標題: 魔獸 信長之野望英雄 會員心得區 [打印本頁]

作者: 威力啤酒    時間: 2006-7-13 16:41     標題: 魔獸 信長之野望英雄 會員心得區

請各位版友將自己識玩既英雄心得放係呢度。

以便新手參考唔同英雄玩法
係呢動發心得係會加分,而加分的多少在於詳細與否既姐(一般都會加2分)

而呢個POST 係唔比作任何批評或者討論性質既回應!
只係POST 信長入面英雄既玩法或者心得

違例者先行警告 再犯的話就會扣分 (扣分多少視事件輕重)

P.S: 加分決定權在於各位版主   會員不得有任何異議,希望會員可以明白。

希望多d人會黎呢度寫心得啦,參照過kxo來整的post(某某壇)

兩天可放一個心得出來,否則當呃分處理,更新10月5日

作者: 威力啤酒    時間: 2006-7-13 19:26

我打先啦,希望各位會一齊參加活動

本多正信暴力玩法

+點方法,升左兩招降甲技先,有大絕點大絕,唔洗點第二招,之後點黃點升爆先點第二招。
正信一開頭買褲+回血鋼+一個強化鋼
之後就合和泉,保命用,因為我唔會買血鋼,跟住買全能力+5既,想殺人快d合左巨龍先都得,1秒+10血,加15力好似,+到200血到,暴力法師佳品,6lv大絕可以配妖火殺人

到12lv就買吹箭,吹箭定人定人就出大絕,只要你個箭咀指住隻英雄就會圍到,12lv大絕係召換11隻武士亡靈,係岩岩好圍到+有凸兩三隻到

跟住妖火,控d武士打住英雄,除飛佢有大煩為強力技能或者閃介,如果唔係就實走唔到,魔免或者隱刀都ok

加埋本身和泉/巨龍+既攻同黃點既攻,已經足夠殺人,12lv所有人都唔會高甲到去邊,除飛佢合晒甲/血頭

後期大絕可以拎黎幫手打塔/慢人

幫隊友殺人,慢到70%,如果配法術書就慢到70+50=120%

可以咁樣配合隊友殺人,後期可以買全能力+25既刀,咁樣大絕d兵仔都冇咁易死,最好配6秒攻唔到果本野打人啦前期

新手就最好合和泉,有技用,回400hp,前期頂到人地一招升爆既普技,多數普技最多都係去到450

作者: jack2345    時間: 2006-7-13 23:08

等我講下森仔既玩法啦~

1 : 豪雷~~壓人ok好用
2 : 閃走~
3 : 暈人~
4 : 一次射幾箭
5 : 黃十字

森仔有兩個玩法 : 玩攻/法型

1 , 玩攻
  配點方法 : 1 , 323234322545555.....1111
  (這個點發只係用於 一壓一 / 你加一個隊友壓一個/二壓二)

點法原因 : 暈人幫隊友殺人 , 有閃走人

裝方面
  一開始低低 , 回血鋼
  之後合和泉 , 合和泉係因為有時你閃走左但係得好少血 , 你就可以一下就回倒, ,唔死得
  之後買三個能量鋼 (加好多野~~又有MP出第一招~~唔怕唔夠MP)
  仲有一格就買下魔水啦
  之後三個能量合三陣太(P.S 唔合狂暴太刀係因為低LV攻唔高~~SO爆得唔高~~高攻D仲好)
  之後低低合速裝~~
  之後賣陣太轉神裝~~先長船(有爆)/菊一(幫隊友殺人)~~之後如果想殺人勁D就買正宗~~要守清冰勁D就妖刀先

大約係咁 :
  低低----->低低----->低低----->速裝----->名甲
  回血鋼----->和泉----->和泉----->和泉----->銘槍/菊一
  空格----->空格----->能量----->陣太----->長船
  空格----->空格----->能量----->陣太----->正宗
  空格----->空格----->能量----->陣太----->妖刀
  空格----->空格----->魔水----->魔水----->魔水\
  玩攻既森仔後期好勁 , 一個頂一路既總攻都得~~我自己都係咁玩
  後期團戰既時候只要企係中間打人開魔水就得~~殺死人就比隊友汁下雞啦

2 . 法型
  配點方法 : 13131431354555.....222
(這個點法自己一個/2個壓人地1/2個~~不過因為冇學閃~~SO魔水係一定要有)
點法原因 : 有暈幫隊友 , 豪雷壓人好勁 , 減人地血

裝方面
一開始低低 , 回魔鋼(常出豪雷~必要 , 唔買魔鋼~因為+得400同埋唔洗一次性去放技)
之後買多個回魔~~出雷卷(可有可冇 , 有隊友一路就唔洗都得 , 冇隊友就最好有)
之後買吹箭 , 仲有一格放魔水~
前期出技次序  豪雷--->暈箭---->打幾打---->吹箭---->雷卷----->死得/紅血(多數係咁)
之後賣左一個回魔換毒弓/毒尿~~雷卷合做赤雷
中期出技次序 1. 毒尿---->暈箭----->豪雷----->吹箭------>赤雷----->死左/紅血(閃過去射佢幾野就死埋)
                          2. 豪雷----->暈箭----->赤雷----->吹箭----->毒弓------>死左/紅血(閃過去射佢幾野就死埋)
之後賣左毒尿轉風傷/毒弓換紅雷~吹箭換菊一低低換名甲~~賣左個回魔買毒弓/毒尿/妖刀(最好毒弓~有得汁雞)
後期出技次序 1.風傷----->暈箭----->赤雷----->菊一----->死左/紅血(毒弓死埋~~如果人地開左魔水就閃過去打佢幾下)
                          2. 毒尿----->暈箭----->紅雷----->打一兩下----->菊一----->赤雷----->死左/紅血(閃過去打佢幾下)
呢個玩法要放技放得好準同好熟~~唔好被人有機會開魔水(一路係咁暈住人地就得)後期唔出豪雷係因為豪雷唔太傷出
黎冇咩用~留番mp閃走
這個玩法我冇玩過~~係我睇RP同玩法C既方法綜合出黎既~

而且我自己玩攻型既森仔比較勁~前中後期都勁
法C型既玩法只要人地開倒魔水就收得....而且後期可能冇咩用
SO我SUPPOST大家用攻型既森仔

希望幫倒大家^^

多謝分享,+1分

作者: FlyerFei    時間: 2006-7-14 10:07

轉貼    真田昌幸玩法

1.落雷-在指定的範圍內落下一道閃電,能造成範圍內敵人傷害。CD 15
2.水爆-在直線上打出水爆,造成傷害並導致它們昏迷。 CD20
3.癱瘓-降低指定敵方部的移動速度、攻擊速度與破壞力。 CD20
4.狂風-召喚出龍捲風,龍捲風能對傷害範圍的所有敵軍,走近範圍內的敵方部隊會減緩移動速度。 CD 130
------------------------------------------------------------------------------------
技能點法 : 1 3 1 3 1 4 1 3 3 2 2 4 2 2

起手裝 : 暴風褲(500) 魔力剛(900) , 之後買雷捲(700) , 合法力兜(600+1000) ,
生命兜(1200+600+1000=2800) , 茶器(1700)
扣掉一開始的1500金 Total :6800 * 抗魔水(450)視情況買

路線上中下皆可, 一開始以落雷壓英雄與賺小兵(落雷於小兵黃血再放), 約第三波

小兵出現,可買到雷捲搭配, 此時連技傷害為落雷(LV二300)雷捲(350)=650 , 每波

最少可賺到2隻小兵, 而癱瘓則用來追殺英雄, 通常在LV6之前因技能傷害普遍不

高,故對手通常都會撐到黃血才會退,因已用之前的連技傷害(650),故己方都會剩

2~3隻小兵,此時癱瘓一放,沒注意血量的英雄通常不是被小兵打死就是被你cd15秒

後的落雷殺死 , 而狂風更是好物 , 若是上下路起手,請從兩旁小路找機會施放於補

血蓬與塔之間, 而中路請先施放於畫面下方的塔(因己方小兵會自動先打此塔)

約在10級左右上述裝備(6800金)應可賺到, 之後存水書, 此時對方英雄也已經有基

本裝,但昌幸本身血少,故請抗魔水(450)一定要買,以免被放緩書, 之後就輔助己方

主攻手殺人, 三連技落雷, 雷捲, 水爆 ,加上癱瘓或於會戰無視魔免的"狂風緩速",

更讓己方在會戰佔盡地利, 但因本身血少,故對方也一定先殺你, 故會戰時請一定是

站在最後面,別為了放狂風或撿人頭 , 傻傻的跑到前線送死 , 基本上現在聯合會出

的陣容, 雜賀 武田 幸村幾乎場場出, 殺人的事交給他們就夠了

而若單獨應戰,水書加癱瘓也有一定威力, 碰上對方喝魔免,就請放狂風吧,無視魔免

的20秒緩速,應該足夠有讓你逃跑的時間差 ,而且若對手血少搞不好還能反殺回去

而中後期裝 , 請把雷捲換成火計, 因為雷捲的功能已可用水爆取代, 之後看要合大

炎上,或是慢慢存錢將水書換成鬼轍

此配裝與打法, 因血少的關係故在中期很容易成為被偷襲阻擊的目標, 故需常注意

小地圖, 若警覺性還是不足, 請合把隱刀, 配上抗魔水應能大大提昇存活率 , 但此

時"褲子"回血兜"回魔兜"茶器"抗魔水"隱刀"已佔去六格,故水書可換成直接存鬼重

格子就將茶器賣掉

ps.此打法碰上道三的漩渦與阿國就很棘手 , 一方面道三的漩渦放了就跑很難壓
制 , 而阿國的加速與魔力盾,更是我這種打法的剋星 , 不知有沒大大指教一下
碰上這兩個怎麼打會比較順

威力啤酒:
下次最好唔好轉貼,不過都+你1分

作者: 輝仔    時間: 2006-7-15 03:39

自創  上泉玩法
1:劍聖                  
在一定的時間內大幅提昇攻擊力、生命回復率、法力回復率,並增加防禦。

2:陰流‧一閃      
向指定的地點移動攻擊,造成距離內所有人受到傷害。

3:陰流
提供閃避攻擊的可能性,而且有有機率瞄準對手的弱點可以造成額外巨大的傷害。

4:絕‧陰流最終祕劍  姐係大絕
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
一開始加點方法係2 3 2 3 2 4 2 3 3 1 (加招閃黎汁兵用... 睇到d兵仔無血就飛過去汁)

一開始買        (暴風褲 法礦/再生礦)
之後有錢就買 (血礦 / 全能力+5個件野2舊)   要注意 如果買左  (法礦既人 唔好再買+5全能力個件野)

如果買      法礦同血礦 就合埋      (精練武士刀)
如果買      再生礦同全能力個件野就  (再買能量礦合陣太)

一開始加閃個招既原因係因為可以就番招大絕
一到6lv個陣 如果人地小血
你一閃過去 + 大絕就應該殺到..."
要汪意血量  唔好曬左招大絕....
之後都係靠有大絕就殺人...
到加爆左招  陰流  就可以開始殺人.."
但係起馬要夠攻速... 或者叫人幫你網住人

我既玩法係 一開始自己肥住先
到左起馬有2把陣太再幫手殺人..
如果唔夠攻速 / 血  你出去幫手都無咩人
人地又唔同你硬打... 你5倍爆擊... 傻既先會同你硬打.........
所以我都係鐘意一開始自己肥住先..

再講下面對敵人...
如果人地係好屈你血個d英雄... 例如 : 前田利家
咁你就加一點 (劍聖) 用黎回血用..
咁加點方法就變左 2 1 3 2 2 4 2 3 3 3 1........

到左有2把陣太  如果殺d小血... 例如小血既法師
最岩玩秒殺 但係動作要快..
開劍聖  再一閃出去 飛去佢前小小 之斬左1 / 2下 之後就大絕
記住要搵d小血既人黎打  最好買埋清酒

我多數係劍聖 飛出去 再加清酒追住佢黎打
一爆擊左一下 就發大絕............

如果有錢你就買 菊1 / 長船
如果你個場 對面d人唔夠團結 你就買菊1黎單殺
如果佢地好團結 你就買長船 係混戰之中幫手打人

以上技能內容係複製   http://26.to/windwing/   e個網頁...

作者: 輝仔    時間: 2006-7-15 03:53

自創  服仔玩法

1:忍法‧繩索
2:忍法‧迷蹤步
3:忍法‧影分身
4:忍法‧大絕 =^="
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
一開始買 ( 暴風褲 加 法礦 )
之後學隱形先  因為可能行快d  吸多隻兵仔既exp都好丫麻...
加點方法 : 2 1 1 2 1 4 1 2 2 3
2 lv 學左拉  但係唔好用住"
3 lv 再學拉  先好用招啦"

因為1lv招拉都係扣100血 又唔遠
        2lv就遠d 扣200血
        仲有要留魔 唔好曬魔 狂拉人"
4 lv 你睇下係咩對手 睇下學唔學分身好

例子:面對最上義姬 當然要學分身  佢一網你就分身 吹咩@^@?

5 lv 加拉 之後開始屈佢血
6 lv 加大絕 之後睇準d再用

當佢無左一半血個陣 兵仔同兵仔又打緊 咁佢都會幫手 就係e個時侯 係佢身邊出大絕"
如果唔死就拉佢" 如果佢咁都唔死 就再追住佢 之後拉"
咁樣多數會死  但係應該無咁多魔用"

之後有錢就買吹箭先  之後2舊回魔 回血 血礦  再合一個隻兜 之後有錢再買水計

之後殺人最好搵多d人  同佢地企得好埋  就是但用吹箭吹一個人  水計  大絕"
我次次用點都殺一個...
最多試過殺左4個.."  仲有一個比人汁左...... =^="
係混戰之中  出水計同大絕  超有用...
但係如果人地買左洞寶就要改變殺第2個啦.............
作者: 池少~    時間: 2006-7-18 15:25

車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既車 抄nakuz既

沒有跟指示扣3分

作者: 清一色    時間: 2006-7-19 01:33     標題: ( 清一色 )風魔高手 19殺 14lv首次死亡 既 rp

( 清一色 )風魔高手 19殺 14lv首次死亡 既 rp

風魔高手  19殺  14lv首次死亡 既rp

大家可以睇睇點玩風魔嫁!!!!

個人人名叫清一色,   係我

風魔哩d咁少人用既英其實都可以玩得好勁

以下就可以作為一個參考之用......

我之前都發左個32,風魔唔算少人用,未到冷門既地步,不過你發錯post,唔應該發rp係度,扣你1分

作者: 檸檬仔    時間: 2006-7-19 10:25

偷襲、追殺者--寧寧

1. 忍法‧迷蹤步  2. 忍法‧偵查  3.忍法‧銀月飛刀
4. 忍法密傳‧夢魘

我的玩法係有飛刀就加..大絕首要
偵查的原因係大絕有左偵查會知敵人的位.容易追殺

先將佢練到6LV.跟住有d人會驚左你.原因你忍左身後追佢放大絕就會好大機會會死
好多人以為後期d人有魔防佢就唔掂.但佢期打兵超快2-3秒一堆
殺人初期就需要速度
後期就隊友

----------------裝備--------------------

初期買料準備疾風褲+2把武士刀

中期合2把疾風褲/柔軟刀

中後期合刃刀..合完兵便是你的天下

後期買神器-蜻蛉切‧銘槍(攻速便是極了)

------我玩了不耐.爛得不要罵.最好指點小小-------
作者: archi1314    時間: 2006-7-19 21:21

引用:
原帖由 清一色 於 2006-7-19 01:33 發表
( 清一色 )風魔高手 19殺 14lv首次死亡 既 rp

風魔高手  19殺  14lv首次死亡 既rp

大家可以睇睇點玩風魔嫁!!!!

個人人名叫清一色,   係我

風魔哩d咠...
好野囉  風魔冷門.....14lv先死有幾難姐  我用風魔到完場都未死過tim啦
唔出去咪得囉  

*********************************************************************************

信長
2121262113343355...........
一開始買魔鋼褲  21打兵    第1招可以汁倒雞
之後閃介慢書     點解閃介 用大絕果陣時閃過去 再慢佢
早期一定殺倒 中期就2左佢先大絕再用第一招汁

之後名槍 9000$果把 村正......

立哥:
已加1分(可加詳細)

作者: arlok    時間: 2006-7-24 03:03     標題: 正信玩法

本來想講下正信玩法...一睇原來已經比樓主搶先一步+_+
但唔緊要,我ge玩法同樓主有d出入

先講一般玩法:加點與前期玩法同樓主一樣,不過配裝唔同,我會買滿一身侍章,吹箭都會買,但我好快就會換雪走,對正信黎講,雪走比法術書更有用,而且價錢亦唔貴,好早就可以買到,大技加上雪走足足慢成20秒咁滯,而且魔免無效(雪走同正信大技都係)

超高手向玩法:一個連我自己都玩唔掂ge玩法,加點一樣,不過咩都唔買,只買一條庫,先搵隊友幫你殺左忍者屋前的cp,之後去買上忍,買夠7至8隻,殺人方法係先控制忍者隱形到人地汁邊,見對面就減佢防跟住走佬,對面會以為你唔夠打,所以就算被減防都未必會走,呢個時候你就用忍者打佢啦,佢比8隻打打幾下多數都死,不過呢個玩法對一d有大範圍技ge英雄未必使得,而且呢個玩法雖要高度的操控技巧,但好處就係幾時都殺得人,唔使等有大技

威力啤酒:
+1分

作者: mikepun2000    時間: 2006-8-14 07:13

蜂須賀政勝
12121412255555......
一開始買魔鋼同褲.先升第一招狂出用黎汁兵

之後買電巻..再買2個回魔鋼(由於要狂出第1招同電巻汁兵要狂用魔)

之後大概到了6~7lv就去忍者屋打忍者(先放第一招再+電巻~不要和浪人打先~等第一招回再出.就汁到晒)

跟住搵人黎殺(當然係要出大技拉~通常就係伏在黑位.就大技一圍住就控制d野打人)

跟住合赤雷再買電巻(很好汁兵~第1招+赤雷=成隊兵都係你既)

跟住買吹箭(用黎放大技既..一暈中人即出大技.大技要放在敵人的圏的中下方方可圍住人)

之後繼續狂汁兵(存錢買血紅落雷((賣左個法力鋼因為血雷+480魔夠晒用)))大概15lv左右就出到ga la(如果好似我咁汁ge話

跟住就可以狂殺人了(想一想.自己的第一招+電巻+赤雷+紅雷=2300血@@~一見到人唔夠2000血即刻出第一招再出晒3招電~保證死人)
補充d:買左紅雷之後可以去上路cp~汁晒d強盜軍師呀同埋其他小強盜仔(賺錢超快)

買左血雷之後就存錢買菊一~再合疾速裝(由放之前係當法師用~到後期就較難殺~成以要轉番做打手)

跟住買8600果把或者買蜻蛉切.(因為要做打手,要出去捱招~所以買多d血~而8600比蜻蛉切+多d血而且可以爆265.好用,而9100就可以+15%移速和70%攻速~2把都好用~所以因人喜好而買拉)

跟住就可以成功由法師轉回打手ge角色~

順便一提~大技係魔免都打到ga 所以只要敵人中了吹箭就一定死.除非佢自己有飛ge招
例如係上彬, 一暈左就要出大技再出木化.之後4秒就出第一招,電巻紅雷血雷一齊出=必死
如果怕自己出得唔夠快 可以買1700個巻禁人6秒個巻野..6秒=死硬@@

立哥:
很好特別係d冷門英雄加7分

作者: 43B巴士站    時間: 2006-8-14 13:08     標題: 前田慶次玩法

一隻非常勁的力英....

技能點法,23231432321411555555555

一開始買庫,再生,行上路(原因:路程長方便追殺加近cp區,最重要係少法行上路)

去到有1400就可以買2個待章,4-5lv應該夠錢買

6lv後基本上可以殺d法師(請帶抗魔)開1衝出去打1-2下,暈,打1-2下,用2技慢,追住黎打,如果比佢走到又打到紅血你都可以等佢電死)

6lv後開始cp,有電減攻速d血都冇扣咁快,有錢就合疾風裝(慶次攻速非常重要)用再生換茶器

中期再合2把3叉槍,大約會有4xxx血(呢個時候d血會好多,除非你比好多圍,唔係都好難走唔到,前提魔免要開得準)

再努力打錢直到你有9100,買埋把蜻蛉切‧銘槍(血量再次上升去到過5千,殺人非常容易-.-但請小心比人圍)

後期可以用2把3叉槍對換2把長曾彌虎徹‧銘刀,血量上升到6千.....再用茶器合成為平蜘蛛釜(加上抗魔水組成雙抗魔組合,係會好難死,但不要1個打人地5個,神都會死)

如果持家有道,非常有錢,可以買埋神甲加妖刀

總結最後裝備

神甲,蜻蛉,2把虎徹,平蜘蛛釜,抗魔水

立哥:
只覺得前面較好後段描述差左少少亦加2分

作者: 43B巴士站    時間: 2006-8-14 19:17     標題: 伊達政宗玩法

極高防的敏英

技能點法:32323432255455555551111

一開始再買一條庫就足夠,跟手立即出發出上路(原因都係近cp區方便cp),同時要你隻馬去幫手買4隻加5敏鞋

打第1批兵升到2lv之後開始cp(第3招技加8敏,加上道具的25敏,在早期算係最高防同差唔多係極攻速)(攻速係後期對伊達政宗極為重要,攻速快=暈的機率出現率增加)

一直cp去到可以買到茶器加2個能量鋼(其間中立怪不足時出去食兵架,計返d中立怪出現時間再去cp)

cp到夠錢出現2把陣太刀和疾風衣,可以殺人了!!!先開大絕衝出去射(50%暈)射幾下出第2招暈再射(注:出完第2招記得立即按返攻擊,因為出第2招有硬直時間)又可以作偷爆工作,去到箭塔後面偷爆保血營,可以增加對方的保血路程(用我偷爆的時間黎計,爆完保血營差唔多仲有十幾秒時間未用,可以射埋箭塔,又可以射英,順手可能殺埋-.-)

疾風衣,雙陣太,茶器,2敏鞋,呢套裝有排用,直到你夠錢出菊一,殺法同敏英(冇捉技英)更加容易,同埋偷爆速度比得上真田本多

出完菊一再出正宗(呢個時間白字攻擊力唔記得,但綠字攻擊力係去到加3百)開埋大絕攻擊力同殺傷力不可睇小

雙陣太可以換成禦神同妖正,茶器請加工成平蜘蛛釜,疾風裝可以再換成神甲

殺力英到左後期對佢黎講比較難....(要有人幫[捉]但殺法c係非常易(試過係可以幾野死,可能人地少血ja--)

因為呢隻英多數係後面開大絕射擊作支援,不需要似慶次咁係前面博,所以只需平蜘蛛釜一次魔免時間就夠

總結最後裝備

神甲,妖刀,禦神,正宗,菊一,平蜘蛛釜

立哥:
整體算唔係加4分

作者: 43B巴士站    時間: 2006-8-14 19:59     標題: 雜賀孫市玩法

後期神裝人人驚的遠攻英....

