63 12345
發新話題

[閒聊] 家中有什麼規則+討論規則應唔應該附帶懲罰

[Close]

家中有什麼規則+討論規則應唔應該附帶懲罰

我家中的規則都唔知好唔好笑.....

第一:測試,考試的時候唔用比電腦,但可以唔溫書,可睇電視(唔溫會比人煩住,但多數唔鬧)

第二:星期一至四唔用打機,如:信長,但可以上網睇野

第三:要番學的時間,唔比好晚訓,但唔洗番學,就可以好晚訓...
..
第四:起身用電腦,可以好早,又唔會比人鬧,但如果睇電視,可以會比人鬧,可以太嘈...

唔知你地家中規則又點呢

最好唔好吹水

但可以討論人地d規則

第一:要返學個陣一定要10:00前關電腦
第二:測試,考試的時候唔用比電腦..只係比溫書
第三:有時要幫手落街買野
第四:每一要溫書一小時
第五:每星期都要倍呀爸呀媽去飲茶
第六:唔比講粗口
第1都冇問題既..第2話曬成績係自己..我都肯既.第3有時我都會唔肯去=]懶呀ma=]第4..我拎黎做功課既 第5..有野食梗係去啦第6都冇問題

引用:
原帖由 滅殺╥閃電 於 2008-4-5 16:55 發表
第一:要返學個陣一定要10:00前關電腦
第二:測試,考試的時候唔用比電腦..只係比溫書
第三:有時要幫手落街買野
第四:每一要溫書一小時
第五:每星期都要倍呀爸呀媽去飲茶
第1都冇問題既..第2話曬成績係自己..我都肯既. ...
溫書=做功課,絕......
你d規則都唔太離譜
番學有得用電腦咪好
我唔得

1.唔比講粗口..

2.唔比著住鞋上床

3.唔比上床食野

我諗冇嚕

引用:
原帖由 fa 於 2008-4-5 16:58 發表
1.唔比講粗口..

2.唔比著住鞋上床

3.唔比上床食野

我諗冇嚕
你的家太好了
d規則咁普通
真好
你d規則同我家差唔多
我仲以為e d太普通
唔打tim

冇咩特別..!

引用:
原帖由 fa 於 2008-4-5 16:58 發表
1.唔比講粗口..

2.唔比著住鞋上床

3.唔比上床食野

我諗冇嚕
真的很自由啊....

引用:
原帖由 fa 於 2008-4-5 17:01 發表
冇咩特別..!
盡量不要說一些無聊說話
一係討論番d規則
(冇惡意,只是不是有人係到吹水)

唔比講粗口
這個應該係每個屋企都唔比既..我都要加返上去先=]

引用:
原帖由 滅殺╥閃電 於 2008-4-5 17:07 發表
唔比講粗口
這個應該係每個屋企都唔比既..我都要加返上去先=]
我家都是
講左就會比人打

有D屋企粗口橫飛嫁=.="

引用:
原帖由 fa 於 2008-4-5 17:14 發表
有D屋企粗口橫飛嫁=.="
咁就岩,唔該哂
總算講番主題

我就味預過e d朋友
可以我小去人家
我想像唔到,有老豆係家都可以講粗口的情況係點

小學時識左個FD..

打機同佢傾電話..

狂講粗口..死左又講..服左佢..

上到中學都冇搵佢嚕..

係老豆面前講粗口會比人打嫁我

引用:
原帖由 fa 於 2008-4-5 17:18 發表
小學時識左個FD..

打機同佢傾電話..

狂講粗口..死左又講..服左佢..

上到中學都冇搵佢嚕..
e d fd 要唔要都把

63 12345
發新話題