55 1234
發新話題

鼓勵自創文- 配裝教學

[Close]

鼓勵自創文- 配裝教學

其實之前都寫左唔少文章  不過post係族論壇  不過眼看都比內奸轉貼過  

那倒不如由我公諸同好吧

---------------------------------------------------------------------------------------------------

裝置運用、配搭  在信長世界裡猶其重要  與技術的比重幾乎1:1  甚至更多  

想成為高手?  要配裝適宜

如何能配裝適宜?  看下去吧

要緊記  配裝是看情況  不是只看自己的英雄  信長裡時沒有定格的出裝方式  

出裝  主要目的有三個  1.加快賺錢(清兵/cp)能力  2.加強殺人能力  3.加強生存能力  4.輔助會戰能力

如果你發現  你出的裝備連其一也不能滿足  那就是出錯裝了  

一隻全能的英雄  就是要3種能力也集於一身  但沒有一隻英雄天生能擁有3種能力  

所以  要加強你(英雄)所以缺乏的能力  

例子-1  松久永秀  技能-火焰直擊(1), 綑綁(2), 焰之風暴(1),  撕裂大地(4)  

由於他已有兩項賺錢技能  所以他主要加強的是殺人能力, 生存能力  其次是輔助會戰能力,賺錢能力

所以松久的裝備配搭  加強 1,2 -電卷,落石,火計,水計  
                                   加強    3 -清酒,隱刀,血鋼,閃介,靈魂寶石,魔免
                                   加強    4 -兵法之書,鬼國丸(1),法術之書  

這些裝備全都適合  但道具欄只有6格  所以就要衡量戰況  

前期(lv6前)  生存能力還很好,  所以可出回魔鋼,電卷  增加賺錢速度  
中期(lv6後)  生存能力開始下降,  需配個血鋼+閃介,  避免被秒殺亦可逃走(情況更差則閃介變魔免或雙備)
     (lv6-12)  生存能力足夠了,  可配落石,火計  增加賺錢(清兵,破塔)及殺人能力
     (lv13後)  生存, 賺錢, 殺人 也不太成問題,  於是要配兵法/鬼國/法術之書輔助會戰  

中後期裝備- 褲, 閃介/魔免, 血鋼, 落石, 火計, 法兵  令松久各能力得宜  

另外  信長中賣價有80%  所以大可於前期首先重點提升賺錢能力  而生存能力及殺人能力屬其次

賺錢
前期最好的賺錢物品-電卷,落石    雙技足以令一隻沒清兵技能的英雄吃兵吃個飽  但代價是-魔鋼,回魔鋼

電卷很多人也會出吧  但其實落石$2950  賣後差價$590  所以只要運用電卷+落石吃3輪小兵便回本了

你害怕連3輪小兵也吃不了?   多回補mp就可以了

另外 巨龍 是一個能提升賺錢能力  殺人能力(43點攻擊力)  生存能力(15點力量=375血,10回血) 的好道具  可惜製作價$4750

水計之書  為本人不太建議  除非你道具欄位嚴重不足  否則$3800可買上落石(2950)+電卷(700)

生存
有時候對方英雄牽制過強  可能會死上2-3次  

此際首要是提升生存能力  而不是殺人能力  如果你被殺得很兇  還買武士刀..  那等敗北好了

生存好物-魔免, 隱刀, 兵法(特別針對沒魔免對手), 血鋼,  閃介(閃過阻礙物/建築物/由低地閃到高地)

殺人
當你英雄定位是 攻擊種類(攻生暈眩/大殺傷力法術)  

你可選擇穩打(提升血量)  或  放棄生存能力, 主攻搶殺對手(技術, 走位要好)

提升殺人能力  前期主要- 攻擊之卷  吹箭  電卷  手裏劍  落石  

一些英雄  特別阿松, 淺井, 毛利  這些英雄  單靠小技也能殺人  所以可配上電卷,落石,吹箭(必備  阻止對手魔免)

普遍不好觀念
而很多人會出  能量鋼(全能力+10)  其實它是很不錯用  它能小量提升賺錢,生存,殺人能力  

前期撐一個並無不妥  但絕對不要出第二顆能量鋼..  絕對是浪費  

因為第二個能量鋼..  幾乎只係+10攻 +250血  (自己想想吧)