一開始買褲,再生,20%攻速

上中下路都可以(盡可能行下路,因為槍佬呢隻英係經常性比人圍,下路多路走d個人認為)
加點方法,2323413321121555555555
呢個加點方法早期好難殺到人,係殺兵搵錢為主

殺兵為主,係未6lv之前唔好諗殺到英了,請集中精神控兵,集中攻擊一隻盡快打到足夠的錢買裝(愈快肥愈唔洗死)
同埋當對面英有服仔,請減少開狙次數(一開狙服仔大絕,88啦槍佬)6lv後如果有人幫殺英之後就爆保血營吧

經常留意金錢,一夠錢即買裝備(先買2個能量鋼,再合成2把陣太刀再出疾風衣)因為經常比人圍,所以盡快洗錢好過送錢比人

當2把陣太刀出現之後,有$1800時買一個狂爆鋼增加殺兵速度同殺傷力(對面有捉暈英請買抗魔保命)

有呢d裝時(正常速度出裝)通常中間開始會出現圍幾個打幾個咁樣(會戰)你的職責係企係個靚位開狙開大絕比人見到開埋魔免幫手殺[[[[法英]]]]因為對面通常出現道三/阿松/竹中呢種捉/冰英,殺左佢地確保己方的戰力未受影響

盡快出長船,呢個時候應該普攻爆8百開絕爆1千4百左右

雙陣太再換成禦神加正宗,基本上e加普攻爆過千-.-開絕爆2千......
同時會有大約3千血上,請長帶魔免

一個好ga槍佬一定要識時務...要走就應該走唔好同人隻秋
會戰時要搵靚位,要減少比人發現ga同時要射到對面英,係比較難

在此提返前期用作打錢的槍兵仔用途:
1:前期可以放一隻作哨兵,減少比人圍的機會
2:當強王死後可以去該地區打走d樹後,入去可以長期掛錢打狗狗
3:防守時可以放係出面開大狙擊視野

總結最後裝備

神甲,正宗,2把禦神,長船,抗魔水/平蜘蛛釜

立哥:
可接受加1分

作者: 43B巴士站    時間: 2006-8-14 20:30     標題: 森蘭丸玩法

信長入面的富翁
講之前先講述下:森仔有2種玩法(一個攻型,一個法型),講求識用閃走佬(少血好易秒)
攻型前期殺人比較難,攻速為佢生存的方式
法型前期殺人比較易少少,但一個魔免就會比人玩死送你返溫泉

攻型:
一開始買庫,再生,20%攻速,行上路佳(多位易閃入森林/河同易cp)

加點方法:32355433555455552221111加黃點為主(增加血魔攻防敏攻速)

先合和泉作為目標(助己助人,單線6lv前,雙人打線就遲少少)

有左多重箭之後食兵話咁易(有和泉加40攻,仲全能加6)

再合一把陣太刀,確保血量足夠(如果見到淺#呢種秒殺型請帶魔免,唔係都好難殺森仔,圍除外)

玩森仔其實比較悶....因為你係一開始的工作冇咁重要,只係打兵~> cp ~>打兵 ~> cp

當夠錢出完菊一之後,請多d加入會戰幫手射下人,菊一停人(多重箭正啊!!射哂你地)

由於森仔都係屬於少血型,所以第2把名刀出禦神增加血攻防敏攻速

多重箭有一特點,射兵唔會自動射建築物,但射建築物就會射埋兵仔加埋和泉保血,單人爆野冇人能阻(唔計成班圍--)

森仔多重箭第2特點:長船同正宗,2把名刀應該出邊一把,我經常見到今川同森仔會出長船,可能佢地唔知多重箭爆擊只計一枝箭,但如果你用正宗,4枝箭都有同等傷害,所以係應該買正宗好過買長船

第3特點,妖刀係唔會吸哂4枝箭,只吸一枝

會戰本人會閃入去開魔免咁就射,期間暈箭同菊一定,充份利用多重箭的4枝齊發

最後裝備:
神甲,妖刀,2把禦神,正宗,抗魔(一場到尾經常出哂,因為殺...5百隻兵)

又講下法型森仔
技能點法:13131413325455555555222

呢種點法開頭殺兵易,用1再用3打英就足夠迫人走打唔到兵,減慢對面肥的速度

用呢個方法順手打兵增加金錢正到出到2個能量鋼(其間係極易死時間,小心)

呢個時間可以殺到人ga其實(極難,先射唔走1再3暈射射射閃射射射)

正到有5050可以出妖弓,殺法師可以話食硬(先1再3暈再妖弓射閃射)

之後再出菊一,進一步秒殺法c(1再3暈用菊一射閃追閃)可以比較亂,但係法森真係要好多技先殺到人

之後再出池田鬼神丸國重‧銘刀(尿毒,菊一,暈,1技雷再射是閃追殺--方式極悶,但殺法好易

最後出埋紅雷(鬼徹‧妖刀)(尿毒,菊一,暈,紅雷,射再閃追殺)

上面法森殺法出招方式可以不同,但請唔好用係有魔免的人身上,會哂時間哂心機

同埋出哂上面d名刀都係大約2千5百血左右,同埋係冇位帶抗魔(可以帶平蜘蛛釜)

個人認為攻森比法森好,易用唔洗連技,血量比較多,攻速多,不易死

立哥:
已加2分

作者: 43B巴士站    時間: 2006-8-14 20:48     標題: 淺井長政玩法

極速秒殺....

淺#屬於短時間入面作出極大傷害的英(同人鬥快係對方未用魔免就死左)

加點方法:21212421133433555555555

一開波買庫同魔鋼(魔鋼作用係6lv可以立即秒殺人)個人善愛行中路(多法易d 6lv即秒殺)

6LV前出一個電卷沒問題吧?善用1技同電卷汁兵

6LV秒殺時機到了,先1波2技飛埋去電卷大絕波埋去,3百蚊唔該哂講埋88~~~(前期秒殺對象:全部法c)

玩淺#如果殺死一隻法c係可以殺到對面中離...

殺人殺到咁上下夠錢買妖弓啦@_@秒殺血量進一步上升

你玩淺#係可以完美凸出聯合軍的特色,個人主義

殺得人多的話可以直買紅雷,唔多就請買赤雷卷軸(殺人果陣一定要講求快,飛埋去的果一段少時間要出哂電卷紅雷/赤雷卷軸同埋妖弓...手指唔靈活都好難按得哂,最後一下大波送人返溫泉吧)

我玩呢隻英基本上唔洗出名刀,最多係出紅雷同神甲,電卷後期作用減少可以換新名刀鬼丸國綱,名刀增加連技時間

會戰時一定係出大波先,唔好諗住...啊,等我最後出大波汁雞先)係好難汁的--因為後尾d人個個開魔免走佬的

總結裝備:

神甲,平蜘蛛釜,紅雷,妖弓,赤雷卷軸,鬼丸

立哥:
已加3分

作者: mikepun2000    時間: 2006-8-14 20:59

阿市(啱啱打果埸用到)

首先要說明一下:呢隻一開始一定要同隊友一齊打~如果有暈技的更好

升點:3232343122155.....

先買電巻同褲~電巻汁兵和汁HERO用.

呢隻最勁係係輔助~先在符近的路口位放暈~狂放

唔可以亂出去..要係暈人的陣入面..唔係會好唔安全.即使係人地HERO對戰緊

基本裝備:褲+電卷+吹箭+1700果卷野

超勁暈人法:
1.如敵方HERO想伏擊你~你先引敵人進入你的陷阱.他一暈,立刻放第3招係佢暈GE地方,升爆左的陷阱足足暈6.5秒,而你放陷阱要等大約5秒左右才可以暈人~陷阱啟動又要等大約1.5秒左右.所以最好配合吹箭.自己心數到大約5秒的時候用吹箭.敵人立刻要再暈6.5秒~總計可以暈成14秒左右那麼=死硬(你有隊友係你隔離GA)

2友方伏擊敵人:等隊友一出立刻放陷阱,隊友首先出暈技.自己心計算時間.大約他醒就吹箭~之後敵人必中陷阱.敵人中陷阱=死左拉.

保命法(因為呢隻一定係對方的首個目標,所以一定要學保命):
1.一定唔可以自己單獨打兵,因為敵方會見到你

2.買清酒(超好用,+你50%移速.當你被追就用~去到黑位到再回到隊友作戰GE地方後面出大技=立即救回隊友又可以殺人~隨時因你大技而反勝一仗

3.亦可以買刺客匕首~隱身出大技~一定唔會卑人發現(除非有洞石),被追又可以用黎走
跟住一直存錢買風之傷..人地一暈放完陷阱就出風之傷(配合超級暈人法使用)(因為人地暈GE時候就魔水都出唔到~所以只會企係度食晒)(風傷10秒左右而你就暈佢成十幾秒@@")(想一下..有幾多個人可以食晒個風傷唔死??)

總概來說~呢隻係前期的絶對輔助型到後期轉為半輔助半秒殺型~都超正GA(唔好成日話人癈英~信長隻隻都有唔同GE玩法^^ )(以上所發表的心得希望可以令一D人對佢地所講GE癈英改觀拉^^ )

立哥:
內容很好加5分

作者: 43B巴士站    時間: 2006-8-14 21:11     標題: 明智秀滿(鬼武者)玩法

前期中期可以威到盡,後期極之冇力

加點方法:21121412255455555553333

阻人打兵的真正王者(第2技,開左冇人敢唔走,除左用暈停你,但吸魂 cd一定多過暈技)

一開始開庫回魔鋼,行上路(多近戰英,用2技屈佢地)請常用,應該1cd完就用,cp期間可以用呢招長期係入面住埋都得

7百蚊即買電卷,汁兵秒人都係睇佢,用鬼刃斬加電卷時間好可以食哂d兵

用技殺兵好快有2千蚊同時差唔多6-8lv左右,買能量鋼開始殺人吧

見到對面1千血左右就一直衝過去鬼刃電卷大絕唔死吸魂,法一定死,力英有保留

其實呢隻英同淺#好接近,係差在冇瞬間接近技同埋其他英有ga暈技,要行埋去先放到招好危險--

出裝方法接近淺#,殺人方法第1招鬼斬妖弓再赤雷卷軸電卷大絕吸魂

左馬介大絕有特別用處:

1:信長出緊大絕係度轉轉轉,你可以用返大絕停佢大絕

2:竹中開魔免出大絕同樣出法用大絕停佢(但冇傷害,可以減少己方隊友的傷害

3:最可怕的本多開緊大絕殺人,同樣大絕停佢幫隊友走佬,當然自己死亡機會上升到99%

出裝同淺#唔同係左馬介一定要出菊一,唔係跟本冇機會埋身

左馬介殺人可以殺到暈,但去到後期大家會戰就只有汁雞的作用了(小心比隊友問候....)

唔洗衝神裝都可以有一定的殺人效果

總結裝備:

神甲,平蜘蛛釜,菊一,紅雷,妖弓,赤雷卷軸

立哥:
已加2分

作者: mikepun2000    時間: 2006-8-14 22:08

石川數正玩法

1.寄生蟲,2加防.3毒人+緩慢效果.4巨型海蛇.5黃點.0.留點

升點:101014100222255......

(點解要留點?請看下面)

首先買褲 直接去下路 等錢夠就買毒戒

第一招寄生蟲要狂出,唔係打HERO係打兵,因為兵死左會有寄生蟲出黎.寄生蟲可以幫你賺錢同拆野以及睇水

先存錢合河豚毒 因為如果你升了第3招再合河豚毒會冇左緩慢效果.所以等一合到先升到第3招爆(玩信長~較後得到的技能合較優先的原因~好似你如果玩宮本升左第3招再買2倍爆,就表示你不會玩,因為第3招爆55%2.2倍,2倍爆就
25%爆2倍,2個同時爆的話會爆2倍.賠了0.2倍,而且又可能MISS,你的第3招變成(100%-25%)*55%=41%左右爆= =)

跟住買法師書.回魔鋼~不太建議買法力鋼~因為唔需要咁多魔~買+智力的就夠

LV.6的大技要早出.用黎拆補血營.如照上面咁玩.存4~5條寄生蟲.等海蛇過左去 寄生蟲幫手拆.分分鐘可以拆多一個

箭塔(一條寄生蟲第3級有80幾攻.果時+上黎4.5係就成3百幾攻.幾下就搞掂個補血營.4級仲有100多攻GA)

跟住合左河豚毒升滿第三招就可以去殺人了.+埋有法術書.

1.先出法術書.再出第一招.跟住打佢就好似企係度咁任你打.即使佢買魔水.寄生蟲同第3招的效果唔好無.

2.跟住出吹箭.用黎夾海蛇殺人,好多人只知用海蛇拆野.其實大大浪費條海蛇.先用1.再出海蛇.海蛇行埋敵人身邊再吹箭,跟住海蛇又暈.足足暈5秒.你的物理攻+雙重毒+寄生蟲.每秒毒差不多100血+一隻寄生蟲成100幾攻,而且你身上的裝,大概8級就買到.8級,邊個唔死??

3.等殺左人拉.就可以帶兵同寄生蟲去拆野,再加防(加成10幾防,超多,D兵超捱得)
打得好10級之前就可以出騎兵拆埋個下路騎兵營,之後就玩團戰了~因為你只有10級,下路冇左騎兵營就唔好再留戀.再拆入去又難,升級又難,相信都唔會有隊友落去.跟住就換成2路打3路,一有兵就再出拆埋上路同中路.之後D裝備同等級一定比對面好,仲會輸??

總概來說~呢隻係SM型英雄,要人地受苦(走又走唔到,打你又唔係)~都超正GA(唔好成日話人癈英~信長隻隻都有唔同GE玩法^^ )(以上所發表的心得希望可以令一D人對佢地所講GE癈英改觀拉^^ )

立哥:
內容很好加4分

作者: siegfried87    時間: 2006-8-18 00:38

石川數正 助攻拆搭型

技 3 5 3 5 3 4 5 3 5 3 5 4 2 5 2 5 2 5 2 5 2 5

暴風 ------>攻速衣  疾風

回血 +400 三武士刀  血盔 和泉  毒䐁 法刀

必要時魔水 或 合多一個 血盔

講真

石川做唔到魔型

自身無魔法 所以 應該善用佢長處 海蛇

因為石川無任高威力魔法 得第三招慢毒性 有少許作為

因為慢毒性可扣20%移動速度

幫手追住人呢打都好 好過放d死人蟲蟲

到後14lv以上 可以幫手爆 如果到時有 法刀 和泉 就幫條蛇仔補血 加上有第二招加防

拆一 兩支搭 絕對不是問題

到後就可以自由組合

可以放三把刀 合大炎風傷 or 紅雷 曲一 諸刃 佳可

後期石川 已經沒有優勢 唯有轉為輔助

希望我的經驗 可以幫到大家

使用極冰門的石川

立哥:
已加2分

作者: mikepun2000    時間: 2006-8-21 13:08

足利義昭玩法

1331341321222555....

一開始買褲.回魔鋼.最好打上路

第一招要狂出..差唔到一回到就出..一回到再出..通常用足利都應該會控制到d兵係人地箭塔前面不遠.狂放星星在敵人的塔度(最好要打中回血營)因為星星回得快..所以好快就可以拆到個回血營..

之後買2個回魔鋼同一個茶器.跟住就唔驚唔夠魔用拉.然後等到你放星星到人地的塔紅血..你就可以放騎兵去拆上路..那時大約有6~8個騎兵左右..

跟住等d騎兵拆完.回完血之後就可以去打強盜王拉..當你的騎兵同強盜王打緊ge時候同埋拆塔ge時候一定要放第一
招係d騎兵旁邊..否則你的騎兵就很可能會死..跟住打埋強盜軍師.

當你儲兵夠一隊ge時候就可以去拆上路騎兵營拉...當d騎兵入左去之後你就跟住入去出大技(因為大技可以攻擊建
築物...好快就可以拆完.而且你都要入去幫d兵+血,(記得買魔免,開左魔免先出大技就唔會比人cut..除左服仔拉你..
魔免一定要24小時帶係身上,卑人追.回血.開魔免出大技.保證冇人敢行近你)

之後就應該夠錢合神祕巨具(呢個一定要買,因為你之後一定要賣回魔鋼..之後你就會唔夠魔用.而且可以幫你+血.你
的第2招再+神祕具足.可以補你大半血)..之後就去拆中路.再到下路.合埋生命具足同和泉守兼定再加埋魔免茶器.你就可以話齊裝la..之後就可以出總攻..攻入人地屋企la..

總概來說~呢隻係強悍的攻城hero.雖然好多人都會認為呢隻hero血少..幾下就死..所以就要對證下藥,買多d血之外加厚d甲,又有3下技能回血,仲有咁意死??(走又走唔到,打你又唔係)~都超正GA(唔好成日話人癈英~信長隻隻都有唔同GE玩法^^ )(以上所發表的心得希望可以令一D人對佢地所講GE癈英改觀拉^^ )

立哥:
已加3分

作者: pk01093r    時間: 2006-8-31 00:15

好!!!!我來分享下先
三好長慶
唔知點解長慶哥會咁冷門=.=佢係一個好強既人物(註:識玩先至係=-=)
1 亡靈之怒 2黑炎之襲 3武士戰魂 4大絕
佢加法12121421233433555........

一開始買褲,同魔鋼
之後咩路都行得,去到戰線用等1招補刀..對面如果係D死人法屍同弓手你就要認....唔好太衝....當有千幾蚊時買個回血鋼.....到6lv你可以同強王打如無意外的話強王你可以打死

三好有兩種打法,兩種打法裝置都一樣
1.殺人型
2推塔型

買野方面::
      褲-------->銀甲
      吹箭--------->吹箭
      回血鋼--------->菊一文字
      全能力+5--------->正宗
      法街書(可以唔買)or火卷
            魔水(可以唔買睇情況)or全能力+5or爆2陪鋼-------->長船

三好唔洗合衫因佢大絕加100敏  so唔洗買陣太以上殺人,推塔都得

殺人:
自己出大絕,衝出去開火卷,,,,係你聽錯開火卷,,,你會發現你加左好多攻,無論折塔殺人必備之後.狂斬,斬兩下就暈,斬多兩下吹箭,再斬斬斬斬斬仲走.再菊一再斬.300$入手...........加埋你可以定人6秒...........
好痛嫁,因為三好自己有技加攻,而且大絕加100敏,攻速又快,防又高,攻又高...記住佢無血但就來走出你魔掌時,用等1招補刀....
咁樣如無意外神裝一定出到
後期可以隻揪守衛唔死
大約就咁多....等一次寫可能寫得唔好  so比多d意見 thx^.^

威力啤酒 :玩法幾特別,有火卷+3分^_^"火卷實用

作者: atkalan    時間: 2006-9-3 00:11     標題: 織田信長的心得

信長是一隻攻擊力十分高的人物
他的技能有3招是攻擊技,所以你基本上在食兵上有十分大好處。
技能點法和平時一樣
我介紹大家是魔法戰士型,你貴為主公更比人稱為風雲兒一定要打得風雲變色。
所以我一開始叫人比我單人中路,而我先出魔力鋼,因為是我一人打 回魔鋼反而未有用住。
見點那隻少血就用技清了他,升到2級左右即出雷卷,之後用第1,2招食中路兵,用雷卷食野怪,到了3~4級左右你可以食左邊的lv3狼或上右上的2隻lv3流氓,食完就即回中路食兵,之後是關鍵了,看你打錢的快慢而定,如果夠多錢就直出巨龍,之後再合成雷舞刀,2把都可以出技打人之如又可以加攻擊力,你可能問為何不合赤雷呢?好簡單,因為信長是一隻力量英雄用紅雷的魔力值是250,而巨龍和雷舞刀加起來都是200,而攻擊力和配合性是遠比單赤雷更有用,平均出齊2把野都只是8~9級左右就可以達成,點先可以達至這金額呢。就一定要打戰線和野怪以及打浪人區和賊王要比人快和一口氣打了他。如果見到隊友有森弓或本多會和你搶的話 都不能慢 要不你比他更苦,所以要快…6級一到看對方沒幸村cp 的話即去打賊王,6那時你一定有雷卷的了,所以見到強王就第2招 之後大技,大技中再放雷卷 之後斬多刀 就ko了,之後就回補魔力之後再清兵,這時你一定到了7級,之後等有大技再去浪人區再清,之後你就可以達成基本武器目標了。
有了雷舞刀和巨龍的支援下,你就可以出回魔鋼和1000的防具合成一起又得,或是出2回魔之後出法術書來幫手清塔了。清塔就先去上下路幫手最好,因為單人推中路都是有一些危險= =,所以要和隊友一起去安全多了,直到12級後你的eq 應該會比人好得多,12級時都應該連打怪cp 加起來接近110~130兵左右,那時基本咩eq都有了,我會建議將自己整成周身刀,就是合成法術杖加mp之如多幾招和合作方便得多^.^,而平蜘蛛那時基本夠錢出了,之後神裝就自己出咩就出咩吧。最後出不出閃戒就要看對方的人強不強而定,太弱的話用法術杖和走位出大技就可以玩死他了,如果真係太難搞就出閃戒,平均到尾的中期,只有狂打cp的幸村和毛利及肥仔今川以及懂得戰鬥法則的玩家才可以和你比美,基本14~15就是1~2名刀出現的基本打兵到達220人以上,而殺人是好難說的數值,但正常到了這時候都有6~7人左右是好正常,有推塔成功夠高可以達至極好裝備。
你可能說對面的都是高手的話你基本不可能做到這好裝備,但信長其實是這map唯一幾隻擋不住他肥的人物之一,在4招小技交換下清兵和大技推塔殺人外,更有第3招來増加攻擊力來殺人,基本只要是混戰人家不打你先,你都一定打到1~2人去水泉去。當然你見到人家3人以上壓住來打的話,那你一定要叫人來幫手了。如果只是2人打你,就可以看人家eq 和咩人而定。
如果是2法師就可以魔免再偷側去出4招再斬同1人。1法師1戰士呢,就叫人來打或捉他後方的法師,你之前要用技減減那個法師的血量先,而戰士都是要ko 法師後再打比較好。而2戰士就單多了,記得用魔水之後放4技和妖火>再幾刀斬等等,大技在魔水用完後放,基本加起來傷害一定過4000~5000那人死定。
用信長一定要練好的是第一招,因為好多時都是這招幫人撿最後一刀和第一招開頭技,所以要練好怎樣可以打多幾人和打多幾隻兵等等。第2招和巨龍要打中目標就太易了。

