發新話題

更新內容(警員丁利華離奇失蹤事件)

[Close]

更新內容(警員丁利華離奇失蹤事件)

2005年9月15日報章頭條

休 班 警 隊 探 員 丁 利 華 行 山 失 蹤 昨 已 是 第 四 天 , 雖 然 獲 救 的 機 會 愈 來 愈 渺 茫 , 但 港 府並 無 放 棄 , 昨 日 更 連 續 第 三 天 出 動 五 大 部 門 進 行 搜 索 。 昨 日 參 與 行 動 逾 一 百 五 十 人, 各 人 在 西 貢 北 潭 涌 郊 野 公 園 丁 利 華 失 蹤 的 地 方 進 行 大 規 模 搜 索 , 並 動 用 警 方 自 行研 製 的 遙 控 偵 察 直 升 機 協 助 , 惜 仍 無 發 現 。 警 方 行 動 至 昨 晚 八 時 , 今 日 繼 續 , 警 方又 強 調 , 不 達 目 的 , 誓 不 罷 休 , 絕 對 不 會 放 棄 搜 索 。
黃 大 仙 警 區 副 指 揮 官 梁 文 幹 表 示 , 警 方 不 會 猜 測 丁 利 華 的 生 存 機 會 , 只 會 盡 力 搜 尋; 梁 又 稱 , 北 潭 涌 郊 野 公 園 佔 地 數 千 公 頃 , 當 中 有 多 座 海 拔 五 百 公 尺 以 上 的 高 山 ,叢 林 密 布 , 令 搜 救 行 動 增 添 困 難 ; 警 方 連 同 其 他 政 府 部 門 連 日 出 動 八 百 人 次 參 與 搜救 。

梁 表 示 , 昨 日 的 行 動 主 要 集 中 在 搜 索 北 潭 凹 、 郊 野 公 園 東 海 岸 及 北 部 高 地 , 電 訊 公司 亦 派 出 工 程 師 到 場 , 向 警 方 提 供 丁 利 華 出 事 當 日 , 最 後 一 次 通 電 話 的 接 駁 站 資 料, 希 望 可 以 收 窄 搜 索 範 圍 。 他 強 調 , 警 方 不 達 目 的 不 會 收 隊 , 一 定 要 尋 回 丁 利 華 。

廿 休 班 同 袍 請 纓
昨 晨 七 時 許 , 警 方 包 括 重 點 及 搜 查 組 人 員 帶 同 警 犬 、 機 動 部 隊 近 百 人 , 而 漁 護 署 、民 安 隊 山 嶺 搜 救 中 隊 及 緊 急 救 援 中 隊 、 消 防 處 共 派 出 近 五 十 人 , 在 北 潭 涌 指 揮 中 心集 合 , 分 成 多 個 小 組 搜 索 ; 機 動 部 隊 警 員 前 往 大 灘 、 黃 石 碼 頭 一 帶 搜 索 , 搜 索 人 員會 將 沿 途 的 燈 柱 、 電 話 柱 的 編 號 記 下 , 及 綁 上 封 鎖 膠 帶 以 資 識 別 。

民 安 隊 發 言 人 黃 成 文 稱 , 三 十 二 名 隊 員 將 分 成 五 小 隊 , 帶 備 全 球 定 位 系 統 ( GPS )、 行 山 工 具 、 開 山 刀 、 繩 索 及 急 救 用 品 , 集 中 在 石 屋 山 、 嶂 上 、 高 塘 、 大 灘 及 猴 塘溪 一 帶 進 行 重 點 搜 查 。

與 丁 利 華 稔 熟 的 二 十 多 名 休 班 警 務 人 員 , 亦 請 纓 協 助 搜 索 , 他 們 四 人 一 組 於 丁 利 華報 案 的 所 在 地 大 灘 出 發 , 搜 索 山 澗 隱 蔽 的 叢 林 , 以 海 下 灣 為 終 點 。 另 於 早 上 十 一 時, 中 區 警 區 指 揮 官 周 國 良 抵 達 北 潭 涌 指 揮 中 心 了 解 情 況 , 其 後 步 行 往 赤 徑 視 察 , 一個 多 小 時 後 離 開 。 至 中 午 十 二 時 許 , 一 名 西 貢 警 署 行 山 隊 的 警 員 搜 索 至 蚺 蛇 尖 , 疑中 暑 不 支 倒 地 , 由 直 升 機 送 東 區 醫 院 治 理 , 情 況 穩 定 。

一 度 傳 發 現 蹤 影
至 昨 午 四 時 許 , 現 場 先 後 傳 出 於 大 蚊 山 及 西 灣 發 現 丁 利 華 之 蹤 影 , 搜 索 隊 伍 一 度 感 到 雀 躍 , 其 後 證 實 並 無 其 事 , 搜 索 行 動 至 昨 晚 八 時 才 結 束 。

丁 之 胞 弟 昨 午 三 時 許 曾 聯 同 四 名 親 友 抵 達 北 潭 涌 指 揮 中 心 了 解 情 況 , 其 中 一 名 身 穿白 色 上 衣 、 自 稱 有 「 法 眼 」 的 男 子 表 示 , 他 用 「 法 眼 」 見 丁 利 華 位 處 一 個 種 有 兩 棵白 色 大 樹 的 地 方 , 身 陷 泥 沼 中 不 斷 痛 苦 掙 扎 爬 出 。 親 友 稍 後 便 離 去 。

