發新話題

[知識] [集思廣益系列]2013DSE截至2013-3-22中文卷四(口試)題目

[Close]

[集思廣益系列]2013DSE截至2013-3-22中文卷四(口試)題目

小弟為左方便各位今屆考生 , 整理左呢個星期黎既中文卷四題目

3月11:

1.有人認為香港大學教育應普及化,你同意嗎?

2.以下哪一項對青少年的生活影響最大?
(1)社交網絡
(2)手提電話
(3)八達通

3月12:
1.若政府再向市民派發現金,有人認為應只讓低收入人士領取,你
同意嗎?

2.假如你能回到過去,你會邀請哪位中國古人為應屆文憑試考生作
講座嘉賓?

3月13:
1.電視台的大型籌款節目,能否喚起香港人的善心?試談談你的看
法。

2.有人認為現今香港青少年多談個人權利,少談社會責任。試評論
之。

3月14:
1.有人認為於互聯網發佈訊息時,需要提供真實姓名。你同意嗎?

2.假設人類科研成功,並可以研發下列物件,你認為哪一項對人類
的生活最有意義?

(1) 長生不老丹
(2) 隨意縮小膏
(3) 永恆記憶丸

3月15:
1.在現今香港,社會人士普遍未能接受青少年紋身。試評論他們的
看法。

2.面面俱圓這種待人態度,有人認為能促使和諧的人際關係,亦有
人認為會令人變得虛偽。試談談你的看法。

(3月16及17日為星期六日 , 中文卷四並沒進行)

3月18:
1.現今社會,人們足不出戶便可應付生活上多方面所需。試評論此
生活態度。

2.為了保障動物權益,有人認為應該禁止動物表演,你同意嗎?

3月19:
1.與人比較,有人認為會帶來壓力,但亦有人認為會帶來進步。試
談談你的看法。

2.學校擬為中五學生開設一門實用科目,以下哪兩個應該納入其中

(1) 煮食
(2) 打掃
(3) 洗熨
(4) 針黹

3月20:
1.「敏於事,慎於言」的處事態度,已經不合時宜。你同意嗎?

2.人類未能感知以下哪一項,對生活影響最大?
(1) 味覺
(2) 音樂
(3) 色彩

3月21:
1.試為外國來港交流的中學生,設計兩項服務社會的活動,以加深他們
對香港的了解和認識。試討論並達成共識。

2.交友之道,與其糾正朋友的過錯,不如包容對方的缺失。你同意嗎?
試談談你的看法。

3月22:
1.現今香港青少年,需要更多幫助,還是更多磨練?試談談你的看法。

2.香港現時有不少交通工具都設有優先座位,藉以推廣讓座文化。有人
認為只是徒具形式,成效不彰。試談談你的看法。

日後將會更新當天題目 , 大家可多作討論

資料來源:2013 DSE 文憑試資訊站

按圖即可進入信長之野望區

注:
2013 DSE中文卷四時至今日均未出現共識題

仍未應考的考生多加留意囉~

以上日期為20-3-2013

以及,
[個人意見]小小溫馨提示:
題目中出現"談談你的看法"字眼 , 並不須要固定立場 ,
可以正反好壞雙方立場均提出 , 有效豐富討論內容。

反之 , 如題目中出現"加以評論"字眼 , 有既定立場(鮮明)較佳 ,
當然 , 題目多數是雙向的字句(有人認為XXX , 也有人認為XXX)
考生並不需要雙方同時同意/反對 , 可一正一負 , 一負一正 ,
跟隨考生論點加以分析 , 令考官眼前一亮。

引用:
原帖由 KeiRo 於 2013-3-21 14:57 發表

其實依題好易解.都唔明點解琴日FB全部都話依個難
(只能說審題唔用腦)

ANYWAY~你講堅定流?

正常唔會有人著校服考ORAL,因為驚考官有偏見,先入為主

你仲可以知道晒你D對手全部都系BAND1 ?

個人覺得唔洗過份 ...
我係著校服去考

今日出左第一條共識題了
一陣更新上黎

哎 , 唔記得利申

我19號係男拔考左中文卷四 5:00果場

考呢條

與人比較,有人認為會帶來壓力,但亦有人認為會帶來進步。試
談談你的看法。

已更新

引用:
原帖由 Believe. 於 2013-3-21 21:17 發表

呢條我個人認為比較EASY 因為有個大POINT系到
真係好易

我既立場係與人比較 , 會帶黎壓力 , 但同時都帶黎進步

本身想做開首 比個靚囡囡搶左

佢定義"比較" , 定得好好

佢講 : 比較可以分為物質上 , 心理上 , 又可以係內在因素或者外在因素上既比較 ,

跟手舉左整容做例子 , 講與人比較有過份壓力既不良影響

我做第二發言 , 回應左佢先 , 再幫"比較"做一個補充

我話 : 比較係一種雙方之間既一種分判長短好壞既行為 , 有助令人取長補短

而我認為與人比較 , 會帶黎壓力 , 但同時都帶黎進步 ,

因為"壓力係一種人類進步既根源"

就舉應屆文憑試考生為例 , 我地因為公開試迫近令壓力提升 ,

如果我地可以克服壓力 , 就有進步既機會 , 更有機會金榜提名 ,

反之 , 我地被壓力擊跨 , 就可能會名落孫山。

之後個囡囡又回應番我 , 指出進步係須要視乎人既心態

舉左梁啟超篇《敬業與樂業》中既一名做例:
「須知苦樂全在主觀的心而非客觀的事」

之後太多論點論例論據 唔講太多HAHA

引用:
原帖由 KeiRo 於 2013-3-21 21:40 發表

華B雙星有望 ?
無 我諗3~4

引用:
原帖由 ♥月京舞黎 於 2013-3-21 22:50 發表
我e家只系想講=_=
點解我要考今日既5點
共識題 , 不過算係易架啦呢條

引用:
原帖由 KeiRo 於 2013-3-22 00:12 發表

CE.AL.DSE....打天才波真系只可以講「抵死」
CE去到07年先有中文口試

已更新

引用:
原帖由 絕夜s劍乂 於 2013-3-22 23:48 發表

我都係講4次 帶兩個point 仲要唔係勁point
d人開口埋口都係xxx年 x國既學者 咩名人  
呢個遊戲就係咁殘酷

引用:
原帖由 絕夜s劍乂 於 2013-3-23 02:17 發表

踩唔死我
小強 [369]

引用:
原帖由 絕夜s劍乂 於 2013-3-23 21:48 發表

我有提出質疑

睇考官
提出質疑都要帶個論點論據論證出黎先係有效 如果唔係當你無效發言

發新話題