標題: 硬化外皮 - 柔軟鋼、銀伊予札白糸威胴丸具足 [打印本頁]

作者: 締ξ死神ψ    時間: 2007-3-2 18:18     標題: 硬化外皮 - 柔軟鋼、銀伊予札白糸威胴丸具足

硬化外皮 - 柔軟鋼銀伊予札白糸威胴丸具足

計算方式為(敵人攻擊力-傷害減免)x裝甲減免,別以為它是先扣減裝甲值才計算的

這類硬化外皮能夠增加機率 (不是取機率最大值。)

一個柔軟綱可以有50%抵擋 80傷害,
若果多加一個,可以將50%提高到75%抵擋 80傷害 (機率增加,數值不變)。

同樣道理,2個名甲 可擋傷的機率也提高
機率:1件20%2件36%;3件48.8%;4件59.04%;5件67.232%;6件73.7856%
然而閃避的機率只會取最大值,不能這樣計算。
但由於和硬化外皮是不同技能,所以兩這可以共存。

所以信長中最能擋掉普攻傷害的英雄,擋掉機率為:
松姬大技「不容侵犯」加上6件「銀伊予札白糸威胴丸具足」 1-[(1-73.7856%)x(1-45%)] = 85.58208%

作者: 隻揪太子    時間: 2007-3-2 18:20

都係唔明阿=.="
作者: kenlam20022002    時間: 2007-3-2 19:10

咁閃避呢.............得既話好似都屈啵..
作者: tomkitwgss    時間: 2007-3-2 19:23

會唔會2個柔軟鋼加一齊,會係100%-80傷,定係50%-160?
作者: oscar1017    時間: 2007-3-2 19:37

裝同裝好似唔可以壘加嫁波= =
作者: Uran    時間: 2007-3-2 20:42

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-3-2 18:18 發表
硬化外皮-柔軟鋼、銀伊予札白糸威胴丸具足

計算方式為(敵人攻擊力-傷害減免)*裝甲減免,別以為他是先扣裝甲才算的

同時發動時會壘加

例如兩顆柔軟,同時發動可擋160 個別發動擋80

以上在資料網好像漏了寫 ...
你有好好的證實嗎?

銀甲跟柔軟鋼能疊加,兩顆柔軟,同時發動可擋160 個別發動擋80 <--錯誤

官網的阿鹽測試過

用兩個單位去測試的
劍士攻擊力700整.渾沌攻擊(不想調裝甲屬性)
農奴生命700整.防禦0.回血率0
農奴我軍.劍士敵軍

農奴有英雄系道具欄
地上分別是:
1.檔650的硬化外皮
2.檔600的硬化外皮

1.被劍士直接K=趴
2.先撿1再撿2是剩餘600生命
3.先撿2再撿1是剩餘650生命

結論:硬化外皮同時發動取後學

回答一下kenlam既問題
閃避只取最大值,不會疊加
作者: 熾烈紫龍    時間: 2007-3-2 20:47

引用:
原帖由 Uran 於 2007-3-2 20:42 發表

你有好好的證實嗎?

銀甲跟柔軟鋼能疊加,兩顆柔軟,同時發動可擋160 個別發動擋80 <--錯誤

官網的阿鹽測試過

用兩個單位去測試的
劍士攻擊力700整.渾沌攻擊(不想調裝甲屬性)
農奴生命700整.防禦0.回血率0  ...
我聽完佢講就真係試左,唔得

好彩冇在真名區試,唔係既話就比佢累死
作者: 落葉風聲    時間: 2007-3-2 21:15

真可以@@  我下次都玩下咁先.....
作者: ︴aR_煇乂    時間: 2007-3-2 21:19

咁姐係呢個係唔得??
作者: No_11    時間: 2007-3-2 21:36

6柔軟咪擋到480攻~?
作者: Simon狗雪    時間: 2007-3-2 21:49

引用:
原帖由 No_11 於 2007-3-2 21:36 發表
痴線-.-

甘樣打鬼?=口=’’?