敏英  好例如森仔,  最上  不要合雙陣太..  很耗錢  且得益不大  

合和泉+舞雷刀更好  再配個魔免  與雙陣太無異  但輔助能力更佳

很多人不懂好好運用6個道具格  導致滿身雜物  沒位放魔免  導致會戰技也沒放就死掉  

如果對方是有腦袋的  會暈眩你的  魔免絕對是必備  好好在開打前開好魔免  

再用餘下的10秒把一切技能扔出去吧!  切忌貪心重  想遲一點放魔免  導致被對手先擊暈你  

赤雷卷  絕對不划算!  $3300 700傷害cd25秒  

倒不如舞雷刀+電卷 $2900 攻擊+30、攻速+20%  雙電700傷害  

或  

儲多一點點  出落石之書+電卷   or  巨龍  

理由在於  價格貴, cd 耗魔高,  且沒能力附加

不要再合赤雷嚕  信不信由你  遇上高手  配這個會死得很慘

創作者- SmileBoy

請尊重作者..  轉帖時附上[轉帖]字眼  thx
輸嬴也是LoSeR-不過失敗者是為勝利而生的

實在太精彩

簡直獲益良多

我在很多地方看過~這是自創?

http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=11317&extra=page%3D5

相同的主題在同一區內重貼
我是否需要向版主反映呢?

顏色文字完全一樣呢!

引用:
原帖由 殘兵|笨新 於 2007-2-7 01:52 發表
我在很多地方看過~這是自創?

http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... &extra=page%3D5

相同的主題在同一區內重貼
我是否需要向版主反映呢?

顏色文字完全一樣呢! ...
那請你問一下你那位團友是在哪copy出來的
還是你要去一去族論壇那裡看一看???

哈哈!!自己既自創文

反而比人話返轉頭!!

引用:
原帖由 『prince』 於 2007-2-7 10:58 發表
哈哈!!自己既自創文

反而比人話返轉頭!!
因為好多人根本睇完就算...唔會詳細閱讀

好詳盡@@
多謝分享
LaZy~~~ ~

因為是smileboy原創

係loser論壇既區到

可惜可能有內奸...流放左出黎!!!

最後只有發給大家看而已!!
| LoSeR | ToM

引用:
原帖由 sweetom 於 2007-2-7 11:56 發表
因為是smileboy原創

係loser論壇既區到

可惜可能有內奸...流放左出黎!!!

最後只有發給大家看而已!!
意思即系沒內奸就沒打算放出來比大家睇
好唔厚到下喎
雖然比唔比人睇系你果邊d人決定

引用:
原帖由 .墮落.修 於 2007-2-7 12:30 發表

好唔厚到下喎
因為我地知道..

如果發放左出黎..一定有人轉貼後 當自己原創..(之前e發生)

所以今次唔發出黎就係咁解..

但最後都係比人轉貼左..所以沒方法之下以真正原創者發放出黎

不要見怪
| LoSeR | ToM

引用:

好唔厚到下喎
創作者有話事權架嘛._.
人地唔鐘意俾太多人知咪唔放出黎囉
厚道與否是個人看法而已

引用:
好唔厚到下喎
正因為之前post過d文章出黎

就比好多非法既人貼黎貼去..  慘在轉帖字眼都冇  

比d人作到自己寫咁  

如果淪落到比人拎去利用  不如自己收好?
輸嬴也是LoSeR-不過失敗者是為勝利而生的

最憎某d人抄襲別人的作品 又說自己是原創. 仲要講咩版權. 番鄉下啦

引用:
原帖由 SmileBoy 於 2007-2-7 15:11 發表

正因為之前post過d文章出黎

就比好多非法既人貼黎貼去..  慘在轉帖字眼都冇  

比d人作到自己寫咁  

如果淪落到比人拎去利用  不如自己收好?
你post得出黎就預左比人轉帖

引用:
原帖由 .墮落.修 於 2007-2-7 18:35 發表

你post得出黎就預左比人轉帖
都唔知係唔係佢原創.

55 1234
發新話題