最後eq表我是這樣出的
一開始是暴風和魔力鋼>雷卷>回魔>回魔or 茶器>合成巨龍先>雷舞刀>將回魔和魔力鋼合成>法術書>合成法術杖>出名刀紅雷是對方很弱才出,中等能力就出毒水再換風傷,很強就出9100和銀甲>最後將雷舞刀換成村正或風傷等等名刀。
最後eq是銀甲 平蜘蛛 巨龍 風傷 村正 法術杖
如果重要換就將巨龍換上你喜歡的名刀吧
當然可以玩吹箭 菊一加新名刀la只是要打錢更快傷害都不錯不怕人魔免,但怕比人發現目的。
而火卷加攻或是林卷加速 都不用你拿在手你已經沒位了=.=由其他朋友幫你加吧

你每玩信長時請隊友比你單人一路對你十分有好處,因為信長是一隻專打等級的人物
記住你是戰國風雲兒,請打得火熱一點
完場時你基本是全場打兵最多的一人都有8成是你的了,只有森弓和你比美,今川後期是勁 但清兵都是沒你多應該少你50~80隻不等。

黑店373字

威力啤酒+5分

作者: pk01093r    時間: 2006-9-8 19:01

得一隻眼既伊達政宗 我既玩法同心得

1火焰斬 2火焰直擊 3靈活加成 4火繩銃

初期玩法:

一開始就有分歧點 不過其實到後面都沒差

1. 法師型 暴風褲 法力剛 點火焰直擊同火焰斬即12互點有大絕點大
2. 戰士型 暴風褲 再生剛 鞋x4 吹箭 點靈活加成同火焰直擊互點有大絕點大OR靈活加成同黃點即15互點有大絕點大(後者唔推薦比新手)

新手的話不推薦戰士型因為如果對面係D遠距英同法英既話會很難賺錢 選擇法師型的話新中老手都適用 而且很好賺錢壓人BUT我鐘意戰士型因為攻速快高攻有大絕時就是法師死期(註:如果係阿松要買魔免有機會反殺你)

出門後 不管自己有沒有一路都沒關係 不過自己一路比較快賺錢和升等
在此一說 盡量趕上第一批會戰 不然一開始可能就有一等的差距
總不能輸在起跑點上吧!
如果有錢同決定玩法師型就買 再生剛 回魔剛  魔力剛 等初期必備良品 就叫小馬幫你送來
吧! 增加續戰 生存率 不推薦一開始買茶壺 因為說實話 1700還蠻貴的 以後有閒錢
或是 再生剛 回魔剛 佔空間那時再換就可以了
若是有怨念非走戰士的話
建議靈活加成 和買再生剛去CP 或打兵
賺錢和升等速度其實也很快
缺點是沒辦法壓線
不過倒是可以讓自己隊友等級升的快點
也是CP政宗的特色之一
要出山的話 最好是出奇不意偷殺一個英雄
可以給敵人一個下馬威

六等後

有了大絕 馬上銃後 開大絕有兩種時機
一種簡單說就是爆塔 利用遠距離攻擊 加上基礎攻擊家60(120)的優勢 (註如有火卷的話你爆得仲勁!!)
其實推塔的功效頗高 配合小兵、隊友更好 而且因為攻擊力夠高
附帶一說:躲在後面射也比較不會死 安全性較高
另外一種當然就是開槍射人了(詳細看下)

分歧點之二
接下來就可以隨自己喜好 看是要爆塔還是殺人了
1. 爆塔
爆塔的話有兩種爆法

一種是去買火計書(大炎上) CD一到就去燒 (不推薦)
另一種則是去買菊一文字 放大絕 或是和小兵一起
就直接衝上去打塔 簡單說就是直接拿槍(刀)射(砍)

2. 殺人
吹箭 菊一 都是必備的 可以的話再加一把長船
趁敵方虛弱或者是去偷爆塔時 或是事先預謀躲在樹林
首先大絕 然後卡在敵方和敵方陣營中間的路上
為什麼要卡在那裡? 因為玩家通常被攻擊都會往回家跑
可以讓你多射幾槍 出來前若是有妖火或緩術可以先放好
(在此特別推薦妖火 可以幫你照亮敵人 使敵人成為你的活靶子)
等到他好不容易準備跑走時 火焰直擊就給下去暈人
再射幾槍 最後補個火焰斬 敏智英應該都稱不住
另外可以配合吹箭、菊一文字、等大家熟悉的緩暈人方法
(這裡介紹的是不用隊友輔助的殺人法)

賺錢方面

火焰直擊加火焰斬等於一堆小兵
就這麼簡單........
另外靈活加成也可以幫忙增加攻擊 攻速
也可以增加賺錢速度
因此政宗要肥不是難事
前期可以當魔法戰士
悠哉的放魔法

後期

大致上都和隊友走在一起 政宗可以適時輔助而且補刀
或是親自戰鬥(若要打的話 請切記 長船要有 打人才痛)
以及援救隊友 當隊友被追殺或是綁住時
適時的放火焰直擊 就可以解救隊友的一條命
不然就直接開大絕狂射那個追隊友的
通常都會之難而退(一個人的話 就放火焰直擊就走人吧....最起碼幫忙隊友退)
另外當進攻時 敵方英雄奄奄一息準備撤退 放火焰直擊暈
以及火焰斬追擊準備跑的敵人 也是不錯的補刀手
(前提是 要確定隊友殺不到 要不然有比較極端的隊友 會開罵 但還是盡量補 最少不要讓敵方英雄跑掉)

下次等我分享菊姬心得^.^

威力啤酒:+2分

作者: siegfried87    時間: 2006-9-11 02:47

4定之寧寧

玩法 一開始 底褲 + 魔鋼

跟住買吹箭 菊一 赤雷 長船 諸刃 神衣

加點方面13先 跟住大絕 加一次第2招之後 就全加黃十字

用法:忍形 埋身 吹箭 大絕  跟住佢 開番忍形 重量埋身 5好俾兵阻 正常ga 6lv 就可以開始殺死人

之後用法 差不多

吹箭

吹箭 菊一

吹箭 菊一 赤雷

吹箭 菊一 赤雷 諸刃

ps最好用吹箭先 因為佢係回得最耐

正常的話就硬食你招大絕

連魔水都開唔到

呢個先係寧寧玩4定ga目的

似方法可用於服部身上

大至上差唔多

JacKTheRIpper字

立哥:
玩法太簡略不過多謝你,加2分

作者: GhoSt_YuRa    時間: 2006-10-1 23:30

本多忠勝
---------------------------------------------
1.毫髮無傷
施展後能再一定時間內抵抗所受到的物理傷害並且吸收些微的的法術傷害作為自身的體力。但是必須犧牲自身大幅度的移動速度。
2.赤雷擊
對指定的目標奮力一擊,會造成傷害並昏迷。
3.槍術
有機會在攻擊時造成更嚴重的傷害。
4.戰國最強‧啟動
能擁有戰國最強的力量,能增加基礎攻擊速度與移動速度,和擴散攻擊能力,並擁有法術免疫力。
5.黃十字
全能力+2
---------------------------------------------
點法

一開始買褲,,回血,,腕甲
行下路...最好搵道3or3成一路因為有得捉
先食第一派兵仔...
補尾刀技術好可以食到2-4隻
跟住去打果2隻山賊
返去回一回HP先喇
有1300$就買疾風衣
6LV果陣應該會有"褲,,回血,,腕甲,,疾風衣,,武士刀"
去食CP區既下忍&浪人
有錢再買多把武士刀加個閃介
合埋做疾風裝
跟住將回血換做吉鋼鐵
加埋你自身暈技一共暈人3.5秒
如果同你一路係道3or3成
加埋應該有7-8秒
加埋大絕殺人好easy喇
冇人殺可以用大絕打補血營,,箭塔果d
跟住直出9100,,唔要腕甲
而家既裝應該會有
9100,,疾風裝,,吉鋼鐵,,2把武士刀,,閃介
有錢將閃介轉菊一
果時你一共可以定人5秒
加埋大絕...好少hero可以頂到5秒
所以要殺hero唔難
跟住將果兩把武士刀轉神裝
我會轉虎徹同村正
出左村正先出虎徹
因為有吸血難死d

完場裝應該會係
9100,,村正,,虎徹,,菊一,,吉鋼鐵,,疾風裝(有錢可以轉埋名甲)

玩本多一定要識得睇時間出第一招
唔係好易比人屈

以上係我玩本多既心得
如果唔好
唔好插我= =

威力啤酒:呢個玩配裝方法太貴...不過多謝分享,+3分

作者: L4520    時間: 2006-10-11 20:03

石川五右衛門:
點法:2353543535351515151515555.......2222
我e個玩法5用1技....所以好後+
2技初期用黎賺$$
裝:開始買"富",法鋼,行~~
     之後出雷卷>赤雷,之後再出雷卷
     之後買雷卷出雷刀>之後出疾風裝
     之後出菊一>蜻蛉切>未完場出埋村正(因石川五右衛門好易肥)

殺人:初期:大絕>赤雷>雷刀>未死用雷卷>1100$到手
         中期:大絕>赤雷>菊一>雷刀>未死用雷卷>1100$到手
         後期:赤雷>大絕>普攻2下>菊一>雷刀>未死用雷卷>1100$到手
註:中期未出菊一殺5到人的話.....可出住吹箭>再出菊一

作者: L4520    時間: 2006-10-11 20:04

狂暴風魔....

點3131..有大+大(冇3/1+555)5555...222222
開波買"富"...法鋼>>>>>法鋼我think易D壓人...初期易秒人
之後買毒介>>之後河毒
出狂暴>>之後要出弓先>因e個玩法中期難秒人>有$$可出埋疾風裝
之後狂暴換2把長船>>>有$$可出多把其他>>蜻蛉好+攻速
殺人:
初期:十八>大絕>普攻>>初期易秒
中期:十八>大絕>毒弓>普攻>>中期難秒D>>可能要人help
後期:普攻>十八>大絕>普攻>唔死用毒弓>>都幾好秒

威力啤酒:冇跟規則發貼,心得太簡單,不+分,反被扣3分
原因:因事主1日發兩個post(規則寫明兩日先可以發1個post)

作者: 立哥    時間: 2006-10-12 21:44

鬼小島彌太郎

騎術→W
鳳凰火→E
法術護盾→R
天崩地裂→T
屬性點→+

WRWEWEWEET++T+++++++RRR

開始時選擇回血鋼﹑褲(殺兵能力較差請換電卷),由於加點法著重於騎術,

所以已經CP,用回血鋼換茶器(留下也可),再加1-2個侍的徽章,這時你應該9級左右,

NOW你可以幫手殺人,單人較難找一個多技能的幫手,在這段時間你要打全場,

上中下路一直跑,有CP殺,有兵一樣殺,有面敵人第一時間用大絕,10秒的時間

可以等同伴相救,或是自救,因為10秒的緩慢足夠你殺人,很快你可以買

雪走(較有錢買菊一),這段時間你應該較肥,殺兵量最少過100,最好不過的是賺

塔,可以減低你負擔,後可以再加疾風裝,如你有留下回血鋼可合和泉,保命之用,

面敵力英必須智取,因為你天生能力較低,面敵敏﹑智英等都可以以一敵二

用速戰速決的方法:馬術直衝敵人,開大絕魔免先隨手斬殺你喜歡的一個,

鳳凰火或雪走(菊一)各一個,直出禦神刀再長船,如果有空置自由發揮,

由於我較少玩能型,所以很多細則都忘記了。

威力啤酒:呢個玩法幾好,+5分

作者: –傻仔︱安    時間: 2006-10-15 19:49

轉貼 戰國第一美女。望月千代女

前言:
相信好多人都無可否認呢一點~
佢可以話係cp地稱霸ga@@
好多人都叫佢用9女啦等等
但我叫佢用令女...
因為佢真係好令- -

我一開始..買番個回魔同庫
點解?因為你開頭一定唔夠魔出大..想走佬都走唔到= =
13互點...有大加大..
之後加2..最後黃點
如果你識cp..同快手就7,8lv就出左鬼徹ga啦  
13lv前..記住係cp地玩自閉= =
點解? 因為13lv岩岩好加爆左招暈~!!
佢多數都出左把菊一ga啦~
你可以不斷係到自閉==
或者依加就可以去殺人
點殺人? 教教你啦..
不如大家睇睇好數值啦@@
菊一(攻擊+30 、靈活+20 、所有能力+10。攝魂讓人無法任何動作2.5秒)
鬼徹(攻擊+40 、智慧+40 、靈活+25。造成800點傷害並暈眩1秒)
落葉散華(使出一陣強風旋轉鋒利竹子的葉片,對範圍500內的敵人造成400傷害,並且附加2秒暈眩效果。)
嗯~出曬呢3招...傷害800點+400傷害..姐係1200傷害...唔計甲~出法c敏英都可以秒
暈1秒+2.5秒+2秒=5.5秒..一個字秒~!!
1200傷害+5.5秒..佢唔死都唔得啦..隻9仔又勁wo....
又可以用鬼徹汁雞~你話正唔正啦
殺人方法:
出9...落葉散華..打...鬼徹...打= =
佢多數死ga啦...唔死出菊一..打多幾下...唔信佢唔死...血牛多數唔得= =
係呢個時候..你多數殺左10幾個ga啦!!
記得!!見唔到有紅點就去cp地cp啦
16lv到....出把禦神
依加d裝:
庳...菊一...鬼徹...禦神..回魔
你依家最好出去打兵~
因為冇咩人打得死你ga啦
就死可以出大走佬:013:
又可以追番d lv..同見人就打..見塔就爆
20lv到...出多把禦神
咁上下都爆得人地7788 ga啦~!!
25lv前..都可以賣回魔出把村正ga啦
我完場前ga裝:
庳...菊一...鬼徹...禦神..村正..禦神
其實佢真正ga神裝:
菊一...鬼徹...禦神..村正..禦神...禦神
ps.禦神可換蜻蛉切
有d人會話我on9...我都估到加啦
佢本身有招加自身移速40%+埋蜻蛉切15%=55%~!!
如果你唔鍾依可以換神甲ga~!!
作者: –傻仔︱安    時間: 2006-10-15 19:50

轉貼 血霸狂牛!剛毅大將!神原康政~

神原康政係1個強勁英雄!
佢係1個血牛,又易殺人,比起本多更易肥!
不過好小人會玩佢,發佢玩法貼的人更加係小!
可能因為佢樣衰!如果有本多,真田咁靚仔1定好多人用!
所以我只好發佢貼,如果唔好請大家指點!

----------------------點法----------------------
313134311224225555............

點法冇咩特別!3技係神原最實用技能!
點解唔點2技先要點1技先?
1技早期可以用來汁兵同走佬,相比起2技你玩邊個好點啦!

---------------------早期裝備------------------
褲,再生,金牌*3,長槍       (豬肉自備)
褲,再生*2,金牌*3          (豬肉自備)
褲,再生*2,武士
2個都大同小異!
金牌*3有15點全能係唔錯!

+個長槍就絕對可以有人幫就殺到人又有10力!

再生*2係可以長時間戰鬥!咁會比較易升lv!

武士刀高攻又有攻速會易殺人!
------------------玩法事項---------------------
好多人都會諗住直出9100!
不過我認為大過急進會冇咁好!

最重要係識食兵,間中用1技食兵係幾好用!
冇血時用1技走人!
有錢就自己去買金牌順手cp主張打上路!
如果對方真係好強你就死,咁你就開大技走佬or反殺!
大技唔好覺得浪費,只要你早期唔死,咁後期就好猛!

------------------中期裝備-------------------
疾風,巨龍,金牌*3,攻捲
疾風,再生,全能*4
疾風,再生,武士*2,吹箭
疾風,再生,輕型具足,武士*2

有部分係殺人用,有部分係破塔用自選!

----------------玩法事項-------------
用火捲就先開大技再開狂熱最後火捲!
咁就係最好攻!!
殺人完人立即去爆塔,大技用得唔好浪費!

如果你對友就死,沖出去,慢人等對手打你,因為你係肉盾!

-----------------中後期裝備----------------
疾風,巨龍,9100,火捲,魔水,清酒

清酒+1技走佬唔難!

-------------------後期裝備---------------
疾風,9100,虎刀,菊一,魔水

-----------------挑戰篇-----------------
閃介
大家可以試下用佢,閃完立即2技
隱刀
隱型再偷打人

冇咩野可以講!因為此時實力已經可以1打5都未必會死!

威力啤酒:冇看規則,扣1分

作者: arlok    時間: 2006-10-15 23:04     標題: 奧州筆頭~獨眼龍伊達政宗

伊達家17代當主,伊達輝宗之子。幼年時因病失去右眼,從此眾人便以「獨眼龍」稱之。其父死後,他在郡山合戰、摺上原合戰都獲得大勝,勢力擴張到會津;又在最上義光的爭執和家督爭奪中,數度克服障礙,終於將奧州全土納入版圖。然而,正當政宗欲趁勢南下,當時時勢卻事與願違,天下大半已落入豐臣秀吉手裡,豐臣秀吉死後又有德川家康建立幕府,亂世於是終焉。政宗雖然大嘆時不我予,但雄心大志未滅,及至臨終前仍然於奧州之地窺覬著天下。

生命 法力 力量  智慧  靈敏
1025  319   25+2.1 26+2.0  30+2.7

職業:侍。肉搏戰:A 法術:A 輔助:C (最擅長一對多人,施展大絕最擅長一對一人)

暗殺炎:從英雄手中出現一道向外的火炎,導致直線上800距離內所有敵人受到150/250/350/450的傷害。

火焰強襲:施展一道巨型火焰,對範圍500內敵人造成200/300/400/500傷害。並將敵人通通擊暈0.3/0.6/0.9/1.2秒。

靈活強化:總共可以額外增加靈活8/16/24/32點。

火繩銃:使用火繩銃,具有700攻擊距離,增加基礎攻擊力60/120點,並在攻擊時有50%機率讓敵人產生0.1/0.2秒停頓。可持續35秒。

技能點數:3‧2‧3‧2‧3‧4‧3‧2‧2‧5‧5‧4‧5‧5‧5‧5‧5‧5‧5‧1‧1‧1‧1

玩法:一開始庫同回血出街,一直打至6lv,這時你該有一個閃界了,撿小兵技術好的話甚至可能出到能量,殺人的機會來了,方法有2,一是從黑位出來走到敵人身邊,另一是假裝被壓趁他不為意走到他身邊(走到人家身邊是為了開大技時真取射多幾下),先暈立刻開大技,不死就閃界追殺。當出了2個能量後就可出狂暴太刀,殺人會更加容易(別想直出神裝,這時伊達已很強,別忘了伊達大技會加攻),再之後就是風裝,然後菊一長船的大家也懂吧!

威力啤酒:方法雖然簡略,但看出你的心意,+2分

作者: qazchow    時間: 2006-10-17 21:14     標題: 戰國第一兵 真田玩法

我個人玩真田玩法好多種 但係最中意都係玩偷爆...........

技能.......

1.真田十勇士:
施展後能增加額外的傷害以及大量體力恢復......

2牙突:對敵方部隊轉身使出渾身的力量突刺,造成傷害並將目標打昏。

3心眼:有機會閃避攻擊。

4戰國第一兵:轉化為速度過人的戰國第一兵,使武器附加額外的火焰傷害以及能額外增加生命點數,並增加基礎攻擊速度以及移動速度。

5黃點:所有能力加1點
偷爆型..1313141332242255555.......

殺人型..1212141223343355555.........殺人要買吹箭

一開波拿拿淋買條褲+再生...出去中路升到4~5 lv 去cp....之後cp到6~7 lv左右出左把和泉嫁啦......出左和泉殺

強王.....殺完強王買2個侍2把武士刀..合風衣.........2侍2武士刀咁玩爆塔唔慢血多d....想爆塔快d就4把武士1把

和泉..1風衣咁玩有成2xx~300攻(開左第1招)..攻速快..爆塔快..血小...想難死d就4侍啦..咁玩血多d難死d..塔難

爆d ..如果對面有捉法c或者魔攻高的法c..就買魔水..買小樣野...開魔水爆塔..法c黎到吹你唔漲........

如果你升爆左第2招...個法c又小血你重可以殺埋佢....咁又多舊強化鋼........到中期可轉做殺人.....賣把武士買

菊一加第2招..殺人好易.......後期真田無乜特別.最好就買9100同虎切..加攻多..打人又傷d..唔錯........

威力啤酒:前期會打得唔係咁好,少血,but識用少少就ok,+4分

作者: 甲子甲    時間: 2006-10-28 22:30     標題: 山王 島津義弘

1隻靠大絕殺人既英
我見冇咩人post  攪到我唔識玩
我自己ge玩法唔o岩勿凸 有錯請指正
點法:312124112254555...3333
第1招殺人走佬都好有用
第2招可連大絕/用第3招打暈即出(要睇得準)
1開波買富同回血 出去汁下兵同吸經 用第1招保命到6 lv
6 lv咪睇下邊個冇魔水 1招大絕攪掂 冇咩人唔死(當然自己要打)
如果對方唔係1個人就開第1招打  之後1有大絕回就殺1個
大絕可殺強王,但通常6 lv前比人壓,殺左對面先好d(唔比人肥),殺左強王可以用大絕吸佢遲d出ge手下
中期d人有魔水就係直出大絕先(係樹到+人地要近)或者等人魔水完(第1招咁耐係有原因)
出完大絕未死就第2招+係咁打(出巨龍+血&cp好好多又可用尼汁雞)
後期大絕未必殺到力英就出菊一+第2招係咁打or出毒尿(大絕中+毒尿太屈了)
出裝次序:
1)富,回血 2)富,回血,徽章x2(用尼+血同魔) 3)富,回血,徽章x2,巨龍(+血&cp強d同用尼汁雞)
仲有1個位就睇你點,放大絕唔好ge人出吹箭先過巨龍,冇咩就可以隨心(徽章/+攻ge平野)
名刀:山王唔咪幾靠普通打 菊一>毒尿>虎徹/蜻蛉>虎徹/蜻蛉(自己賣野出= =)
唔見意出風傷>好貴同耐 毒尿係好選擇

威力啤酒:+2分

作者: apple9394    時間: 2006-11-1 19:07     標題: 爆塔真田昌幸

sorry大家^^上面個個因為按錯enter發左出來...大家真係sorry
講番真田昌幸
一開頭買庫買回mp
去上or下路
找人幫你wo
因為初期好易死得好慘......屈機個隻
到了6lv左右
出mp鋼同血鋼....回血鋼個d
一有大就行d黑位去到人地塔旁開大or回血管個度(因為回血個座野一個大就爆左ge la)
到有了3925元就出火計...
跟住唔洗買野啦
俾錢人啦
因為你會好肥

唔好唔好凸我牙
我係咁玩真田昌幸
自行創的
唔好插我牙= ="
thx
作者: leung970    時間: 2006-11-5 20:23     標題: 打手型山王...