仲有閃避都加成埋我想問打咩-.-??
作者: Uran    時間: 2007-3-2 21:53

引用:
原帖由 ︴aR_煇乂 於 2007-3-2 21:19 發表
咁姐係呢個係唔得??
只有銀甲能與柔軟疊加
柔軟不能疊加
作者: 締ξ死神ψ    時間: 2007-3-3 01:38

引用:
原帖由 kenlam20022002 於 2007-3-2 19:10 發表
咁閃避呢.............得既話好似都屈啵..
閃避是不能夠壘加的
引用:
原帖由 tomkitwgss 於 2007-3-2 19:23 發表
會唔會2個柔軟鋼加一齊,會係100%-80傷,定係50%-160?
這和其他裝備的發動機率計法一樣
但和爆擊不同的是同一種的物件可以同時發動咁解
(例如: 2個柔軟鋼的話 同時發動=25% 個別發動=50% 希望冇計錯啦 總計擋傷機率=75%)

作者: Uran    時間: 2007-3-3 17:19

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-3-3 01:38 發表
閃避是不能夠壘加的

這和其他裝備的發動機率計法一樣
但和爆擊不同的是同一種的物件可以同時發動咁解
(例如: 2個柔軟鋼的話 同時發動=25% 個別發動=50% 希望冇計錯啦 總計擋傷機率=75%) ...
同時發動=25% <--不能疊加!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
前面唔係講左啦咩?...
作者: 幽谷§JiRO    時間: 2007-3-3 17:30

仲係好混亂- -唔知大家講緊d咩
咩叫 <<同時發動可擋160 個別發動擋80>>   ??
作者: SmileBoy    時間: 2007-3-3 17:54

請看看這個

WE自學手冊 寫到:                          硬化外皮
沒錯,這東西就是排得這麼前面,傷害都還沒扣掉就先減固定值,所以它的效果並不如想像中的好。
不過這玩意兒還是有一點可取之處的,多個硬化外皮各自可發揮效果,算法很簡單,傷害輸出減掉抵抗量,結果如果小於最小傷害,就取最小傷害。
多個硬化皮膚技能同時作用時,先得到的技能先生效,後得到的技能後生效。

例:某部隊先得到減少20傷害,最低傷害5的硬化外皮,再得到減少30傷害,最低傷害8的硬化外皮
當它受到19的攻擊力時:
第一個硬化外皮:Max( 19 - 20, 5 ) = 5
第二個硬化外皮:Max( 5 - 30, 8 ) = 8
所以變成8點傷害。
看到了嗎?基本上最低傷害越低的皮排在越後面越好。

作者: lawyuen    時間: 2007-3-3 19:00

咁咪好屈機= ="6柔軟擋480攻~
勁......1lv沖去打塔都得...
作者: Uran    時間: 2007-3-3 19:01

引用:
原帖由 SmileBoy 於 2007-3-3 17:54 發表
請看看這個

WE自學手冊 寫到:                          硬化外皮
沒錯,這東西就是排得這麼前面,傷害都還沒扣掉就先減固定值,所以它的效果並不如想像中的好。
不過這玩意兒還是有一點可取之處的,多個硬化外皮各自可發揮效果,算法很簡單,傷害輸 ...
自學手冊不是全對的,實測的結果的確是硬化外皮同時發動取後學
在官網也有人推出這個自學手冊的內容,而其後亦發現實測結果是正確的...
所以,,,
硬化外皮同時發動取後學
作者: SmileBoy    時間: 2007-3-3 19:08

沒看到你前面的post

都見官網拗過一排 我見唔到討論結果..  如果測試真係無誤  咁唯有更正一下
作者: 締ξ死神ψ    時間: 2007-3-4 02:20

引用:
原帖由 SmileBoy 於 2007-3-3 19:08 發表
沒看到你前面的post

都見官網拗過一排 我見唔到討論結果..  如果測試真係無誤  咁唯有更正一下
感謝uran和smileboy

已更正了
作者: eason    時間: 2007-3-4 05:40

但係 我都係好唔明,咁真田有32%閃避機率,再買埋神甲le,又係點?...註:神甲係有20%<抵掉>傷害,並唔係閃避,咁又點計??
作者: 小柔    時間: 2007-3-4 06:44     標題: 唉~!!!

