發新話題

[交流] 有冇人打緊日麻

[Close]
引用:
原帖由 Believe. 於 2014-4-17 01:34 發表
free定咩? free 就真係
當然free
我呢d新手,未夠lv入半莊

回復 7# 的帖子

台版桃色玩冇技能的說
那時我實力大概年排名20內

玩呢隻game,食得最大既牌
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 sTaR小夏娜 於 2014-4-19 15:46 發表
玩呢隻game,食得最大既牌
如果我係你 我一定唔會槓......
因為呢種牌型 露副得太多 會陰唔到人不突止 仲會因為你槓左而令其他人

加大立直機會

而人地立直左之後 你就會因為手牌太少而導致安牌太少而好危險
總結而言 槓左之後有進攻能力下降and防守能力下降的風險
以上只是小弟愚見 運氣因素和牌海等都不為考慮範圍

引用:
原帖由 8246 於 2014-4-19 20:20 發表

如果我係你 我一定唔會槓......
因為呢種牌型 露副得太多 會陰唔到人不突止 仲會因為你槓左而令其他人加大立直機會
而人地立直左之後 你就會因為手牌太少而導致安牌太少而好危險
總結而言 槓左之後有進攻能力下降an ...
其實我槓只係因為想學saki
點知學唔到

引用:
原帖由 sTaR小夏娜 於 2014-4-19 22:41 發表
其實我槓只係因為想學saki
點知學唔到
千其唔好學saki 跟據經驗 次次有人槓都會有1個人好慘
所以通常有人槓左 我就一定會打防守牌/暗牌
就算你打快速立直 分分鐘打左出沖牌就仲大獲
而槓黎講 有時又會有用 例如你暗槓5萬 會斷左所有人中間隻牌殺
而你役牌暗刻槓的話 不但陰唔到人 仲會露副加強人地警惕 就算你暗刻都一樣有番 所以呢d情況就唔槓好過槓
打多d你就會明日麻係幾好玩嫁啦 考你判斷能力嫁 =]

引用:
原帖由 8246 於 2014-4-19 23:30 發表

千其唔好學saki 跟據經驗 次次有人槓都會有1個人好慘
所以通常有人槓左 我就一定會打防守牌/暗牌
就算你打快速立直 分分鐘打左出沖牌就仲大獲
而槓黎講 有時又會有用 例如你暗槓5萬 會斷左所有人中間隻牌殺
而你役 ...
我知
正常情況我都唔會亂槓同碰
只係一邊同FD吹水一邊玩日麻
佢實會提起saki,我又好想學saki開花
跟住串佢

引用:
原帖由 sTaR小夏娜 於 2014-4-19 23:47 發表
我知
正常情況我都唔會亂槓同碰
只係一邊同FD吹水一邊玩日麻
佢實會提起saki,我又好想學saki開花
跟住串佢
無計 因為成日上網同人打 有d唔識打就係咁亂槓害死我
所以從此之後就好憎d人亂咁槓

引用:
原帖由 8246 於 2014-4-20 11:05 發表

無計 因為成日上網同人打 有d唔識打就係咁亂槓害死我
所以從此之後就好憎d人亂咁槓
要比場代既場我唔會亂打
只係free先會亂打1-2場

棄game啦
第一名高第二名2萬分   東4出次統比人逆轉

玩左鋪 完全唔識玩 完。
奇策士とがめ。

引用:
原帖由 ζaR紫﹑ 於 2014-4-21 23:17 發表
棄game啦
係日麻當中 2萬分點差其實唔算得d乜
麻雀係位置上黎講 尾庄(北位)係比較著數 因為可以不停連庄
而且當你成為最高分個陣就唔會再連庄 姐係話個最後主動勸會係北位到
所以當你有2萬分點差係尾局 役牌速和/棄守完場通常係最好的選擇
而且你要留意返庄家 如果你覺得佢的舉動奇怪(從牌海 露副分析)/有勢頭的話 可以嘗試一邊棄和一邊利用上和碰干擾他
一黎防止佢直擊你逆轉 二黎防止佢胡其他人牌連庄

引用:
原帖由 ζaR紫﹑ 於 2014-4-21 23:17 發表
棄game啦

2萬分比人逆轉

應該就跳滿以上
6番以上既大牌,點會冇人防=_=

引用:
原帖由 sTaR小夏娜 於 2014-4-22 20:39 發表
2萬分比人逆轉
應該就跳滿以上
6番以上既大牌,點會冇人防=_=
其實有好多時係唔知人地個牌有幾大嫁
日麻有個好正的地方就係寶牌
1,2隻已經可以推大你個牌
有時人地寶牌暗刻真係會陰到人嫁
所以要時時刻刻保持警覺 留意牌海露副 如果唔係死左都唔知咩事
例如我最常用的一招係碰係寶牌的役牌 之後牌海打混一牌形 但係聽混一以外的牌
呢招成日都陰到人 d人會以為隻牌好安全 但係就係咁中左伏 XD

起手咁正 第一次 最後食左18000 混一色 對對 中 發 6番

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

發新話題