山王玩法.........
山王有2種玩法,第一就係法,第一就係打手   
本人較鐘意玩玩打手,因為法型太小血同低防...
好多人都會玩獨尿型山王,但係佢只係有大技先殺倒人(除左汁雞)
又小血又低防,隻抽冇大技一定要開第一招著草,有大技就威,冇大技就雞....

打手山王我會一開始買低低+回血/回魔(你汁兵唔勁就買回魔先),之後就買回魔/回血,有錢可換
茶器,之後6lv左右出法介補返第二招同大技d魔,又可以用閃介閃去佢後邊一個飛咀+第二招送
佢返去浸溫泉,之後存2000買能量綱(可+魔+血),之後再出吹箭,大技就萬無一失,跟住又出多個能量綱唔要回血(如果你買左茶器既就唔洗換)之後就合三叉搶2把,有錢就存錢唔洗閃介換9100,之後你鐘意......
第一招:魔免      二:慢人扣血     三:小飛咀     四:大飛咀
技能就係:31222421113343555555555555
殺人就係閃去吹大技,你想點sm佢都得
係咁先  
打住咁多
作者: vRexv    時間: 2006-11-6 20:23

讀音:皮

解釋

1 輔助﹑輔佐。如:毗輔﹑毗佐。書經˙微子之命:「永綏厥位,毗予一人。」

2 連接。如:毗鄰﹑毗連。

不過我個人不覺得這些解釋同上杉謙信在軍旗上染個「毘」字有甚麼關係

還是要從「毘沙門天」那裡去看

毗沙門天。原出於印度神話中的俱毗羅神。相傳,毗沙門天經常維護如來道場,因此有緣時常聽聞如來說法,故名多聞天。多聞天是佛教天龍八部中的護法天神之一,與人、鬼、畜生居住於佛教三界中最低一界—「欲界」中的第一重天。

同時,多聞天也是北方的守護神,與東方的持國天(即多羅吒)、南方的增長天(即毗琉璃)、西方的廣目天(即毗留博叉)合稱「四大天王」。在印度神話中,多聞天曾經苦行千年,才從他的祖父—創造與破壞之神,大梵天手中得到北方守護神的職位。因此得到了象徵財富的飛天馬車「普剎伯卡」,奠定了其今後成為「守護與財富之神」的地位。故又名施財天。

由於曾率領其夜叉部眾與毗濕奴打敗魔王羅伐拿,從此被敬為「軍神」。在中國唐朝,唐明皇為感恩多聞天的庇佑才得以平定藩亂,故特令供奉。隨中國佛教傳入日本,使日本在戰國時代出現了著名的「毗沙門天降主」—越後的軍神上杉謙信。他的軍旗就有「毗」的字樣。多聞天也被納入了日本民間信仰的「七福神」之一。民間傳說,曾有一間供奉「多聞天王」的寺廟,寺中僧侶只要將空缽拋向空中,就可以獲得食物。

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
英雄係早,中期的秒殺英雄
係法c同敏英的克星!
不過再為1個力英上杉比較唔耐打

-----------------------------------------點法----------------------------------------------------

計普通技,3技係上杉的最強技能,所以必點

2技早期只用來走人就已經足夠

1技係法c最怕的技能,+上可以降速係1招好強的技能

大技真係好恐怖
110秒cd但係有40秒係用緊
實際cd時間只係70秒 猛呀!!!!!!!!

+110攻仲要渾沌擴散攻擊又有1.2倍攻速  爽!

------------------------------------------早期裝備----------------------------------------
褲,再生,金牌*2,全能力*1    豬肉自備  回魔可自選

早期好多人玩上杉都會買魔鋼
其實上杉只要用技時間好,就唔洗魔鋼
有20全能就已經唔洗魔鋼

------------------------------------技巧--------------------------------
從樹林睇形勢!
最好係對方兵仔唔多時出去!
先開大技,立即出去,先用1技
咁佢就冇得暈你,仲會行慢左
用3技ko佢!
正常來講應該殺人唔難!

殺完人招大技用來殺兵
因為渾沌擴散攻擊!所以汁兵唔難!

比人屈就要用2技走佬

------------------------------中期裝備---------------------------
褲,3叉,火叉,金牌*2,再生   魔水自備
疾風,3叉,爆槍,金牌*2 再生 魔水自備
疾風,3叉,巨龍,金牌*2 魔水自備

點解只有第1個玩法唔洗用疾風?
因為有火叉可以用攻高來補!
第2個因為有爆槍所以必須攻速快
第3個係因為要磨人血!
---------------------------------技巧-----------------------------
現在係上杉已經好多血!
所以唔怕會比人秒!
先開大技,立即出去,先用1技
咁佢就冇得暈你,仲會行慢左
用3技,唔死再用2技再打!
有巨龍就放埋!
有火叉就先開大技,先再開火叉

------------------------------後期裝備-------------------------
疾風,火叉/3叉,虎刀,9100,村正,魔水

先出虎刀先,因為要血,再賣裝出9100,最後村正

-------------------------------技巧--------------------------
因後期3技已經冇之前咁屈!
所以必須要反應快!
唔好1個人行否則只會被秒!
因為1技同2技都可以做輔助!
所以企在隊友的最後
等前面的隊友被打,係就在後面閃出冰人!
再慢慢sm佢地!

---------------------------另類玩法--------------------
疾風,和泉,水計,魔鋼,魔水
               ↓
疾風,菊一,水計,金牌*2,魔水

疾風,菊一,風傷,魔水,吹箭,紅雷刀

因為本身又慢人又冰人用水計同風傷都會好屈!

作者: RX_21    時間: 2006-11-12 19:13

玩服部已有一段時間....
希望能幫助各位....

服部半藏 玩法有很多
與其他英雄一樣吧..但我選擇是爆發力強的法術型...

服部技能:
1迷?步
(隱身效果 除了敵方買了洞寶/望遠鏡 或是自己在敵方陣地中是不會給發現)
(隱身後 按右鍵現身的第一刀 會有傷害加成-稱之為 『隱斬』吧)

2繩索
(除建築物外 什麼也能拉回身邊...敵方則受傷害...而友方則沒傷害拉回身邊)

3忍.分身
(分身沒有攻擊力的 請注意)

4大絕
(一定區域內受傷害)

點法: 1.2 互點 有大絕點大絕...先點滿2技
我文筆不是太好 拍謝QQ

褲子+電卷 -出門了
建議初期先點1)迷?步 然後開著 在敵方士兵沒趴之前 要趕到...
還沒到達前 可控制馬 去替你把燒豬肉拿來...
利用電卷 全吃小兵X4

然後添一顆 回魔剛
利用電卷 補刀XD...
配點 是繩索與迷?步 互點....
如果看到對方是最上義姬 可以先點忍.分身 一點...
因為最上義姬的牽制技 服部分身是全破的....

上路也有強盜 跟小狼 可以吃
技術好 可以5級 吃強王....
下路可以多吃 狼X3 CP武士X2
然後加添 一顆法力剛

跟著是儲錢 出吹箭...

殺人方法是 隱身-隱斬-繩索-電卷-吹箭-大絕(注意隱身時Cd時間)
神奇的300塊會浮現眼前...如對方還沒趴 可以隱身-追-再添一刀-然後拉吧!

壓線方法:服部不是一個壓線好角色 只要利用電卷 繩索 補刀 賺小兵就行了...
待6級以後就開始殺人生活...

然後是儲錢買毒弓 赤雷 水計 落石 新名刀 風之傷 毒泉 菊一文字 鬼徹 巨龍 雪走
不是全部買下 哪有這麼多格子擺放?
要看個人玩法...
也要看對手...

如賺錢很快...很順利 可以添毒弓
如賺錢速度比較慢 可以買落石(更需要技巧)

如有血厚的 今川 信玄 義龍 等角色
建議買水計  

接技方面隱斬-落石-電卷-吹箭-大絕
也可以是...水計-吹箭-大絕-拉 (水計還在的)
(要在水計還沒發動之 按到吹箭)

後期菊一文字 要放在技與技之間....
也就是說...隱斬-水計-吹箭-電卷-繩索-菊一-大絕

可能有人會說 隱斬後 敵方已把你定住了 沒法接技...
那就必需 帶抗魔水吧....
如果按的快 他沒有洞寶 相信他按不及的...

方法沒有一定...只要接的夠快...在你發動攻擊 他沒有時間吃抗魔!
吹箭 菊一 新名刀 目的是 他還不及吃抗魔就秒殺!
最後還沒趴 可以給他繩索 拉一下...吃了抗魔 繩索也可以使用的!

到最後期 風之傷-吹箭-水計-菊一-大絕
相信很多角色也沒有這魔多血!

繩索的運用有很多 可以救隊友
也可以把敵人拉回身旁!

看到敵方有幾個在破塔 而你在城內 可以拉他進來 撕殺!
初期 給人壓線太大也可以 拉他來 給箭塔射^^

真田昌幸的龍捲風 可以用繩索 拉走的...
可以防止他用這大絕 破塔!

聽說 毛元利就的閃光彈也可以.
但我沒試過!

繩索點滿 黑暗位也可以拉到..
可以利用這點 吃兵...
CP的小兵是定點位置的...

救隊友時..例如 敵方山王開大絕 搥子 隊友在吃的時候...
可以拉他回來 ^^"
你便回得到一句 謝謝..

也可以在明智光秀 放大絕時 用繩索 拉他一下 終止他的大絕
隊友也會讚你 帥啊!

繩索可以救人 亦可以殺人...

其次是利用分身...
分身可以騙對手 浪費大絕...
技巧:在樹林走出來比較好(如果對方是有洞寶的更佳)
要一直沖在他身旁 然後分身沒血要逃跑...
這才會更像^^"

也可以在中路使用分身
正身趕去上路 幫忙殺人吧

另外...切記用大絕點人 因為魔法護身符 能夠終斷
在分身啟動時 切記按右鍵 會終斷 大絕的...

大絕的傷害 點選的中間是傷害最低...
邊緣才是最高傷害...
不要吹箭後 硬要沖在他身旁才開大絕...
到時 吹箭效用沒了 你大絕開啟他也輕鬆的跑掉XD

殺人時 要看自己的身上裝備有多少傷害輸出...
看看對手身上有啥裝備..

有人可以會說 敵方有洞寶 很難殺...
其實不會... 手快的 照平時的接技 他看到你時 已經給你秒殺...
如果敵方很多人...而且有洞寶 哪當然等隊友幫忙
要不要太恨他...可以拉進樹林 吹箭 接技殺吧!
繩索拉的不準 可以先吹箭 拉進樹林 再接技 菊一 放大絕吧!

繩索也可以轉彎的...
小弟也只能掌握小部份...(還沒証實)
其餘請高人指點...

中後期 可以不靠大絕 殺人了...
大絕留來團戰時 用吧 ....
必定更佳!

而且大絕 亦能傷害敵方帳篷內的大兵
及最後兩支大弓箭手...

後期身分亦可以用來擋著箭塔
給隊友 破塔吧

亦可以使用 隱身貼近敵方>分身(必需點滿)>用分身包圍著他
這樣可以 定技也省下 吹箭 菊一文字等等....

上杉的神斬 立花的抓 松永的抓 法術書 不能用分身破
其餘也可以啊 請善用 能保命...!
亦能繼續追殺...

例如:最上義姬給你接技後 已經沒血 趕忙回城
他用牽制技  定住了你 你可以用分身 破了
然後隱身 追殺吧!
當然亦可選擇逃跑...

個人認為 赤雷卷 不太好
(電卷+血之寶石+強化剛)

因為耗魔過多 不實用...
毒弓也只屬一般 $5050 新手會有很大空窗期
建議使用落石 但需要技巧使用ORZ
落石 電卷 前期小兵可以全吃
而後期 落石 電卷 補一下拉也可以
要不然 可以落石+巨龍 也可以全吃小兵

水計是近來發覺的恩物...
風之傷 很後期了 我很少出這把 因為還沒出到就玩完了

鬼徹 不錯 但cd時間太久 ...
新名刀 鬼國  服部 愛刀吧!

配合好隊友 才是信長之野望皇道!
這個要緊記...

(打字打的有點累....謝謝各位看玩整篇 希望幫助到各位)
作者: deathslp    時間: 2006-11-15 19:01

竹中半兵衛職業:法師。肉搏戰:C 法術:S 輔助:A (最擅長破塔,輔助進攻及防守)
技1:召喚一隻水元素,具有6/7/8/900點生命點數,並擁有寒冰凍氣能力,可結凍建築物(cd20秒)
(法力:1級140,2級160,3級180,4級200)
技2:在直線上打出凍結的氣息,造成150/200/250/300傷害並把敵人凍結1/2/3/4秒(cd25秒)
(法力:1級120,2級140,3級160,4級180)
技3:攻擊時會附帶冰霜攻擊效果,能降低敵人的30%攻擊速度和移動速度。可持續0.5/1/1.5/2秒(被動技能)(不需用法力)
大技/技4:
可在範圍750/800內,每0.7秒呼叫30/45塊的冰雹;每波可對範圍內所有敵人造成205/275點的傷害,並持續造成30/45點傷害,持續6/7秒。最多可持續10/12波,對建築物的傷害減半。(cd170秒)(法力:1級260,2級310)
黃十字:每等級可增加力量、靈活、智慧點數各2點。共9級

點法就是:21211412233433555555555
一開始買褲同電卷拎多2舊乳豬     殺呀       (建議守上或下路)
要常用電卷汁兵...有1700時買一個茶器
這個時候如果你壓不住人...或對方很強...常常要你回去補血的話
你要多召水元素幫打兵..對方如是近戰那就用水元素打他..要有技巧地用電卷汁兵加電對方的英雄
那你就應該可以推回去
技巧1:當自己軍的兵打對方的箭塔時不要想太多...召水元素打他們的箭塔
要常偷偷地用水元素打他們的塔(自己最高記錄,6LV打爆了對方的4座箭塔+補血塔+騎兵營)
有需要的就買一粒血剛...(建議買一粒血剛+多把忍刀)

前期裝:褲,茶器,電卷,血剛,忍刀(拆塔快的可以在10lv前有齊)
中期裝:疾風裝,茶器/平蜘蛛(有需要的話),血剛,忍刀,毒泉(6580),赤雷卷軸
後期裝:疾風裝,忍刀,風傷,長船,茶器/平蜘蛛,赤雷卷軸
神裝:神甲,鬼徹妖刀,長船,風傷,正宗武士刀,大炎或9100

竹中這英雄一定要多破塔,不要想他前期會殺人...前期要他殺人不太可能的
前期大技要來破塔的
後期大技在團戰的時候可以冰對方...加風傷再大絕....這樣很多英雄都會死的

技巧2:如果對方有魔免點算呀?(開魔免追你來殺的話)
前期的話不要和他硬碰,不然的話對方就多了一個強化剛
後期有了長船的話不用怕他...他開魔免追你的話
先走回自己的基地..如果他追你一半就回頭的話
你也回頭打他...先普攻他幾下...他走的話不用怕..(跑的快的不適用,如前田,狗女等)
你有第三招..他慢慢跑...你慢慢打...都他沒魔免的時候冰他再毒泉或風傷,再普攻打他
強化剛入手

如果對方是前田或狗女等話些跑得快的英雄就用忍刀走吧
因為他們不是你能獨力應付的

竹中的優點:
賺錢快...因為有獨力拆塔的能力(水元素,大技)
要出神裝也不算一件太難事
失錢較難...因為只要有忍刀...和你的技2技3..可以幫你更容易走(95%可以走)
那你就不會做人家的強化剛

竹中的缺點:
血少易死...人家買了洞石死的機會(50%)
魔免...這就是前,中期竹中的最大致命傷
前期,中期要殺人要靠技2加毒泉
人家有了魔免的話就難殺,自己也難走了
希望可以比大家多一個選擇,不要所有智英也玩法型

作者: luiwantim32    時間: 2006-11-15 19:55

寧寧超正玩法(中手至高手) 1.隱形
2.偷睇
3.回力刀
4.放鬼鬼

加點放法:3 1互點  6/12 lv 加4   8lv開始加偷睇
裝.1庫 2.再生--->和泉  3.回魔 4.笛 5.菊一
總共裝:|神甲|長船|
          |鬼x |魔水or魚神|
          |和泉|菊一|
如果肥得好勁 加埋和泉換11600

開頭庫加再生
最好行中路 係中路 可以打埋 間屋果3隻小兵
總之最好cp  因為寧寧小血 好快比人圍死 有魔水都無用
到左6-8lv 合到和泉 跟住有錢 再要多個回魔 之後吹笛
開頭6lv 殺人 就一定係放鬼 或者放回力刀 所以快d肥 6lv 追住人 人地無咁快有魔水
就算有魔水 追到一半 唔好追 用黎汁兵用 咁樣可以嚇走佢 肥快d
之後直追菊一/或者到左5xxx 賣左吹笛換菊一 我通常唔會賣吹笛
到左心眼 4lv以上  係打兵路 開心眼  有人黎 即閃 偷襲唔到你^_^ haha
總之打一次 開一次 唔使驚唔夠魔 一定夠
之後偷爆 開心眼 狂爆 有人黎即閃 超正!!(望住地圖同自己hp)
之後要一把長船刀 跟住殺人超快!!!
同人one on one 一定贏緊
大絕 菊一 打打打  有魔水唔好以為走到 狂追 佢一無魔水 加吹笛 d鬼再追住佢  再打打=300$$
注意: 係佢近塔放向或者敵人距離自己塔一半先出大絕 唔好近兵  要係佢架離
        開定心眼 睇下有冇人係果邊 廢事比人圍
同埋開心眼 有一種方法 x敵人 t 樹 o塔 u出心眼地方  k小兵  唔好比別人知到你出心眼 如圖
我以(上路)為例:     

u
           3隻老虎果到u u    t
                                    t
                                    t
                                    t
                                    t       kk  x              
                                    t        kk
                                    t
                                        o                    o   

如果睇唔明 算 唔好比佢知你出心眼  心眼範圍自己估計  
總之係佢附近架離 唔好比佢見到個光環
有石敵人  照開大絕 暈佢 照打 飲定魔水

之後7800---->神甲----->魚神
睇情況買魔水
好多人話 一支魔水搞掂寧寧大絕 係呀 岩呀-.- 但係最好等佢行緊上下中路 塔位先出大絕  就算佢用魔水
追住佢 等佢無魔水 菊一 吹笛 打打 好快死 見到2個人 食魔水 追住佢 見到3個 食魔水自己再走佬
自己心得
1.次次用呢個方法都殺到300兵以上 第一
2.殺人殺到15個以上
3.偷爆加心眼 一流(死情況好低)
4.次次第一個明刀先=O= 勁好

有d人要特別注意:淺井 雷神 呢兩個最主要 我覺得
淺井超好快死寧寧 但係有魔水 唔使驚
雷神 招吸人 超煩 見到佢一定食魔水打 比佢吸中 人地圍緊你

有一樣野緊記  一有大絕  搵最近人殺  追到近塔覺得佢小血 可以追多小小 唔好咁博
追唔到 唔使驚 用黎汁兵 都好 <------------------

以上分享咁多  覺得廢出聲 無所謂 任x唔嬲~_~
高手比意見喇   又邊到唔好請講
呢個玩法次次幫到自己隊友
隊友新手另計 係咁多 希望幫到你地
作者: 屍人    時間: 2006-11-16 03:52

石川五右衛門

加點:先加232324233之後就up黃點同大,最後先加第1招
不過鐘意用第一招既朋友都可以加第一招
買野:一開始買同法力x
[買法x/加氣既道具6lv連大都唔夠氣用=_=〕
之後我會買雷卷,之後雷卷換落石
〔雖然法x加左4百mp但係回mp都係好慢=_=加下回mp同攻擊力都唔錯,應該6lv左右都買到嫁啦
可以留雷卷之後合雷/唔合都得〕
之後再合紅雷/合巨龍
〔我估12lv之前點到做到,唔係既話你都好難殺人=_=〕
之後再沖神器啦A_A
我會賣落石轉紅雷〔神器果把〕/毒泉,之後就到風傷啦a_a
最後既神器我覺得人人買既先後都唔同,so只係講買咩
神甲,紅雷,風傷,9千1,毒泉/菊一,最後當然係魔水啦A_A

我既玩法:
一開始有得用第2招就用去打騎兵同鐵炮兵,因為多錢d@_@
夠6lv就當然先用大技拎左8百先啦=_=
之後再用落石雷正常黎講就死嫁啦〔力英/買左加血野有保留=_=〕
當然殺唔死都有8百拎先=_=
佢招大技要2百4十秒cd時間,so我一有就搵我法英殺下=_=
冇法英就搵d易肥英/肥左既英殺〔易肥英森仔A_A〕
之後多數都係咁,先大技再用身上道具連招
當然保命既魔水係唔小得...
如果唔係有時比人殺返都似...
但係招大係用左魔水都中既,我最愛開魔水用大技打落開緊大既本多身上=_=
等大家走下佬先=_=

到偷錢佬既招:
第一招,真係要冇人係身邊先好用
扣左自己50%走路,當你用緊第一扣果時,有人打佢你點算好=_=
走又唔係唔走又唔係
第二招:多d用黎打兵打cp〔貴果d=_=〕
因為一定秒佢同多一倍錢,係偷錢佬快肥既收入之一
第3招:攻擊力高32%
係打兵打塔打人都勁好多,唔加唔得
大技:殺人同幫同伴都好有用昏迷3.5秒同8百蚊,3點5秒你同d同伴夠殺佢啦=_=

〔e d係本人玩法,覺得唔好唔好話我=_=多謝大家睇〕

作者: 區雞    時間: 2006-11-25 09:18

小弟之最愛....----------->森仔<   

升技....升爆32(有大點大..然後黃點..)ps:如果...認為自己可以壓到對方英雄很好..就先升一點豪雷...連他食兵也不可)

出門口....褲加再生...有錢上和泉...再合速衣..(如那時壓人太好...對方無法殺你時..請直儲錢上菊一..我認為是很好的!!")
如被壓或肥不太好....請2紅鞋子2金牌....或者2武士.1吹箭..1魔免   (如對面有秒人英...1紅鞋換魔免.吹箭換魔免..保命要用)
這時食兵已不是問題了!!"儲錢上菊一(這時隊友被壓..看看你技術好不好...如ok可幫殺人...請去幫手)
如不太好...請自肥有菊一才好幫人""因為肥仔冇力=(豆腐)""...有了菊一...
可以去幫手補幾箭了(圍波""自己唔好行住...等佢地開左...(看看對面有冇大技是範圍技"如有..請開魔免再出去淨射....)
等對方沒魔免先...(看看誰小血....出3技暈他)...隨便死1個也可...(如果打打下有咩唔對路...)請即走...森仔保命緊要""
有時一場輸或win.""!!就要看看森仔的肥度""
然後出魚神...(因為+25全能....所以之後d裝都係一直....衣速..魔免...2魚神...1村正...1菊一<---菊一可以換埋魚神....看個人需要..
....講多無謂,...因為淨講冇咩用...至緊要玩得多同埋同隊友合作才是王道""!!