計黎做乜??  冇乜人用嫁啦都
係有錢都名刀啦  傻的
算吧啦!!!!!!!!!!
作者: yinho    時間: 2007-3-4 06:55

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-3-2 18:18 發表
硬化外皮-柔軟鋼、銀伊予札白糸威胴丸具足

計算方式為(敵人攻擊力-傷害減免)*裝甲減免,別以為他是先扣裝甲才算的

例如兩顆柔軟,有75%可擋50傷

如2個名甲 可擋傷的機率也提高

不像閃避的機率取最高值

以上在資料網 ...
錯AR   柔軟係擋80傷AR= =
作者: 締ξ死神ψ    時間: 2007-3-4 10:35

引用:
原帖由 eason 於 2007-3-4 05:40 發表
但係 我都係好唔明,咁真田有32%閃避機率,再買埋神甲le,又係點?...註:神甲係有20%<抵掉>傷害,並唔係閃避,咁又點計??
2樣是不同的技能 唔知可唔可以叫壘加 但沒相衝 所以是可以一起加強防禦的
引用:
原帖由 yinho 於 2007-3-4 06:55 發表
錯AR   柔軟係擋80傷AR= =
謝 已更正
作者: 瑤龍龍*    時間: 2007-3-4 10:59

引用:
原帖由 No_11 於 2007-3-2 21:36 發表
=0=
邊有可能丫,,,

作者: 締ξ死神ψ    時間: 2007-3-4 14:49

引用:
原帖由 瑤龍龍* 於 2007-3-4 10:59 發表
=0=
邊有可能丫,,,
是不能夠的 我在你發表回覆前已經更正
作者: 阿町    時間: 2007-3-4 15:20

神甲不是跟柔鋼一樣是 外皮技能嗎-.-
我一直以為神甲是擋無限傷而已=口=…
作者: 締ξ死神ψ    時間: 2007-3-4 16:33

引用:
原帖由 阿町 於 2007-3-4 15:20 發表
應該都是外皮技能
估計是以機率擋無限傷
作者: 笨呆﹏♂    時間: 2007-3-4 16:45

