文字 - 純發洩文

這是一個未完成的小故事
感覺 待續。
這是跟平常一樣的下午
在一個位於草原與大海中的崖壁
除了擁有充滿著陽光氣息的味道
還有著海水努力奔跑上岸的聲音
這裡是故事主角之一小海鳥的出生地 也是教懂他成為一隻將會振翼高飛 飛越無盡海洋的地方
「很耀眼。」初次張開眼睛 看到的世界 是太陽。
「怎麼搞的,這難道不是烏鴉嗎?」「你是跟其他鳥類路有一腿吧。」
眼前有兩只大鳥 雙目交投 有口難言
對的 這小不點很快就發現自己是特別的 因為自己的羽毛跟任何海鳥也有很大分別 是黑色的。
就連父母也覺得很驚訝 只不過看到剛出生的幼兒 卻又忍住快要哇出口的話
「來 先吃點東西 這對於我們算是鳥間美食。」父親冷冷的對自己說
鳥生第一次吃東西 是一條小魚兒 也是將會改變的自己一生的情人。

評論(98)

其實香港有絕大部份既人都係30歲以上又一事無成既人

世界唔可以話對每一個人都公平   就算你某方面勁  冇際遇始終都係冇用

點解香港有咁多人甘於去做一份一日返13-14粒鐘既SALES/WAITER  而一個月得10000鬆D既工   因為佢地覺得好玩咩????   

機會係留比有目標既人   而唔一定係有準備既人   25歲對於男人既黃金時期仲有好長時間

埋怨唔係問題   但放棄未免太早了吧    生活係世界上就係要嘗盡人生百態

既然你都經歷過咁多野   你未來既路向應該會清晰好多  

如果人生只係平平無奇咁過  到你老既時候只會覺得更加空虛寂寞

你懂的   努力吧

去澳洲WORKING HOLIDAY啦

係香港你冇錢 賤過地底泥呀

千其唔好感受下其他地方既溫暖/悲哀

因為去完你會覺得香港既生活更加悲哀

回復 16# 的帖子
我覺得佢係身不由己 而唔係你所講 掛住打信長
引用:
我好眼紅 點解我16歲未夠就要養自己?

每個人都有自己的小故事,MAX的確說得對,盡管看了文字,還是無法感受得到當中那份錯敗感。

感情變幻莫測,有時候我們就是無法怪責誰對誰錯,即使是出現第三者,因為我們都沒有辦法控制自己生命中的變數,大家都只是走著最舒服的路。

你無法把握好事業的機會,是因為從十六歲的某一刻,便放棄了某個認為不可能的夢想,你認為當下之急是賺錢養活,理想只能夠埋藏在某個看不見的地方。

而到了今天,你發現別人實現了你的理想,你感到不忿,你覺得上天對你不公平,只因為祂給了別人一個機會,卻沒有給你一個機會。

MAX,終究到底我們就是無法控制生活之外的事情,但我們還是能夠控制自己對於理想的信念,當日你放棄了,所以失去了,聽起來理所當然。

而今天,你感到生活上每個細節的錯敗,也就是說,你是時候要拾回自我,提醒自己是一個有理想的人。

扔下過往生命的失敗重新出發,很困難,但似乎這是你計劃生命的第一步。

如果你相信這個世界是有上帝的話,你會得到一個事實,就是你遇到的每一個難關,都是刻意安排的考驗,每通過一個困難,就會出現一個答案,而這個答案會解釋你所得所失。

如果你相信命運由自己掌握,那麼,正如我剛才上面的回應,你是時候要掌握自己的命運了。

聽日 我會講埋佢地走左 之後我發生左件咩事令我可以企起身自己一個生活
同埋 我曾經打機既經歷 歡迎有興趣既朋友一齊討論
亦都好多謝各位比意見我既朋友
只是 人在江湖 身不由己。

