post~~ 請樓主以後多出一點好post吧
作者: AV星野亞希    時間: 2009-11-27 19:31

引用:
原帖由 唐統帥 於 2009-11-27 10:04 發表
首先多謝各位的支持和愛戴  可以等到大家的認同我好開心  真係希望呢D陳腔爛調可以幫到大家

其實我唔勁  只是玩得多玩得耐所得到ge一D經驗  大家可能有其他更加好ge經驗都唔定 ^^''

我來左vlan都好耐  有好幾年吧  ...
我都好耐冇同你玩過
作者: [SPY]Mr.Sex    時間: 2009-11-27 20:00

點會一成不變=.=你隊友經驗多,你地既戰略都會唔同,我次次玩信長都好期待有新既戰略架= =
作者: Foe敵”抱月    時間: 2009-11-27 21:06     標題: 回復 1# 的帖子

同我心入面既都差唔多,但係比人汁雞個陣都會呻2句,然後= =就算,d人走場對面好多時會話垃圾...覺得佢地有少少神經病
作者: 鬼魅煉獄    時間: 2009-11-27 21:19     標題: 勁~ 樓主很有經驗

歡迎老手重回vlan 有空一齊玩下 交流交流~!!! 支持!!!!
作者: ″七夜£殘    時間: 2009-11-27 21:49

你是不是個啊伯
好長氣-.-
作者: SmileBoy    時間: 2009-11-27 22:04

對樓主的ID有印象  的確是個老人了

玩家水準的確參差不齊

祝你早日lv10進03房間  雖然03房玩家質素亦已有下降趨勢
作者: KilleR§鬼徹    時間: 2009-11-27 22:19

我睇曬你#1同#2
#1有小小唔贊成你既講法
#2你講得太好啦 我經常都係尼D位比人CAMP中
作者: 豆腐眾    時間: 2009-11-27 22:45

同意樓主,自從有--> mh <--的出現,有好多人比camp位,對面太屈/強,感覺到自己冇勝算等
多數都會話人mh, mh一詞,係5場之中一定出現一次orn多個一次,無奈......
技術的問題,經驗的累積(自問玩了信長3年有多=3=),camp位..正常吧,比人屈住打..英雄問題,點都有會d既,努力玩下去可能win都唔定,比人殺一次姐,唔洗走場既..
係valn入面,信長點都一定會見到d新手同神手,見到新手唔好係咁話人...教人玩眾好la(次次玩膠裝都比人話新手= ='''),神手都唔好太串,信長自左娛樂一下
--------------
回想以前玩信長既人..同e家個d比,差好多(指冇品既人士)

純個人意見..睇下就算~~~
作者: Heng007    時間: 2009-11-27 23:13

無玩信長都差唔多1年
玩返之後發現依家d人質素差左好多
就好似樓主話一開始cp
無理由全場都淨係你cp嫁
食1隻都比人鬧
仲有汁雞,,,我地玩都係為左嬴姐
無人由見到你打緊佢唔幫手
作者: “sky﹏    時間: 2009-11-28 00:12

咁好既POST點可以唔推呢....大力一推.....
作者: HoNG│斯    時間: 2009-11-28 01:14

學到咩叫一成不變 但不變都有好處 就係你隔左一間都知發生咩事
作者: |Nobles|G    時間: 2009-11-28 02:08     標題: 回復 4# 的帖子

你食屎大嫁?甘好既心得/教學p0你都可以話昆p0?你無野下話自己系到上位仲話人昆p0?
我諗你要睇下醫生
作者: hkla88    時間: 2009-11-28 05:10

同意樓 主
我試過條友話我汁佢,之後我唔理佢,佢就比對面殺左LA

作者: 好鬼衰    時間: 2009-11-28 06:03     標題: = =

...................................................無言
作者: popo6565    時間: 2009-11-28 09:20

好有道理~~
分析得好好
我會試試你講既野

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0