正常...森仔少死..肥度一般...16級左右有菊一... 20級前一定有魚神....25級可以有晒4把...因為正常d塔同650都係你汁晒= ='(非同隊有本多....或需要肥才能win的英雄))

講住咁多先...因為未諗到..""

如有一樣...(請不要怪我...我不是抄人的)
作者: peter99030    時間: 2006-11-25 21:39

原創

本多忠勝

德川家臣。德川四天王之一,是個出色的武士 世稱"戰國第一猛將",據說在57次的合戰之中,未曾受過一點損傷。他的事蹟除了金崎撤退,也曾經在家康被信玄引誘而出的三方原擔任殿軍,以及本能寺之變後家康穿越伊賀時,一直在主君家康身邊盡守忠義。在小牧長久手合戰中,他僅以忠勝隊和秀吉本軍激戰,充份發揮出他的武勇。信玄或秀吉等等的敵將,都給予「華實兼備的猛將」、「古今獨步的勇士」、「效忠家康太可惜了」的高度評價

1毫髮無傷:施展後能再一定時間內抵抗所受到的物理傷害並且吸收些微的的法術傷害作為自身的體力。但是必須犧牲自身大幅度的移動速度。
1 施展後能抵抗所受到的物理傷害 並且可吸收100%的法術傷害作為自身的體力。但是必須犧牲移動速度40%。可持續3秒。

2施展後能抵抗所受到的物理傷害 並且可吸收100%的法術傷害作為自身的體力。但是必須犧牲移動速度40%。可持續4秒。

3施展後能抵抗所受到的物理傷害 並且可吸收100%的法術傷害作為自身的體力。但是必須犧牲移動速度40%。可持續5秒。

4施展後能抵抗所受到的物理傷害 並且可吸收100%的法術傷害作為自身的體力。但是必須犧牲移動速度40%。可持續6秒。

2赤雷擊:對指定的目標奮力一擊,會造成傷害並昏迷。
1對指定的目標奮力一擊,造成150點傷害並昏迷0.5秒。

2對指定的目標奮力一擊,造成250點傷害並昏迷1秒。

3對指定的目標奮力一擊,造成350點傷害並昏迷1.5秒。

4對指定的目標奮力一擊,造成350點傷害並昏迷2秒。

3槍術:有機會在攻擊時造成更嚴重的傷害
1在攻擊時有36%的機會, 造成1.2倍的傷害,並增加額外傷害5點。

2在攻擊時有36%的機會, 造成1.4倍的傷害,並增加額外傷害10點。

3在攻擊時有36%的機會, 造成1.6倍的傷害,並增加額外傷害15點。

4在攻擊時有36%的機會, 造成1.8倍的傷害,並增加額外傷害20點。

4戰國最強‧啟動:能擁有戰國最強的力量,能增加基礎攻擊速度與移動速度,和擴散攻擊能力,並擁有法術免疫力。
1能擁有戰國最強的力量,攻擊力提高15點並增加2.25倍的基礎攻擊速度以及移動速度60點,且每攻擊一次可造成300範圍內100%攻擊擴散,並擁有法術免疫力。可持續14.5秒。

2能擁有戰國最強的力量,攻擊力提高15點並增加2.25倍的基礎攻擊速度以及移動速度60點,且每攻擊一次可造成300範圍內100%攻擊擴散,並擁有法術免疫力。可持續19.5秒。

+點方法:3122242333455555555111111....

開始:首先買回血同褲+2舊燒豬出街.最好下路
之後有第3招汁小兵.接住有錢立刻出2把武士刀
6級有大絕後.立即去打堆忍者(開大打).然後出風裝
同閃戒.果陣大約8級.到上路殺強王.打完強王後裝大約是
回血.褲.雙武士刀.閃介.吧(還有個空格.可以帶魔免或清酒)
然後打埋其他cp之後出和泉,有和泉後去幫下手殺人好快就
有3千9蚊賣武士刀出雪走.然後你已經可以殺人.殺人方法:1對方冇魔免:
先用第2招暈佢.開大打+雪走唔死再用埋閃戒介閃到對方前面打打打...
300落袋.2對方有魔免:見到佢立即用雪走.之後係咁追住佢打
佢一開魔免.就立即開大追打(佢食魔免雪走照慢)然後佢果10秒冇左打打打..閃
過去.第2招再打打打...300落袋.然後有錢賣武士出菊一.有了菊一後.立即再出埋涷雲.
現在裝:風裝.涷雲.菊一.閃戒.魔免.和泉....
現在可以話隻揪無敵.魔免照殺可也了........
開始.見到人用第2招打佢.之後開大.對方一定會食幾野涷雲招冰傷.慢左佢.問魔免一樣照食.
之後追住佢打.佢冇魔免消失後.用菊一定佢,再打打打.....300落更袋.之後cp下偷爆下.好快有錢出9千1
有左之後賣閃戒.繼續殺人爆塔.好快出埋禦神刀.7000甲等..裝:7000甲.涷雲.9100.菊一.和泉.魔免.之後也快完
場了.
細佬的第一次.內容有乜問題.希望各位多多指教.但是要有禮貌a"a
作者: peter99030    時間: 2006-11-25 22:14

招式唔多講,有問題睇資料網 http://26.to/windwing/
加點:32互加,有大加大,32爆左,1同黃點互加
好,開波~
暴風褲,再生綱,有肉就拎1~2塊,但唔好拎哂,唔係好乞人憎嫁~
行咩路都得,不過我呢隻三好就會CP既,我一向行上路既~
咁之後就打兵~打兵~打兵~
打到3~4LV,執兵應該有1400左右,去買兩個侍章
途中既CP怪請順手KO,間中又CP
然後合和泉
以上最遲6LV一定出到,除非...你死死死死死死...
6LV既你一定會有大啦~你禁錯就另計啦~_~
你可以打塔,可以用黎殺人,我就打塔,不過係去一D岩岩個英死左/打緊我地塔既路爆塔
因為無英打你,你有和泉就爆到一座
爆完一座就走啦,唔好理大仲有冇,你都要走,因為6LV人地都唔會高得去邊
好快就浸完溫泉,又或者係返到黎打你啦~
咁如果你殺人都得,不過唔一定殺到姐,方法係:
係暗位CAMP佢,佢過左一半路就衝出去打佢幾下
(對方係法師請常備魔免,係食左魔免先爆大)
佢想走/同你站係到打,暈佢啦,
6LV個時暈都有2LV,佢無左1.5秒走,你加左成100敏
唔係血牛都70%死(個30%係佢有隊友打你)
早期:暴風褲 和泉守兼定 侍的徽章 魔免
6LV之後有大就去爆啦,如果隊友要你幫手記住要幫手
有錢就合疾風裝
有1500就賣侍章,買能量綱
再有2000買多個能量綱,
想殺人買吹箭,想爆塔買多個能量綱
一個位放魔免
跟住你玩咩都合兩把陣太
中期:疾風裝 和泉守兼定 陣太刀 陣太刀 能量綱/吹箭 魔免
到左你12LV開始,爆塔/殺人無咩難度~
一次大可以打爆一個騎兵營/兩個塔
一次大打可殺兩個法英/敏英
神裝自由發揮,
殺人可買菊一、長船、蜻蜓等(殺人好快A_A)
爆塔可買禦神、禦神、菊一(好硬)

係咁多
作者: 夢魔    時間: 2006-11-26 02:09     標題: 自創:足利義昭玩法

技能不用多講吧!!
第一招:加勢(創造一座騎兵營,能持續恢復周圍友軍生命點數,並自動派出一匹騎兵精英。)
第二招:體力回復術 (恢復在自身800範圍內所有友軍包括自身的生命點數)
第三招:流星雨 ( 呼喚一波流星傷害一個區域中的部隊。)
第四招大絕:終極流星雨 (呼喚數波流星雨來傷害週遭範圍內的敵方部隊。)
第五招:黃點
技能升法...323236322554..全5 升完就升第一招
一開始 就買富同回魔綱..落星打冰...(之後睇你識唔識用流星汁冰!..)
6LV前應該有富>2個回魔>茶器
有3個150%回魔 (魔既問題唔洗理) 可以狂出流星同回血..(血唔洗怕有第2招)
你可以壓住佢黎打  你10LV前最少都可以爆1至2座塔...
12LV後你應該都有幾千!合2個血兜 賣1個回魔 再買魔免
你既EQ應該係 富>茶器>2個血兜>1個回魔綱>魔免..
就咁樣你不但唔會比人秒仲可以狂落星爆塔同  唔洗返去回血!!
之後直儲風傷OR大炎...
(風傷的就賣一回血) (大炎就賣左個回魔佢) 用賣左D錢買血紅寶石合金蜘蛛...
仲有錢可以玩...神甲玩!!
[免死方法]
不過跟我玩法一定唔會搞成咁...
如果..有咁既EQ~魔免~4LV回血技(只轉12秒回300血-.-2個血兜1秒回20)
咁都死既話你可以買閃介.. 仲死    合閃鞋再買閃介 (雙閃)   有90%不死
加埋(有阿松同隱英等法術秒殺王)你可以把茶器同一個魔免..合金蜘蛛同買多個魔免..
出左金蜘蛛先..如果佢仲追 用埋個魔免!(雙魔免)有97%不死..
3個%就係人地暈完再暈郁唔到既情況...

作者: plastic_pan    時間: 2006-11-27 19:02     標題: 道三心得

生命 法力 力 量
950  420  22+2.0
智 慧(主要) 35+3.5
靈 敏 20+1.9

1妖術‧漩渦
2.妖術‧腹蛇之鎖
3.智慧強化
4.妖術‧妖風
因為之前我既post可能唔夠詳盡今次要落足本@_@
首先講加點.加121212412333355555555
因為大絕係6lv個陣通常未咁快有用..所以升多lv招網好過
買裝次序由1-10排列
暴風褲--1
回魔剛--2
回魔剛--3
電卷---4
血剛--5[此雖看對手..例如打伊達.菊姬等英就最好買啦..因為d血會極速冇晒]
落石--6[如果你唔洗買血剛就直接跳落呢樣野度]
水計之書--7[因為網住食你第1招+水計最少扣1000血.加埋落石電卷冇左2000血咁制..所以壓人超強]
血剛換風傷--8..因為風傷網住食亦係好勁既..而且加血加防對道三等少血低防法師有多一重保障
最後你可以合埋風傷
我對道三既睇法...
道三係前.中.後期都係屈機英..前期壓線期..中期大絕加井e.本多等人=300$..後期網6秒..正常有本多.稻機個D..
咩人俾佢打都死..
但係佢缺點係:少血低防..容易被圍..因為煩==成日網住人冇得郁..
所以要買+加血野例如血剛毒尿風傷等..
呢篇野全部自己諗..唔好諗住屈我抄人..
如果覺得我個玩法廢既話可以send短訊俾我搵日1on1係kyo^^多謝合作..
最好唔好f我啦=0=

ps..呢篇野我係第1度打過..唔好話我抄人!

作者: plastic_pan    時間: 2006-12-6 18:57     標題: 前田利家

織田軍:前田利家(爆塔殺人型)

技能:本能 之 打擊     (1)
   野生 之 斬擊     (2)
     戰 魂       (3)
   狂怒‧槍之又左     (4)
   火鳳凰(狂怒時)    (-)

配點方法:32322423355455555551111
這樣配的原因是因為「野生之斬擊」能造成十分大的傷害,
另外,「本能之打擊」不點的原因,雖然威力與「野生之斬擊」一樣,
但是會把敵人打走,相當不容易控制,而且兩技合用,
消魔的速度極快!另外「野生之斬擊」把人打到天時,
你可以走到他面前追加殺掉他的機會!
而「戰魂」則是必學的,因為加攻速﹑加移速,追人時十分方便,
而逃跑時也十分有用(若果沒有小島慶次等跑狗= =),
大絕必學就沒有多點介紹了。

裝備及玩法:
前田是一個會被壓的英雄,所以必須常以「野生之斬擊」打血少兵兵,
「野生之斬擊」不要放在對手身上,除非對手是一個白痴加新手。
若果沒有被壓請一定要安安份份殺小兵,
因為前田利家若果不殺兵是肥不起的,殺人也會十分難,
所以請於開首慢慢打小兵,單機一會吧!
一開始,一庫加侍的徽章出去打兵(下路較好),
不買再生的原因是因為他後來的血會回得十分快,
因為他的裝備是高力裝來的,所以不要怕死,照做吧!
一有絕就可以去殺下忍﹑中忍,所以就叫行下路!
慢慢殺兵殺兵放夠五個侍的徽章就可以殺人啦,
首先走開用普攻打他,他如果不走的話就開絕,
打打打,打到三秒鐘過了,就用「野生之斬擊」打他,
再走去他面前,把他頂住再打一兩下,如果他的命這麼大,
死不去,就追打他,再不死一下「火鳳凰」,是沒有可能不死的。
慢慢的,把庫子合成疾風裝,便可以去開絕打強王了,
打了強王血不會太少,便可以多殺幾隻兵,
儲儲錢,買一把狂暴長槍,這時殺人方法一樣,不過一定會快了不少,
所以不要在離敵營太遠殺他,因為殺掉人後能打幾下塔,大約兩次殺人,
一個塔就倒了,而如果對方走掉出別路便快快開絕把整一個營地爆了。
這樣十分快便可以合了一把十分重要的*狂巨槍*了,
這時候你殺人﹑爆塔的速度會十分十分的快,
威力也會十分大,大約打兩下爆一下就死一個法師了,
所以你也可以不在單機,殺殺人啦,如果有最上這一種人,
就快快買一技魔水,不用開狂巨槍,先用絕殺掉他。
這以後你就會肥得十分的快,因為你殺人實在太易了。
於是快多就有第一把名刀:『菊一文字則宗‧太刀』,(1) (名刀次序)
相信也不用多說如何使用!
出了菊一以攻速就更快,殺人也更快了...
而名刀的次序便是:
蜻蛉切‧銘槍‥(2)
『長船‧太刀』‥(3)                (捨狂暴長槍)
『村正‧妖刀』‥(4)
『銀伊予札白糸威胴丸具足』‥(5)          (捨 和 泉)
只有五把?
我是不賣狂巨槍的,
如果真的要爆二千九的話,就別賣吧!
但是『正宗,武士刀』代替不會更好嗎?
不會,完全不加屬性,對一隻力英來說太少血了。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
英雄小心得:
要記住一點重要的是,利家不肥十分沒用!
這英雄我多次便用到完場時是一次也不會死的,
因為開頭走比人快,另外又可以用「野生之斬擊」把人拋離,
到了後期攻可以用「本能之打擊」把人打後,所以是難死的英。
我看,這隻是唯一一隻爆得和槍神。雜賀孫市爆得一樣多的英雄,
因為他的絕跟狂巨槍一起真是十分厲害,到了神裝時能爆三千!
請盡量不要用「野生之斬擊」偷別人的強化鋼(敵英),
會被人白眼的!
最後一提:前田偷爆的威力也不差啊,如果能好好善用,將會
     肥得更快
作者: jackysit31    時間: 2006-12-16 23:25

引用:
原帖由 plastic_pan 於 2006-12-6 18:57 發表
織田軍:前田利家(爆塔殺人型)

技能:本能 之 打擊     (1)
   野生 之 斬擊     (2)
     戰 魂       (3)
   狂怒‧槍之又左     (4)
   火鳳凰(狂怒時)    (-)

配點方法:32322423355455555551111
這樣配的原因是 ...
咩叫狂暴長槍同狂巨槍??
唔明
作者: 肥偉    時間: 2006-12-19 00:45     標題: 玉子

131314133555....222

開頭 當然買 回血 你睇準 都可以 殺1個左右 如果唔得 唔緊要

買吹箭 同閃介 就可以 殺人

先走去黑位   閃去人地身邊(身邊) 先用大招 再同吹箭 再用 第一招

緊記!"   唔好曬時間  一次過用左佢 一定會死  先殺 法師, 同 敏型 等你肥

之後 買 毒弓 因為 要sp 同 可以 秒人 完全 人地買魔免 都用唔到 你唔好浪費 時間 就可以

你血少  唔好面對面同人打 要陰人     去cp位 戈d 同 對友 合力

有錢 再買鬼雷 7800 那把 就ok   再買魚神 就ok囉
作者: SR_CALOYER    時間: 2006-12-27 16:23     標題: 新玩法...濃姬

我第一次甘玩果陣一開始d人話我on9....之後....對面d人俾我殺一兩次就走晒=.='
───────────────────────────────────────────
一開始買褲(廢話)再買一個回血鋼
行上路比較好~~~叫馬買3隻+5敏鞋仲有一個位放豬肉
之後食左個豬肉買靈石.....徽章...打刀........合和泉
合左和泉再合疾風裝
(兩樣先先後次序可以因個人喜好)
e家係有疾風裝和泉3隻+5敏(一個位放魔水)
之後d人就話我on9 la~~
因為我會合涷雲......你試過就明....打嫁速度係比其他人快
好似加左道姬嫁風之力...
之後買爆3倍....菊一....買齊都完得彭嫁la~~
仲未完就買正宗.武士刀  同吸血 la~~~
招式點法:
313134311+++++++2+2+22

作者: sttssarthur    時間: 2006-12-27 19:06

服部半藏

1技:隱形
優點:你睇我唔到,你吹我唔漲
缺點:好似無....

2技:拉人
優點:

情況1
        敵人A:好采走到
        服部:最近好窮,借多少使下
xxA 已被 服部半藏擊敗............
        敵人A:!@#$%^^&&**(()

情況2
         敵人A:人地有咁多人,係箭塔尼一陣先
         服部:係箭塔都照拉!我拉!
         敵人A:點解附近咁多人既?help!!!走開牙!走開牙!唔要啊!唔要啊!
xxA 已被 服部半藏擊敗............
         敵人A:!@#$%^^&&**(()

情況3
          敵人ABCDE 正在準備sm 你自己友
          敵人ABCDE:你重想走,殺牙
          服部:我拉
          自己友A:thx!!
          敵人ABCDE:!@#$%^^&&**(()

缺點:
情況1
          自己友A 同服部正在追擊敵人A
          服部:我拉!
          自己友A:我X你!你拉我番來做咩?

3技: 分身
優點
         1.著草
         2.呃招

缺點
       卡死自己友

大技 :  sm 秒殺斬
優點:
情況1
           敵人正在總攻
           服部:sm!!
           $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
           敵人ABCDE:!@#$%^^&&**(()
情況2
           服部正被村上清大技sm
           服部:sm!!!
           村上清:!@#$%^^&&*

缺點:
          你按了 S 個大技就會唔見左=='

睇完d招就睇買裝方法
格子
1 褲(都係唔記得個名)
2 電倦->赤雷--->風傷/鬼x
3 回魔->法力x
4 回魔-->風傷/鬼x
5 回魔->落石--->大炎
6 火計->火計---->變左大炎--->風傷/鬼x

問題
1.使唔使3個回魔牙?
緊係要啦,我後期30 lv 2個回魔都係岩岩好夠

2.買法力x不如出毒弓?
又要夠魔量殺人,又要回魔夠快,法力x是你的首選

3.點解唔出吹箭或者新名刀?
下面會講

ps:點樣壓線或者殺人,睇小地圖我唔多講,因為場場d隊友唔一樣,你自己執生

唔用吹箭/新名刀既原因
其實只要你識放大技既位置,就根本唔駛呢d野

大技樣式:
========================
===  ===  ===  === === =====
===  === === === ===   =====

中間既傷害低,但係又要佢食晒招大,所以你用吹箭既話佢食既傷害會低好多

咁應該點樣放呢?
===  === === === ===   =====
===  敵人A=  ===  === === =====
===  ===  ===  =敵人A== === =====
==================敵人A===

呢d都係可放既地方

人地有石點算?
a.叫自己友殺佢
b.拉佢去暗位sm
c.用分身呃技之後sm有石個個
ps:如果5個人有石代表你肥到咩咁,因為佢地驚你^^

如果呢篇野好既話就回啦
我遊戲入面既名:deman please
帳號:sttssarthur
回答大家話殺 14 人小既問題
因為個陣人地中離晒,同埋我17 lv 人地最高先得 12lv^^(遊戲時間為 40 分鐘)
作者: 幹你媽媽西    時間: 2006-12-28 16:57

我自己玩攻型既森仔比較勁~前中後期都勁
法C型既玩法只要人地開倒魔水就收得....而且後期可能冇咩用
SO我SUPPOST大家用攻型既森仔

希望幫倒大家^^
作者: sttssarthur    時間: 2006-12-29 09:03

真田幸村
ps:呢篇野係我之前係kyo 打既
技能
1.每秒回5/10/15/20 血 ,加40/50/60/70 攻擊力
評價:每秒回成20血,重要加70攻擊力,除了這些,你還要求甚麼?
2.造成 150/250/350/450 傷害 ,並造成 0.5/1/1.5/2秒暈眩
評價:個人不喜太早點,因為對破塔無作用
3.有 8%/16%/24%/32% 機率 造成閃避
評價:箭塔射你 10箭先中 6 箭,真田唔係破塔王係咩野?
4.加2倍攻速(無限制),並且行得超快
評價:本多第一,真田第二,破塔神技

==================================================================
點法:13131313455455555552222
==================================================================
呢一隻玩法應該同大家有小小差別,有意見請回帖

裝備買法
1.褲>風裝(出晒所有以下名刀,再出到名甲既可能性唔過5%)
2.金牌>蜻蜓切
3.金牌>虎x(唔識打)
4.金牌>禦神刀
5.金牌>禦神刀(應該肥唔出)
6.金牌>禦神刀(應該肥唔出)

=========================真田係破塔王=================

玩法:一開始出 5個金牌既原因係因為真田本身有回血同埋加攻,同埋5個金牌又加血又加魔同攻速。建議行下路,因為唔駛煩點樣搵cp。先出5個金牌+風裝先.正常壓線,除非人地壓線很強(如道三,阿松,阿國等),如果有以上人物請轉路或cp。我比較建議前者,因為真田要先升到 9 lv 先勁。9lv 個陣應該起碼出到 5金牌。你有 1 lv 大技,即刻偷營,技巧就係要等人地壓到過左條路既一半,爆完之後 cp 或壓線。10 lv 應該出到風裝,咁就可以偷塔,偷塔請偷第二線個座,如果唔係人地會殺番你。爆個陣要睇中路同下路(如果你爆緊下路), 因為中路d人會成日來幫施。基本上可以爆到一座,爆完一座如果係綠血同埋招大技末完一半就爆落去。爆完就好走,如果唔係就會死硬。當一大班人係到大會戰個陣你就去其次路偷爆,可能大家肯定話,大會戰又唔幫,正仔。但係我想講,冇裝既你係大會戰既用處就同本多無裝衝出去一樣,殺唔到人。同埋本多係魔免,又有金波波,而你就無一招擋法術,所以你好大機會被秒。而且你偷爆唔會有人煩你,如果人地出1-2條友來圍你就可以使大會戰中既隊友小好多壓力。講番偷爆,如果人地來找你既人係d物理攻高人就爆落去(本多開大除外)。通常敢樣爆好快有蜻蜓切(13-14 lv一定有)如果你隊友d實力唔係太差應該中路只會失前線,當你出左蜻蜓個陣就可以加入大會戰,大會戰個陣唔好一條友衝,最好同d隊友保持近距離,因為人地通常都殺你先,例如 道三捉你,本多大技就可以迅秒你,所以你最好係暗位出,因為人地會以為你又去偷爆,所以唔會太理你,之後你係暗位出,個陣時人地d技都出晒,你可以任意殺人,唔駛留手(要等本多大絕完左先)之後就爆落去,出埋我講d裝完場。
ps:呢個玩法係 100%出到 9100 如果自己友都幾勁應該可以神裝,

留意:
1.和泉浪費金錢,阻出裝
2.三叉貴到嘔,永遠不要出
3.名甲太貴,同效用差太多,最後買
4.正宗不加血,不要買
6.我係爆塔形,買菊一無用做咩?(回答千人既 qu)
7.2.我之前玩過回魔剛,之後發現五個金牌都唔駛回家(回答千人既 qu)
8和泉合唔合有爭議,所以不談(回答千人既 qu)
作者: QsHinG    時間: 2007-1-3 02:25

引用:
原帖由 43B巴士站 於 2006-8-14 13:08 發表
一隻非常勁的力英....

