發新話題

一題85%的人都會做錯的算術題

[Close]
[quote]原帖由 sweetom 於 2006-11-27 12:58 發表
沒錯的是100

貨25蚊~找錢75元

你答中左喇~~
店主得到100元假鈔=0元
以假鈔換得的錢=100元
店主付出商品=25元,找零=75元,賠給攤販=100元

店主的得失是:
(0+100)-(25+75+100)=
所以損失了100元…
你算對了嗎!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 小飛豬 於 2006-11-27 18:44 發表

樓主,吹完水就不知所蹤了
篇野我朝頭早打!!
我諗住晚上先開估= =

.....

引用:
原帖由 崖壁→叛離 於 2006-11-27 21:13 發表
原帖由 sweetom 於 2006-11-27 12:58 發表
沒錯的是100

貨25蚊~找錢75元

你答中左喇~~

店主的得失是:
(0+100)-(25 ...
恕小弟愚昧  你有冇計錯?

呢題係你出?  好有問題  

岩岩諗返

由此至終  店主都冇錢  店主收左張$100(假)  換左$100(真)~ 找左$75+$25貨比人  姐係佢冇左$75+$25(貨)  仲有$25係袋  
之後  販發現  店主要比返$100販  姐係$25-$100=-$75  

姐係 -$175

輸嬴也是LoSeR-不過失敗者是為勝利而生的

引用:
原帖由 崖壁→叛離 於 2006-11-27 21:13 發表
原帖由 sweetom 於 2006-11-27 12:58 發表
沒錯的是100

貨25蚊~找錢75元

你答中左喇~~

店主的得失是:
25蚊商品係送左出去..蝕左25蚊..找錢俾個人..75蚊..冇左25蚊商品同埋75 蚊找左出去..呢度都冇左100蚊..
之後..佢仲要自己拎100蚊俾返張真紙個小販..小弟蠢..我只能理解於此..唔能夠理解到..付出商品25蚊..找錢75蚊..賠俾攤販又100蚊點解又會得100 蚊..

我計到就係店主蝕左$75~

首先其實果張偽鈔一開始就係果人同小販對換,唔關店主事~
佢同個小販換左真錢之後,個人比左$100真錢店主,店主都只係找番$75真錢比個人,
去到呢度其實個店主係賺左$25~

但到最後因為要比番$100真錢個小販,所以佢又蝕番$100出黎~

所以條式係:25-100
     =$-75

引用:
沒錯的是100

貨25蚊~找錢75元

你答中左喇~~

店主的得失是:
反對,答案點會係$100呀~
你係咪睇錯左答案呀~

明明佢一開始係賺左果件貨所賣得既$25,佢收果張係真錢,而張假鈔果時喺個小販手上,
咁你賣左出去賺左真錢之後又點會仲當係佢蝕左既野呀~
如果你咁計就唔岩啦,我係讀econ同會計咖~唔好以為我唔識野~

根據經濟學既角度,條數其實係計唔到咖,因為係根本冇計到果件貨既成本~
正確答案應該係25-100-件貨既成本(設為x)
      =-75-x

由於x未被確定,所以唔可以正確計算店主所蝕~佢所蝕係$-75(減)貨既成本,
再深入探究既話件貨仲要減去佢既政府生產津貼,再加上佢既銷售稅~

如果以會計學既角度黎計既話,設果件貨係店主私人資產,成本為0~
咁計就最簡單就係:25-100
        =$-75

件貨物佢唔係免費賣出去咖,果時佢係收左小販果張真鈔,店主係賺左果件貨既$25,
但因為要退番$100比佢先變左蝕$75~

引用:小飛豬
不同意見之處(貨賣左,但收假鈔,)

經典名句,陪了夫人,又折兵.

所以店主係雙失  

貨-25  之後陪錢-100  = - 125

唔認同店主雙失~
首先店主實件貨出去果時收到果張其實係真鈔,而果張假鈔喺小販手上,
佢事實上係收真錢賣左件貨出去,即係佢果時係賺左$25(賣左件貨所賺得)
本來個店主應該好開心賺到錢~

但最後個小販比番張假鈔店主,店主就比番$100佢,
所以就係開頭賺既$25減去退番比個小販既$100
 25-100
=$-75

店主蝕左$75

超肯定我既答案先係正確~

答案其實真係 100

簡單化

1.   100 換 100    (店主,無賺無蝕)  

2.   (換返來真錢賣貨進帳 25 找出 75) (已經將真錢 25 入賬)

注意:100 真錢已經完成交易=0

3.   退番$100

最後的確蝕 100

引用:
原帖由 eric1391 於 2006-11-27 21:58 發表

所以店主係雙失  

唔認同店主雙失~
首先店主實件貨出去果時收到果張其實係真鈔,而果張假鈔喺小販手上,
佢事 ...
但我都好肯定...你計錯!

引用:
原帖由 小飛豬 於 2006-11-27 22:01 發表
答案其實真係 100

簡單化

1.   100 換 100    (店主,無賺無蝕)  

2.   (換返來真錢賣貨進帳 25 找出 75) (已經將真錢 25 入賬)

注意:100 真錢已經完成交易=0

3.   退番$100

最後的確蝕 100

3.   後來再 ...
後補:
將真錢最後都係比返人,所以抵消不論!
即是將25元的貨物送比人之餘,再送75元比人!

咁我想問

由此至終  店主都冇錢  店主收左張$100(假)  換左$100(真)~ 找左$75+$25貨比人  

姐係佢冇左$75+$25(貨)  仲有$25係袋  

之後  販發現  店主要比返$100販  姐係$25-$100=-$75  

姐係 -$175  

有乜問題?

...  好像察覺了

應該算到這裡「之後  販發現  店主要比返$100販  姐係$25-$100=-$75」

再加返失去既貨品..  $25  相加則是 -$100了

引用:
原帖由 eric1391 於 2006-11-27 21:58 發表

所以店主係雙失  

唔認同店主雙失~
佢事 ...
佢失去左件$25貨

所以最後係虧埋件貨..

不是125元嗎= =不對不要說我= =

200....不是嗎...answer.......

但點會仲當果件貨係蝕左呀~
你賣左出去收左錢既交易點會計賣家蝕咖~

如果你入購銷帳,你都唔會再入你賺左$25啦,
之後入退回$75,果$25既貨你唔會再入啦,因為你之前係收真錢~

事實上雖然係果個人賺左$75同拎到果件貨,但店主既角度就唔係咁簡單去計~

如果係既話應該係蝕左佢既$75+成本價~

發新話題