發新話題

鬼搥暈眩機率

[Close]

鬼搥暈眩機率

好多人都唔係好清楚鬼搥點計累積,所以搵左d都幾可靠既資料,
惡鬼搥暈眩機率係有累積的,
惡鬼鎚第二把以後的暈眩是第一把不暈的情況下才會發動,所以機率是13%+87%*13%以此類推 :

一把惡鬼=13%
兩把惡鬼=24%
三把惡鬼=33%
四把惡鬼=41%
五把惡鬼=48%
六把惡鬼=54%

即係第一把暈唔到就計第2把既機率,
但如果係加埋本身d技我就唔知點計~

而唔係就咁將d機率加落去~

如果有咩唔啱指正一下~因為我仲聽過另一個或然率既計法(但都差唔多)

無論一個單位有多少種被動技,各被動技的發動機率互不影響。但當二者或以上的被動技同時發動時,會互相覆蓋導致只有其中一種被動技能發揮效果 ,發動的優先度是B社內定的;如果這些技能的優先度相同,則以較晚獲得的技能優先。例如當一個英雄有被動技20%機率暈眩,並拿了一個13%機率暈眩的物品時,發動暈眩機率為:
自身暈眩=20%*(1-13%)
物品暈眩=(1-20)%*13%
同時發動=20%*15%(通常是先學到技能才拿物品,所以物品技能較晚獲得,故物品暈眩優先;如果你先拿物品再學暈眩,就是自身優先)
總計暈眩機率=二個物品聯集=1-(1-20%)*(1-13%)

適用於所有被動技能,就算爆擊同樣道理

引用:
原帖由 立哥 於 2006-10-13 17:21 發表
無論一個單位有多少種被動技,各被動技的發動機率互不影響。但當二者或以上的被動技同時發動時,會互相覆蓋導致只有其中一種被動技能發揮效果 ...
推推推, 多謝各位教路,小弟佩服

引用:
原帖由 立哥 於 2006-10-13 17:21 發表
無論一個單位有多少種被動技,各被動技的發動機率互不影響。但當二者或以上的被動技同時發動時,會互相覆蓋導致只有其中一種被動技能發揮效果 ...
無錯,佢講既野係啱既~

如果甘計ge話~
6把...54%...
下下暈-.-

引用:
原帖由 –傻仔︱安 於 2006-10-15 20:12 發表
如果甘計ge話~
6把...54%...
下下暈-.-
但唔會玩6把囉,有一個位要買鞋~
咁當你5把,但冇咩用,一把得35攻~
合5把又冇咩血,人地唔會正係同你隻揪咖馬~
一圍你你就死啦...

但係追住一個黎打....人地最勁果個一暈就暈死佢啦=.=

吳會疊加的=.=

引用:
原帖由 zykannie 於 2006-10-16 18:25 發表
吳會疊加的=.=
咩疊唔疊加呀?
你指就咁加上去就真係唔會~

但機率係以一個公式去累積咖~

引用:
原帖由 SKY2219 於 2006-10-16 17:51 發表
但係追住一個黎打....人地最勁果個一暈就暈死佢啦=.=
但你都要有番咁上下攻速先可以係咁暈~
仲有你合唔合到咁多把都係問題,不過鬼搥咁平都唔係唔得既~

發新話題