技能點法,23231432321411555555555

一開始買庫,再生,行上路(原因:路程長方便追殺加近cp區,最重要係少法行上路)

去到有1400就可以買2個待章,4-5lv應該夠錢買

6lv後基本上可以殺d法師(請帶抗 ...
請問你個前田係肉盾定殺人...?
合2把3x血係好多
但買雪走會唔會好d?
作者: 審判者    時間: 2007-1-3 19:55

http://z23.zupload.com/download.php?file=getfile&filepath=53360

技1331343112222黃點
裝睇rp~
作者: 『prince』    時間: 2007-1-5 23:55

森仔玩法~~~~!!!!!!

我就唔算得高手,不過最早識玩係森仔,宜家都好小用,但用返都仲ok!!!!!!

我玩森仔,加點就係閃同定,之後大絕黃點果d,流星我覺得冇咩用,曬魔但係壓線打兵都唔係咁勁!!!

我出裝就一開波庫,強化同回血,最好拎2舊肉出去,如果食騎兵果d就用定食,你鍾意既用黎壓人都得!!!

冇魔就食肉補一補,之後有千2就買武士,之後合和泉,?L都應該有40幾,之後就買4隻+5敏鞋仔!!

再出疾風裝,爆塔好快,壓人一定得,殺人都ok,通常我都係單機把菊一先去殺人,你打兵壓,如果人地好屈或者係秒殺法師!!

你就唔好同佢打喇,你去cp之後出黎打兵,打幾打佢壓你你又去cp,但係我唔會驚淺#,因為佢實殺我唔到!!

佢次次閃左出黎想大絕,我見佢隻手一動我就閃,係要閃向佢,姐係佢向住你出你就閃向佢,閃去佢後面,佢實車你唔到!!!

但係要快,你出左菊一就易殺人,一開始佢打你你就同佢打住先,佢過黎諗住殺到你,你就定,射射射,菊一射射射,再閃去佢後面殺!!

如果對面法師多/勁人多就買魔免,魔免其實對隻隻英都好用,就算冇秒殺技都可以檔到人地定!!

森仔好快出到長船,之後御神,賣和泉出村正,之後出正宗,之後名甲

作者: yamchan    時間: 2007-1-7 20:25     標題: 本願心得

http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... &extra=page%3D1
原創帖
作者: 阮哥    時間: 2007-1-9 14:42     標題: 魔獸

我想問問魔獸點樣先可以D人吾走場啊!       希望大家不要走場啊!     謝謝!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~           ^.^
作者: 墮落星_雞    時間: 2007-1-9 21:49

我重記得有次玩濃機...合凍暈...

跟住我邊隻森又合...我話森合凍暈冇用==>""

跟住d人夠膽跟我說....森最快的攻速比濃機快..

我只好說一句....那我是新手吧!!!!
作者: ECHC    時間: 2007-1-11 23:13

我整係識玩今川

學技:133134131554255555555總之最後先加埋2技

裝:一開始買褲&+血  有$就買多個+血
之後買打刀 有一把刀之後就合風裝 再買多把打刀
d人咬得入ge 你又like就合血兜
唔係就等9100  再買爆陪

打法:我自己就唔會點同人集隻dup 只係爆塔同拾雞
       到左6lv學左技就落去狂爆(如有隊友用真田幸村就小心被佢食左你左塔)
      拆野果時整打塔唔好按人打(因為已有6技)

小心被人壓lv!!你只要肥少少就應該冇咩人咬得入你!!
作者: jackysit31    時間: 2007-1-13 19:51

阿松*

本人第一次玩阿松  就覺得幾好玩.....so就狂練

點法:2121141232333111......

一開始....庫同雷...
去下路...因為要清下忍(唔好打熊)(冰山....第3招..雷...下忍死....冰浪人..再打...死)
咁應該有300蚊左右好過打英

then出一個回魔....落石...火計...毒弓...合大炎....紅雷....有$合赤雷
即係........
1.庫
2.雷---------->赤雷(最後)
3.回魔-------->紅雷
4.落石(大炎)
5.火計(大炎)
6.毒弓

講下點打na
松係一個好低攻ge法c...so唔好掛住留mp唔出技
打冰仔:用冰山...第3招...雷...死
打英:未出到落石....唔好打英...唔係就死
出左落石之後(最好有隊友)   冰住佢....第3招..雷...冰山....落石(一定要快--->我1秒出晒)
咁11lv左右出火計(爆tower)15lv左右出毒弓(殺人....易過借火------>除非血牛)
殺人又係咁....放晒所有野....死得

去到最後...出埋紅雷....應該win嫁na...隊友廢除外
你應該會殺到20個人以上....仲好大可能找第一1 tim(一定要熟練---->我成日找第一嫁><)
點解唔出神甲呢.......因為冇時間

ps:遇淺井要轉路....因為松血小.....佢一有大絕你就會死(高手先會)

作者: 杰仔roy    時間: 2007-1-13 21:55

冇野做打下心得...第一次打

服部

1.隱
2.拉
3.分身
4.大
5.黃十字

加點:1212412121233333335555555...有大點大啦

一開波我通常電+回魔+2舊豬出街  跟住補番條底橫 初期用電or隱砍汁兵

玩服唔好成日掛住殺人 汁兵也好重要的xd

出完褲,我習慣出魔鋼 或者有人會出2回魔唔出魔鋼 但係我覺得一開始你又唔係好多技連
魔鋼夠mp拉  之後出吹箭  咁你就可以對d 唔識閃 少血既英下手

方法:隱..等到隱cd load左一半去你要殺既人邊 隱砍 ""即吹即大""  慢少少就可能秒唔到

如果真係多血秒唔到就睇下你拉喇-_-||拉唔到只好多加練習...

之後我會出落石 加魔 又多招技 咁你殺人方法都係冇乜分別

最緊要練好拉  救隊友同拉敵返黎sm都好緊要 唔好掛住殺

咁肥多一陣就有兩個choice比你揀...睇你對咩英

回魔轉茶器 or 法鋼轉鬼丸  睇你肥唔肥

如果人地有石情況唔多掂時  我suggest 電轉魔水...唔好以為識隱形就唔買魔水

跟住我諗都差唔多到後期架喇  睇你自己   落石轉紅雷or風傷  肥到既就後者  

吹箭-->風傷---->拉一下---->鬼丸

如以上都係認為殺唔到就鬼丸就即大佢 咁死既機會會大大增加

到後期要嬴都要靠下隊友架喇,,個時你可能只需要清兵 救人 幫暈 等等....拆塔..情況許可都ok既

之後神裝呢家野自己識架啦~轉唔轉敏裝都as u like

純個人意見...勿插
作者: LEONLEON    時間: 2007-1-14 02:41

以下是我玩井伊的玩法:

技能點法:有3點3,無3點1,6級點大技,1,3點完點黃十字,最後點2
注意:第1招切勿長駐,因為血量會很容易被打至紅血,買了村正後例外  

起手1褲子1再生,然後吃一會小兵海,買1茶器
吃cp+小兵海,合疾風裝,再合1生命再生兜(或者賣再生換茶器),買吹箭,合平蜘蛛(此時應該約12lv左右)
之後賣再生再合菊一(如果你無打過強盜王是沒有這麼多錢呢)
之後神裝任買 (最好買村正,正宗,禦神)

ps:買茶器是為了增加續戰力,不用頻密回補帳(回血魔速是差不多是補帳一樣)

我所用的殺人法(6lv之後可以直接殺人)
先躲去一些樹後,然後乘他吃兵時出去快要接近時,開第1招,用吹箭
通常爆他幾下就掛了
未掛就再砍
如果怕他走掉,請使用菊一
有差不多100%會掛定的  
(被sm時切勿使用菊一,以備不時之需)

作者: sttssarthur    時間: 2007-1-17 19:21     標題: 道三(我係 kyo 打既)

英雄名稱:齋藤道三   
玩法類型: 法術型(初期-主殺+壓) & 輔助型(買血裝+綁人)
              ps玩暴力形有點兒那個.....)
招式短評:
引用:

妖術‧漩渦
              優點: 放水之後綁人既殺人方程式基本上個個都知,每秒 160 在初期很強就是
              缺點: 唔可以好似阿國咁邊走邊燒,一定要綁先殺到人

妖術‧腹蛇之鎖
              優點: 全信長捉最耐既技能,初期放水加呢招,單殺無敵,而後期加咩英都會殺得很爽
              缺點: 你捉人等於捉埋自己,一個暈技停左
              ps:開魔水人地用落石都會停

老奸巨猾
              優點: 初期點 1 lv 就好足夠,呢一招使道三成為初期最不貧魔既英雄
              缺點: 點太高不太有用,因為係唔係都要一個回魔,不建議初期點高,寧點黃點

妖術‧妖風
              ps: 無視魔免
             優點:當敵方大敗而逃,同我方被追殺時既既強勢技能,全場緩速,爽!
             缺點:開得不合時會有點浪費( cd 205秒<---- 全信長 cd 最耐既技能 :005: )

總結優點 : 2 招幫殺技,織田軍團戰必出英雄
總結缺點:  要企係度幫人,唔夠血可以準備比錢敵人浸溫泉
技能點法: 31121212245455555555555333
裝備流程:
1. 褲    >           >                 > 閃鞋
2. 電卷 >    火計 >                 > 風傷
3.        >    回魔 >          茶器 > 平蜘蛛釜
4.        > 生命鋼 > 生命再生兜 > 生命再生兜
5.        > 生命鋼 > 生命再生兜 > 生命再生兜
6.        > 生命鋼 > 生命再生兜 > 生命再生兜
ps: 我想去到呢到 d 裝應該差唔多,有多餘的養人吧

殺兵流程: 初期用電卷計兵, 3 lv 有 2lv 水可以狂放,當有 9 lv 個陣開始遊擊 , 等人地見你成日唔係度好驚唔敢出來吸經 , 如果出左來就放水捉, 有魔水既叫隊友先暈,基本上有隊友係殺硬既
壓敵流程: 配合壓線
配本多,赤鬼,龍川等等好多英都好屈
壓你的組合: 上杉+ 風魔
                 松9 + 上杉
         慶次( 6 lv)+ 風魔/松9
                 毛利+昌幸
要唔好係咁比人殺就要學得 1 個字 - 忍
買眼/隱刀/魔水 等,忍到 6-7 lv(提早原定時間) 就去第2 路幫殺人
ps:如能加被壓的解決方案更佳
英雄定位:殺人(20 %) & 輔助(80%)
會戰定位: 後援(如果無力英你既職責會變成肉盾...... :007:  )

作者: 牙仔啊    時間: 2007-1-19 12:11     標題: 明智秀滿(鬼武者)玩法????

1:信長出緊大絕係度轉轉轉,你可以用返大絕停佢大絕

2:竹中開魔免出大絕同樣出法用大絕停佢(但冇傷害,可以減少己方隊友的傷害

3:最可怕的本多開緊大絕殺人,同樣大絕停佢幫隊友走佬,當然自己死亡機會上升到99%
傻ga??本多咩先??本多忠勝??佢開大技魔免ga wo~~
作者: 締ξ死神ψ    時間: 2007-1-20 10:06

明智光秀新玩法

買3件+50%攻速既速衣
+支吹箭 +魔免 之後出雪走

開魔免吹人箭第1招(每下二百幾) 全面發揮怒斬的威力吧....

[好爽的 你地試過未 @o@? 不過超易死 哈哈]
作者: pass10000    時間: 2007-1-24 23:10

自創武田玩法

1=除如林(放騎兵打人那個)
2=疾如風(行快d那個)
3=燎如火(加攻擊力那個)
4=大技
5=黃點

一開始買武士刀加強化鋼
之後點2,最好係單下(個人認為)

跟住3232423355455555.....
最後點1

裝係出左我講既基本裝後
到(庫),再合和泉,出疾風裝,跟住出兩個狂巨槍(斬月槍)
如果怕自己殺唔到人可以出巨龍......
分支1.等錢出菊一(如果比人壓or人殺得唔夠多or隊友d英沒咩暈技)
分支2.正常就可以出9100名槍
跟住
分支1.賣巨龍,出鬼徹·妖刀
分支2.直出鬼徹(可能會比巨龍個個玩法慢少少出)
最後出村正...

殺人法=3=
基本上如果對手唔係力英(如前田x次)or有隱形(如服仔)or加speed既英(如稻基)
你6lv個陣,同他p幾下,如果他唔走,開大狂追他(因為信玄有行得快d個招),好大機會殺死他.....
平時殺人我都會用這招......
不過,當有哂我講既裝之後:
殺人就咁.....
菊一暈他,開大.打..打...,鬼徹,打打....正常都會死...
如果怕他唔死,可以唔賣巨龍,用他做尾刀.....
講埋少少,不管你是什麼英,總知如果比人壓得太厲害...
就一定要兵法卷x....那個真的十分有用!!!!!!!

作者: plastic_pan    時間: 2007-1-25 20:38     標題: 濃姬既小小心德

美濃齋藤道三的女兒 是尾張的實力者自稱“第六天魔王”的織田信長之妻。一名不屈服於時代之下的女性。她是當代女性的驕傲,相夫教子無一不行。關於她的佚聞極多,但史實卻記載很少,一般相信山岡庄八的小說,認為她是戰死本能寺的女中豪傑。有一說以為,歸蝶可能在信長攻下美濃後,便與信長離婚返回娘家,死於本能寺之變前,另一說則認為歸蝶於本能寺之變後依附次子信雄,受封於尾張,稱安土夫人。
      技能就有:   四連彈
以迴旋跳躍之姿連開四槍,來攻擊射程700範圍內的四名敵人,每槍命中會造成550點傷害。mp160 cd18秒,,
        三味火
以火炎迴旋踢攻擊周圍的敵人,造成500傷害並降低他們60%的攻擊速度與移動速度。
mp160 cd18秒,,
      二丁銃
有25%機會在攻擊時使用雙銃攻擊,造成雙倍的傷害。
    被動技,,-口-
大技,,-口-,,一擊必殺,,
丟出一枚威力強大的炸彈至指定的點,可造成700範圍內的敵人1300點的傷害。
   mp250 cd155秒,,
我會31311413135555555...2222
好喇,,-口-,,入正題喇,,,首先你要簡左佢先啦,,@@
   未簡佢之前可以禁~,,就可以簡隻馬,,跟住叫佢買件褲,,扔地下,,當然要叫隊友唔好汁啦,,
如果唔係就會蝕左1lv,,-口-,,跟住人出世之後即係拎褲衝下路,,再叫隻馬仔去買舊再生鋼,,
   慢慢咁打,,到有1350個陣,,就買回魔同電書,,dd人可能會話,,下,,又買回魔又買回血,,
做咩唔直出一個荼?r,,我可以話俾你知,,2個綱加埋,,先1300,,但係1個茶器要千7呀,,
有冇諗過呀,,4百蚊上落,,-口-,,,,有dd人又可能問你個玩法都幾怪wor,,
   其實我答你,,我呢個玩法,,基本上好易肥,,-口-,,因為電書加4連彈就可以食哂1波兵,,
而且cp又可以用呢2樣cp,,你話幾好,,就算被人壓到喊,,最少都汁到兵啦,,係咪先,,
  不過我都好少俾人壓既,,@@一到6lv,,睇下有冇dd傻仔得1千血,,有既話唔好等喇,,去佢隔離,,先放大絕,,再四連彈啦,,,因為大絕有delay,,所以扔左先好dd,,(個人意見),,如果冇呢dd傻仔既,,都唔使刻意去殺人,,,我一開始搶下路既原因,,就係因為可以6lv即係食哂下忍團,,,
嘩,,yummy,,,咁就4百落袋,,,到左10lv度,,我諗依家有和泉,,舞雷刀,,,回魔綱同埋褲,,,,,跟住我都會繼續安份守己,,,做好自己本份,,由於依家dd兵仔已經升級,,所以已經汁唔哂dd兵架喇,, 所以要自己去研究下點去汁兵喇,,,到有1800,,會去合疾風裝,,跟住我會再出1把陣太,,因為一個女仔太少血了,,@@所以要加多dd血,,,跟住買魔水,,,就可以出菊一,,,係合戰個陣,,,最好扔左大絕先,,,因為dd人會開魔水,,唔好諗住汁雞,,-口-,,因為通常都會被隊友xyz,,-口-,,跟住到後期,,換刀,,首先將回魔換菊一先啦,,跟住就將舞雷刀換正宗,,,因為正宗加攻加得多,,,又加攻速,,,最緊就係傷害加成+20%,,將佢第三招發揮到最好,,@@..跟住就將陣太換禦神...通常到呢度都完場架喇,,,-口-,,,如果真係未完既,,,可以用和泉換村正呀,,疾風裝換神甲
作者: plastic_pan    時間: 2007-1-31 18:50     標題: 小偷石川$1100易如反掌

起手 褲加法鋼,~>回魔~>雷捲~>閃介。
正式成為大盜!
then 直接出水計。之後就可以盡情地殺人!
偷$800之後附加2秒暈,把握機會出水計。必要時買赤雷or 吹箭! 保証$1100 垂手可得。

中期裝備:疾風衣+魔兜+閃介+水計+吹箭+加赤雷。
then 合太炎上之書。

這個玩法有些不足。首先人物魔少,回魔慢+耗魔大。這是石川的缺點。(建議+黃點)

如果走法師路,是個不錯的玩法。因此everytime 偷$ 後可以暈2秒。這是好好的殺人時間
作者: XH【殤s】    時間: 2007-2-4 20:33

唔知之前有沒人發過  我自己就玩淺井($#)同其他人有d唔同  
我就玩攻裝的....   開始時  一富一回血....... 技能就2323242335555555555555 第一招唔學
                                 6級左右    一富一和全      
                                 10級應該有         一富一和全 兩能量   
                                 之後有錢就出  陣太*2   一富 一和泉  一個狂暴鋼  宜出神裝   菊一  3倍...之後 自由發揮........不過本人就出一魚神   一神甲.....直出風傷....

到實戰時候    多用第二招汁兵     平時得閒就磨磨對手的血   ..一見對手只有一半hp就飛  大技...   300到手....  送對手回家抖抖.......  就係甘       對手就俾你搞到肥唔起...  而家你好快甘出到裝       不要睇$#d人成日玩法裝  其實攻裝都好了不起嫁  .. 我有一次玩甘樣殺了3x人..@@
作者: steven2448    時間: 2007-2-12 20:56

我係信長垃圾,希望大家可以help到我啦!
作者: wilson1027    時間: 2007-2-16 18:36     標題: 黑田官兵衛

黑田官兵衛
玩法:屈機型(唔識玩=比人屈型)

技能點法:
35互點有大+大點完3就點21互點最後點5(即3535345352121212155555)

1. 庫   > 8...風裝        > 8...風裝        > 20.神甲
2. 回血> 2...回血        > 2...回血        > 16.蜻蜓
3. 回血> 7...彩虹        > 12.陣太        > 15.禦神
4. 肉   > 9...彩虹        > 13.陣太        > 17.正宗
5. 肉   > 10.彩虹        > 14.陣太        > 19.長船
6. 肉   > 11.吹箭/魔水 > 11.吹箭/魔水 > 18.菊一or吹箭/魔水

點解唔用村正?因為我做過比人屈型...比人屈到死死下時好難先買到村正...點之佢同第3招抵銷左@@賣左去得8000幾 白白冇左2000幾

殺兵流程:
因為暴力型法帥的原故,所以血會很少,而且這隻英本身的血就少...
所以一開始用電卷殺兵...如果對面是秒殺型的法師就好了

當你有吹就可以殺人了^^, 主要找法師和敏英來殺,
在敵人後面走出來,
吹箭再出大,再打多幾下都差不多死的了^^
殺力英就有難度,因為你血不夠多,和他可能不夠打,
出了鬼丸那些後才有可能吧
壓敵流程:
也是因為血少...所以最好有英雄同路,出裝快係可以打到佢一出來就比你打到死死下
如果被壓,最好也是換路,要不然試試圍死他吧

英雄定位:
主要都是殺人,又可以幫手暈,只係血小到死(小過阿市)

會戰定位:
因為血少,所以最好偷襲吧,
會戰時出再吹箭出大,很有可能殺到人的,
只是一定要小心周圍有冇人,不然被秒了就不好

心得:

吹箭 大絕 第1招 第2招 打打 ko (前,中)
吹箭 大絕  打打打打 菊一 打打打打 ko (後)
(大絕看情況而定,不一定要出)

本人第一次出文啊
我也不是太強啊,有錯的話,
各位就教教我吧,
作者: 落葉知秋    時間: 2007-2-16 22:24

武田信玄  一隻前後期都好強勢既角色
血厚跑得快一隻唔易死好岩新手玩既英雄
(W)風   (E)林   (T)山   (R)火    (5)黃十字
點法EWEWETEWWRRRR555555555

初期裝回魔剛 庫子 (可以的話帶兩肉)
碰到強勢的角色就只用林來吃兵壓線(林盡量在對方英雄吃兵時使用,同時壓英雄跟吃兵)
林到4級時可以去吃忍者團~

初期大絕使用時既時機 : 用林捐對方英雄到紅血就直接用大絕追吧@@!

