發新話題

【英雄設計--中立軍】菊池義武

[Close]

【英雄設計--中立軍】菊池義武

歷史背景:
菊池義武(きくち よしたけ、1505年1554年12月14日)是一名日本戰國時代武將,本名大友重治;他是以豐後國為根據地的戰國大名大友義長之子,繼承了大友家督的大友義鑑是其胞兄。
為了將勢力擴展到肥後國,義鑑與肥後名門菊池氏達成約定,令其胞弟重治繼承菊池家督,改名為菊池義武;但成為肥後國守護大名的義武,卻聯合九州北部的大內氏及肥後南部的相良氏等勢力,與大友本家對立。義武最初兵敗,但趁義鑑死於家中內亂(即發生於1550年的「二階崩之變」)之機,又奪回領地。二階崩之變後,義武血緣上的姪兒大友義鎮繼承大友家督,計誘義武返回豐後;途中,大友軍將義武圍困,迫其自裁,菊池家系亦隨着義武的死去而斷絕。
作為一位領主,菊池義武的評價不佳,留下傲慢、枉殺犯顏上諫的忠臣……等負面事跡。

內容:
所屬軍隊︰中立軍
主要屬性︰智慧
初始生命︰850
初始法力︰396
攻擊距離︰600
定位︰遠程、法師
特色︰遠程技能
作用︰偷殺

1技 魔之球
使用方法︰按下W鍵,再點選你的目標敵方單位
法力消費︰120/150/180/210
施展距離︰1000
等候時間︰25
效果︰對指定目標發射魔法球,造成[200/300/400/500]點傷害,對建築物則造成額外125點傷害。

2技 魔之爆
使用方法︰按下E鍵,再以圓形範圍選取你的目標
法力消費︰100/130/160/190
施展距離︰1000
等候時間︰20
效果︰對指定地點引爆,對範圍[300/350/400/450]的地點造成[150/250/350/450]點傷害,對小卒造成額外100點傷害。

3技 魔之力
使用方法︰按下R鍵,再點選你的目標敵方單位
法力消費︰120/130/140/150
施展距離︰600/750/900/1050
等候時間︰18
效果︰把指定目標傳送到自己的後方,再給他兩次[50/100/150/200]點傷害。
注意︰傳送效果無視魔免

大技 魔鏡
使用方法︰按下T鍵,再點選你的目標敵方單位
法力消費︰200/250
施展距離︰無限
等候時間︰120
效果︰使用魔鏡把指定目標直接照射,造成[600/800]點傷害,可秒殺少於[1000/1600]點生命的敵方英雄。
注意︰可攻擊建築物

天生技 魔之氣
使用方法︰只要學習了此技能便能永久啟動
法力消費︰0
施展距離︰0
等候時間︰0
效果︰永久增加自己的移動速度10%。
需求︰英雄必須為6LV。

我同你分析下..
1技 魔之球
使用方法︰按下W鍵,再點選你的目標敵方單位
施展距離︰1000
等候時間︰15
效果︰對指定目標發射魔法球,造成[200/300/400/500]點傷害,對建築物則造成額外100點傷害。
個人意見:唔得..招技太快CD同小魔 早期500血唔係人禁品...

2技 魔之爆
使用方法︰按下E鍵,再以圓形範圍選取你的目標
施展距離︰1000
等候時間︰20
效果︰對指定地點引爆,對範圍[300/350/400/450]的地點造成[150/250/350/450]點傷害,對小卒造成額外100點傷害。

個人意見:唔錯.. (建議一技同2技可以合作使用.姐係冇左爆建築物的技能...)

3技 魔之力
使用方法︰按下R鍵,再點選你的目標敵方單位
法力消費︰120/130/140/150
施展距離︰600/750/900/1050
等候時間︰0
效果︰把指定目標傳送到自己的後方,再給他兩次[50/100/150/200]點傷害。
注意︰傳送效果無視魔免
個人意見:唔得..0CD唔洗玩 拉下拉下死  

大技 魔鏡
使用方法︰按下T鍵,再點選你的目標敵方單位
法力消費︰200/250
施展距離︰無限
等候時間︰120
效果︰使用魔鏡把指定目標直接照射,造成[600/800]點傷害,可秒殺少於[1000/1600]點生命的敵方英雄。
注意︰可攻擊建築物
個人意見:好似LOL-.- 光女招大..重要距離無限-.- 唔得..改改..