事 發 於 本 月 十 一 日 下 午 一 時 許 , 四 十 五 歲 的 丁 利 華 獨 自 往 北 潭 涌 行 山 時 迷 路 , 他 用手 提 電 話 報 警 , 期 間 丁 呼 喊 三 聲 救 命 後 , 信 號 中 斷 , 丁 自 此 失 蹤 。

以下是一段較為詳細少少的丁利華求救電話內容:

接線生: 999
丁 : 我係行山架, 係西貢 586…
接線生: 咩事呀
丁 : 我行山, 迷途呀
接線生: 你迷途呀? 咁你係邊呀
丁 : 我而家位置 48 (停頓一會) 7020
接線生: 487020 呀? 係咪標柜柱?
丁 : 係, 係果個咩柱呀
接線生: 487020 呀嗎? 你慢慢講, 係乜野地方?
丁 : 等等….
(相隔 20秒)
接線生: 喂,
丁 : 等等
(相隔 30秒)
接線生: 你係咪行麥理浩徑呀
丁 : 係.西貢個頭黎架
接線生: 你係咪行麥理浩徑呀
丁 : 係., 冇錯
接線生: 你行緊邊一段
丁: 西貢個邊, 西貢東
接線生: 西貢東, 西貢o既東面, 由邊度出發
丁 : 由西貢北潭涌, 行左兩個幾鐘頭, 但係蕩失路, 而家企左係過左 58.., 5870 o既主要o既路
接線生: 5870 幾? 頭先你又話係 487020
丁 : 仲差少少咋
接線生: 有冇見到 M幾多, M 幾多, 你見唔見到呀
丁 : 仲差少少路程
(相隔 30秒)
接線生: 你見唔見到 M001呀, M011, M030呀
丁: 你等陣先
(相隔 20秒, 很多雜音)
丁 : 睇唔到呀!
接線生: 你淨係見到個 number, 咁個 number (487020) 刻係邊度呀?
丁 : 唔係d 柱, 係密碼,
接線生: 乜野密碼
丁: 可能我讀錯密碼啦
(接收不良, 很多雜音)
接線生: 咁你仲係咪行麥理浩徑, 先生,你唔好行去個邊呀, 收得好差, 你唔好再行, 喂,喂, 你停係到, 我要問你問題
丁 : 你快d啦, 個 number 係……….
接線生: 你停係到, 你有冇扭親腳
丁 : 頂唔順呀
接線生: 你停係到, 你有冇扭親腳
接線生: 你幾多人係到
丁 : 我一個人
接線生: 要唔要救護車
丁 : 要
接線生: 你係唔係要救護車
(接線生接駁至救護車), 然後接線生與救護員通話及救護員問位置, 隔20秒)
丁 : 救命呀 (相隔5秒) 救命呀
救護員: 你要話比我聽你係邊
丁 : 最慘我唔記得條路
接線生: 先生呀, 喂 喂 喂
丁 : 救命呀 (相隔3秒) 救命呀 (已經再沒有丁的對話)
(接線生解釋收到電話後的情況給救護員知道, 救護員覆一次丁的手提電話號碼便收線)
接線生: 先生呀, 喂 喂 喂
(斷線)

分亨下姐-.-一齊分亨吧

唔係好明白

引用:
原帖由 Mr.Beeno 於 2011-5-2 13:51 發表
唔係好明白
即是咁
丁佢行山..迷左路之後999
佢報左一個位;之後些人去搵佢...,但系消失左

引用:
原帖由 Mp. 於 2011-5-2 13:53 發表

即是咁
丁佢行山..迷左路之後999
佢報左一個位;之後些人去搵佢...,但系消失左
同你玩掛
之後點?

回復 6# 的帖子

到左依加;仲系搵吾到
聽說是結界令佢去左第2個世界

引用:
原帖由 Mp. 於 2011-5-2 14:08 發表
到左依加;仲系搵吾到
聽說是結界令佢去左第2個世界
如果個結界 真係可以咁易就撞入去 我諗..我e+都唔可以係到留post了

不過行親都好頭痛..同埋電話都收唔到-.-'.

引用:
原帖由 kiss★wing 於 2011-5-2 18:48 發表

如果個結界 真係可以咁易就撞入去 我諗..我e+都唔可以係到留post了

不過行親都好頭痛..同埋電話都收唔到-.-'.
聽說系地型問題

引用:
原帖由 Mp. 於 2011-5-2 21:22 發表

聽說系地型問題
結界 又關地型事-.-????

我有好多親身經歷  但我覺得講出泥 似作...

所以我都廢事講

引用:
原帖由 kiss★wing 於 2011-5-3 02:58 發表

結界 又關地型事-.-????

我有好多親身經歷  但我覺得講出泥 似作...

所以我都廢事講
吾緊要
系呢個區到發多些貼 又可以令多些人上VLAN鬼故事
作吾作吾緊張.因為我打達德果篇都如左比人話我作
吾緊要喇當故事

引用:
原帖由 Mp. 於 2011-5-3 09:10 發表

吾緊要
系呢個區到發多些貼 又可以令多些人上VLAN鬼故事
作吾作吾緊張.因為我打達德果篇都如左比人話我作
吾緊要喇當故事
我申請左版主 但無回復  ...

發新話題