42 123
發新話題

[轉帖] 巴士上有多少隻腳?(難度一百個星星)

[Close]

巴士上有多少隻腳?(難度一百個星星)

這個是一個擁有5年級程度的學生都能解的數學題!

但很可惜, 真正解到的人卻是廖廖可數!

為什麼呢?

沒有任何愚弄人的成份!

小心閱讀, 有邏輯地分析吧!

巴士上有7個女生

每個女生都有7個背包

每個背包有7隻大貓

每隻大貓有7隻小貓

問題:巴士上有多少隻腳?

而家開始計先 好似幾好玩咁

女生7*2=14
大貓49*4=196
小貓49*7*4=1372
14+196+1372=1582
我一開波差d計左7*7*7*7
改一改先 上邊計錯左
女人:14
7*7=49書包
49*7*4=1372 大
49*7*7*4=9604 小
14+1372+9604=10990

慢慢計總會計到的

引用:
原帖由 隱逸 於 2010-9-6 20:29 發表
慢慢計總會計到的
我都計左幾次

根本是一題無法解答的問題
因為所提供資料不足
[凳腳]都系腳

其實系我吾識計

14隻

有7個女生, 每位女生有2隻腳 : 7x2 = 14
有343隻大貓, 每隻大貓有4隻腳 : 343 x 4  = 1372
有2401隻小貓, 每隻小貓有4隻腳 :2401 x 4 = 9604

總共有 14 + 1372 + 9604 = 10990 ? right?

引用:
原帖由 我要殺人 於 2010-9-6 20:40 發表
根本是一題無法解答的問題
因為所提供資料不足
[凳腳]都系腳

其實系我吾識計 ...
我都有諗過啦 佢話左唔會陰我地既

引用:
原帖由 bensonlau 於 2010-9-6 21:30 發表
我都有諗過啦 佢話左唔會陰我地既
重點系我吾識

引用:
原帖由 我要殺人 於 2010-9-6 21:35 發表
重點系我吾識
我就唔信你唔識 只不過你第一眼見到唔可以即刻諗唔到唔去諗姐

引用:
原帖由 不死的金川 於 2010-9-6 21:28 發表
有343隻大貓, 每隻大貓有4隻腳 : 343 x 4  = 1372
有2401隻小貓, 每隻小貓有4隻腳 :2401 x 4 = 9604

總共有 14 + 1372 + 9604 = 10990 ? right? ...
岩唔岩啊
樓主咪潛水好wow.......

引用:
原帖由 bensonlau 於 2010-9-6 21:46 發表
我就唔信你唔識 只不過你第一眼見到唔可以即刻諗唔到唔去諗姐
-,-第一眼望到條題,已知到簡單但步驟煩覆,做既念頭自然消失,費事看,沒仔細看自然解不了,正正符合[真正解到的人卻是廖廖可數!] ,所以我系吾識做

估唔到真係會有人計.......
i want to do hide

總共有 14 + 1372 + 9604 = 10990

42 123
發新話題