發新話題

VPN連線問題

[Close]

VPN連線問題

我跟一名朋友互相買了一部可以架設VPN的ROUTER
於是我跟朋友使用IPSEC架設了VPN
我使用192.168.0.0/26網段
朋友使用192.168.0.64/26網段
但雙方使用SRCDS開了伺服器都不能看見對方的伺服器
但如果是自家家中其他電腦又可以看見自家用SRCDS開的伺服器
請教有大大知道是什麼原因

我有D問題想搞清楚,希望樓主答一下
1) 你有冇用你部電腦dial-in入去你朋友個vpn度?
2) 請報告一下你朋友的網絡設定 (dhcp同vpn派既ip段係邊一個setting)

講返轉頭,用vpn打l4d2…
我有D擔心對router loading太大
同時反應應該會拖慢少少

如果玩到既,可以報告一下對連線速度既測試嗎?
Laputa群主

引用:
原帖由 柏斯 於 2015-3-1 14:36 發表
我有D問題想搞清楚,希望樓主答一下
1) 你有冇用你部電腦dial-in入去你朋友個vpn度?
2) 請報告一下你朋友的網絡設定 (dhcp同vpn派既ip段係邊一個setting)

講返轉頭,用vpn打l4d2…
我有D擔心對router loading太大
同時反 ...
用手動打IP連到入去了,速度正常
我地雙方都係用TP-Link TL-R600VPN

何必麻煩,如果係國際連線,又有VPN.直接叫其中一方掛VPN.然後借助平臺分配一個虛擬內網IP吾就得羅?好似vlan甘。
如果想2臺非局域網既電腦連接上。要善用google或者bing先搵出自己目前所分配既外網IP.記得VPN只係一個通過解析你外網IP再接入指定服務器,再通過服務器去接入外界internet.應該外網IP係吾會變既。你話得家庭機見到,說明你所開既srcds只侷限於局域網。而吾係外網。又或者有一個可能,Firewall作怪。。。

引用:
原帖由 s20051536 於 2015-3-1 14:57 發表

用手動打IP連到入去了,速度正常
我地雙方都係用TP-Link TL-R600VPN
咁應該係因為主機(srcds)既ip同你vpn派既ip用唔同既subnet
改返個vpn個setting應該可以
Laputa群主

引用:
原帖由 MicroLeo 於 2015-3-1 15:00 發表
何必麻煩,如果係國際連線,又有VPN.直接叫其中一方掛VPN.然後借助平臺分配一個虛擬內網IP吾就得羅?好似vlan甘。
如果想2臺非局域網既電腦連接上。要善用google或者bing先搵出自己目前所分配既外網IP.記得VPN只係一個通 ...
佢係用緊你講緊既方法呀…
同埋你所解釋既野,好似怪怪地

VPN(Virtual Private Network)係將client方電腦登入去server個網絡度,
你所講既"只係一個通過解析你外網IP再接入指定服務器,再通過服務器去接入外界internet."
其實只係其中一個小用途---翻牆

而實際用途,係可以以登入到server網絡時,用該局部網絡 / 內聯網既資源,就好似本身就o係o個個網絡中
例如:內聯網中既printer,share folder等等
所以商業上有極大作用
因為所有敏感資料、公司資源都唔可以就咁俾外網接入
所以就會用到vpn,讓需要用到(而又公司准許其使用)既人登入使用
Laputa群主

引用:
原帖由 柏斯 於 2015-3-1 15:21 發表

佢係用緊你講緊既方法呀…
同埋你所解釋既野,好似怪怪地

VPN(Virtual Private Network)係將client方電腦登入去server個網絡度,
你所講既"只係一個通過解析你外網IP再接入指定服務器,再通過服務器去接入外界internet. ...
平時好少用vpn所以吾幾熟,以前搞網game服務器時接觸過本機直接訪問server既SQL.只要有server既ip,用戶名同密碼。接入基本吾成問題。

其實關個VPN咩事.....................條問題好有問題

引用:
原帖由 legotoy 於 2015-3-6 02:10 發表
其實關個VPN咩事.....................條問題好有問題
樓主係唔想用vlan,改用自己VPN同朋友玩
佢冇問錯野呀…

Laputa群主

直接打IP唔係就連到咩?

樓主唔想用VLAN就唔好上VLAN問嘛.....

引用:
原帖由 legotoy 於 2015-3-6 14:30 發表
直接打IP唔係就連到咩?

樓主唔想用VLAN就唔好上VLAN問嘛.....
開場器用WAN mode要做steam validation checking,vlan版係用唔到

用LAN mode,佢會check LAN IP,唔入vpn / vlan,只係用port forwarding係冇用的

"樓主唔想用VLAN就唔好上VLAN問嘛....." <----- 請教一下:呢個討論區有講過「只可以討論vlan連線既l4d2」咩?
Laputa群主

發新話題