配裝重點 : 庫子 回血剛 回魔剛
           庫子 巨龍 回魔剛(林放得好加巨龍 可以直接打1200血)
           庫子 巨龍 能量剛 回魔剛 (改善魔量不足問題)
           庫子 巨龍 能量剛 回魔剛 法術書  (破塔時回血 大絕時緩人)
           庫子 巨龍 能量剛 回魔剛 法術書 雪走 (雪走可以加強破塔同追殺能力,後期合凍雲)
           庫子 巨龍 回魔剛 法術書 9100 雪走 (出9100後加上自身技能跑得跟開松風的前田一樣快=.=)
           庫子 巨龍 回魔剛 法術書 9100 凍雲 (凍雲跟跑的快的英雄簡直是絕配)
           庫子 回魔剛 法術書 9100 凍雲  長曾彌虎徹‧銘刀 (血更厚 攻擊力更強)

來到只此隊友不弱的話應該也差不多完場了~

希望各位可以參考下我既玩法~  3Q
作者: bst04042    時間: 2007-2-16 22:26     標題: 武田信玄心得

點技
1313141335555...,最後先2(被人壓就買電卷或提早升徐如林)(尾刀技巧要好)

庫+回血+3侍章+魔水-->合和泉(可以合巨龍代替)-->風裝-->雪走-->凍雲(合左風裝就夠攻速架啦)
神裝
先出9100(賣侍章),跟住虎切(賣侍章),跟住自己諗
9lv之前,保命係目標,魔水長駐,團戰咪出(9lv之前都冇乜團戰啦下話)
出到雪走,就可以殺人,方法咪就係開大雪走追打law= =
6lv有大即開食兵,一路推兵到戰塔前面,打埋個回血營啦
ps:唔好出慢書,魔免到,貴,回血效果唔明顯
     長船盡量後出(點解自己諗啦)
作者: oscar1017    時間: 2007-2-16 23:03     標題: 本多忠勝的個人心得

本多忠勝如果自己單路的話 前期同路敵人是法c/箭手 是很難打的 但如果不單肥會很慢 仲有一個選擇就是去cp 如果是一個懂汁冰的人 就會肥到了(就算比人圍)
說一說點技先 我覺得一開始點一點第一招會好一點 之後就2 3 2 3 有大絕點大絕點完234就點1 點完1就點5啦~.~ 一開始買裝就買庫+回血 3個侍章 (要合和泉)和泉後期用來賣換9100 之後買1300 唔好買500喔 因為要合凍雲 買凍雲的方法:因為本多好小魔 9.8a的2lv大絕要用450魔 所以我覺得買左太刀先會好一點 如果買雪走先 可能會沒魔用 但如果想要雪走的加攻 就買雪走先吧.... 本多如果要肥就一定要打偷塔 我說一說普通的偷塔方法 方法一:如果同路的敵人死了 就去開大打塔 十分普通 方法二:當看到地圖上敵人和自己人打時(例如在下路打) 就去上路偷吧 方法三:就是叫人保護你 開大偷了- -  神裝方面:我個人覺得本多買9100先會好一點 因為其實出菊一先 可能會比人開魔免就白白沒了大絕 所以有9100的話 凍雲會出得快 敵人都一定走不到的- - 其他神裝方面 出菊一 和虎切吧 點解唔買正宗呢??因為正宗雖然加15%攻速和%的攻擊 但如果計起攻擊力 其實是虎切 多一點 因為本多買了9100可以說是打得最快的了 出虎切的次數就一定很多 計了%後的結果都是虎切多一點攻擊 所以我覺得虎切好一點 如果仲沒有完場的話就買埋正宗吧 其實本多買了和泉和凍雲就可以開始殺到人了 所以其實沒買到這2件東西前 都不要太勇 沒了300就不好啦^^ 本多是一個後期王者 所以前期就要忍一忍了
作者: breadman    時間: 2007-2-19 21:22     標題: 井伊直政心得

不少人以為井伊開第1招=自殺,所以加23,其實第1招才是井伊最強的一招!
點法:1313241313545252555.....加1、3技,但5lv要加2技以安全走人
裝:褲子+回血剛+力量手套x2(加血),直出吹箭。買魔水以備不時之需,買瞬戒,合血兜。合碎石斧,再出菊一,銘槍……
玩法:起手加1技衝出去搶第一波兵,儘快升到6lv。出吹箭,見到人就繞到人後面開一技斬幾下再吹箭再斬,$300!!!謹記,打兵千萬不要開1技,否則實會被人打死!如果見到風魔就請儘快換路,因為你就算開魔水都被人困著,打死你!
玩法非常簡單,就是開1技打人,再暈再打,無需技術。
殺人不難但最重要的是練走人的技術啊!
作者: bst04042    時間: 2007-3-2 14:40     標題: 淺井,打手玩法

淺井,好多人都玩法英,其實晒左佢天生+好多攻速果1技,佢一開始,底攻唔係低,加埋攻速,好易汁兵同埋殺人

點技,1lv一刀.瞬,跟住活心.魂,黃點互點,有大點大,點爆黃點就點1lv一刀.牙,跟住一刀.瞬,一刀.牙互點

裝備:庫----->神甲
         再生--->和泉---->村正
         敏鞋--->陣太----->菊一
         敏鞋--->狂太------>長船
         毒戒/敏鞋---->河豚毒/凍雲/碎石斧------>禦神
         清酒/魔免
庫再生2敏鞋起手,補毒戒或者敏鞋,單路既話,1波兵都起碼汁一半.
得閒就2技過去打下,好易壓到人既
[咁都汁唔到兵既,補電卷啦,合電斬,轉菊1]
肥到6lv就搵人殺,最好係法c
毒戒既,8lv左右出和泉,唔係既話,6-7lv出到
[視乎情況出魔水,清酒]
6lv連技:清酒-->瞬-->空牙-->追斬[冇清酒,電佢 law]
和泉-->河豚毒-->電斬(岩岩好夠mp出)-->陣太--->(凍雲)(碎石斧)-->狂太
中後期,淺井既威力慢慢湧現,強烈建議碎石,凍雲,加攻加技
瞬-->空牙-->(碎石)-->斬(電)-->追打
作者: kone0248    時間: 2007-3-5 17:06

武田信玄,
定位,,
肉盾輔助型
技能點法 212124213354335....
1開始庫+電卷走上路
電卷+徐余林足夠殺第一波兵,,
1波兵以最少汁到2只為主...
之後1回魔1再生捱到6級
6級之後要搵錢賺火甲(未合的),,,
8級以前請以汁兵為主...
記得帶魔免
大絕用黎保命就好
不用急殺人的.
10級要合左件火甲,,,
依+大絕加火甲燒人會幾痛,
可以配合有暈的隊友殺人...
大絕用係會戰同保命...
庫轉跳鞋...
之後電卷轉巨龍..
出柔軟鋼,有錢合甲,,冇錢合刀...
銘刀第一件係白甲...

20lv裝備  
輕型甲,巨龍,跳鞋,火甲,白甲,魔免

只係團戰做肉盾用,,,
作者: shing422    時間: 2007-3-11 22:04     標題: 淺井玩法

好多人都話淺井我1秒可以搏晒D技啦你得唔得呀
但係我認為搏太快有咩咁叻呢?   請看我玩法
---------------------------------------------------------------------------
加點法:12122421133433黃黃黃....
一開波褲加電捲出去(電捲汁兵)
跟住出回魔..魔剛..落石  到前後期有錢D就賣魔剛買毒弓
如果係魔免人或有暈技/有能力反殺你既人就買吹箭
閃過去吹佢跟住搏晒多數都殺到        到中期左右就應該夠錢賣電捲買紅雷
到後期草夠錢就買風傷搏技   首先閃跟住吹箭>風傷>落石>大技>紅雷>毒弓   
如果殺唔到就搵隊友幫手  因為打信長唔係靠一個人係靠團體團結既  
係咁多多謝收睇
作者: 生神仙    時間: 2007-3-18 12:02     標題: 偷錢佬

加點:25255425255...1...3...
加5係要黎加魔~因為偷錢佬d魔好少
首先就係買條底底同電卷
要拿個燒豬
用第2技同電卷去汁兵錢
6lv果陣
一定要有魔剛
先用電卷~電左下先
之後等電卷回好就去偷錢~打打打~電~300(因為好少人會比人扣左300血就返去回血)
之後賣底底~用閃介合果對鞋~買落名~合赤雷~吹箭~合回魔兜
e家d裝係:落名~合赤雷~吹箭~閃鞋~合回魔兜~仲有個魔水~要黎保命
有呢d裝~大約12lv到
之後賣赤雷~買7800~好似叫做落雷
再賣落石~出風傷
再有錢些~賣合回魔兜~買新名刀
以上係小弟小小的分亨
作者: 闇騎士乂零    時間: 2007-3-23 21:29

今次要同大家分享既係武田信玄既么女松姬,相信好多人都覺得佢好廢...大絕冇咩睇頭,所以好小人會玩佢。
例牌介紹一下

松姬

織田信忠小時候,曾經與武田信玄么女松姬訂婚,但後來因武田與織田家兩家作罷而取消婚事,不過在兩人婚約期間,時有書信往來,也有訂婚之物 ;傳說二人雖取消婚約多年,在武田家滅亡後,信忠得知松姬尚在,有意迎娶,信忠卻不幸遇害,兩人終生沒有緣份。

生命 法力 力 量 智 慧 靈 敏(主要)

875  336    19     28    33

職業:侍。肉搏戰:A 法術 輔助:B (最擅長一對一人,奇襲,治療友軍)

癱瘓之矛

讓發射出的長矛大幅度減緩敵人的移動速度和攻擊速度,但每射一發需耗費法力點數。

法力
等候時間

讓發射出的長矛增加10點傷害,並且大幅度減緩敵人的移動速度和攻擊速度10%,但每射一發需耗費10點法力點數。持續三秒。

讓發射出的長矛增加15點傷害,並且大幅度減緩敵人的移動速度和攻擊速度20%,但每射一發需耗費15點法力點數。持續三秒。

讓發射出的長矛增加20點傷害,並且大幅度減緩敵人的移動速度和攻擊速度30%,但每射一發需耗費20點法力點數。持續三秒。

讓發射出的長矛增加25點傷害,並且大幅度減緩敵人的移動速度和攻擊速度40%,但每射一發需耗費25點法力點數。持續三秒。

治療噴霧

在目標範圍內噴灑數波可以恢復部隊生命的醫療藥霧。

法力
等候時間

噴灑4波醫療藥霧 : 每一波皆可對範圍內的所有部隊醫療60點的傷害。
15秒

噴灑5波醫療藥霧 : 每一波皆可對範圍內的所有部隊醫療70點的傷害。

噴灑6波醫療藥霧 : 每一波皆可對範圍內的所有部隊醫療80點的傷害。

噴灑7波醫療藥霧 : 每一波皆可對範圍內的所有部隊醫療90點的傷害。

奇襲

傳送到地圖任一已探索的地點,需要施展時間。

法力
等候時間

傳送到地圖任一已探索的地點,需要5秒的施展時間。
60秒

50秒

200 40秒
200 30秒

不容侵犯

大幅度的增加自身的物理迴避率。

法力
等候時間

大幅度的增加自身的物理迴避率,使自身被攻擊時有36%機率閃避攻擊。

被動

大幅度的增加自身的物理迴避率,使自身被攻擊時有45%機率閃避攻擊。

介紹完啦,就開始講下出裝

褲、回血同強化鋼出街
合和泉守兼定(出武士刀先,其他2樣野同時買)
買支魔水防身,之後出伏魔輪杖同柔軟刀(睇情況選擇出裝先後。法師多就先出伏魔輪杖『冇就唔洗出,買個侍牌頂位』。)
之後出多一把武士刀再合疾風裝。
然後就係衝神裝啦。
菊一(武士換)→神甲(疾風換)→禦神(柔軟刀換)→鬼徹(伏魔輪杖換)→村正(和泉換)
*伏魔輪杖睇下對面法師多唔多同勁唔勁,多同勁既話唔好換,上左村正先。

解說:
因為有45%miss機率同血小,所以合把和泉。
伏魔輪杖同柔軟刀都係減傷用的,因為有45%閃,再上把柔軟刀就算打中都有50%減80點傷,再加把伏魔輪杖減40%魔法傷害(而且仲加多30點智,補一下魔),咁樣松姬就非常的硬了。主要都係e幾樣,把武士多拎黎加下攻咁。

點技方面
開始時買完裝,點一點奇襲飛出去。升爆癱瘓之矛同奇襲先,有黃點就點。招回血神技唔好點,升哂黃點同其他技再點。

解說:
奇襲飛出去係吸第一隊兵既exp,癱瘓之矛係殺人主要既招。奇襲好好用,可以曾加機動性,全場走。幫人又得,走佬又得。黃點都係為左補救一下血小同mp的問題。招回血神技開頭冇咩用,mp已經唔多夠用

玩法
走佬:
對面唔多暈技既人可以省下魔水,直接跑就行了。俾人圍(2~3個)就行入暗位開魔水,走幾步,兜幾下就用奇襲走。如果係一人追擊既話用癱瘓之矛整慢佢就溜了。
*如果對面唔係太肥同你係綠血既話,用奇襲走唔係問題的。唔係既話就直接逃吧。

殺人:
殺人只得一種方法,開癱瘓之矛係咁射射射...直到佢死or開魔水為止。佢冇咩血開魔水就追上去啦,見援兵未到就一直追(唔好追太入),有人黎就走佬。

團戰
盡量衝前吸引人打你,射d法師,擋到咁上下和泉補一下。如果冇血就行去後面,見冇人追你就放癱瘓之矛打d冇魔免既人or逃兵。有人追你就走。因為你有45%閃避同40%減法傷同50%擋80點傷...擋招擋箭塔一流。

置於點樣肥呢,好簡單,不死...就是肥了。得閒打下兵,打下cp...唔死就肥啦。咁既裝唔係太搏同太勇就好難死。
*最後升完招回血既,係放兵or團戰擋完做後台時放黎回血(同時可以回埋隊友),不錯的哦。

分享完畢,有意見可以交流一下。在此多謝版大支持我的森蘭丸的分享,多謝哦@@"
作者: 鬼星_R    時間: 2007-3-24 10:24

森仔:
1 : 豪雷
2 : 閃
3 : 暈人
4 : 多重箭
5 : 黃十字
+點=32323432255555545....1111
好多人問森仔點解唔升第1招   因我玩慣左普攻搵錢型  同壓人只要有D技巧就得
講番買裝  一開始就褲+再生  之後有800買3對鞋仔+一個魔水(視情形幾時買)
之後有700 將1對鞋放係馬度  買侍的徽章  有825再將1對鞋放係馬度買靈云寶石
有1500買武士刀同強化剛 合和泉同放番好兩對鞋仔 之後鞋換太刀----->合陣太
另一對鞋都係咁換  之後出菊一,魚神,殺人就長船,正宗,村正呢d
打法:
一開始最好上路  一開始你打得好慢 最好打尾點搵錢唔好一地好遲肥
之後6Lv有左大技會搵錢快左好多 係咁打兵仔 你見對方唔見哂d英就走去cp一陣
見到佢地有番兩三個就出去打兵仔 推過去塔果邊  有機會連塔+兵仔都打
記得要睇地圖 有多人唔見左要走or cp 到大家合作一齊打果時你就要間中出去幫手
同去上下路咁走破塔(見好就收),到左有雙陣就係你出江湖架時間  之後只要合作的話
同一開始實力無相差遠 你地應該破到入去 再出菊一同魚神+快破架時間
快d破哂佢 唔好比對手有番生日            
記得:玩森仔要善用地圖  
感到危險要小心      同見好就收
你未肥最好叫隊友幫你減小對方注意你
比機會你肥
作者: 鬼星_R    時間: 2007-3-25 10:39     標題: 上杉謙信

1神烈
2神閃
3神斬
4昆沙門天
5黃十字
點法:3231343555...45........
之後買裝+玩法:
出門買左褲+電捲+多1-2舊豬玉
出到去慢慢打冰 仲有用電捲汁冰仔錢
再買多兩支大炮(一支+20攻) 如果係咁樣 對方係法c同敏英你出完兩支大炮應該殺到La
殺人:先用神烈之後即刻用神斬 未死就神閃打多幾下+電捲 應該死 如果唔夠魔用豬玉
之後再買番個茶壺   再殺人+打冰搵錢(記得用大技就用黎打冰殺人,破塔 唔會哂架)
之後買狂暴長槍or太刀 Then你買神裝or巨龍都得
神裝:虎徹,蜻蛉,村正,菊一,長船,魚神,神甲(呢d都岩)
作者: 闇騎士乂零    時間: 2007-3-26 06:07

戰國第一美女-阿市

織田信長的妹妹,是著名的悲劇女性,也號稱是戰國第一美女。她先後被作為政治工具嫁給淺井長政和柴田勝家,但兩任丈夫都沒得好死,自己最終也和勝家一起在北之莊自焚而亡

光之精華

回復身邊範圍700友方部隊200生命點數。

5.5秒

回復身邊範圍700友方部隊280生命點數。

回復身邊範圍700友方部隊360生命點數。

回復身邊範圍700友方部隊440生命點數。

魂之精華

回復身邊友方部隊100點法力點數

5.5秒

回復身邊友方部隊120點法力點數

回復身邊友方部隊140點法力點數

回復身邊友方部隊160點法力點數

靜滯陷阱

招換一個隱形而且不會移動的陷阱,可以讓裡面的地面部隊陷入麻痺中,這個陷阱在敵方的地面部隊靠近時自動生效而且會毀掉在有限範圍中的其他靜滯力場。 這個陷阱可持續200秒。昏迷時間3.5秒。

招換一個隱形而且不會移動的陷阱,可以讓裡面的地面部隊陷入麻痺中,這個陷阱在敵方的地面部隊靠近時自動生效而且會毀掉在有限範圍中的其他靜滯力場。 這個陷阱可持續200秒。昏迷時間4.5秒。

招換一個隱形而且不會移動的陷阱,可以讓裡面的地面部隊陷入麻痺中,這個陷阱在敵方的地面部隊靠近時自動生效而且會毀掉在有限範圍中的其他靜滯力場。 這個陷阱可持續200秒。昏迷時間5.5秒。

招換一個隱形而且不會移動的陷阱,可以讓裡面的地面部隊陷入麻痺中,這個陷阱在敵方的地面部隊靠近時自動生效而且會毀掉在有限範圍中的其他靜滯力場。 這個陷阱可持續200秒。昏迷時間6.5秒。

極光守護

釋放出極光守護,讓範圍800內的敵人造成650傷害,並且醫療範圍內的友方部隊所有的生命(需要1秒施展延遲)。

釋放出極光守護,讓範圍800內的敵人造成750傷害,並且醫療範圍內的友方部隊所有的生命(需要1秒施展延遲)。

呢個戰國第一美女 阿市呢
係d人一中左大部份都會走既英
咁呢隻英呀 又點玩好呢

首先 建議唔好玩攻裝 (雖然每級+3.92智)
玩阿市呢 建議玩輔助 唔好去太想殺人

加點方面
可以咁
因為高智關係 所以回魔會好快 唔使咁急點哂第2招
(右kick第2招俾佢自動)
最緊要係要經常係暗位放結界 (6.5秒 一中左就任打)
大絕唔好亂哂 不過我通常殺人用 (又補得又殺得 唔錯)

係技巧上
如果對方係有d好似秀滿既英 如果佢用大(唔係對自己)
你等大約1秒後開大 岩岩好可以補到 唔錯嫁
出兵總攻果時 用大既話對面根本奈你唔何

出裝

回血(有第2招自動回魔)---->巨龍(補刀用)
電卷(汁兵)----->赤雷
閃戒--->出鞋
落石
毒弓
鬼徹
風傷(or 大炎)

打兵
有電卷就電啦
小心既係d一癸好勁 唔好被佢地圍到
盡量唔好單路

殺人
跟本要有齊赤雷落石巨龍大技先殺到
所以一定要係人開水之前ko佢
咁亦可以引人去結界到
不過最好就陪人一齊殺

總結
阿市基本上係超輔助型
想殺人既人完全唔岩玩
走路唔得既都唔岩
因為好多時同阿市同隊既賤人會搵阿市做餌
不過講真 阿市真係好好玩

作者: 0殺50殺    時間: 2007-3-28 05:30     標題: 茶茶

茶茶

配點:2121242113333+++++++++

起手:褲子 電捲 豬肉*1(有多在多拿)

一開始是玩法師接技的 後期才轉戰士

一開始先賺擅用電捲吃兵 要用第一招+電捲吃近戰的小兵也是可以 先賺兩個回魔剛為何不買法力剛呢等等會寫 接著順戒

目前裝備:褲子+電捲+雙回魔剛+順戒+抗魔長住(敵對6級的時候)

接著合成百里補上落石

6等候別人沒抗魔就直接放大絕 除了信長 本多 信玄 小島(要先消盾牌) 片昌 島津 阿國 義龍 還有會分身的 除非他們魔免的既能放過了 百地跟道雪是不能放的會被黨掉

前期殺人:一刀順 暈 第1招 電捲 落石 沒抗就補大絕 一刀順沒中那就 暈 順戒 第1招 電捲 落石 沒抗就補大絕

接著回魔剛換巨龍 再把回魔剛賣掉換妖弓 電捲換鬼撤

目前裝備:百里+落石+巨龍+妖弓+鬼撤+抗魔長住 為何不出赤雷呢因為法力需要275對敏英來說太多了

殺人方法:暈+順+第一招+巨龍+妖弓+鬼撤+普攻+第1招 有巨龍+妖弓+鬼撤攻擊不會太低

後期轉戰士配裝:白甲 菊一 凍雲 長傳 魚神 抗魔 當然能出到...
這樣是不太可能的
作者: QsHinG    時間: 2007-3-29 07:52

風魔心得

職業:忍者。肉搏戰:B 法術:A 輔助:A (最擅長偷襲,輔助進攻)

風魔家的首領歷代都稱小太郎,但他們比伊賀、服部都要神秘,沒有留下相關人物姓名,
甚至沒有留下統一的相貌描述,一直侍奉北條家。

1.忍法‧迷蹤步                                             
隱形並在一定的時間內提昇速度。當攻擊時隱形術即告失效,但是攻擊時會造成額外的傷害。

2.忍法‧熾烈之徑                                          
施展之後只要經過的地方都產生火焰,持續給予經過的敵人燒傷。
3.忍法‧十八方手裏劍                                    
在指定目標的周圍十八面創造出十八個手裏劍陷阱,每發手裏劍都會造成些微傷害。並且陷阱可使目標陷入囚禁狀態無法移動。
4.忍法密傳‧四方導雷                                   
對指定目標施展出四個追蹤雷球,可以暫時看見指定的單位直到雷球消失為止,四個雷球追蹤目標數秒後各施展一次連鎖紅雷,可造成相當大的傷害。

5.黃十字

技能點法:
1 3 5 5 5 4 5 1 5 1 4 5 1 5 5 5 3 3 3 2 2 2 2

配裝方式:
出門裝備:褶裙
初期裝備:褶裙  .   再生鋼  .  侍的徽章x2  .  毒之戒指
中期裝備:武士服.河豚毒. 和泉守兼定侍的徽章.魔免睇情況
後期裝備:
菊一長船村正禦神   /  虎徹銀甲平蜘蛛

後期時:可以出菊一前先出雪走.我本人覺得唔多好.風魔血少唔岩用雪走又貴又唔加力敏智(合左都係加得10敏)1d血都唔加

團戰中風魔的用處 : 用處雖然唔大 但係偷襲一流.偷爆都ok

壓路風魔難打既英
織田軍:
阿松:
第一技打中風魔風魔好大機會會白白送佢強化鋼.對佢一定要盡早買魔免or換路

石田三成:
風魔對住佢好難搞...第一技勁快回風魔好易比佢磨到無血返龜.最麻煩第三技超大範圍燒魔風魔d魔本身以經唔多.智低.對佢最好既方法一係換路如果唔得就放多d時間cp啦.有大絕先去殺佢.都係要買魔免

中立:
立花道雪:
如果佢有出洞就麻煩.一放大捉就已經好金再放物品技同第三技風魔應該就死.最好都係買魔免.引佢開大之後入森林龜陣or cp一陣再出正路隱--->打-->捉-->打-->放大-->再打-->300$

明智秀滿:
第一技加大絕秒風魔.照舊買魔免啦.壓路時得閒就打佢1,2下佢好易就無血.最好唔好咁近森林.比明智閃出黎放大.如果佢買吹箭就買護身符頂下.都係魔免最緊要!!!

