58 1234
發新話題

建築自動產生錢已自學完成!下一個問題係如何能自動出兵....

[Close]

建築自動產生錢已自學完成!下一個問題係如何能自動出兵....

上次真係多謝世古物.帝同其他高手教路....
今次我想問點先可以整到一D建築自動出兵打你....
就好似朱羅記咁,果D巢會係一定時間內出D龍自動搵你同打你....
我既LOGIC係
----------------------------------------------------------------------------------------
Time check : 一開始0:00 = (建築A)出(小兵)追殺(random)玩者
Time check : 一開始5:00 = (建築B)出(中兵)追殺(random)玩者
Time check : 一開始10:00 = (建築C)出(大兵)追殺(random)玩者
Time check : 一開始15:00 = (建築D)出(**侮辱成份**英雄)追殺(random)玩者,同時加對白"字串(時間5:00" " 死啦你地班PK仔!"
-----------------------------------------------------------------------------------------

有冇人大師可以教到我啊呀...呢個我上網學左好耐,但個個都講到好複雜
我想開人地D圖睇又開唔到,真係冇D簡單既WAY 解決.....?
去到呢歩唔想放棄整圖 .....

仲有,出兵唔想就係出一次,而想係KEEP住不斷出
係唔係啫係SET個 Everytime 2:00 -----> repeat動作:出兵?
而如果想出10次就出完,就set條件  if repeat動作 = 10 , end動作?
不個我明個logic都冇用....因為好難搵番d指令....好似Grasshopper 咁.....

等我一陣 我試下幫你搞
-----------
對我黎講都幾複雜
努力中
---------------
其實係咁多個之中你識1個就全部都識
---------------------
睇下岩唔岩用

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

唔該世師兄! ,呢個的確好有用...!請受小弟一拜!
但其實我真係唔明X= 係點SET,我係條件到搵唔到點SET果D"條件",啫係你觸法1果頁果D
仲有,其實X= SET P1[2] =玩者2(藍色)只係SET個代碼比玩者2(藍色),而方便之後既"動作"?
我見到你SET左5個變數,雖然唔知有咩用-V-
SET I2= (Random interger number between 1 and 4 ) 我之前都見個,其實有咩用
至於圖入面都有d問題,就係兵唔會REPEAT咁出,可能我要SET番REPEAT指令比佢ACTION到
更多既係D兵只係會追住人打.....有兵打佢都唔會反擊,想問係邊可以SET到優先權?( 周圍搵人,搵到就打人,有人打佢就反擊先,好似朱公d龍咁)
最後我想SET 有D兵係周圍走打RANDOM既人(見到就打?),係唔係要SET佢做UNIT MOVE?

我真係問題兒童,好奇心好大 -v-

唔好放棄整圖啊

唔該世師兄! ,呢個的確好有用...!請受小弟一拜!
但其實我真係唔明X= 係點SET,我係條件到搵唔到點SET果D"條件",啫係你觸法1果頁果D
仲有,其實X= SET P1[2] =玩者2(藍色)只係SET個代碼比玩者2(藍色),而方便之後既"動作"?(應該係我疏忽左 SET變數一係方便用黎防記憶體漏失)
我見到你SET左5個變數,雖然唔知有咩用-V-
SET I2= (Random interger number between 1 and 4 ) 我之前都見個,其實有咩用(恰我唔識英文?)
至於圖入面都有d問題,就係兵唔會REPEAT咁出,可能我要SET番REPEAT指令比佢ACTION到(同上)
更多既係D兵只係會追住人打.....有兵打佢都唔會反擊,想問係邊可以SET到優先權?( 周圍搵人,搵到就打人,有人打佢就反擊先,好似朱公d龍咁)(唔會反擊就應該係農民類 不過搵人真係有D難到 直接指定攻擊唔得咩)
最後我想SET 有D兵係周圍走打RANDOM既人(見到就打?),係唔係要SET佢做UNIT MOVE?(要D兵行過去打 點都要郁架啦 見到就打....... 我諗到一個方法 不過有D麻煩 SET個變數代表某某部隊既位置 之後命令D兵攻擊移動至果到 不過我唔知會唔會因為部隊既移動令個位置唔同左)

我真係問題兒童,好奇心好大 -v-

我都唔想,整圖的確幾好玩....但好多野都唔識同冇咩時間深究,但係一識左,就真係好易
而都有keep住整

引用:
原帖由 BRxNER 於 2014-3-9 22:16 發表
我都唔想,整圖的確幾好玩....但好多野都唔識同冇咩時間深究,但係一識左,就真係好易
而都有keep住整
當你整技能果時
你會想放棄的

SET I2= (Random interger number between 1 and 4 ) 我之前都見個,其實有咩用(恰我唔識英文?) <--------- 咁佢顯示比我睇係英文-_-
於圖入面都有d問題,就係兵唔會重覆咁出,可能我要SET番"重覆"指令比佢"行動"到
(唔會反擊就應該係農民類 不過搵人真係有D難到 直接指定攻擊唔得咩)
唔係農民類問題,而係指令叫佢打人佢就真係只係會打一個人,就好似一開始我比SET左一個農民係地圖上面,只兵一出兵只係會打果個農民,而我再出其他兵打佢佢都仲係打農民.....

咁如果係 " 直接指定攻擊"既話,
咁出兵咪冇咩意思,因為D兵就係要頂D敵人......
同理會好悶,因為D電腦只係會追人,好似僵屍大逃亡咁

引用:
原帖由 BRxNER 於 2014-3-9 22:59 發表
咁如果係 " 直接指定攻擊"既話,
咁出兵咪冇咩意思,因為D兵就係要頂D敵人......
同理會好悶,因為D電腦只係會追人,好似僵屍大逃亡咁
咁樣可以命令d兵向某某地點巡邏

SET I2= (Random interger number between 1 and 4 ) 我之前都見個,其實有咩用(恰我唔識英文?) <--------- 咁佢顯示比我睇係英文-_-(隨機整數係用黎整個隨機出黎 姐係1=玩家1 2=玩家2 3=玩家3 4=玩家4 電腦會抽1個number eg 佢抽中3 咁d兵就會打向玩家3打)
於圖入面都有d問題,就係兵唔會重覆咁出,可能我要SET番"重覆"指令比佢"行動"到
(冇重複咩 我試果陣有 )
(唔會反擊就應該係農民類 不過搵人真係有D難到 直接指定攻擊唔得咩)
唔係農民類問題,而係指令叫佢打人佢就真係只係會打一個人,就好似一開始我比SET左一個農民係地圖上面,只兵一出兵只係會打果個農民,而我再出其他兵打佢佢都仲係打農民.....
(我果個整法根本係打一個人的)

我知道,但我唔知道如何做到

引用:
原帖由 BRxNER 於 2014-3-9 23:05 發表
我知道,但我唔知道如何做到
你講緊邊項

點先可以POST到圖片.....

58 1234
發新話題