18 12
發新話題

SSD 問題

[Close]

SSD 問題

部機隻HDD 無乜位 本身諗住買隻1TB外置HDD 但係諗諗下不如加D錢買隻SSD黎用

CPU:I5-2400
版:GA-Z68A
顯卡:560TI
牛:550W

想問下M5P同M5S既分別? M5P快D? 如果想開機快D 有時打機LOAD圖快D咁,買M5S夠用?

買個陣有咩要特別注意?洗唔洗話要CHECK D乜咁?

買到返黎裝隻SSD會唔會好麻煩? 同埋裝左之後有無方法可以將成個WINDOWS搬去隻SSD度?因為唔想重裝 無晒D野..

定係新手既話都係直接買隻外置HDD 無麻煩野搞 會比較好?

VLAN係咪無得就咁散買? 如果出黃金買 邊間比較有信譽?

P 耐用D同快D的.
無得散買.

齋插落電腦, 無咩難度可言.
可以考慮用GHOST DISK TO DISK 之類既做法.

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2013-11-6 18:40 發表
P 耐用D同快D的.
無得散買.

齋插落電腦, 無咩難度可言.
可以考慮用GHOST DISK TO DISK 之類既做法.
咁而家P同S 128GB 分別幾多錢?
256GB又會貴幾多?

岩岩GOOGLE左陣,唔知用EASEUS 呢個程式得唔得?

如果出黃金買 係咪去D大店就OK?

同埋想問下買咩牌子好? 我上網見好似好多人都話PLEXTOR 比較好?

Plextor 128GB PX-128M5P M5 Pro Series 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟        HK$ 999              
Plextor 128GB PX-128M5S M5S Series 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟        HK$ 809

引用:
原帖由 vip-jacky14 於 2013-11-6 23:44 發表
Plextor 128GB PX-128M5P M5 Pro Series 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟        HK$ 999              
Plextor 128GB PX-128M5S M5S Series 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態 ...
thx bro

唔知有無256價錢?

我上網睇M5 PRO用料好似比M5P差?咁應該買邊隻好?M5S入面好似唔包2.5轉3.5架?

btw,想問埋如果用GHOST黎DISK TO DISK 可唔可以剩係COPY C: 唔COPY D:?

M5P = M5 pro=.="你講錯野?
出開M5P 係有2.5 轉3.5

DISK to DISK 係成個HDD COPY...如果只係一個分區就可以揀partition.

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2013-11-7 11:10 發表
M5P = M5 pro=.="你講錯野?
出開M5P 係有2.5 轉3.5

DISK to DISK 係成個HDD COPY...如果只係一個分區就可以揀partition.
應該睇錯左haha,咁應該買M5P

新手唔識搞,諗諗下都係洗機 重新裝OS比較好

插隻SSD落去
開機,係BIOS SET做CD開機
安裝WIN7,然後格式化隻舊HDD
跟住格式化隻SSD?(http://goo.gl/jB18b 呢個好似係FOR 唔重裝OS 而要4K對齊既方法?)
如果新裝WIN7落隻SSD度會自動對齊,唔洗自己搞?
然後就裝完?步驟有無錯?(因為D野要重新搞過,好麻煩所以好少會重裝OS)
上網睇話要係BIOS度將個PORT用AHCI行,咁應該幾時SET?
有D咩驅動要裝?http://www.gigabyte.hk/products/product-page.aspx?pid=3856#driver 係呢個網度裝晒佢就OK?
顯卡,音卡,C++,FRAMEWORK4? 定係安裝WINDOWS個陣會自動裝埋?
SSD洗唔洗裝驅動?thx alan

另外想問下...我而家隻HDD有100GB左右既片/圖,我想搵個地方暫時BACKUP住先,重裝完之後放返入HDD度..

咁我屋企有部舊廠機 如果我格式化(用裝win7隻碟格式化,跟住退出安裝?)左佢個HDD 然後將個100GB野掉晒入去,暫時放住係度

等我重裝完WINDOWS 之後 插返舊廠機隻HDD 再將全部野放返入呢部機既HDD

咁樣唔知可唔可行? 係唔係要睇隻HDD岩唔岩塊版先用到?

部廠機係HP Pavilion Slimline s5328hk

官網度寫隻HDD係
750 GB SATA 3G (3.0 Gb/s)
7200 rpm
隻HDD牌子好似係SEAGATE
咁我塊Z68A 用唔用到,只係拎黎BACKUP 少少野 唔會長用

引用:
原帖由 爛海魚 於 2013-11-7 14:57 發表

應該睇錯左haha,咁應該買M5P

新手唔識搞,諗諗下都係洗機 重新裝OS比較好

插隻SSD落去
開機,係BIOS SET做CD開機
安裝WIN7,然後格式化隻舊HDD
跟住格式化 ...
係要格式化. 最好自己對齊先.
裝WINDOWS 前SET AHCI.
自己裝番最新既驅動程式.
SSD 無咩驅動程式-.-"記得裝番晒主機板既驅動程式.

引用:
原帖由 爛海魚 於 2013-11-8 01:21 發表
另外想問下...我而家隻HDD有100GB左右既片/圖,我想搵個地方暫時BACKUP住先,重裝完之後放返入HDD度..

咁我屋企有部舊廠機 如果我格式化(用裝win7隻碟格式化,跟住退出安裝?)左佢個HDD 然後將個100GB野掉晒入去,暫時放住係 ...
100GB 放上雲端啦=.=搞咁多野..又要拆, 又要格式化.又要過資料.

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2013-11-8 18:40 發表
係要格式化. 最好自己對齊先.
裝WINDOWS 前SET AHCI.
自己裝番最新既驅動程式.
SSD 無咩驅動程式-.-"記得裝番晒主機板既驅動程式.
係塊版個官網裝晒堆驅動程式就OK? (http://www.gigabyte.hk/products/product-page.aspx?pid=3856#driver)?
BIOS個邊洗唔洗裝埋?係我的電腦>右鍵管理>裝置管理員度check住黎裝OK?
如果而家已經SET左AHCI 係咪洗左機又要SET過...?
引用:
原帖由 alan_wong8 於 2013-11-8 18:41 發表
100GB 放上雲端啦=.=搞咁多野..又要拆, 又要格式化.又要過資料.
D免費雲端好少位..得DROPBOX多D位 但UPLOAD好鬼慢

btw,問左好多白痴問題 唔該晒

總之最新驅動程式
Bios,唔識整唔好自己整

唔駛

大陸雲盤成tb計,都唔夠?

我想問下用SSD裝OS個陣 隻舊HDD洗唔洗拔除?

如果要拔左隻舊HDD先用SSD裝OS 咁個次序應該係點....

拔左隻舊HDD,入WINDOWS碟 裝OS落SSD , 裝完

跟住熄機,插返隻HDD,入WINDOWS 係我的電腦度 格式化隻舊HDD?

理論上唔駛.

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2013-11-11 17:09 發表
理論上唔駛.
OK,岩岩裝完了想問下張圖 係咪完成了? 4K對齊? 速度正常?
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

18 12
發新話題