天生技 魔之氣
使用方法︰只要學習了此技能便能永久啟動
法力消費︰0
施展距離︰0
等候時間︰0
效果︰永久增加自己的移動速度10%。
需求︰英雄必須為6LV。
個人意見:唔錯   

個人意見.不喜別插....

唔記得加後記

1技︰用尼汁建築物的.你話CD快,E個係的,我改改佢
.洗MP方面,可以高少少
.500傷係偏高,但唔算過份

2技︰用尼汁卒仔的
.同1技合作? 唔知講咩好

3技︰從群數卒仔或友方英雄搶奪目標,從而汁殺
.Sorry! 唔記得CD時間

大技︰用尼汁英雄人頭的
.邊位光女? 月光女神? NO!
.我E個係全地圖簡條友尼就咁攻擊!

D技︰趕快到現場用1,2,3技

.無問題

一技同2技合作= 你車招一技過去之後用2技 爆!~ 明嗎.
光女=什麼 (啦黑C)  我無玩過...
是阿 奇怪 招大可以秒人的 如何玩?  黑田什麼的英...

引用:
原帖由 BlAcK-_ 於 7-11-2012 17:33 發表
原來咁樣啊=.= 明白

尼古絲? 1條瞄準線再放彩虹LASER? 唔同! 佢係打群數,我就只係打1個! 同埋打英先有加成!

招大可以秒人-->特色,但請記住,你想汁強王用大,係唔會有加成效果的

大技秒1600血
咁馬場咪廢左?

引用:
原帖由 ★曉l3aBy° 於 7-11-2012 17:41 發表
大技秒1600血
咁馬場咪廢左?
又未算! 話就話1600血,咪忘記魔免魔符等因素

引用:
原帖由 spiker 於 2012-11-7 17:43 發表

又未算! 話就話1600血,咪忘記魔免魔符減魔傷等因素
又秒殺又要計減魔傷 好亂

引用:
原帖由 ★曉l3aBy° 於 7-11-2012 17:47 發表
又秒殺又要計減魔傷 好亂
講錯! 係唔計減魔傷

引用:
原帖由 spiker 於 2012-11-7 17:49 發表

講錯! 係唔計減魔傷
咁中完2LV大技得番1500血都秒殺? 低傷D吧 500/800 已經好夠

引用:
原帖由 ★曉l3aBy° 於 7-11-2012 17:52 發表
咁中完2LV大技得番1500血都秒殺? 低傷D吧 500/800 已經好夠
舉個例子LA︰
.英雄有2000血 -> 中左2LV魔鏡 -> 英雄得返1200血
.英雄有1600血 -> 中左2LV魔鏡 -> 英雄得返800血
.英雄有1599血 -> 中左2LV魔鏡 -> 英雄死亡
.英雄有1000血 -> 中左2LV魔鏡 -> 英雄死亡
.卒仔有900血 -> 中左2LV魔鏡 -> 卒仔得返100血

cd太短,如果我出個望遠鏡,見到有人頂兵or孩友冇啦啦磨血都可以秒到,太sm,要記得,中前期1600血下唔係難事,分分鐘我full血都未必有,唔好話比人出左技tim啦...full血都冇,圍死左後,照泉,一出再大...sm

成隻英出法裝似sm.   輸出跟本願差吾多  只差在冇暈...

引用:
原帖由 tintin5566 於 7-11-2012 19:18 發表
cd太短,如果我出個望遠鏡,見到有人頂兵or孩友冇啦啦磨血都可以秒到,太sm,要記得,中前期1600血下唔係難事,分分鐘我full血都未必有,唔好話比人出左技tim啦...full血都冇,圍死左後,照泉,一出再大...sm ...
照泉,一出再大

隻英高過30LV都仲係1600血就開心了

今你要知遁有前中期先...加上打團輔手1600後唔係難事

發新話題