系咪真架=.=
作者: 締ξ死神ψ    時間: 2007-3-4 22:10

引用:
原帖由 笨呆﹏♂ 於 2007-3-4 16:45 發表
系咪真架=.=
唔肯定
作者: SmileBoy    時間: 2007-3-4 22:24

引用:
原帖由 阿町 於 2007-3-4 15:20 發表
的確係  
作者: 締ξ死神ψ    時間: 2007-4-17 17:31

4月17日更新:
增添解釋,使更易明白。
文字顏色美化。
增添閃避率資料。

作者: 墮落星_雞    時間: 2007-4-17 17:31

哇...咁你合晒我咪唔洗打= =!!!
作者: 締ξ死神ψ    時間: 2007-4-17 17:51

引用:
原帖由 墮落星_雞 於 2007-4-17 17:31 發表
哇...咁你合晒我咪唔洗打= =!!!
  若果真的合成了會十分有趣

可惜價錢十分昂貴。

作者: Uran    時間: 2007-6-6 16:45

用法術秒掉就可以了~~~
作者: 煙火星_極    時間: 2007-6-6 17:51

我研究過D %發動問題~
買多D狂暴鋼的爆激%可以增加...不過個效果唔係20%+20%=40%只係一下攻擊裡連續撞2次狂暴鋼的效果
就算買曬全身狂暴鋼都可能爆唔到..連撞6次20%都有機會唔中..
天生迴避同神甲係不同類型既迴避模式..效果同買幾個狂暴鋼既道理一樣~
如果天生有迴避...再買+迴避既裝備..只會簡最大能力既效果發動....
例如...酒井買妖刀...妖刀效果唔夠本身技能強..所以會簡左最大效果..但是唔會吸多D血...
凍雲效果同爆激效果係唔同模式既效果..可以同時間發動...因為凍雲係打到敵人自己身上爆冰..爆激係自己頭頂出紅字..
所以效果唔會撞...
以上既野我都試驗過.......唔信可以自己試~

作者: 潮小花    時間: 2007-6-6 17:53

引用:
原帖由 煙火星_極 於 2007-6-6 17:51 發表
我研究過D %發動問題~
買多D狂暴鋼的爆激%可以增加...不過個效果唔係20%+20%=40%只係一下攻擊裡連續撞2次狂暴鋼的效果
就算買曬全身狂暴鋼都可能爆唔到..連撞6次20%都有機會唔中..
天生迴避同神甲係不同類型既迴避模 ...
凍雲跟爆擊 可以同時發動嗎
作者: 煙火星_極    時間: 2007-6-6 17:57     標題: 回復 #37 潮小花 的帖子

一下攻擊裡撞到凍雲同爆擊..會同時發動..
但是..凍雲同老虎係同一個效果所以唔會同時發動
例如井e大絕同凍雲係同類型效果...買長船爆到3倍...
如果同時間爆到井E大絕同3倍你會見到效果好明顯..唔信自己試下~

作者: 締ξ死神ψ    時間: 2007-6-6 18:02

機率解說 (超簡短版):(vLan 締ξ死神ψ 製作)૪
同技能(可累加的話)總發動機率:100%﹣[(100%﹣機率)^技能數目](vLan 締ξ死神ψ 製作)૪
註:閃避率取最高值。
法球:香宗我部元親(升龍亂舞)、立花宗茂(西國無雙)、凍雲

當爆擊、狂怒擊發動的時候,此次攻擊法球必不發動,而且會被吸血強制覆蓋。

另外多個法球只取一顆,別再以為裝多把凍雲機率會高了

(轉載自資料網)

p.s. 其實虎徹屬狂怒擊,和爆擊特性相同。

作者: 煙火星_極    時間: 2007-6-6 18:12     標題: 回復 #39 締ξ死神ψ 的帖子

因為果D招(類型)一樣就會覆蓋..例如丹羽買毒介..本身招火海就唔會出現..
但買爆擊係唔會把火海覆蓋..因為兩樣唔係同類型既野...爆擊係自己本身發動..凍雲係敵人身上發動
%發動機會唔會去到100%..因為就算買5個20%既狂暴鋼唔係100%爆擊..
只係1次攻擊裡撞5次20%..姐係5次都撞唔到20%都會唔爆...
試下買幾個狂暴鋼..好明顯頭頂D紅字多好多..一個係做唔到呢D效果

作者: 締ξ死神ψ    時間: 2007-6-6 18:17

引用:
原帖由 煙火星_極 於 2007-6-6 18:12 發表
因為果D招(類型)一樣就會覆蓋..例如丹羽買毒介..本身招火海就唔會出現..
但買爆擊係唔會把火海覆蓋..因為兩樣唔係同類型既野...
%發動機會唔會去到100%..因為就算買5個20%既狂暴鋼唔係100%爆擊..
只係1次攻擊裡撞5次 ...
機率解說 (超簡短版):(vLan 締ξ死神ψ 製作)૪
同技能(可累加的話)總發動機率:100%﹣[(100%﹣機率)^技能數目](vLan 締ξ死神ψ 製作)૪
註:閃避率取最高值。

