發新話題

[原創] war3 2D自訂動態背景(動畫) (有影片教學)

[Close]

war3 2D自訂動態背景(動畫) (有影片教學)

係度希望大家推下post...

war3 華麗界面

war3 cd顯示、指令圖樣、落雪背景、地圖環境

90%睇到上億血量既萬國字&要素、用任何繁體字教學

另外有新post  自訂war3 操作界面多多支持

咁首先簡單講下個原理:其實魔獸入面2D背景就係用圖做背景,動態既話姐係將好多幅圖(1set)以極快速度不停變換而造成的(好似動畫咁)。咁個point係點先可以令魔獸用你想要既速度變換界面既圖呢?e個就係靠program了

本人所用既program source係來源於一名高手,而方法也來自他,我只係想同大家分享下

********************************************************************************************************************************

咁如果大家明上面我講咩,就應該知道需要一堆連續圖同program,咁首先我就教大家點整連續圖啦

首先回post down左個rar先(請大家耐心等待本人上線回覆比link)

(回覆此帖將得到vlan短消息附加網址)(PS:無計唔咁做無人回up來晒氣,唔好做無品狗仔唔係下次有野唔up)」

1.down 1條片(mp4/rmvb/mpeg等)然後用「Free Video to GIF Converter」轉佢做GIF檔,當中只能夠將條片20秒(要唔多唔少咁岩20秒)用作界面製作,因為太多圖你開war3會開勁耐,同埋會出現e舊野

2.將20秒既GIF檔用「GIF轉連續圖檔.exe」轉做連續圖檔,因為GIF唔係圖,所以我地要轉做連續既圖檔(只可轉做JPG)

3.然後我地要將d圖用「PhotoScape_V3.6.5」改名做順序既數字來方面我地寫入program(1,2,3,4,5......100,101....)

4.我地要將d圖用格式工廠個「FormatFactoryPortable.exe」全部轉格式做TGA,因為魔獸背景只認到e種圖,跟住將個    d TGA圖放係1個叫「img」既file度(你鐘意可以直接轉入一個叫「img」既file)

做到e度圖方面就完成啦,跟住就係program了

其實program方面我為免麻煩已經大家預備好,大家只需要做以下幾part

1.將你之前整既「img」file放入我比你地路徑為UI\Glues\MainMenu\MainMenu3d_exp\ 既file度

2.(如果有個file先係)delete原本路徑係war3x\UI\Glues\MainMenu\MainMenu3d_exp\ 既file,MainMenu3d_exp\個位開始delete

3.將我比你地路徑為UI\Glues\MainMenu\MainMenu3d_exp成個file放入war3\,由UI\個位開始放

4.將我比你地叫「載入.reg」同「卸載.reg」既檔放入war3\

5.按「載入.reg」

********************************************************************************************************************************

第一次開war3大約要30秒-2分鐘,以後開就大約15-30秒(估計)

以下為詳盡教學影片及2種不同的成果

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

屬性同好會        
推         

哇 咁神
動態背景
我鐘意

自訂動態背景喱樣野一個字.............正

咁正既野分享下好bo~~

實用性雖然唔高
但都有興趣點樣整

哇哇哇  

[ 根據回帖人數多少決定 ]
即係幾多人先算夠....

引用:
原帖由 abc3388 於 2014-3-28 17:05 發表
[ 根據回帖人數多少決定 ]
即係幾多人先算夠....
我逐步逐步打,多人回咪打多幾步,夠50回就應該打晒@@(勿連回,最終決定權在我手上)

為左幫下其他人 :]  我都回下吧 XD
http://www.tsdm.me/forum.php
天使動漫論壇 各種資源應有盡有 owo

證明你唔係真心幫人

支持了

引用:
原帖由 古物.帝 於 2014-3-29 12:25 發表
證明你唔係真心幫人
我只能說你講野太強勢同唔經大腦,我唔係要幫我就唔會打晒教學,最多up晒d檔上來算,等你ed人自己試到得為止啦我只能說我應該唔係真心幫你了

引用:
原帖由 yauchunwong 於 2014-3-29 14:32 發表

我只能說你講野太強勢同唔經大腦,我唔係要幫我就唔會打晒教學,最多up晒d檔上來算,等你ed人自己試到得為止啦
我知我係有d以偏概全

引用:
原帖由 古物.帝 於 2014-3-29 14:37 發表

我知我係有d以偏概全
下次講野之前唔該用下腦,就係因為有你ed人,人地就算識都唔會放上來,自己比晒心血做出來既野仲要詳細打晒教學仲要比晒軟件人,只係想人地打幾隻字回個post,到頭來你ed haters可以講句樓主唔係真心幫人,ok fine 你 win

發新話題