英雄造時勢   定時勢做英雄   

你既童年當然帶比你好多陰影同黑暗  反之亦令你係社會上立足同生存意識變高左

我同情  但香港上面同你有類似經歷既實在太多   你想同佢地一樣   定做另類既一個

我唔知你而家係咪25歲   如果係既  你16歲就出黎做野   9年  你見盡社會百態

我亦都唔知你依9年係不斷轉工   斷斷續續  定係做死一份工  否則你既工位應該都幾高~

比呀爸打  不斷搬屋  破產   一日只係食一餐三文治  父母離婚  我驚到夜晚8-9點呀爸返黎就即訓教  好多好多

依D我全部都經歷過   最緊要係你而家仲正正常常  仲怕D咩???就連結婚你都經歷過  你仲有D乜輸唔起

其實經歷過咁多   處之泰然是個常識吧   怪就只可以怪我地活在香港  生在香港   要不就很富  要不就很窮

而電競依條路   曾經我都諗過  
日打機夜打機好似真係幾爽    但又有幾多隊打得出名    而人工係高得過你去搬搬抬抬??依然野你要認真諗下再去埋怨
以我所知  香港既隊  應該得6000-8000左右   而且你會變到唔識去待人接物   真正既毒X一名

你真正追求既係咩   你想要既生活係咩   你想未來既生活係咩   係生活定係生存???
依d好需要你自己去諗清楚

既然你上到黎vlan開post講   我覺得你而家需要既係一位知己  同你去分擔痛苦

引用:
原帖由 花汶 於 2014-3-9 21:37 發表
英雄造時勢   定時勢做英雄   

你既童年當然帶比你好多陰影同黑暗  反之亦令你係社會上立足同生存意識變高左

我同情  但香港上面同你有類似經歷既實在太多   你想同佢地一樣   定做另類既一個

我唔知你而家係咪25 ...
香港好多人有呢種經歷係真
個人都經歷左好多黑暗日子

加油 推到1001

回復 23# 的帖子
其實就同足球員一樣 尼樣野係夢想 亦只係一個夢
有好多人願意為夢想去放棄好多野
然而 只係有更多既人為好多野而放棄夢想..

引用:
原帖由 |LoSeR|Max 於 2014-3-9 21:13 發表
聽日 我會講埋佢地走左 之後我發生左件咩事令我可以企起身自己一個生活
同埋 我曾經打機既經歷 歡迎有興趣既朋友一齊討論
亦都好多謝各位比意見我既朋友
只是 人在江湖 身不由己。 ...
其實我想知道|LoSeR|第一屆信長盃之後為何不能問鼎冠軍寶座.
因你的電競夢,真心討教.以上問題.

引用:
原帖由 |LoSeR|Max 於 2014-3-9 22:36 發表
其實就同足球員一樣 尼樣野係夢想 亦只係一個夢
有好多人願意為夢想去放棄好多野
然而 只係有更多既人為好多野而放棄夢想..
理解既人唔會太多   只會用分析既層面答你

真正去了解你既人   係同你走埋下半世既人   你大過我   亦成熟過我好多   努力  毅力

做到就是超人了

回復 27# 的帖子
聽日會解答到你大部份問題
如有意繼續收看 歡迎加分已作支持

放心~~
我相信有類似經歷ge我地
係唔會做出自殺呢種行為
同時都會尊重生命~尊重每個人
日後總會有回報..得到心中所想

至少我而家已經初見小回報
悲慘童年一樣可以成為日後一種能量
有人係會先苦後甜~都有人會先苦繼續苦
理想與夢想...人經歷多左...其實慢慢都覺得不外如是
生活好左...自然慢慢可以做到不同事...一樣可以精彩開心
我就唔鍾意shopping~都無錢買名牌
但係我有能力得閒同朋友打下機而高興~
有能力同家人食各國菜而不猶豫
有時間有能力吃喝玩樂都好滿足

無經歷又如何立足於社會,呢代太幸福了,伸開雙手,要乜有乜,但永遠都唔滿足,想要乜一定要得到,講嘢串77,不分大小,表面强項,自以為是,內心就脆弱不堪,所以先有咁多公主病,王子病,一諗唔開就逃避,其至結朿生命,今日上水都有單,所以遇逆境無須自怨自艾,呢D 係比緊錢入你袋,開心又咁過,唔開心亦要過,點解唔開開心心咁過呢...

發表評論
本文章已關閉或您沒有權限發表評論。