發新話題

[交流] 羅羅亞的事一問

[Close]
引用:
原帖由 hohoman728 於 2012-4-25 15:01 發表
和道一文字 = 耐用
三代鬼徹 = 有妖氣
黒刀秋水 = 硬+重

雪走要FAIL係一定
信長遊戲入面都唔係名刀

樓主要知上WIKI D資料一定有齊
唔洗靠人 靠自己吧 ...
WIKI COPY

• 「三代鬼徹」
「快刀」,妖刀 亂刃,紅拵,價值100萬貝里以上,鬼徹一到三代皆出於「鬼徹一派」之手,刀身鋒利到連石頭都能輕易切開,但過去擁有鬼徹的劍士均死於非命,從此以後再也沒有人敢用鬼徹。在羅格鎮的武器店中,索隆於得悉此為妖刀後,仍以自身的運氣與之比試並勝出,武器店老闆賣一刀遂將此刀免費贈與索隆,因為太過鋒利而被索隆視為問題兒童。
  • 「秋水」
「大快刀二十一工」,黒刀、亂刃大逆丁字。傳說中武士腰間的名刀,原為鬼魂島的將軍殭屍武士龍馬所持有。後龍馬於鬼魂島一戰中敗給索隆,並將此刀託付給他,不枉費寶刀之名,黑刀的特性是「硬」,據說被恐龍踩到也不會彎曲一厘米,而且比「雪走」還重,在鬼魂島篇中索隆用這把刀使出「百八煩惱鳳」,由於手上兩把刀的力量都集中在一把刀身上,威力因此變的非常強大,但砍出的刀痕卻十分不平整,被索隆認為是一把難以馴服的刀。
  • 「和道一文字」
「大快刀二十一工」,直刃、白塗鞘太刀拵。價值1,000萬貝里以上,原為道場老師耕四郎的女兒克伊娜所持有,在她死後得耕四郎的准許得到此刀,不只有鋒利度驚人,連耐用度都比其他兩把好,平常戰鬥時索隆都把它咬在嘴上,這把刀如同克伊娜的化身,也可以說是跟索隆一起出生入死的好夥伴。
  • 「雪走」
「良快刀五十工」,黒漆太刀拵、亂刃小丁子。「小丁子」是亂刃的一種,因其刀紋狀像丁香的果實而得其名,為羅格鎮的武器店的鎮店之寶,武器店老闆:賣一刀受索隆與「三代鬼徹」比試運氣之舉所震懾,將此鎮店之寶免費贈與索隆,因為重量很輕,索隆非常喜歡這把刀。後來在逃離司法島時於猶豫之橋上被海軍本部上校修恩所毀,剩餘的部份便葬在鬼魂船上。

話5定遲d打嬴埋最強劍士 囉埋把劍   到時三刀流笑死

三代鬼秋水一文字但係雪坎比人gg左一文字冇比人gg呢

引用:
原帖由 偉仔ovo 於 2012-4-25 15:58 發表
三代鬼秋水一文字但係雪坎比人gg左一文字冇比人gg呢
一文字應該會用到永遠
話哂和道一文字係卓洛心目中代表住果個女仔
佢話要帶住果個女仔 一齊做最強劍士

和道一文字 三代鬼徹 黒刀秋水
工口工口

一開始  2把廢刀  一把 和道一文字  
之後 打 鷹眼 爆左2把
羅格鎮武器店老闆送既 妖刀「三代鬼徹」同良快刀「雪走」  
之後 打CP9  比人鏽化 雪走
最後係龍馬既黑刀秋水  WIN左龍馬之後  比佢既~
よくさてSEVEN側のエッジ強度の練習を?!

好多咩
好似信長多好多wo
睇你有冇心記架姐
睇多幾次is ok
錢財乃是浮云

引用:
原帖由 SH✖ueゞ爺 於 2012-4-25 20:22 發表

最後係龍馬既黑刀秋水  WIN左龍馬之後  比 ...
雪走 唔係打CP9果陣架
係CP9死哂之後 海軍追佢地,某個海軍有呢個能力
果陣先鏽化
某程度係劇情須要先彈個咁既能力...
比個借口卓洛要換刀增強

引用:
原帖由 hohoman728 於 2012-4-25 21:49 發表

雪走 唔係打CP9果陣架
係CP9死哂之後 海軍追佢地,某個海軍有呢個能力
果陣先鏽化
某程度係劇情須要先彈個咁既能力...
比個借口卓洛要換刀增強 ...
基本上一講cp9 都係講緊成個司法島既事..

其實刀黎講
最緊要睇邊個用姐...
鷹眼都試過用刀仔大勝ZORO

回復 25# 的帖子

實力故言重要
但有埋一把令既名刀就更加事半功倍@@

引用:
原帖由 最終の作 於 2012-4-26 16:58 發表
實力故言重要
但有埋一把令既名刀就更加事半功倍@@
同意,............,必先利其器

引用:
原帖由 SH✖ueゞ爺 於 2012-4-25 20:22 發表
一開始  2把廢刀  一把 和道一文字  
之後 打 鷹眼 爆左2把
羅格鎮武器店老闆送既 妖刀「三代鬼徹」同良快刀「雪走」  
最後係龍馬既黑刀秋水  WIN左龍馬之後  比 ...
呢到好詳細咁說明左la

雪走
一文字
我知
FKU=For Kill U

咁紅髮個把勁唔勁 好似好勁咁佢把刀
夜以繼日

發新話題