發新話題

ALAN...有野想問

[Close]

ALAN...有野想問

需然吾關vlan事= =題外話黎..
我想問點解我部電腦一熄左機就開吾反
要蚊左個火牛等十秒左右再抽反 之後就有刷一聲
之後就開到機 但係mouse 鍵盤 mon都吾會著
大約要等半個鍾先會正常開到...跟住時間就會變成2007年1月1日 00:00分

跟住有時re機佢鍵盤跳3燈 之後又會黑mon 但無re到機  但mon著藍燈..
要禁多幾次先正常re機....
我想問我部機係邊到出現左問題導至甘樣情況出現-0-
THX-3-!

可能係死BIOS /  BIOS 無電~建議全機檢查一下

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2013-9-16 16:23 發表
可能係死BIOS /  BIOS 無電~建議全機檢查一下
係火牛問題-0-?全機檢查...
以你既專業判斷你覺得我電腦係出現左咩問題...
有喲人話我粒電問題..有人話我記憶卡問題...
我都吾知點...

火牛/主機板電有事啦...
未睇過唔肯定.

甘我試下換火牛先 THX

換電池成本低過火牛WO~

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2013-9-17 10:52 發表
換電池成本低過火牛WO~
即係可能係電池問題-0-? 電池既話要買邊隻 同埋大約幾錢...
買邊隻款最好

你拆左主機板唯一一粒扁電池拎去7仔/OK/ 五金鋪買就可以了. 幾時就唔講啦, 你買個時就知道.

火牛問題..電池沒電影響很少.

因為開機底板已經有電...先換火牛後換底板.

同埋檢查下有沒有線未插實.

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2013-9-17 11:24 發表
你拆左主機板唯一一粒扁電池拎去7仔/OK/ 五金鋪買就可以了. 幾時就唔講啦, 你買個時就知道.
好-0-聽日去問價先 吾該alan
引用:
原帖由 ksleung 於 2013-9-17 15:08 發表

火牛問題..電池沒電影響很少.

因為開機底板已經有電...先換火牛後換底板.

同埋檢查下有沒有線未插實.
但我聽人講換底版好貴 如果換就建議我成部換左佢
我就係吾想洗太多錢= =想有甘平得甘平...
火牛同電加埋大約幾$ ...因為而家無反工 窮緊
另外多謝呢位會員熱心解答先

回復 10# 的帖子

你部機算好拉
我呢家用緊第2部機
第1部機已經死左~_~
開機無晝面 費事整
之前都整過幾次
整好一排又壞
真係慘

換底板 i5都係 千零蚊 照我咁睇 我唸多數係你d線老化左 如果係咁 成部換 好過整lu

發新話題