<< 請問閣下怎樣可以用這條計算方式計出100%? 5個20% = 約67%

其餘請自行參考信長資料網:http://www.elimiel.com/index-old2.htm

想了解毒的特性請看在下這篇文章:http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=27078

作者: 摘星。小夜    時間: 2007-6-6 18:34     標題: =-=

會唔會有人咁玩法呀......
作者: 煙火星_極    時間: 2007-6-6 18:35     標題: 回復 #41 締ξ死神ψ 的帖子

講極都唔明= =..
你自己開圖單機測試下~
作者: 煙火星_極    時間: 2007-6-6 18:40

買2把長船爆擊機會高...攻擊力接近直接X3
一次攻擊連撞2次25%撞極都撞唔到你真係超唔好彩
不過買得多好自然會物極必反..因為本身個HERO會太少血~

作者: 締ξ死神ψ    時間: 2007-6-6 18:47

最後說一次,閣下不明白就算了。

是否相衝十分複雜,不是閣下所說的甚麼「相同不相衝、還是不同會相衝等」。

下面的暴擊計算方式已是最簡單,我可示範一次給你看。

5個狂暴鋼:總發動機率 = 100%﹣[(100%﹣機率)^技能數目] = 100%﹣[(80%)^5] = 67.232%

2把長船:總發動機率 = 100%﹣[(100%﹣機率)^技能數目] = 100% - [(75%)^2] = 43.75%

(註:閃避率不是暴擊,只取最高值。)

其餘請自行參考信長資料網:http://www.elimiel.com/index-old2.htm

想了解毒的特性請看在下這篇文章:http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=27078

作者: 煙火星_極    時間: 2007-6-6 18:49     標題: 回復 #45 締ξ死神ψ 的帖子

我誤解左你個意思~SOR........
不過同我講既意思係一樣..只不過我冇計出黎幾多%
3倍同2倍爆擊係同類型.所以相衝唔會同時間出現...

作者: 〝︴藍…〞    時間: 2007-6-6 18:55

不過如果松姬全套裝都係甲,會唔夠攻打人
同埋松+瀧川佢d甲已經冇晒用處
(瀧川吹箭,放逐,跳暈
松冰,大炎/風傷,水計,吹箭已經殺左佢了-.-,
如果有錢仲可以大炎風傷一齊用= =)
作者: Uran    時間: 2007-6-6 19:25     標題: 回復 #46 煙火星_極 的帖子

再糾正你一個誤解
凍雲同爆擊唔會同時發動
我頭先已經測試過,13分鐘內,我有4把長船,1把凍雲,一條褲
證實當爆擊時,凍雲並不會發動
井e既大絕可與爆擊同時發動
作者: 締ξ死神ψ    時間: 2007-6-8 22:22

引用:
原帖由 〝︴藍…〞 於 2007-6-6 18:55 發表
不過如果松姬全套裝都係甲,會唔夠攻打人
同埋松+瀧川佢d甲已經冇晒用處
(瀧川吹箭,放逐,跳暈
松冰,大炎/風傷,水計,吹箭已經殺左佢了-.-,
如果有錢仲可以大炎風傷一齊用= =) ...
那只是示範信長最高普攻擋掉率而已。

實際用途當然很低,單是要賺到那些道具已很難了。

作者: 團*RIckY    時間: 2007-6-9 01:56

松姬大技「不容侵犯」加上6件「銀伊予札白糸威胴丸具足」 1-[(1-73.7856%)x(1-45%)] = 85.58208%

咁用法術咪屈到佢傻
作者: 星﹏    時間: 2007-6-9 08:55

有多錢就好LA
作者: mango123123    時間: 2007-11-22 18:37

但係都係沒可能係買咁多件神甲咖= =
你頂到物理
人地用魔打你咁點?
作者: 細﹏路    時間: 2007-11-22 20:59

咩黎架???
睇唔明......
作者: 柚夜    時間: 2007-11-22 21:19

死神d post 好值得參考
學唔少野
作者: x雪之戀X    時間: 2008-6-6 17:24

頂到物理頂唔到魔法哈哈>.<

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0