其他不能盡錄.最好既解決方法就買魔免

若有建議或問題請回覆   

作者: 卐小不點卐    時間: 2007-3-29 22:54     標題: 本多忠勝

我覺得e隻一開始最好單中(如果你唔係神手or中路唔係法師)
升點:1232342323111555...
點解我+第一招先?係唔想有人圍 我試過1 lv 5個買電卷 1 lv的你回溫泉好了
先買褲同再生
本多都係勁係大絕,所以一開始500血左右都回營!!!俾一壓就出魔免la
基本裝備:褲-->風衣 再生-->和泉
之後夠$800就買閃戒同吹箭 點解 因為一開始本多冇法 暈到人又開唔都大
吹箭只係怕人地行得快過你而殺佢唔到
出技次序:暈-->開大-->閃去佢前面
我覺得最好係自己箭塔先開始打 因為有多d時間 容易d殺(如果你100%殺到敢都冇所為)
我之後會出凍雲 第一佢+攻速 第二佢會慢人又唔洗法 不過你都可以只係出雪走都ok
而神裝係菊一 神甲 9100 妖都 虎徹 禦神
總概來說~我覺得好睇你自己個人技術 兩日後再講la 88
作者: 康西    時間: 2007-4-3 17:56     標題: 服部之自創心得"

服部之自創心得"

佢有兩招 信長恐怖技 深入民心
分析優點:咩野都勁
分析缺點:血少 智力唔係咁高

講講+點先 2121342211545555......333
點解5LV要分身 因為升左6LV 人地有大技 分身可以自9 都可以昆人大技"
一開波 底底 電 之後1/2個回魔 之後沖爆法抱..武器相人果到
本人就2個回魔 確保夠魔用黎補刀"
如食兵食得好 唔係單路既話7LV就出到落石(唔昆你..我同風西都得@@")
出左落石食兵無難到"如果人地經常一齊行動既話就出鬼國丸”唔係的話..就毒弓 連技補刀一流仲加埋500法岩曬低B的服仔
好 之後將電卷換鬼切/風傷 (睇情況)之後出裝就唔洗我教啦 一係出秒人裝一係清兵團戰裝
講講拉人..千奇拉既時候唔好點人拉..PS..除非好近 如果唔係條繩會轉彎=口="
唔好以為人地魔免拉唔到..一樣可以 不過就點唔到佢人..要自己點位 一係佢既前面/後面
如果對面有百地既話..得閒就用分身去左陰濕位解下雷..廢時團戰時大意中雷死
當有隊友想偷爆既時候最好跟跟佢..當佢有危險 第一時間拉佢走..
玩服最忌無隱技..如果你想偷殺人 走到佢身邊唔好係第一招無回好就砍佢
第一.可能佢可以殺返你 第二.你追返佢果到 跟唔上

教埋你卡位..卡位 要係CP區先比較易做到..因為 路窄..例如 (酒屋條路) 開隱追住佢)  到佢前面小小開分身 卡住 之後連/大技.走都無得走XD

正野下面 一定要學
其實有好多人玩服部低級都殺唔到人 要6級先殺到人 我就唔係咁講
6級先好易殺人 但係好多服部都唔買e樣野 就係手裏劍

手裏劍320元  可以用6次 一次可造成目標250點傷害
服部一開始得電唔足以殺人
想殺人?
等我教教你 隱去佢身邊 打>拉>手裏劍>電>手裏劍 >拉 一定死最後你都只係用左2次手裏劍 抵爆

好打住咁多"
作者: 超神│不神    時間: 2007-4-4 15:22

狗女吧

升狗 暈
唔點大
之後升+速
再點反大
全黃點

一開始cp先
c到有吹箭
就殺得人

最易ga殺人法
先放狗 去咬人
狗女唔好出去住 camp實先
到佢走出去吹箭 再用自身暈
我多數會買洛石
殺唔到仲有石汁

買裝就
庫拉 就可以cp
之後吹箭
再洛石
之後你肥左買咩都勁ga拉
作者: manager    時間: 2007-4-5 10:05

我gej田信長玩法

一開波一負一電.....
技就21212421133433555555咁升
之後去汁兵出法鋼....
then用2技同電汁兵....掌握得好食得好快....成日都會一堆兵咁食
之後出閃同再生.........
果時應該岩岩好6lv.....之後出插.大絕打人....佢走就閃....未死+多招1技一定死..重未死咪電lo......
之後繼續用2技同電汁兵...會肥得好快....
夠1800買吹箭....之後賣左條負合閃靴....
之後繼續用我果種方法殺人同食兵........
合巨龍.....果時應該殺到唔小人......
then合赤雷...合左佢有時打d法敏英可以唔洗大絕都得....插斬兩下吹再斬兩下電巨龍槍...
之後合吉鋼...到呢度應該冇人夠你打ga la......插..大絕...吹....電...吉....巨....未死??射多槍lo....
...魔免就睇情況.....
之後到夠錢出多把紅雷....咁樣就可以唔洗大絕都殺到力英..........
之後可以睇情況轉裝.....
我就會吹箭換菊一...
巨龍換風傷....
赤雷換雨神or毒弓....
剩低d錢就買兵....直至完場........

我玩左信長唔係好耐.....唔好用ge話唔好插我......
作者: 654123654    時間: 2007-4-8 20:45     標題: 森仔....讲得5好某闹我啊

技能有咩用就5多讲啦...

加点:32323432255455555551111

出门裤子+回血+ +5敏*2

有钱就合个和泉...合完和泉如果海盗没人打就去打了

中期:裤子+和泉+陈太+能量钢+魔免

如果合2陈太 太浪费钱了..省点钱算啦..

然后存钱买菊1同长船

如果有钱出把8750(名字我不会打,打价钱算啦)

后面是人都会的啦
作者: jackysit31    時間: 2007-4-9 23:10

引用:
原帖由 康西 於 2007-4-3 17:56 發表
服部之自創心得"

佢有兩招 信長恐怖技 深入民心
分析優點:咩野都勁
分析缺點:血少 智力唔係咁高

講講+點先 2121342211545555......333
點解5LV要分身 因為升左6LV 人地有大技 分身可以自9 都可以昆人大技": ...
我個FD上次買紅雷時LAG一LAG  買錯左長船  跟住佢費鬼事賣  拎出街  連前田都比佢爆擊爆死=.=

長船前....殺左7個人
長船後.....大概10分中左右.....21個人
D人全部比佢爆擊爆死.........

D裝係......1.褲   2.毒弓    3.長船    4.赤雷     5.吹箭     6.唔記得左

D攻速極快.......唔洗野野用大絕先殺到人
PS:狂暴太刀  威力大減    佢試過再出   但唔夠攻速  爆唔死

你地試下出呢到裝.......應該好正
不過要識玩LOR~
作者: 千本櫻景嚴    時間: 2007-4-10 02:53

山王

裝:

褲   -閃鞋-閃鞋
空格-隱刀-隱刀
電卷-電卷-風傷
回血-巨龍-巨龍         PS : 由上至下咁出
空格-空格-三日
空格-空格-鬼徹

技能:

lv6戈陣去肥忍者 放槌
當殺人戈陣就隱身埋去,,[人地有石的話..打第2個吧..]
槌>2技>電卷 放緊戈陣記得打埋佢= =
[如果人地走就唔好再追了= =因為d魔只係岩岩好]
後期d裝都唔洗我講點殺人吧..中左槌先好放風傷..過幾秒見到d人得返一半血 再鬼徹 全部都死=3=]

缺點:
用一次大+技就會冇哂魔= =成日要回城

係咁多..唔識再多講了
作者: 遊俠亞拉岡    時間: 2007-4-23 14:13

我近日苦練菊姬心得

先用馬去汁兩塊肉,之後回去買褲+再生鋼。
選擇菊姬,行上路(因為初期菊姬好豆腐,織軍中路同下路比較接近,如果你打下路好容比中路偷襲,咁就無左$300。)再將馬D裝比菊姬。去到南蠻商人前見到仲有三D兵(先+1技),先打D多血既見兩D紅血用第一技汁尾刀,打到去塔停(2LV+3技),打左邊三D狼用3技。應該夠錢買回魔鋼,之後再睇對手點技(如遠攻英,通常都比佢地壓住打 ,點技:13131432223425555555551。如力英可點技:1323243232115555555551)吾好太心急殺人,網佢再打+天生技+1技,佢應該紅血,之後再汁兵。
夠錢再合兩把陣太,你可以再+和泉或凍雲(我就吾合,因為現在巳經足夠殺人,留錢買名刀)
現在你可以殺人了(最好有了12LV, 有23%的機率給予致命刺擊造成普通攻擊4倍傷害,並且附加額外傷害170點。)再去爆塔搵錢  >>>正宗+長船+魚神/村正。
我玩10次有9次肥,最重要係初期吾好急,小心D打,win緊。

出裝次序:
褲                再生        肉                        肉
褲                再生        回魔                狗牌        狗牌 (可以直出兩個能量鋼)
疾裝        再生        回魔/魔免        陣太        陣太               
疾裝        長船        平知                陣太        陣太        正宗
神甲        長船        平知/魚神        魚神        村正        正宗

請大家再比比意見點玩!
作者: Variante§    時間: 2007-4-23 23:06

立花道雪玩法

1 魔盾
2 捉人
3 電
4 大技
5 黃點

+點方法
=========================================

買裝方法
一開波庫,電卷  後補法綱,回魔(先合個法力兜先)
之後有錢買粒血綱(合血兜)
打到10lv應該合到紅電
之後再合多個血兜
後期買水書/火書都差唔多完場
↑↑↑
我呢個玩法都算幾難死...呢個係輔助型...合作才是王道a_a

==========================================
殺人方法
首先呢個玩法最好打中路/上路
上路就易殺人  中路就壓死人-.-

我平時就會7lv先殺人  
依家當你係上路(聯合)....如果有人果陣   你就落下面個暗位果到   等佢行上d   係佢後面開大技

再按捉人技   佢d血到7百幾以下嘅話就 雙電都死

(如果驚人地開魔免 電唔到佢嘅話 就出左雙電先 之後放大技 再捉佢  咁就一舊強化綱)

唔明我打嘅野冇計 諒小弟表達能力差
作者: aoi星_葵    時間: 2007-4-28 22:26

本多忠勝

德川家臣。德川四天王之一,是個出色的武士 世稱"戰國第一猛將",據說在57次的合戰之中,未曾受過一點損傷。他的事蹟除了金崎撤退,也曾經在家康被信玄引誘而出的三方原擔任殿軍,以及本能寺之變後家康穿越伊賀時,一直在主君家康身邊盡守忠義。在小牧長久手合戰中,他僅以忠勝隊和秀吉本軍激戰,充份發揮出他的武勇。信玄或秀吉等等的敵將,都給予「華實兼備的猛將」、「古今獨步的勇士」、「效忠家康太可惜了」的高度評價

1毫髮無傷:施展後能再一定時間內抵抗所受到的物理傷害並且吸收些微的的法術傷害作為自身的體力。但是必須犧牲自身大幅度的移動速度。
1 施展後能抵抗所受到的物理傷害 並且可吸收100%的法術傷害作為自身的體力。但是必須犧牲移動速度40%。可持續3秒。

2施展後能抵抗所受到的物理傷害 並且可吸收100%的法術傷害作為自身的體力。但是必須犧牲移動速度40%。可持續4秒。

3施展後能抵抗所受到的物理傷害 並且可吸收100%的法術傷害作為自身的體力。但是必須犧牲移動速度40%。可持續5秒。

4施展後能抵抗所受到的物理傷害 並且可吸收100%的法術傷害作為自身的體力。但是必須犧牲移動速度40%。可持續6秒。

2赤雷擊:對指定的目標奮力一擊,會造成傷害並昏迷。
1對指定的目標奮力一擊,造成150點傷害並昏迷0.5秒。

2對指定的目標奮力一擊,造成250點傷害並昏迷1秒。

3對指定的目標奮力一擊,造成350點傷害並昏迷1.5秒。

4對指定的目標奮力一擊,造成350點傷害並昏迷2秒。

3槍術:有機會在攻擊時造成更嚴重的傷害
1在攻擊時有36%的機會, 造成1.2倍的傷害,並增加額外傷害5點。

2在攻擊時有36%的機會, 造成1.4倍的傷害,並增加額外傷害10點。

3在攻擊時有36%的機會, 造成1.6倍的傷害,並增加額外傷害15點。

4在攻擊時有36%的機會, 造成1.8倍的傷害,並增加額外傷害20點。

4戰國最強‧啟動:能擁有戰國最強的力量,能增加基礎攻擊速度與移動速度,和擴散攻擊能力,並擁有法術免疫力。
1能擁有戰國最強的力量,攻擊力提高15點並增加2.25倍的基礎攻擊速度以及移動速度60點,且每攻擊一次可造成300範圍內100%攻擊擴散,並擁有法術免疫力。可持續14.5秒。

2能擁有戰國最強的力量,攻擊力提高15點並增加2.25倍的基礎攻擊速度以及移動速度60點,且每攻擊一次可造成300範圍內100%攻擊擴散,並擁有法術免疫力。可持續19.5秒。

+點方法:3122242333455555555111111....

開始:首先買回血同褲+2舊燒豬出街.最好下路
之後有第3招汁小兵.接住有錢立刻出2把武士刀
6級有大絕後.立即去打堆忍者(開大打).然後出風裝
同閃戒.果陣大約8級.到上路殺強王.打完強王後裝大約是
回血.褲.雙武士刀.閃介.吧(還有個空格.可以帶魔免或清酒)
然後打埋其他cp之後出和泉,有和泉後去幫下手殺人好快就
有3千9蚊賣武士刀出雪走.然後你已經可以殺人.殺人方法:1對方冇魔免:
先用第2招暈佢.開大打+雪走唔死再用埋閃戒介閃到對方前面打打打...
300落袋.2對方有魔免:見到佢立即用雪走.之後係咁追住佢打
佢一開魔免.就立即開大追打(佢食魔免雪走照慢)然後佢果10秒冇左打打打..閃
過去.第2招再打打打...300落袋.然後有錢賣武士出菊一.有了菊一後.立即再出埋涷雲.
現在裝:風裝.涷雲.菊一.閃戒.魔免.和泉....
現在可以話隻揪無敵.魔免照殺可也了........
開始.見到人用第2招打佢.之後開大.對方一定會食幾野涷雲招冰傷.慢左佢.問魔免一樣照食.
之後追住佢打.佢冇魔免消失後.用菊一定佢,再打打打.....300落更袋.之後cp下偷爆下.好快有錢出9千1
有左之後賣閃戒.繼續殺人爆塔.好快出埋禦神刀.7000甲等..裝:7000甲.涷雲.9100.菊一.和泉.魔免.之後也快完
場了.
細佬的第一次.內容有乜問題.希望各位多多指教.但是要有禮貌a"a
作者: aoi星_葵    時間: 2007-4-28 22:26

黑田官兵衛
玩法:屈機型(唔識玩=比人屈型)

技能點法:
35互點有大+大點完3就點21互點最後點5(即3535345352121212155555)

1. 庫   > 8...風裝        > 8...風裝        > 20.神甲
2. 回血> 2...回血        > 2...回血        > 16.蜻蜓
3. 回血> 7...彩虹        > 12.陣太        > 15.禦神
4. 肉   > 9...彩虹        > 13.陣太        > 17.正宗
5. 肉   > 10.彩虹        > 14.陣太        > 19.長船
6. 肉   > 11.吹箭/魔水 > 11.吹箭/魔水 > 18.菊一or吹箭/魔水

點解唔用村正?因為我做過比人屈型...比人屈到死死下時好難先買到村正...點之佢同第3招抵銷左@@賣左去得8000幾 白白冇左2000幾

殺兵流程:
因為暴力型法帥的原故,所以血會很少,而且這隻英本身的血就少...
所以一開始用電卷殺兵...如果對面是秒殺型的法師就好了

當你有吹就可以殺人了^^, 主要找法師和敏英來殺,
在敵人後面走出來,
吹箭再出大,再打多幾下都差不多死的了^^
殺力英就有難度,因為你血不夠多,和他可能不夠打,
出了鬼丸那些後才有可能吧
壓敵流程:
也是因為血少...所以最好有英雄同路,出裝快係可以打到佢一出來就比你打到死死下
如果被壓,最好也是換路,要不然試試圍死他吧

英雄定位:
主要都是殺人,又可以幫手暈,只係血小到死(小過阿市)

會戰定位:
因為血少,所以最好偷襲吧,
會戰時出再吹箭出大,很有可能殺到人的,
只是一定要小心周圍有冇人,不然被秒了就不好

心得:

吹箭 大絕 第1招 第2招 打打 ko (前,中)
吹箭 大絕  打打打打 菊一 打打打打 ko (後)
(大絕看情況而定,不一定要出)

本人第一次出文啊
我也不是太強啊,有錯的話,
各位就教教我吧,
作者: aoi星_葵    時間: 2007-4-28 22:27

武田信玄,
定位,,
肉盾輔助型
技能點法 212124213354335....
1開始庫+電卷走上路
電卷+徐余林足夠殺第一波兵,,
1波兵以最少汁到2只為主...
之後1回魔1再生捱到6級
6級之後要搵錢賺火甲(未合的),,,
8級以前請以汁兵為主...
記得帶魔免
大絕用黎保命就好
不用急殺人的.
10級要合左件火甲,,,
依+大絕加火甲燒人會幾痛,
可以配合有暈的隊友殺人...
大絕用係會戰同保命...
庫轉跳鞋...
之後電卷轉巨龍..
出柔軟鋼,有錢合甲,,冇錢合刀...
銘刀第一件係白甲...

20lv裝備  
輕型甲,巨龍,跳鞋,火甲,白甲,魔免

只係團戰做肉盾用,,,
作者: aoi星_葵    時間: 2007-4-28 22:29

服部

1.隱
2.拉
3.分身
4.大
5.黃十字

加點:1212412121233333335555555...有大點大啦

一開波我通常電+回魔+2舊豬出街  跟住補番條底橫 初期用電or隱砍汁兵

玩服唔好成日掛住殺人 汁兵也好重要的xd

出完褲,我習慣出魔鋼 或者有人會出2回魔唔出魔鋼 但係我覺得一開始你又唔係好多技連
魔鋼夠mp拉  之後出吹箭  咁你就可以對d 唔識閃 少血既英下手

方法:隱..等到隱cd load左一半去你要殺既人邊 隱砍 ""即吹即大""  慢少少就可能秒唔到

如果真係多血秒唔到就睇下你拉喇-_-||拉唔到只好多加練習...

之後我會出落石 加魔 又多招技 咁你殺人方法都係冇乜分別

最緊要練好拉  救隊友同拉敵返黎sm都好緊要 唔好掛住殺

咁肥多一陣就有兩個choice比你揀...睇你對咩英

回魔轉茶器 or 法鋼轉鬼丸  睇你肥唔肥

如果人地有石情況唔多掂時  我suggest 電轉魔水...唔好以為識隱形就唔買魔水

跟住我諗都差唔多到後期架喇  睇你自己   落石轉紅雷or風傷  肥到既就後者  

吹箭-->風傷---->拉一下---->鬼丸

如以上都係認為殺唔到就鬼丸就即大佢 咁死既機會會大大增加

到後期要嬴都要靠下隊友架喇,,個時你可能只需要清兵 救人 幫暈 等等....拆塔..情況許可都ok既

之後神裝呢家野自己識架啦~轉唔轉敏裝都as u like

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0